21. marec, 2011 | Jan A Johansson


Evropski parlament poskuša uvesti EU davek z uvedbo Tobinovega davka

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Federalistična večina Evropskega parlamenta (EP) trenutno podpira Tobinov davek, oz. davek na valutne transakcije. V njem vidijo možnost za uvedbo neposredega EU davka brez večjega odpora državljanov ali držav članic. Druge zamisli o neposrednih davkih, kot npr. DDV na ravni EU ali pristojbine za mobilne telefone, bi verjetno izzvali ostre javne proteste. Ne bi rad izražal svojega mnenja o utemeljenosti Tobinovega davka. Pomembno pa je upoštevati, da bi banke, ki plačujejo ta davek, skoraj zagotovo posredovale ta račun naprej svojim strankam, razen če zakonodajalci ne bi sprejeli posebnih ukrepov, da bi to preprečili.

V torek, 8. marca je Evropski parlament glasoval o poročilu Podimata (A7-0036/2011) v zvezi z inovativnim financiranjem na evropski in svetovni ravni. Poročilo je bilo “lastna pobuda” EP: čisto politična izjava, katere cilj je vplivati na javno razpravo. Točka 29 tega poročila jasno kaže, da si EP obupno želi povečati proračun EU za financiranje neučinkovitih projektov, kot je Skupna kmetijska politika in ustvarjanje drugih razsipnih načinov zapravljanja sredstev državljanov:

“… ugotavlja, da je namen Komisije povečati obseg proračuna EU s pomočjo inovativnih finančnih instrumentov; prepričan je, da bi za zaščito evropske dodane vrednosti omenjenih inovativnih finančnih orodij, del teh prihodkov lahko dodelili za financiranje projektov in usmeritev EU; opozarja, da je nedavno sporočilo Komisije o pregledu proračuna EU glede obdavčitve finančnega sektorja kot možnega vira lastnih sredstev; poziva k širši razpravi med institucijami EU, nacionalnimi parlamenti, interesnimi skupinami EU in predstavniki civilne družbe o možnostih, ki so na razpolago glede teh usmeritev, deležih prihodkov, ki naj bi se dodelili na nacionalni in EU ravni ter o različnih načinih za doseganje tega; … ”


Tisti, ki podpirajo Tobinov davek se morajo vprašati, če si resnično želijo podpreti neposredni davek za blagajno EU. Poročilo Podimata je bilo sprejeto s 529 glasovi za, 127 glasovi proti in 18 vzdržanimi glasovi. Glasovi proti so prihajali v glavnem iz konzervativne skupine ECR, kritikov EU, levice iz GUE / NGL, od več liberalcev in neodvisnih.

Če bosta Evropska komisija in Evropski parlament sposobna uvesti Tobinov davek, se bo zapravljanje denarja EU nadaljevalo. Ne bo prišlo do oblikovanja proračunske politike ali proračunskega nadzora EU, in ne bo potrebna reforma Skupne kmetijske politike. Prihodki od neposrednih davkov bodo omogočili Evropski uniji nadaljno neomejeno rast.

Jan A Johansson

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano
  • binebone je rekel/-la:

    Banditska EU in njeni lopovski ustanovitelji Bilderbergi. Folk se še ne boste zbudili. Kaj ta Eu sploh pomeni. Nič dobrega in smrt za nacionalne države in ukinjanje svoboščin posameznika. Nabili nam bodo tudi davek na vdihan zrak. Edin kar je v tej Bilderberški EU voljeno je Evropski parlament, ki pa nima nobene zakonodajne moči lahko samo predlaga Evropski komisiji, kaj naj naredi. Število predlogov pa je tolikšno, da člani parlamenta o večini glasujejo, ne da bi sploh vedeli za kaj gre. Razprav praktično nimajo, dosledna pet minutna časovna omejitev pa omogoča, da gredo predlogi skozi postopke praktično brez nasprotovanja. Torej Evropski parlament tudi nima nobenega nadzora nad porabo denarja, niti nima nobenih pristojnosti glede davkov. Torej ta lopovska tvorba sploh nima svoje monetarne politike, ki je v rokah Evropske centralne banke, ki jo ima v pesti nekaj ljudi iz zasebnih krogov istih ljudi, ki so v prvi polovici dvajsetega stoletja omogočali razraščanje fašizma in ki še danes predstavljajo zelo vpliven krog zasebnih bank. Pišuka, folk se boste že zbudili ali ne ? Taka EU nam vsem skupaj koplje grob.

  • bp je rekel/-la:

    Zakaj je že to (Tobin/FTT) tako zelo slabo?

    • Zbik je rekel/-la:

      Ker naredi sprehajanje kapitala ireverzibilno in s tem neha biti perpetuum mobile.