7. april, 2011 | Anja Fabiani

Pomoč za Amelo

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Amela Trempus je mama deklice, ki jo je oče v nedeljo, 27. marca, vrgel skozi okno devetega nadstropja stolpnice v ljubljanskih Mostah, nato pa skočil še sam in se na mestu ubil. Deklica Živa je bila nekaj časa v zelo kritičnem stanju, a je zaradi hudih možganskih poškodb kljub trudu zdravnikov zgubila bitko z življenjem.

Amela je iz Tuzle. Preden je prišla v Slovenijo, je študirala na Fakulteti elektrotehnike. Iz ljubezni je pustila vse v Bosni, prišla v Slovenijo, v »obljubljeno deželo«, »deželo boljših možnosti«. Tu se je poročila in rodila hčerko Živo. Ker je mož Marjan Trempus kmalu pričel s kruto agresijo, se je želela osamosvojiti, kar pa je bilo zelo težko. Začela je opravljati težka fizična dela. Amela je poštena, izredno pridna delavka. A nasilje se je stopnjevalo. Amela se je postavila po robu in dosegla ločitev, mož pa je na podlagi dokazov o nasilju moral v zapor. Amela je garala še bolj, da bi omogočila eksistenco za Živo in sebe. Na Živo je bila zelo ponosna, ljubila jo je na poseben način. Kot bi slutila. Marjan Trempus pa se ni pozdravil. Skrajno nasilen je bil tudi v prejšnjem zakonu. Znal je pokazati lep obraz, izpustili so ga iz zapora. A bil je težek, težek psihopat. Amela je živela v stalnem strahu in ni več vedela, kaj naj naredi. Nato se je zgodila tragedija, ena najhujših, ki jo mati lahko doživi. Zgodilo se je nepredstavljivo. Slovenija je onemela.

Zdaj vsi pravijo, da se ni dalo nič storiti. Verjetno. Seveda Ameli nič in nihče na svetu ne more povrniti otroka, izbrisati hude travme. Ni nadomestila, najmanj v denarju. Vendar je Amela v vsakem pogledu na tleh. Njen položaj lahko vsaj malo omilimo in s konkretnimi dejanji vrnemo vero v dobre ljudi.

Amela je brez osnovne eksistence, brez statusa in redne službe, brez sredstev in brez stanovanja. Sorodniki se bodo morali kmalu vrniti v Tuzlo. Vse dobre ljudi skupaj z Rdečim križem Slovenije zato naprošamo, da pokažemo sočuten obraz in Ameli pomagamo pri človeka vrednem zagonu v boljšo prihodnost. Vsak naj pomaga po svojih zmožnostih, občutju in vesti.

Prostovoljne prispevke lahko nakažete na tekoči račun Rdečega križa št.: 610001122334482, odprt pri Delavski hranilnici. Nujno je treba napisati sklic in pripis: 04192011, POMOČ ZA AMELO. Pravne osebe nakazilo lahko uveljavijo pri olajšavi za dohodnino. Za donatorsko pogodbo Rdečega križa pišite na: pomocameli@yahoo.com

Vljudno naprošamo, da pomoč zaradi osebne tragedije vpletenih poteka diskretno in brez odvečnega hrupa. Kdor želi Ameli pomagati na druge načine, ki so zelo dobrodošli, naj prosim piše na elektronski naslov: pomocameli@yahoo.com

Deklica Živa je bila prečudovit otrok. Nazadnje sem jo videla pred približno štirinajstimi dnevi. Prišla se je pokazat v kapici - dobila jo je med oblačili, ki jih je moja hčerka prerasla. Njene velike črne oči in preplašen nasmeh pod pleteno belo kapico bom vedno nosila v srcu.

Deklica Živa ni več živa.
Hvala za pomoč njeni mamici.

Anja Fabiani





 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
58 x komentirano
  • EVA je rekel/-la:

    ŽAL mi je za deklico ŽIVO, ker bi res lahko živela. Imela je vso pravico. Prosila je očeta, da jo pusti živeti…VELIKO SMO MOLILI ZA NJO!!!
    Zaradi prepira in nesoglasja staršev in starejše varuške, ki je ni znala obvarovati, ni bila dovolj POGUMNA, da bi rešila hčerko…je ni več na tej zemlji…
    NE DENAR…LJUBEZEN POTREBUJEMO VSI…DA JE LAHKO NAŠE ŽIVLJENJE SREČNO!!!
    Amela je odrasla oseba, znajdla se bo brez denarja…hčerko pa bo VEDNO POGREŠALA!!!

    • zdenka je rekel/-la:

      Oprostite ampak menim, da vaš komentar ni umesten. Vsak je po svojih močeh napravil vse kar je lahko. In kdo sem jaz, da sodim?

    • zdenka je rekel/-la:

      Šele sedaj vidim, da se je pred menoj ‘pojavila’ še ena Zdenka. Ja zdenka, Lahko je reči ‘naj se nauči ribe lovit’, jaz se jih zelo uspešno pa vem tudi kako je če padeš. Nikar ne sodi! ‘Samo, če 2 meseca hodiš v mokasinih Indijanca veš kako se počuti Indijanec!”
      Vse dobro Ameli!

    • E.v.E. je rekel/-la:

      Hmm… glede na objavljene informacije menim, da si je pićka sama kriva, ker ni UBOGALA svojega moža, temveč je delovala PROTI njemu. May the Gods have mercy on their Soul, coz we sure ain’t gonna. Amen!

      http://en.wikipedia.org/wiki/Koran

    • Sonja je rekel/-la:

      Če bi bila Bog, bi za Slovence in Slovenke izbrala posebno lep, v bistvu perfekten kraj. Ta kraj bi bil čudoviti planet, kjer nikoli ne bi zmanjkalo hrane in pijače, kjer bi bile hiše krasnih oblik in barv, sonce bi sijalo v večni pomladi. Na tem planetu bi živeli samo Slovenci in Slovenke. Tisočletja in tisočletja bi se med seboj množili in ne bi poznali nikogar drugega, samo Slovence in Slovenke. Bili bi pravilnih potez, modrih oči in svetlih las. Idila bi trajal večno. Potem pa bi se našel nekdo, ki bi vprašal, če je to RAJ.

    • LUCY je rekel/-la:

      U bistvo manjka sam debel prasic, ki kolje.

  • mitja vilar je rekel/-la:

    Anja !

    Hvala, da si napisala te stvari in predvsem podatke, kako se lahko pomaga.

  • lidija je rekel/-la:

    Anja !
    Zelo lepo napisano in mislim, da smo slovenci zelo dober narod, ki znamo prisluhniti in pomagati. Glede nato, da je bil tale psihopat bivši policit, sicer se čudim, da tega v policiji nihče ni opazil, bi sedaj lahko naša preljuba država priskočila napomoč tej ubogi revi, glede na sotuacijo v kateri je sedaj.
    Gospa EVA delno se strinjam z vami, da potrebujemo ljubezen, ampak ne vem če se od ljubezni živi.

  • ZDENKA je rekel/-la:

    AMELA SE NAJ NAUČI RIBE LOVITI…NAJ GRE DELAT,…karkoli…
    SEBE BO MENDA ZNALA PREŽIVETI…saj je v bistvu še mlada…
    Slovenci, da smo dober narod?! Ja, pa tudi pameten…

    • grlo je rekel/-la:

      Ah Zdenka, lahko bi se tudi vzdržala komentarja…

    • lidija je rekel/-la:

      Ah, Zdenka - saj tudi če greš lovit ribe potrebuješ denar za karto. Kar se pa dela tiče, pa ne vem zakaj toliko brezposelnih v Sloveniji.

    • cvek je rekel/-la:

      Varuška te male nesrečnice, je veliko povedala v “REPORTERJU ” !

  • Milica je rekel/-la:

    Nekateri bi se res lahko vzdržali komentarja. Če ne moreš ali nočeš pomagati, vsaj ne škodi. Tudi neprava beseda je lahko zelo boleča.
    Ker sem zgubila otroka v nesreči, čeprav ne tako grozljivi, vseeno dobro vem, kako je materi. Takrat sem imela vsaj to srečo, da nisem imela finančnih težav, ker bi bila popolnoma nezmožna reševati še to. Hvala, ker ji bom lahko pomagala.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Da se resnica prav spozna, je treba čuti oba zvona.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Ne bi se rad prenaglil, vendar menim, da je ta solzav poziv na pomoč premalo premišljen.

    Gospa je še mlada in očitno tudi za delo sposobna..

    Če je brez zaposlitve, prejema socialno podporo, s katero mora živeti desetisoče Slovencev.

    S priložnostnimi deli pa si lahko popravi svoj standard.

    Pred časom je v okolici Vrhnike, če sem si prav zapomnil, sedem nepreskrbljenih otrok ostalo brez mamice.

    O njih ne bo pisala in za njih ne bo prosila gospa Anja Fabiani.

    Seveda, to so slovenski otroci, ki se bodo že morali kako prebiti tudi brez mame.

  • Sonja je rekel/-la:

    Ime Mefisto. Ali je govora o materialni pomoči ali pomoči? Ali je materialna pomoč pomembna? In če vam ni, zakaj pišete o njej? In ko razmišljate in ste premišljeni, v katere hlače je padlo srce in pogum? In ko razsojate in delite odmerek sreče za ene in druge, je tu ime Mefisto.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SONJA; kaj si hotela povedati?

      Nimaš svojega mnenja ali pa ga ne znaš definirati?

      Brez argumentov nad večnega Mefista je pa le prevelik greh!

  • peter je rekel/-la:

    Živa, tako sem upal, da bo zmogla boj…žal je izgubila. Žalostno, da mora za napake kretena plačati nedolžno bitje, ki bi imelo še vse pred seboj.

    Ne smetite svinjarij tu gor - če vam ni za to, da bi nekako pomagali, potem dajte mir in ne serite, ne komentirajte, ker to nikogar ne zanima. Tisti pa, ki želijo nekako pomagati, pa naj to storijo - verjetno se bodo sami počutili bolje, morda tudi zaradi spomina na malo deklico, ki jo je oče izdal…upajmo le, da takšnih očetov ni več. Če pa so, potem pomagajmo žrtvam, otrokom, idioti pa naj s sabo storijo pač kar jim paše.

  • pika je rekel/-la:

    Se popolnoma strinjam s Petrom, saj tistemu, ki noče pomagati ni potrebno. Vsaj naj naredi kar mu veleva srce. Lahko pa bi se vzdržali neumnih komentarjev. Gospod Mefisto, tudi otrokom z Vrhnike smo pomagali. Živa, počivaj v miru sonček.

  • EVA je rekel/-la:

    g. Mefisto, bravo, razmišljate in čutite zelo pravilno in realno…
    Nihče ne sodi, povemo svoje mnenje in tako je prav!
    Glede pomoči pa…kakšna pomoč??? Tudi mati je delno kriva, da ni deklice med živimi, pa tako si je želela živeti! A zdaj naj materi pa še denar dajemo, pa kaj še, dajte no!!! Za svoje otroke imejte in obvarujte jih in jim dajajte ljubezen.

  • petrovc je rekel/-la:

    EVA/MEFISTO: z vama se strinjam!
    Koliko Slovenskih otrok je ostalo brez mater ali ocetov, zaradi bede, kamor nas je pripeljala kvaziliberalna politika in nikjer takega cmeravega poziva! Za to, ker so to Slovenci!

  • Sonja je rekel/-la:

    Zdaj pa bi bilo dobro se vprašati, če pomoč v nesrečni situaciji ni bila učinkovita, ker je bila povezana z latentnim nacionalizmom? Taka stopnja nacionalizma, pri kateri gre za človeška življenja, pa meji na nacizem in je nevarna za Evropo in svet v katerem živimo. Torej je odgovornost na strani tistih, ki odločajo, da popravijo vtis, ki se nanaša na ksenofobično podobo neke skupnosti.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SONJA; nimaš prav!

      Če že brez potrebe opletaš z nacionalzmom, te moram vprašati, ali moramo Ameli pomagati zato, ker je Bosanka in jo je treba obravnavati po ugodnejših kriterijih, kot Slovenke in slovenske otroke.

  • petrovc je rekel/-la:

    EVROPI je nevrna stopnja pomanjkanja samozavesti in samoocene kar ze meji na popolno impotentnost in asizem lenuhov in prevarantov!
    Prav lenuhi in prevaranti se skrivajo za priponkami in pljunki vseh vrst! Najraje za nacizmom! Kajti red in disciplina jim ne disita! delati bo treba delati in misliti!
    Barabam pa do dela ni, misliti pa ne znajo, pa je najlazje pljuvati in lepiti vzevke!
    Ksenofobicno obsedeni od strahu, da pride nekdo in jih zjaga od korita, kjer se kot svinje futrajo, ne da bi delali, ne da bi bili kasneje koristni!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Ne gre toliko za vprašanje materialne pomoči, za katero se bo odločil vsakdo po svoji vesti in zmožnostih

    Gre za druga bolj zapletena vprašanja našega sobivanja, med drugim tudi takrat, ko se nekoga postavi v privillegiran položaj že zato, ker se upravčeno ali ne zanj zavzame nekdo, ki je blizu določenega medija.

    Iz izkušenj pa vem , da imajo tisti, ki so močni na besedah, kako je treba pomagati, po navadi zašite žepe.

  • Sonja je rekel/-la:

    Kako lahko govorite o privilgiranem položaju nekoga, ki so mu ubili otroka? Kdo je tu psihopat?

  • Barbara je rekel/-la:

    Mati je kriva sama ker ni obvarovala svojega otroka kar je njena primarna dolžnost. Kolkr je kriv oče je tudi sama ubila svojega otroka. Najlažje je vedno stisnit rep med nogami in kriviti druge. Finančna pomoč za koga? Za morilko? Svašta!!!!

    • Tina je rekel/-la:

      Barbara, ti si navaden psihopat in zelo pateticna oseba. Da te ni sram kaj takega ven butnit! Tvoj komentar je totalnoma neprimeren. Kako je ona kriva? Kriv je samo psihopat k jo je z balkona vrgel. Kej tazga, na bruhanje mi gre k berem tvoj in podobne komentarje.

    • Barbara je rekel/-la:

      Tina hvala za tvoj komentar. Si mogoče tudi med tistimi ki mislijo da so vsi drugi krivi za tvoje težave? Še enkrat bi rada poudarila da smo sami krojači svoje usode. Ker sem nekoč bila sama žrtev in sem se pobrala in vzela življenje v svoje roke. In včasih je težko razumeti ljudi ki nimajo dovolj poguma da spremenijo svojo usodo. Sedaj je ostalo samo veliko če … in po bitki smo vsi generali. Nobeden se ni rodil hudoben še manj pa psihopat tudi oče ima svojo zgodbo.

      In če želiš spremeniti svet moraš začet pri sebi in ne v drugih iskat krivce za svoje življenje!!!!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Postavlja se resno vprašanje, kdo je tu pravzaprav prava žrtev zločina.

    Punčka, ki ni smela živeti ali mati, ki se zanjo ni borila kot levinja in kot bise vsaka prisebna mama.

    Vprašal bom po domače in vsem razumljivo, katera mati bi brez boja na življenje in smrt dovolila, da bi nekdo metal njenega otrik v zanesljivo smrt?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Opravičilo!

      Beseda “otrik” v zadnji vrsti gornjega komentarja se pravilno glasi “otroka”.

      Kriva sta tipkarsi škrat in moja naglica.

  • Sonja je rekel/-la:

    To pa ne bo držalo. Živimo v pravni državi, ne pa v državi, kjer “zakone” postavljajo ljudje po blogih, po domače. Če se oče ne bi ubil sam, bi mu sodili kot zločincu in morilcu svojega otroka, kar je dejstvo. Bil je toliko pri sebi, da je vsaj to vedel. Vprašanje, kdo je žrtev, se ne postavlja v relaciji ali mama ali otrok. Podoba, ki jo v zgodovini civilizacije imenujemo PIETA, je v tem smislu referenčna točka za sočutje in solidarnost do vsake mame, pri kateri je bil otrok žrtvovan. Storilec je v tem smislu dobro vedel, če želite na etičnem nivoju, kdo sta žrtvi. O spletu okolišin, ki jih ne poznate, pa ne sodite, da ne boste sojeni. Ne igrajte se.

  • Sonja je rekel/-la:

    Še nekaj pravnih dejstev. Svet Evrope je 7. aprila 2011 sprejel Konvencijo o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini.
    V členu 3.e je podana definicija žrtve.

    V členu 4.3. je zapisano: 3. The implementation of the provisions of this Convention by the Parties, in particular measures to protect the rights of victims, shall be secured without discrimination on any ground such as sex, gender, race, colour, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth, sexual orientation, gender identity, age, state of health, disability, marital status, migrant or refugee status, or other status.

    V členu 5. so zapisane obveznosti države za implementacijo konvencije.

    V členu 8. so zapisane finačne obveznosti za implementacijo integriranih politik s tem v zvezi.

    Poglavje IV. pa je najbolj pomembno, saj govori o zaščiti in podpori.

    Če ne nudimo pomoči Ameli, kršimo Konvencijo Sveta Evrope.

    Člen 30.2. pravi: 2. Adequate state compensation shall be awarded to those who have sustained serious bodily injury or impairment of health, to the extent that the damage is not covered by other sources such as the perpetrator, insurance or state-funded health and social provisions. This does not preclude Parties from claiming regress for compensation awarded from the perpetrator, as long as due regard is paid to the victim’s safety.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SONJA, nihče te ne sili v kršitev Konvencije sveta Evrope, če si jo sploh pravilno razumela, navajala in tolmačila.

      Temu, kar ti govoriš, pravimo v ljudskem jeziku, da s tujimi rokami mlatiš po pekočih kprivah.

      Filantropična, altruistična in darežljiva, kot si, prevzemi skrb sama za za nesrečno mamico.

      Meni je bližjih onih sedem otrok, ki so tragično izgubili svojo mamo, pa morajo vendar poprijeti za vsa dela pri hiši, čeprav še spadajo bolj k igračam.

  • Sonja je rekel/-la:

    OPRAVIČEVANJE ZLOČINCEV

    Article 42 – Unacceptable justifications for crimes, including crimes committed in the name of so-called “honour”

    Parties shall take the necessary legislative or other measures to ensure that, in criminal proceedings initiated following the commission of any of the acts of violence covered by the scope of this Convention, culture, custom, religion, tradition or so-called “honour” shall not be regarded as justification for such acts. This covers, in particular, claims that the victim has transgressed cultural, religious, social or traditional norms or customs of appropriate behaviour.

  • petrovc je rekel/-la:

    SONJA: takole od znancev do sosedov! Ta mati ni bila tako idealna, kot pisete! Pridna, delovna, mozu predana! NITI eno od tega v celoti ne drzi!
    POsebno poglavje pa je njena vzgojiteljica!
    Pa bi ne navajal resnice! Ni bilo, kot ti pises!
    Se pa strinjam z MEFISTOM in Barbaro!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PETROVC, SONJA je pač samovšečno pametna in ne zna problema ne razumeti ter ne osvetliti z več strani, temveč le s tiste, ki je najbližja njenemu ljubljanskemu načinu razmišljanja.

      Saj vidiš, da ne zazna razlike med spontanim čustvenim sočutjem in med materialno solidarnostjo.

      Problem je pač v tem, da je bila tema zelo ponesrečeno zastavljena in predstavljena

  • Zeus je rekel/-la:

    Vse kar bom reku je SVASTA. Ni mi jasno da dokler ni bilo te tragedijeje lahko prezivela SEBE, HCERKO in pa se X sorodnikov, ki se morajo zdej zaradi tega vracati v tuzlo??????? Dejmo resno razmisliti jaz osebno pa bom tole polinkal na par naslovov da cim vec ljudi vidi LEGALNO KRAJO DENARJA po mojem mnenju labilnim osebam.

    Anja Fabiani ti si visek sramote

    Ps. Tuzla tudi ni tok slaba pa se cenejsa od Slovenije je

  • Zeus je rekel/-la:

    Pa se dodatek. Ce ima kdo kej denarja viska se priporocam. Avto mi pokuri cca 20L/100 KM pa bi kksno solidarno pomoc. Priblizno tako lahko opisem tebedastoce.

    Lp

    Ps. Resno mislim glede pomoci.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ZES, kaj kuri tvoj prijatelj in koliko gre v njegov tank?

      Da bom vedel, koliko moram odpreti mošnjiček.

    • Zeus je rekel/-la:

      Bencin 98 pa 80L tank :).

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Na 200 Evrov, pa drobiž obdrži.

      Mimigrede, si morda Miro Senica, da si lahko privoščiš tako požrešen avto?

  • petrovc je rekel/-la:

    ZEUS: prezivljal jih je nesrecni oce!

  • Sonja je rekel/-la:

    Hvala za vaše komentarje.

  • Gradient je rekel/-la:

    Kakšni primitivni slovenski imbecili!
    Ob taki tragediji obsojate trenutno najhujšo žrtev. Nihče ni povprašal za taka ogabna mnenja in bi se lahko za svoje dobro vzdržali - tudi zato, da vam ne bo kdaj žal. Mama naj bi teoretično ubila svojega otroka? Kako lahko nekdo, ki kot prvo primera sploh ne pozna izjavi takšno gnusobo. Najbrž nihče od teh “korenjakov” nima svojega otroka in ne ve kako bi lahko bolela smrt le tega. Pa vendar, nekateri se že ob misli na to zdrznemo. Tudi, če vam ni do denarne pomoči in ne vidite smisla v temu ni potrebno izvajati dodatnih provokacij, ki v tako težki situaciji za bližnje in nekatere ostale resnično nimajo smisla. Enostavno, na račun ne nakažete denarja, ker se vam ne zdi umestno ali pa imate druge razloge. Dokler bo ta država napolnjena s takimi ljudmi, ki se samo sprenevedajo in blatijo po drugih, ter se vtikajo v tisto kar se jih sploh ne tiče bo enostavno propadla. Govorim tudi za druge primere… Kako naj človek sploh naredi spremembo, če so ljudje tisti, ki so neumni?

  • Sonja je rekel/-la:

    Prosim, da se vzdržite sovražnega govora.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Bral sem, da da naj bi bil poslanec ZARES Slapnik posredno kriv za smrt male deklice..

    Slapnik je namreč grozil Jelinčiču, da ga bo vrgel skozi okno.

    Za to grožnjo je slišal posnemovalec Marjan Trempuš in uničil svojo družinsko srečo skozi odprto okno.

    Kar je nekaznovano dovoljeno poslancu, je dovoljeno tudi navadnemu kriminalcu, je narobe sklepal pokojni Trempuš.

  • a7g je rekel/-la:

    žao mi je otroka,ko je komi zaćela cveteti kao roža,in je morala umreti na krut naćin od starših……. a AMELA ni brez službe ker dela pri jurmanu, kako je potlej lahko vzgajala otroka in plaćevala varuško, zdej pa kao ne more sebe vzderževati……. hallllooooo će bi bila pokojna še živa, mislim da bi cela slovenija pomagala

  • kaktus je rekel/-la:

    KO sem preletel gornji blok , sem ravno to razmišljal , kar pove a7 g, SONJA , pa

    FABIANKA, pa tega ne morejo doumeti !

    Sedem otrok nas je bilo, ko nam je leta 1953 umrl oče, le nekaj let poprej, nam je do

    popolnosti zgorela celotna domačija ! Sicer vam je MEFISTO vse povedal !

    MA KJE SO TE ZLATE, HEROJSKE MATERE , MAR JIH NI VEČ ?

  • britev je rekel/-la:

    Otroka je prepustila njemu, namesto, da bi mu izpraskala oči, predno bi dejanje uresničil

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Čemu ta tema še visi na portalu, če se je SONJA že davno izčrpala?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Se je AMELA z denarjem, ki so ga zbrali SONJA i n drugi dobrotniki, že vrnila v svoj zavičaj?