7. marec, 2011 | Vest

Napovednik: 38 izvodov

»38 izvodov« je kratki igrani film o poeziji Karla Destovnika - Kajuha.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

»38 izvodov« je kratki igrani film o poeziji, ki jo je napisal Karel Destovnik – Kajuh. Postavljen je v čas druge svetovne vojne in nam prikaže nekatere momente v pesnikovem življenju, ko je bodisi ustvarjal bodisi recitiral svoje pesmi. Tako skozi 15 minut filma lahko vidimo interpretacije pesmi Večerna impresija, Nocoj, Divje kakor lačni psi, Poetom, Naša pesem, Bosa pojdiva dekle, obsorej; Kje si, mati; Med ljudi bom šel, Kralj Matjaž, Ko človek bo človeka prepoznal, Pred velikim rojstvom, Materi padlega partizana.
Glavno vlogo - vlogo Kajuha je zaigral Darko Nikolovski, ki je bil hkrati idejni vodja in režiser filma. Po njegovih besedah, se je film delal po partizanski taktiki: »Pokaži kaj znaš, s tem kar imaš!« Da bi bilo snemanje sploh mogoče, se pa imamo zahvaliti vsem, ki so s časom ali znanjem pomagali pri izvedbi tega projekta. Osebe kot Jernej Brajer (iz KD Triglav) in Aleš Nose (pisec knjige Domobranci zdravo - Bog daj), ki sta posodila opremo in uniforme, Miran Bratuš, ki se je izkazal kot snemalec, Simon Skalar za zvočno podobo in Darijan Rajer – koproducent filma, brez katerega nikoli nebi začeli snemati.

Film je narejen z namenom spodbujanja spoštovanja domače kulture. Naredili so ga prostovoljci s svojim časom in denarjem, ker verjamejo da je v naši kulturi veliko stvari na katere smo lahko ponosni kot narod. Film je bil premierno predvajan na obletnico Kajuhove smrti 22. februarja v Šoštanju, čez čas se ga bo dalo ogledati tudi na internetnih straneh Sami Norci in pri nas.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
46 x komentirano
  • konec je rekel/-la:

    vedno nove teme ha, ha, ha, ha, ….joj, kako so ustavarjalni naši “kulturniki”, cel svet nam jih zavida….ha, ha, ha, ha, ha, ha,

    • kaktus je rekel/-la:

      Na predvečer njegove likvidacije, je bil v Belih vodah, kar po bližnjicah, ki jih je DESTOVNIK

      poznal, ni niti tako daleč do ŠOŠTANJA in te poti je on dobro poznal ! Zvečer se je najavil

      svojemu predstojniku v enoti in izrazil željo po obisku matere v Šoštanju s katero se ni že

      dolgo videl !

      No in takrat se je vsul plaz žaljivk nanj, češ , da je mamin sinek, da je kukavica , da hoče

      desertirati itd … in naslednje jutro se je zgodilo, kar se je ! Takrat ni bilo v tem kraju nobenega

      nemca ! Desetina na smučeh, ki je “slučajno” pridrsala mimo, ko je na klic “nekoga ”

      KAJUH prišel iz hiše ! V pesmih jih je motil tudi verz “SAMO MOLJON NAS JE ,

      UMIRAJOČIH MED MRLIČI…. in še marsikaj !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Neke zimske noči so odločili, da Kajuh ne bo smel izpeti vseh svojih pesmi.

  • petrovc je rekel/-la:

    MEFISTO: ja, smrt Kajuha je zavita v tančico skrivnosti! No, ne zame!

  • petrovc je rekel/-la:

    MOJI LUBI KRANCI: dva odlična pesnika, Balantič in Kajuh, oba umrla od iste roke!

    • angie je rekel/-la:

      petrovc, bodimo no natančni!
      “Avgusta 1943 je Kajuh iz Ljubljane odšel k slovenskim partizanom, kjer je postal vodja kulturniške skupine XIV. udarne divizije NOV in PO. Divizija je 6. januarja 1944 odšla iz Bele krajine prek Hrvaške na Štajersko, kamor je prišla 6. februarja. Tu jo je dočakala težka nemša ofenziva na Paški Kozjak in ostra zima. Kulturniška skupina XIV. divizije, ki je 21. in 22. febrauarja izgubila kiparja Belača in skladatelja Marolta-Špika, avtorja Pesmi XIV. divizije na Kajuhovo besedilo, se je namestila v Žlebniku. Zvečer je iznenada hišo napadla nemška patrulja. Kajuh je bil ob prvih strelih smrtno zadet.”

      Balantič pa je skupaj s kolegi zgorel v domobranski postojanki v slogu svoje pesmi V ognju groze plapolam. Očitno je slutil, da se avantura , v katero so ga speljali belčki, ne bo dobro končala.

  • Nikolovski je rekel/-la:

    No… da razložim zgodbo o Kajuhovi smrti, ki bega današnji rod. Kajuh je umrl 22.2 na Žlebnikovi domačiji. Nemška patrulja je zvečer(kar so delali bolj poredkoma) obkolila domačijo. Kajuh se je želel prebiti ven iz hiše - ne na glavni vhod ampak skozi kuhinjo, ker so ga opozorili da so pred hišo že nemci. Toda tudi za hišo so bili nemci in tako je nemši vojak z istim rafalom pokosil Kajuha in Adamiča - Kuhar, Kajuh je obležal na tleh z obrazom proti vratom, Adamič pa je padel nazaj s hrbtom na steno.
    No, kasneje so se začele razširjati govorice, da naj bi nemški vojak bil slovenskega rodu. Meni tega ni uspelo zaslediti v nobenem zgodovinskem viru. Če pa kdo ima dostop do biločesa na to temo in ima dokaze, s katerimi lahko potrdi svoje besede - mu bom samo hvaležen.
    Največ o Kajuhu je pa napisal Emil Cesar. V njegovih knjigah boste lahko naleteli na nekatera pričevanja ljudi, ki so bili takrat tam.
    Film, ki si ga boste lahko ogledali, je pa narjen iz ljubezni do naše kulture. Na žalost nimamo denarja za profesionalni film in boste zato priče mnogim tehničnim spodrsljajem, ki spremljajo neodvisne filme. Ampak ni pa tok slabo, da bi moral to skrit v predal! Lahko samo obljubim, da bo naslednji projekt neprimerljivo boljši!

  • petrovc je rekel/-la:

    Nikolovski: ste preverili, ka je bila po rodu Kajuhova mati!?

  • petrovc je rekel/-la:

    Nikolovski: trapasto vpasanje! Pa se eno, da bos se kaj takega vprasal! Ste ugotovili, kje se je bojeval brat Kajuha!?

    Narediti film o Kajuhu, pomeni biti tudi pesnik,razumeti njegovo ali Balanticevo osebno tragedio!
    Ti tega ne zmores, torej je film slab!
    Tudi genetsko ne!

    • konec je rekel/-la:

      film je navadna svinjsko rdeča propaganda (zato ga bodo nagraduili….ha, ha, ha, ha,..stavimo?), ta drhal, ki se ima za “kulturnike”, ni nič drugega kot lezik v udbomafijski kosmati in smrdeči riti…..tako je bilo, je in bo. in konec

  • Nikolovski je rekel/-la:

    ehm… Vem kje se je bojeval brat Kajuha. Kot mnogi Slovenci, je bil regrutiran v nemško vojsko, toda ta film je narejen o njegovi poeziji - ni dokumenatrec v smislu “Karel Destovnik Kajuh, za domače Karli, se je rodil v Šoštanju…” Niti ne vem, kaj točno si želel povedat o njegovi materi. Kaj pa je z Marijo Vesle in njenim rodovnikom? Deli znanje z nami…

  • petrovc je rekel/-la:

    Nikolovski: takole, ker spravljivo komunicirate!
    Mati Kajuha je bila po rodu NEMKA, kot moja mati!
    Za brata ste pravilno ugotovili! Padel je v Rusiji! No, ni cisto jasno! Ali je bil celo ujet?

    Tako Kajuh, kot Balanic sta podobni zgodbi! Agodba razhoda uma in duse!
    Oba sta se borila na strani, ki je nista razumela in hotela! Kajuh ni bil clan KP.
    Skozi to osebno tragedijo, je tudi taka literatura, psmi!
    Oba sta vedela, da ju caka smrt!
    Balantic ni podpiral belogradzma, toda se manj komunizma in morije!
    Kajuh ni podpiral komunizma in morije, se manj Nemske nadute okupacije!

    Gre za tragedijo, ko se med dvema zloma odlocas po pameti!
    Dusa pa rojeva pesmi!

    Dokler vasega filma ne bo recenziral PETROVC, ne bo iz njega nic dobrega!

    Za opombo, oglejte si odlicen ruski film o Kolcaku in Kaplju! Rusi, so znali to moralno dilemo prikazati popolno in tragicno! Vsak izmecek iz Hollywoda se skrije!

    • Zbik je rekel/-la:

      Kolčak, Kapelj… a je to mogoče film Admiral (Адмиралъ, 2008)?

      http://www.imdb.com/title/tt1101026/

      Osebi sta seveda: Алекса́ндр Васи́льевич Колча́к in Влади́мир О́скарович Ка́ппель

    • Nikolovski je rekel/-la:

      No, na teh točkah razumevanja zgodovine se malo razhajamo. Prebral sem toliko o Kajuhu, da vem da je on bil zavedni Slovenec. Obstaja zapis njegovega govora v Šoštanju, ob okupaciji tedanje kraljevine Jugoslavije, toda na internetu ga ne najdem. Lahko pa posredujem naslednji link: http://www.rtvslo.si/blog/hervard/kajuh-o-nemcih-anglezih-in-rusih/10911
      To je Kajuhovo pismo, ki v marsičem negira tvoje trditve glede Kajuhove ideološke pripadnosti. Kajuh je bil komunist. Obstaja celo neki dokument politkomisarja Vraniča, ki je poročal, da Kajuh ne sprejema navodila partijskega vrha in vedno želi stvari do potamkoma, da mu se obrazložijo…, ki ga je nekje zasledil Roman Leljak, kar bo po moje vsak, ki je seznanjen z Kajuhovo osebnostjo pritrdil, kajti Kajuh je mislil s svojo glavo.
      Se pa popolnoma strinjam s teboj glede Balantiča in kot praviš “Zgodbi razhoda uma in duše”. To je tudi tragična zgodba. Zadnjič sem prav o njemu razmišljal in o tem kaj se mu je podilo po glavi, da je po internaciji odšel med domobrance…. to je moral biti hud boj v njemu… Kakorkoli, oba Kajuh in Balantič sta s svojimi deli zaznamovala slovensko dušo. Oba si zaslužita poklon kot poeta. Kar se pa tiče njunih ideoloških prepričanj, pa sta oba dokaz, da zaslepljena vera v nekaj, lahko tudi velikim umom omeji pogled na svet.
      PS: Res ni mi ostalo v spominu, da bi kje zasledil, da naj bi bila Kajuhova mati nemka. Če pa je to res, se pa lahko toliko bolj poistovetim s Kajuhom - namreč, tudi moji starši niso slovenskega rodu, kar pa v meni ni nikoli zmanjšalo občutka, da je mojo dušo napojila slovenska voda.

    • konec je rekel/-la:

      sedaj razumem, zakaj so mi rekli, ko sem bil otrok , da je TREBA partijske pesmi in romane brati a jih potem OBVEZNO na stranišču odvreči ………..če nisem imel do sedaj velikih predsodkov do kajuha, si lahko sedaj dam duška…..ha, ha, ha, ha, drahl bo stala ob strani drhali…vedno.

  • petrovc je rekel/-la:

    ZBIK: ja, pravilno si navedel!
    TA FILM, pa KOMPLET Ruske dokumentarne oddaje bi morala RTVS PREDVAJATI NE PA USA KRIMINALA! BANDITIZMA, IDIOTIZMA!

    • Nikolovski je rekel/-la:

      samo rad bi poudaril, da mi nismo imeli budget tak kot je bil namenjen za Admirala :D
      Če bi imeli samo tok, kot so oni dal za malico za statiste, bi naredu celovečer na pro ;D

  • petrovc je rekel/-la:

    Nikolovski: za take filme, kot Kajuh, Balantic, SI MORATE IZBORITI KOLIKOR RABITE!!!!!
    Tu gre za zgodovino, ki mora biti prikazana v vsej tragiki in velicini.

    • Nikolovski je rekel/-la:

      popolnoma se strinajm s tabo… toda, ker je situacija v naši deželi takšna kot je, smo se odločili narediti tako, kot je naredu Kajuh. Izdal je eno zbirko - Pesmi, v nakladi 38 izvodov in to tako, da so v ruševinah neke hiše postavili tiskarno in za streho izobesili plahte, ker je deževalo(ali snežilo). Prvi natis je bil razočaranje za vse, kajti liste so izobesili in sušili z ognejm na eni strani toda tisk se je razmazal, ker se barva ni dovolj hitro posušila Tedaj je, nek poveljnik (zdi se mi Bračič) predlagal, da zakurijo ogenj na obeh straneh. Ideja je bila sprejeta in tako je ostal večni zapis Kajuhovih del. Več o tem in bolj natančno je pisal Emil Cesar, toda knjigo sem vrnil v knjižnico in ti ne morem posreči z njegovimi podatki.
      Mi, ki smo se spravili delat ta film, smo povzeli partizansko taktiko. Delaj s tem kar imaš! Mogoče (iskreno upam) bo pa ta film spodbudil nekoga z denarjem, da naredi film o Kajuhu, kot se spodobi.

    • konec je rekel/-la:

      petrovc, ali je po tvoje ZARES svinjsko rdeča svinja lahko sploh sposobna kaj takega…najbrž je ne poznaš…….kot je večkrat prikazala , tudi na tem forumu (ob volivah je vedno prisotna in ZARES aktivna), je le navadna nostalgična opranoglava balkanska rdeča svinja….in KONEC

  • petrovc je rekel/-la:

    Nikolovski: tiudi jaz se z vami strinjam! Vsak dober izdelek rabi cas in denar! Cas ja koncno tudi denar!
    Oba se strinjava, mislim, da je film eden kljucnih elementov, mladih ,v cilju neke vrste izobrazevanja!
    Denarja pa ni!
    In g. Nikolovski, vse manj ga bo!
    Ko kmet unici ali proda gozdove, rodovitne njive, poseka sadno drevje, da pod hipoteko imetje, ne more mirno cakati zime! In mi smo taka kmetija!

    Tudi klasicni filmi o partizanstvu nikogar vec ne zanimajo! Prevec je bilo lazi in pravljic!

    Verjeno se bo treba ozreti po Avstrijcih, Nemcih, ter tudi z njih pomocjo, financno, posneti kak film tipa “Admiral” ali pri nas, “Barbarin rov”!

    Globok, kulturen, ne senzacionalisticen, osebno tragicen film, ki bo polnil tudi dvorane pri sosedih!
    Koncno je film projekt in cilj projekta je zasluzek!

    Vse pa je seveda odvisno od tega, je film vase zivljenje ali le vasa sluzba!

    • konec je rekel/-la:

      odličen in jasen komentar, ampak naša partijska rdeča svinja bo vedno pri koritu…in nekaj denarja bo…ne glede na rezultate, glavno, da še naprej liže kosmate in smrdeče svinjske riti….ha, ha, ha,

  • konec je rekel/-la:

    Tudi klasicni filmi o partizanstvu nikogar vec ne zanimajo! Prevec je bilo lazi in pravljic!

  • petrovc je rekel/-la:

    Nokolovski: s teboj je prijetno kramljati! Sele sedaj sem opazil tvoj komentar ob 11:09!

    Mati Kajuha se je pred poroko pisala Schwartz!
    Kajuha je politkomisar ozacil za “panicarja” Ker je bil nezna dusa!
    Istocasno je padel se en Kranski umetnik!

    Zadel si s opisom tragike nzne duse v krutem casu!!!

    Vsec mi je tvoja pripomba o tem, da te je prepojila Slovenska voda! Zelo vsec, ker je resnicna!!!
    Poznamo zivljenje in minerale in strukturo zive vode!

    Mala razhajanja vodijo v nove kvalitete in spoznanja!

    Razmisljaj o filmu o VENETIH, o Karantaniji!!!!

    • Nikolovski je rekel/-la:

      Enako petrovc enako! Upam da ti bo film všeč, nism ga nardil zard denarja ampak ker sem želel dati poklon Kajuhu. Zato bo film zastojn za vse, ki si ga bodo želeli. Samo da še nardimo DVD pa podnapise, pa bo…
      Drugač pa, če bi imel denar, bi posnel Pod svobodnim soncem ali pa Bobri. To bi bli lahko hudi filmski spektakli! :D Lep pozdrav

  • petrovc je rekel/-la:

    BOBRI, BOBRI, NIKOLOVSKI, knjiga mojih otroskih snj!!!!

  • angie je rekel/-la:

    Vidim, da vajina debata s petrovcem, ki po moji skromni presoji ni ravno kompetentna oseba za temo NOB in pesništvo, še kar teče, kar sploh ni slabo. Si prebral knjigo Veseli veter o partizanski kulturi) Kumbatovića Kalana Kumbe? Če ne, škoda, naj ti jo posodi kak študent z agrftv. Priporočam tudi knjigo Miklavža Komelja o tej temi, izdano 2010.
    1, klobuk dol, Nikolovski, da ste se lotili realizacije te ideje (kar bi nacionalka RTV SLO že davno morala storiti, v upanju, da je vaš namen pošten, ne zajebancija! Kajti na trailerju se vidi vaše preveč zlikane jla uniforme (ata posodil?), Kajuha se spomnim s fotke bolj kmečko oblečenega, z debelimi belimi zokni.
    2. sicer pa si mu mu z brčicami celo nekoliko podoben!!! Ste vpletli v zgodbo tudi njegovo ljubezensko idilo?
    3. Pesem Pismo matere mrtvega partizana, naučeno nekje v prvih razredih OŠ, najbrž znam še danes celo na pamet. To se usede.
    4. Če že primerjamo: bolj kot Balantičeva usoda je Kajuhovi blizu usoda hrvaškega poeta Ivana Gorana Kovačića. Bil je krasen poet, tudi lirik - toplo ekipi samihnorcev priporočam.

    • Nikolovski je rekel/-la:

      Hvala Angie. Poznam Komeljevo knjigo. Glede uniform, se pa rahlo motiš… namreč, to so vse pristne uniforme iz 2 svetovne vojne :) Ene nam je posodil Jernej Brajer, druge pa Aleš Nose. Mislim pa da te pa zmede ena uniforma carinika iz obdobja med vojnama… :D ta pa je res izgledala kot JLA uniforma. Ampak uniforme so pristne… Kar se pa tiče zgodbe, naj ostane še malo presenečenje :D Toda v filmu se pojavi tudi lik Brine… ;)

  • angie je rekel/-la:

    SAMO EN CVET, EN ČEŠNJEV CVET, dehteč in bel odlomi, moja draga! Ne bom ga za klobuk pripel, ne bom ga v gumbnico si del, odlomi ga, odlomi, draga! Jaz bom ljudem poslal ta cvet, vsakomur, ki na križ pripet trpi v pomladi tej.. In glej, ta drobni češnjev cvet bo v njih izbrisal malodušja sled in spet razžaril tožni jim pogled. Samo en bel, en češnjev cvet odlomi, Moja draga, saj veš, kako vsak tak pozdrav človeku za rešetkami pomaga..

  • petrovc je rekel/-la:

    ANGIE: koliko pesmisi ti napisal!!!! Mojih je bilo na vseti.si vsaj 6!
    Kje je bil tvij oce mod NOV!

    Ne govori kdo je za kaj pristojen! Gabis se mi!

  • petrovc je rekel/-la:

    NIKOLOVSKI: ne, da bi mislil, da sem ti potreben ali pomenben! Toda najin odnos bo zaznamoval tvoj film, ki si ga bom ogledal in koncno tvoj odnos s primitivci tipa ANGIE in SVARUN in SAMVRAG!

    Ti odnosi so seveda tvoja avtonomna odocitev! Toda s temi pod isto senco PETROVC ne sedi!

    • Nikolovski je rekel/-la:

      Hmmm… z ljubeznijo in spoštovanjem, toda jaz bi še naprej rad iskal dobro v vseh. Upam da mi ne zameriš, če se bom še naprej trudil biti spoštljiv do vseh, ki so spoštljivi do mene. Jaz tebe nikoli ne bom obsojal zaradi izgredov, ki jih ima na tem portalu Konec.
      Sej sam vidiš - lahko izmenjava razlike v najinih pogledih na svet, čeprav se ne strinjava vedno!
      Na vrh gore vodi več poti. Upam da če naredimo to predvajanje v Ljubljani, da prideš pogledat!

  • petrovc je rekel/-la:

    NIKOLOVSKI: resnice o Kajuhu, o Drazgosah, o Pohorskem bataljonu, o Presernovi ceti,… NE bos nasel v muzejih NOV! Niti med ostarelimi clani vodstva ZB!

    Resnica zivi med preprostim narodom, kot izrocilo, kot bridko dejstvo!
    Resnica je lahko obujena samo, ce poznas bit in utrip tedanjega zivljenja v dezeli Kranski!

    no vojno z Goti so nam vsilili Rimljani, drugo pa Anglezi! V obeh smo krvaveli in dobili za nagrado se polomijo!

    • Nikolovski je rekel/-la:

      na žalost je veliko resnice v teh besedah. Kaj naj rečem - učim se brati tudi med vrsticami.

    • Nikolovski je rekel/-la:

      …med vrsticami zapisane zgodovine.(da ne bo pomote)

  • petrovc je rekel/-la:

    NIKOLOVSKI: ko zacnes citati med vrsticami, si na slabi poti! Tudi padli Angel je cital med vrsticami!
    Pa bogovom in Bogu to ni prevec vsec! Ce bos to pocel, bos sicer notranje bogat, na zunaj pa bos zavrzen od levih in desnih! Od Boga do boga, od leve do desne, imajo radi samo vernike!

    Vem, da bos razumel!

    Poglej, kolega, kako je padla Presernova ceta! Ceta v seniku, vodstvo samo kilometer procv hotelu, pocitniski hisici! Nemci obkolijo ceto, komando ne nadlegujejo! In komanda ne pomaga svojim borcem!

    Kako je padel vod na Gorenskem! Zvecer od Nemskega vjaka, Cloveka, obvesceni, da bodo zjutraj napadeni, naj se za Boga kam skrijejo! Komanda ignorira.

    Kje so bili vsi komunisti v Pohorskem bataljonu? Ko je bil obkoljen!?

    ITD

    Moj oce je bil partizan, NIKOLOVSKI in od njega sem se naucil, da so se partizanio delili:
    -na tiste verne in ponosne in tiste, ki so se borili proti hochschtaplariji nemske soldateske. Toda nikoli niso bili nemski vojaki teroristi! Moj oce je dvakrat IZPUSTI nemske ujetnike. Prvic decembra 1941 in drugic maja 1945! Pobiti ujetnikov SI PA NI DOVOLJEVAL!

    -na vodstvo OF in bunkerase, ki so se sli zverstvo! O njih sem slisal vec slabega kot o nemskih vojakih!

    To sta vedela tako Balantic in to je spoznal tudi Kajuh!
    Balantic ni maral niti belih! Za to ni hotel od njih vzeti puske v roke! Toda vernemu se je se bolj upirala teroristicna usmeritev, teroristicna organizazacija, OF in njeni bunkerasi in vedel je, kaj caka narod pod takimi klavci!
    In Kajuh je skozi dogodke pobojev spoznal da tako ne more iti dalje, znotraj je hotel spremeniti sistem, bil zaznamovan in……….

  • petrovc je rekel/-la:

    NIKOLOVSKI: resje, na vrh gore vodi vec poti! Toda vcasih si je treba pot tudi izsekati ali v skalo vklesati!

    Bom pa zelo rad prisel na tvoje predavanje! Zelo rad in ce ne bos zaseden z pomenbnejsimi, tudi ob kavi kako rekel s tabo!
    Samo upam, da bom imel to sreco, da bo to nekje med 17.04 in 12.05, ko bom v Sloveniji.

    Hvala za povabilo./

  • BRITEV je rekel/-la:

    ANGIE ve nekaj o njegovi partizanščini od pričetka, ne pa njegovega resničnega konca !
    KO so Kajuha leta 1953. razglasili za “narodnega heroja ” , so njegovo zgodbo hoteli

    komunisti ovelikovečiti tudi s snemanjem filma o njemu ! Toda ta zamisel je padla v vodo,

    takoj, ko je snemalna ekipa s režiserjem ugotovila, da so ga likvidirali sami ! S tem je bila

    seznanjena tudi njegova mati , ki je ob svoji smrti leta 1966 pripravila partiji POSTHUMNO

    presenečenje ! Ko so jo hoteli pokopati z vsemi častmi matere heroja, jih je posthumno

    presenetila z naročilom, željo, da jo pokopljejo lepo po krščansko, celo s tremi duhovniki ! IN

    OBLAST JE OSTALA NEMA, OB STRANI, KER SO SE JIM SFIŽILE NJIHOVE

    HINAVSKE NAMERE !

  • Rdeč! je rekel/-la:

    Petrovc oh ti izdajauc ti… neumnosti blebetaš!

  • Nikolovski je rekel/-la:

    V reviji Svobodna misel je 1. od 4 delov članka o Kajuhovi smrti. Emil Cesar je avtor članka (napisal je kar nekaj knjig o Kajuhu) in v članku se nanaša tako na nemška poročila, kot na pričevanja prisotnih… Pravi da sta za raziskavo o njegovi smrti zaslužna dr.Marjan Linasi iz Slovenj Gradca in dr. Milan Ževrt. Če koga zanima, naj poišče revijo in prebere več. Kajuhovo smrt naj bi po njegovih raziskavah tako zakrivil Franc Černe. Slovenec, ki je bil nemški vojak.

  • britev je rekel/-la:

    V organizacijskem odboru za film o Destovniku - Kajuhu, so bili ugledni ljudje, etični ljudje,

    kot je Fran ROŠ, po njemu se v Celju imenuje tudi šola ! Ko je odbor ugotovil resnico o

    njegovemu resničnemu koncu, so zaključili ! TO je bilo leta 1953, v CELJU, potem, ko

    ga je mnogolična komunistična bratovščina razglasila za “narodnega heroja ” !

  • nikolovski je rekel/-la:

    11.4 ob 20.00, bo v mali dvorani Doma španskih borcev predvajanje filma 38 izvodov. Prost vstop. Prisrčno vabljeni!