18. marec, 2011 | Roberto Giurastante

Kaj bi se zgodilo, če

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Podcenjevanje posledic jedrske nesreče, ki jo je mogoče opaziti v Italiji, nasproti dramatični realnosti japonske apokalipse, je posledica konsolidirane politike, ki traja že več let: zanikanje preventive. Politika, ki je imela resne posledice na samem razvoju države. Preventiva namreč pomeni ” predvideti”, in sprejetje ustreznih ukrepov za zmanjšanje posledic katastrofalnih naravnih in drugih dogodkov. To so lahko potresi, cunamiji, vulkanski izbruhi, poplave, večje nesreče, pa tudi nesreč, ki povzročil človek (npr. industrijske in jedrske nesreče). Preventiva pomeni tudi, da ne gradimo na geološko nestabilnih območjih, ali na področjih poplavljanja rek, ali v bližini vulkanov. Pomeni graditi potresno odpore konstrukcije v skladu s strogimi merili. Skratka, upoštevati pravila, ki jih narekuje zdrava pamet, da bi se izognili nepotrebnim stroškom ter žalovanju.

Prav na področju tako jedrske energije je potreba po preventivi največja. Radiološkega urgence, ni mogoče obravnavati enako kot običajne naravne nesreče. V primeru radioaktivne padavine tudi, če vsakdo že ve točno kaj je potrebno storiti, se mrtve šteje v deset tisoče.

Vendar je v tem trenutku v Italiji “nacionalni jedrski načrt” - še skrivnosten - s katerimi vlada namerava močno pospešiti gradnjo jedrskih elektrarn za zagotavljanje energetske samozadostnosti države, se nacionalni načrt varnostnih ukrepov zoper radiološko nevarnost (sprejet marca leta 2010, ko je bila Italija izpostavljena pravnim sankcijam EU) še vedno nezadosten (in neznan), za spopadanje s preprosto nesrečo, kaj šele jedrske katastrofo.

A kaj bi se zgodilo, če bi jedrska elektrarna na meji z Italijo imela resno nesrečo zaradi okvare, človeške napake, ali potresa?

Na naši spletni strani vam dajemo v branje neodvisno študijo dr. Giuseppe Nacci, kirurga, specialista za jedrsko medicino, ki proučuje (morebitne) posledice hude nesreče v nuklearki Krško 120 km severno-vzhodno od italijanske meje. Elektrarna je zgrajena na potresnem območju.

Iz uvoda v študijo “Grožnja jedrske elektrarne Krško”

“Predpostavljamo, da se v Krškem zgodi najbolj huda nesreča, ki se lahko zgodi v reaktorju na vodo, in sicer skupna izguba tekočine za hlajenje jedra urana. V tem nesrečnem dogodku, postane jedro urana vroče, staljen material bi prišel v stik z vodo turbine, se pretvoril v paro, in to bi povzročilo odprtje pokrova posode in posledično uhajanje radioaktivnih snovi. Denimo nadalje, da bi zaradi te eksplozije lahko šlo v zrak ena tretjina vseh radioaktivnih jeder v reaktorju.

Po študiji stari več kot 30 leti, bi incident teh razsežnosti povzročil emisijo radioaktivnega materiala, za približno milijardo in pol Curie in radioaktiven oblak z vetrom od 24 km / h bi predstavljala ekstenzijo težkega onesnaženja (Fall out nero) s polmerom 68 km od Krškega. Na tej točki je z našega gledišča mogoče oceniti različne stopnje radioaktivnega onesnaževanja, ki bi nastal nad Trstom in Furlanijo…«

Roberto Giurastante

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano
  • binebone je rekel/-la:

    Še veliko tega se bo zgodilo v kratkem.
    Zaradi takih!
    The Nazis in the White House: Obama The Fake President

    Friday, 18 March 2011 09:49

    ‘A causal look at this snip of the Birth Index has the Obama listing font different and clearly smaller. Apparently normal procedure is for a child with the father’s name is JR as seen in the second snip. III is used for the third offspring with the father’s name seen a few children above fake Obama II.

    So another groof was the II associated with Obama. Researchers said even the page didn’t have the usual 1960-1964 range like other pages. We are talking different forgers involved.’

    Read more …