17. marec, 2011 | Igor Bizjan

Država, največji pajzl

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Začel sem razglašati, da zbiram snov za zgodbo o gostilniških debatah, pa so me stalni gostje narahlo opozorili, da me bodo narezali, če o njih ne bom pisal lepo. V pravi gostilni so besede ostre in zašiljene, mačistične kot v kasarni.

Gostilna, v katero zahajam je v posesti družine že štiri generacije. Centralna osebnost je točajka, šefica, ki je po kratkem izračunu v življenju skuhala blizu dva milijona kav.

Privlačna in prikupna, tudi sedaj, ko že uživa zasluženo pokojnino, za vsakega najde pravo besedo, vsakemu se posveti vsaj za trenutek, kot da je on edini in vsi moški, obiskovalci, ki so v večini, so po malem že desetletja zaljubljeni vanjo. Ona se vsem izmika, a vsem dobrika, skrivnost njenega uspeha je, da se nikomur od obiskovalcev v dolgih letih ni vdala telesno, z nikomer ni sopla, vreščala in izmenjevala sokov v postelji. Ostala je čista, nedotaknjena, neomadeževana, skoraj mistično skrivnostna, plen mokrih sanj in poltenih predstav, od vseh tisočkrat in od nikogar zares dotaknjena. Gledam vse te moške, kako se jim razvedri obraz, utrujen od skrbi za družine, težav v službi, izpit od neskončnega popivanja, kako se razveselijo, ko jim nakloni prijazno besedo. Moški, večni otroci do poslednjega vzdihljaja, iščemo mamico, ki nas bo z nežnostjo, pozornostjo, skrbjo in brezpogojno ljubeznijo stisnila k prsim in nas potolažila, nas objela, obljubila, da bo vse še dobro. Ljubezen moških do brhkih točajk je neminljiva in neuničljiva, one nosijo pozabo v steklenicah in dobro voljo. Vse to dobimo v gostilni za nekaj bankovcev, svet se razpre, naša opotekava beseda postane sijoča, pomembna in gibka, po vsakem popitem pivu se zdijo vsakdanji problemi lažji, svet pa blag in usmiljen. Tipi gostov so najbrž enaki po celem svetu.

Bahač je najlepši in najboljši, v življenju je po njegovih besedah uspel, a ker ni popolnoma prepričan vase, veliko časti, preventivno, da ga občudovalci in poslušalci predčasno ne zapustijo. Prepirljivec ima vedno prav, krili z rokami, ima privzdignjen glas in ko naleti na svojo žrtev, se začne dokazovanje, ki se lahko zavleče tudi v jutranje ure, če so dovolj podprte s tekočim gorivom.
Gostilne so največja psihoterapevtska ordinacija na svetu, malce opiti smo sopivcu pripravljeni izdati najbolj gnusne podrobnosti, ko izrečemo travmatično izkušnjo, nam je lažje. Važno je, da se zavedaš, kaj se ti dogaja v glavi. Točajka je dejala, da je pomembno, da si do strank pozitivno naravnan, pacientom, ki se hočejo zdraviti na tebi, pa je potrebno postaviti jasno mejo, do kam smo v igranju psihiatra pripravljeni iti. Učinkovita zaščita pred negativno energijo je pomembna, saj so nekateri brezobzirni, v glavo ti vstavijo dve cevki in ti pijejo esenco življenja kot starodavni vampirji.

Nekaj stalnih gostov ure in ure ždi v kotu, pijejo svoje pivo in molčijo, podobni so zadetim narkomanom. Le kaj se jim dogaja v glavi, molčečim vse te dolge ure?

Stebri družne so jutranjiki, vedno prisotni ob odpiranju gostišča, spijejo svojo jutranjo kavo in začnejo svoj delovni ritem, vsak dan leto za letom. So lepo oblečeni, vljudni in obzirni, brez njih bi družba razpadla v kaos, v pepel in prah poležavanja, vsesplošnega razvrata.

Zlata jama in stalen vir dohodkov so zasvojenci, ki dobršen del pokojnine ali dohodka, če ga imajo, pustijo za šankom. V zadnjem času, ko je kriza brezobzirno zarezala v naš vsakdanjik, so plen točajk tudi vedno bolj številne socialne podpore, steklenice držijo pokonci najšibkejše člene družbe namesto toplega obroka. Zanimivo je, da so najrevnejši, najranljivejši ponavadi tudi najmanj varčni in pogosto se zgodi, da sredi meseca ostanejo brez beliča v žepu in končajo na ulici, kjer si podajajo steklenice poceni vina, kupljenega v bližnjem marketu.

Prestopniki so najbolj nevarni, vseskozi so pritajeno agresivni, iščejo povod, da bodo jezo stresli na nič hudega slutečega gosta. Ponavadi izhajajo iz družin, kjer med staršema ni bilo ljubezni, otroci so bili deležni klofut in raznih oblik nasilja. Če se odprejo in za trenutek pozabijo na neprijetne obrambne mehanizme, lahko postanejo zanimivi sogovorniki, njihove življenjske zgodbe so barvite in razgibane, kronika zaprtih ustanov in zlomljenega hrepenenja po varnosti in sprejetosti.

Pesniki, umetniki so vedno sredi žolčne debate, vročično dokazujejo, da bo prav njihova metafora rešila svet in pomagala prebuditi otopelo zavest posameznikov, izgubljenih v primežu kapitalskih odnosov. Škoda je le, da morajo zaradi pičlih honorarjev kmalu zapustiti gostišče in odtavati v temno, gluho noč vsesplošne brezbrižnosti in vseenosti.

Navijači zasedajo gostinske prostore ponavadi pred pomembnimi tekmami naše nogometne reprezentance, olepšani so s kapami, dresi in ostalimi navijaškimi rekviziti, podprti z vrčki piva. Vzneseno kričijo in razgrajajo, da odmeva daleč naokoli. Če zmagajo naši, se kriki radosti in falusnega razgrajanja zavlečejo do zore.

Stiskači, škrtice prihajajo v gostilne poslovno, ostro pogledujejo, kje bi lahko našli dobro dušo, da bi jim častila pivce za živce. Čeprav imajo solidno napolnjeno denarnico, najedajo in psihično izsiljujejo, da bi ocurili kakšnega nesrečneža, a ko so sami na vrsti za plačilo runde, preusmerjajo pozornost razgovora ali zanikajo vrstni red plačevanja.

Grozoviteži, gostje brez voznega reda, etike in dostojanstva, opiti, primitivni, razčlovečeni primerki so najbednejše kreature na zemlji. Besede, svečenice poezije in mišljenja, uporabljajo za žaljivke, banalnosti, neskončno ponavljanje nepovezanih izbruhov in verbalnih nasilnosti. Poslušajoč te bednosti se zavem, da ta degeneriran rod ne more preživeti, obstati v ravnovesju z normalnimi odnosi, ko pridejo domov, družino neusmiljeno maltretirajo in zlorabljajo, zahtevajo absolutno poslušnost, onstran dobrega in zla ranijo vsakogar, ki se znajde v bližini. Neozdravljivo bolni alkoholiki so nezaceljena travma družbe, normalen razvoj otrok v družini je okrnjen.

V terapevtskem razgovoru mi je študentka pripovedovala o mučnem življenju z očetom alkoholikom. Vedno jo je poniževal, nikoli je ni pohvalil, nikoli ji ni nudil varnosti in ljubezni, vedno so bile v ospredju njegove potrebe. Vseskozi je manipuliral z okolico. Kadar ga je potrebovala, ga hotela prositi za nasvet, ji je prestrašena mama zabičala, da je oče utrujen, oče je komaj vstal, oče je živčen, ker danes ni še ničesar popil, vse se je vrtelo okoli njegovega počutja. Bil je žaljiv, prostaški, venomer je hlepel po pozornosti. V gostilni je vse častil, hvalil se je z denarjem, prisluženim v prevarah, doma pa je bil problem prispevati za osnovne življenjske dobrine. Rane, ki jih je pridobila v primarni družini, jo bodo spremljale vse življenje.

Najbolj jo je strah, da mu v nekaterih lastnostih postaja vedno bolj podobna, da iz koristoljubja igra različne vloge, ni iskrena, nikoli se ne more popolnoma sprostiti.

Vse manj je dobrih gostiln, pojejo kantavtorji, preveč se nam mudi, ne vzamemo si časa, da bi prisluhnili življenju v pajzlih, bifejih, gostilnah. Vsakdanje življenje je bolj zanimivo kot buljenje v ekran, samo prek osebnih stikov, prek mesa in krvi bomo spoznali, kdo smo in …

Igor Bizjan

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
41 x komentirano
  • Karl je rekel/-la:

    Pa še res je tko!

  • lidija je rekel/-la:

    Gospod Igor Bizjan - zelo lepo in realno napisano. Takšna je žal slika našega življenja.

  • petrovc je rekel/-la:

    Igor Bizjan: perfektno! Na teh tvojih karakteristikah gosilniskih gostov, se najdemo vsi, ki dopisujemo v vest.si! Popolnoma vsi!

  • petrovc je rekel/-la:

    ANGIE:Navijači zasedajo gostinske prostore ponavadi pred pomembnimi tekmami naše nogometne reprezentance, olepšani so s kapami, dresi in ostalimi navijaškimi rekviziti, podprti z vrčki piva. Vzneseno kričijo in razgrajajo, da odmeva daleč naokoli. Če zmagajo naši, se kriki radosti in falusnega razgrajanja zavlečejo do zore.

    Nasel se bos tule, zgoraj:
    In nasel se bos tule, spodaj:

    Grozoviteži, gostje brez voznega reda, etike in dostojanstva, opiti, primitivni, razčlovečeni primerki so najbednejše kreature na zemlji. Besede, svečenice poezije in mišljenja, uporabljajo za žaljivke, banalnosti, neskončno ponavljanje nepovezanih izbruhov in verbalnih nasilnosti. Poslušajoč te bednosti se zavem, da ta degeneriran rod ne more preživeti, obstati v ravnovesju z normalnimi odnosi, ko pridejo domov, družino neusmiljeno maltretirajo in zlorabljajo, zahtevajo absolutno poslušnost, onstran dobrega in zla ranijo vsakogar, ki se znajde v bližini. Neozdravljivo bolni alkoholiki so nezaceljena travma družbe, normalen razvoj otrok v družini je okrnjen.

  • petrovc je rekel/-la:

    Steppenwolf: praznik, praznik! Kak dan sem pa lahko prost, kaj ne!? Tako in tako delam v petek in svetek!

  • pasji fritzl je rekel/-la:

    IGOR, LE KJE SI NAŠEL TA PRISTNI , TAPRAVI IZRAZ , KI POVE HKRATI STANJE V NJEJ , PAJZL, NI KAJ !

  • angie je rekel/-la:

    Kaj takega, kot beremo zgoraj, lahko napiše samo skrajno zdolgočaseni penzionist, ki dneve preživlja za šanki.
    Bizjan, usedel si se globoko v srce našemu atu petrovcu.

  • RUKAR je rekel/-la:

    MISLIM, da je ANGIE SRBIN, ON SLAVI PORAZE !

  • petrovc je rekel/-la:

    RUKAR: ANGIE je ogorcen! Kar 5 (pet) od 12 odstavkov opisuje njega!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Gostilna, bujna kelnerca in dobra družba, kaj je še lahko lepšega!

    Poleg tega so se in se še bodo v gostilnah porajale najgloblje misli in najlepše pesmi.

  • svarun je rekel/-la:

    Zabava doseže vrhunec,ko v pajzl vstopita istospolna partnerja mefiČ in 5rOVCA in začneta težiti kelnarci in gostom.Gostje ju opozarjajo,da je bolje za njiju,če pjzl zapustita,onadva pa še kar naprej smradita.Ker opozoril homića ne upoštevata , ju ročno zabrišejo skozi vrata.V lokalu pa potem smeh in pijača teče v potokih…

  • MEFISTO je rekel/-la:

    SVARUN, zgrešil si naslov.

    Mi tekmujemo, kdo je bolj pameten in ne, kdo je bolj nor.

  • petrovc je rekel/-la:

    SVARUN: dve stvari v tvoji trditvi sta delo drugih!
    Da bi naju drugi vrgli na cesto. Da bi drugi placevali!
    Ti pa bi se priskledilv veselju in pijaci!
    Tak si, panslovanski opankar!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    SVARUN je nezadovoljen s seboj in je na robu obupa.

  • petrovc je rekel/-la:

    MEFISTO: SVARUN je gruntbeton iz portlandca400! Iz Mendeljejeve lestvice: da je razpolovni cas tega gruntbetona SVARUN400, ko ga vtaknes v reaktor informacij in resnice, ko se v pol ur segreje na kriticno temperaturo in ko ga izvleces, je razpolovni cas ena ura! Ergo v 12-ih urah je SVARUN grundbeton, spet pripravljen za vtikanje!

  • 07 je rekel/-la:

    “Gostilne so največja psihoterapevtska ordinacija na svetu”….

    Joj, gospod avtor, imate čisto posebno predstavo o psihoterapiji. Ne zavajajte.

  • 07 je rekel/-la:

    Petrovc je postal samokritičen, ker se je našel med naštetimi. Naj ugibam, med katerimi? Med bahači gotovo.

  • petrovc je rekel/-la:

    07: bolje bahac, kot razgrajac, bedak in nasilnez!

  • svarun je rekel/-la:

    5rOVCA : Razgrajaš in smradiš samo na tem forumu,drugje pa raje daš rep med noge,ker si že prevečkrat dobil po P…I.

  • Eros je rekel/-la:

    Smo bitja, vsak s svojimi stiskami, kar kažemo na različne načine, z različnimi značajskimi potezami in z različnim vedenjem. V resnici pa je pri vseh isti blaten izvir: pomanjkanje ljubezni, brezpogojne ljubezni, ki na hrani, brani, opogumlja, razume, vzpodbuja, varuje….in jo iščemo in se iščemo, se tolažimo in se zgubimo.

  • petrovc je rekel/-la:

    EROS: delas napako, oceno delas na napacnih vzorcih! Nisi se srecal kot sem jaz!
    Znacaji, vedenje, dusa, usoda, nam je polozeno v zibelko! Angel varuh ob njej.
    Ljubezni, bilo jo je v mojem zivljenju vec in prevec, odklanjal sem jo. Imam jo. Brezpogojno ljubezen.
    Mene opogumlja Boj! Usodna zavest, da moram doseci cilj, prinesti tisti kriz na goro.
    Boj k absolutnem. Brez kalkulacij.
    Ni moc, da se izgubim, ni moc, moja pot je jasna, meni in Bogu!
    Mi je pa drago, da sva skupaj, danes, v besedi!

    • Eros je rekel/-la:

      Tudi meni je drago, petrovc, /ki si mi že pojasnil, da je tvoja ljubica poezija in boj tvoj Bog. Jaz pa spraševal, ugibal, če potem ni tvoja ljuba lirika, ampak epika/. Morda si v ocenah nisva tako daleč kot zgleda. Mislil sem na brezpogojno ljubezen od spočetja naprej in v rosnih dnevih pa mesecih življenja, kar izkleše naše značajske poteze. Pomisli, kako so dogodki, izkušnje vplivali na tvoje čustvovanje, ravnanje. Ljubezen nam pomaga, da dosežemo cilje, ki so nam pomembni. Ker nam je dala vero, da marsikaj zmoremo. Smo sposobni delati ustvarjalno in ne tolažimo svojih manjvrednostnih občutkov, preobčutljivosti za vsakdanje probleme… z različnimi drogami…..Verjamem tudi, da nismo samo marionete in da naše poti niso samo premočrtno zapisane v naprej, da smo tudi svobodna bitja in odgovorna bitja. Velikokrat pa se pogovarjam s svojim angelom varuhom.

  • petrovc je rekel/-la:

    SVARUN: nisem ti hotel odgovoriti skupaj s EROSEM! Nikoli ne mesam vina s scavnico! In ti si scavnica!
    Sem te kdaj prosil, da nehava?
    NIKOLI!
    TI PA SI PROSIL IN JOKAL!
    Po katerem spolovilu si jo dobil, pa ni tezko ugibati!
    Nimas ne moskega, ne zenskega!
    Tam je stepa, jalov del stepe! Da bi ne bil jalov, bi v tem casu rodil, plodil!

  • svarun je rekel/-la:

    5rOVCA : Kaj si ti zaplodil malega mefiĆa ali OVCO ?

  • petrovc je rekel/-la:

    SVARUN: zaplodil bom tvojo zensko, da svet obvarujem pred razplodom bedakov tvoje krvi!
    Sedaj jo ljubim se v usta.
    Jutri, ko pridem v SLO, bo to ploditev, kot se zagre!

  • svarun je rekel/-la:

    5rOVCA : Še enega,ki meketa bosta zaplodila z mefiĆem tam za Savo ?

  • petrovc je rekel/-la:

    Svarun …ne boj se ,ne bom oplodil tvoje ženske.Sem brez jajc.
    Edino kar znam je namreč drkanje riti .

  • petrovc je rekel/-la:

    PETROVC ob 21:56:
    Napisal si, kar ti na dusi lezi! Kar ti ves um zapolnjuje!
    Homoseksualije!
    Samo, da to ni PETROVC! Samo, da si spet ukradel moj nick!
    Brez uma in brez POGUMA, da bi se pojavljal pod svojim NICKOM!
    In kot tak, pod resnicno svojim nickom, nam tu pridigas lazi in krajo!
    svarun!

    • svarun je rekel/-la:

      5rOVCA : Da bi se svarun preimenoval v OVCO ? Vidi se , da bo kmalu konec s tabo,ker možgani (kar si jih imel ) , so se ti že skisali , sedaj ti zaradi dolgotrajnega uživanja tistih zvarkov s čistim špiritom že propadajo notranji organi , tako,da kmalu ne boš več smradil tu na tem forumu.

  • petrovc je rekel/-la:

    ZAVBI NANDE za SVARUNA:
    Moj lubi SVARUN, lepo si se odrezal, razprl, to noc! Puscam te samega doma, jaz pa grem z voli orat njivo, ni ti treba iti zraven, biti vprezen v volovski jarem, jih imam, umnejsih volov, v schtali dovolj, vsaj po brazdi znajo hoditi in zadaj ne smrdeti.
    Ce bos imel kaj problemov, uporabi telefon ki je montiran zate na strbunk dili.
    Takole se bo oglasil najprej telefon, ti pa po tem izbiras klicanega:

    “Dober dan nataknjeni SVARUN, dobili ste psihiatricno vroco linijo! Ce se pocutis, SVARUN, ogrozenega od Petrovca, pritisni na stevilko 1.
    Ce nimas samozaupanja, SVARUN, proti JEBIVETRU,pritisni na stevilko 2.
    Ce si dvojna razcepljena oseba, SVARUN in imas obcutek, da ena oseba spolno nadleguje tvojo drugo oebo, pritisni na st. 3, 4, 5, 6.
    Ce te muci, SVARUN preganjavica pred MEFISTOM, po tem vemo kdo si in kje si, ti samo pocakaj, pridemo s ambulantbnim vozilom, sajkaco, srajcko za zadaj zavezati rokce in pajsschtango za radosti. Torej ni ne pritiskaj.
    Ce si shizofrenik, SVARUN, poslusaj pesmi Petrovca!
    Ce si manicno depresiven ko citas ROGERGA, je vseeno na katerop stevilko pritisnes, tako in tako te nihce ne bo poslusal!”
    Pa lep dan na kahli!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    SVARIUN, ki je splošno znan častilec riti, je sinoči ob 20.5o zapisal besedo pička z veliko začetnico.

  • petrovc je rekel/-la:

    EROS: zelim si, ZELO si zelim s teboj poklepetati, klepetati, ob kavi ali kozarcu vina, ko se vrnem v Slovenijo.
    Tudi v mojem bitu je prvina ljubezen.
    Razum je za boj.
    Dusa, srcna kri, je za svobodo.
    Srce je ljubezen.
    Pustim ti telefonsko stevilko, ce je se nimas, sem jo ze objavil, ce ti je vredno, poklepetati, spoznati se.

  • pasji fritzl je rekel/-la:

    Svarun in Angie sta “dupad ” v srbskem pomenu besede , ker to ni samo rit še mnogo

    kaj drugega !