8. april, 2011 | Nana O.

Drek v vrečki

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Plastične vrečke so zame velik problem. Izogibam se jim, so moja velika nočna mora. Verjetno imam nekakšne estetske vzroke, ki prednjačijo pred ekološkimi, ampak ekološki so pa takoj na drugem mestu. Doma jih nimam več. Živila, ki so v vrečkah v dobri meri bojkotiram, prav tako meso. Ni mi jasno, zakaj mora biti, recimo korenje, v plastični posodici ovito v plastično vrečko? Spominjam se, kako sem zaradi tega, prenehala kupovati Mlinotestove polnozrnate špagete, ker so prešli na vrečko in šele nato v karton, pred tem pa so bili špageti samo v kartonu. Napisala sem jih svoje pomisleke na mail, odgovora nisem dobila. Logično. »Komu je mar za jamranje zatežene potrošnice?«

Pojdimo na popularno PE vrečko in vse preostale različice vrečk (PVC). Res, da so se v državnem zboru lotili že problema vrečk, vendar sama ne morem mimo vsega tega, ker imam psa in pasji drek je povezan z vrečkami. Torej, tema mi je nadvse zanimiva, zaradi problematike dreka in same ekologije. In kot najbrž vsi veste, je pobiranje drekcev- strahcev opravilo, ki se mu ne moreš ravno ogniti, če pred ali za teboj raca kosmatinec. Tudi, če bi hotel, ne gre, ker te vsake toliko časa nadere »zgleden« državljan, ki nosi »špecerijo« v PE vrečki iz najbližje trgovine in hkrati med vpitjem nate, odvrže cigaretni ogorek.

Ampak vrnimo se na PE vrečko. Ker vem, da vrli državljani, ki jim gre umik PE vrečk v nos ne vedo, iz česa so sestavljene te vrečke, sem opravila malo raziskovalno nalogo z namenom pojasniti, kaj je PE vrečka in koliko časa se razgrajuje.

Sprva smo torej uporabljali vrečke iz polivinil klorida in kmalu so jih, zaradi pritiskov okoljevarstva, zamenjale polietilenske vrečke. Vse vrste vrečk pa so povezane z naravo. Papirnate z drevesi, plastične z nafto … Pristanejo pa vse v smeteh. Pri nas tudi na krošnjah obrečnih dreves, kot okrasje, ki traja in traja in traja … In ni videti, da bi to koga močno motilo. Zanima koga sestava? Mene zelo. Polietilen PE se proizvaja z adicijsko polimerizacijo etena. Polietilen pride na tržišče kot prah, granulat. Ima lastnosti, ki jih potrošnik potrebuje (nepremočljivost, vzdržljivost …). PVC je pa termoplastična umetna snov in praktično trdovratnejši za okolje od PE. Tudi več ga je v uporabi. Sežig vrečk sprošča klor, ki tvori HCI plin, ta pa z vodo daje solno kislino (tudi dioksid). Vdihavanje je zelo škodljivo in v velikih količinah povzroča razjede. Če odvržemo tako vrečko v naravo, se sprosti kadmij (pri izdelavi PVC se uporablja kot stabilizator), in gre v podtalnico. Kadmij je tudi v baterijah recimo, zato jih je treba oddati v pravilne zaboje, oziroma vsaka trgovina ima zabojček za baterije. Kakršnokoli odmetavanje v naravo je torej izredna ekološka škoda in to vse dela človeštvo sebi, in ne naravi, kot očitno preveč ljudi misli. Kot informacijo navajam, da tudi PVC v stanovanju oddaja plin vinilklorid (plastična okna). Za ta plin so pri delavcih v tovarnah plastike, odkrili, da povzroča raka na jetrih.

Po podatkih naj bi tovarne po vsem svetu proizvedle 4-5 bilijonov plastičnih vrečk v letu 2002. Sem sodijo vse vrste, ki jih uporabljate in so različnih debelosti in namenov. Od tistih za smeti, do tankih, ki jih dobivamo v trgovinah od prijaznih prodajalk. Vso to količino vrečk porabita Severna Amerika in Evropa. Verjemite, da je nadaljnje preračunavanje porabe vrečk grozljivo in duhomorno. Navedla bom samo, da so v Avstraliji porabljali, vsak državljan 326 vrečk na osebo letno. Vendar so bili eni izmed prvih, ki so ukinili plastične vrečke iz prometa leta 2008. Kako rešujejo težave s pasjim drekom še ne vem. Le kam ga tlačijo? Pojdimo naprej. Vrečke so med dvanajstimi najpogostejšimi odpadki, ki jih najdejo pri čiščenju morja. Na tisoče morskih živali na leto pogine zaradi plastičnih vrečk. Le kako se sprašujete kaj? Ja, enostavno, kit zamenja vrečko za hrano, želva tudi itd.

Se sprašujete, koliko časa se razgrajajo te vrečke? Primer? Vsem znane vrečke iz trgovin, narejene iz HDPE bodo obstajale še 1000 let po tem, ko jih zavržemo (to so male tanke vrečice, ki jih zastonj dajejo). Da o tem, da jih nepravilno sortirate niti ne tipknem. Koliko od vas jih da v zabojnik za embalažo? Tja namreč sodijo, le tako se lahko predelajo. V Afriki, recimo iz odpadnih vrečk izdelujejo klobuke in torbice. Torej na svetu se dogaja, vrečke, ki so velik ekološki problem počasi, vendar s silno vztrajnostjo ljudi, ki jim ni vseeno za planet, izginjajo in upam, da se bodo stvari premaknile, kamor se morajo. Ukrepi so različni. Irska je uvedla davek na vrečke, ki je porabo zmanjšal za 90 %. Denar od davka so dali za »zeleni fond«, skrbnikom za dobro okolje. Prihranili pa so tudi 18 milijonov litrov nafte. Drevo lahko živi brez vrečk na veji, kit pa tudi lahko plava v morju brez vrečk.
Lahko ja …

Verjetno se zdaj sprašujete, kaj ima to z drekom v vrečki? Ima ga, pa še kako. Kajti vsak pasji drek naj bi šel v vrečko, in prav zanima me koliko lastnikov pasov uporablja bio vrečke, ki so razgradljive in se jih mora odvreči v kompost, torej biološke odpadke? Cena bio vrečk je približno 4 EU za 20 kosov. Jaz osebno nisem pripravljena plačati 4 EU za nekaj, kar se lahko na travniku razgradi in obogati tla? Nisem za plačilo 4 EU za mir, ker vrli državljani, ki vidijo človeka, kako pobira drek psa se umirijo, srčni utrip se jim normalizira in v miru, lahko nadaljujejo s svojim neekološkim življenjskim stilom. In končno, ne bom pobirala pasjega dreka v državi, kjer državljani ne dajo nič na ekologijo.

Eno leto je okrog od velike očiščevalne akcije in stanje je, z izjemo, da pralnih strojev v gozdovih ni več, isto. Miselnost se ni spremenila. Na tleh imamo raznorazne smeti, ki jih v vetrovnem vremenu vrtinči veter namesto listja, ki je moteče in se ga pometa. Otroci še vedno odmetavajo, po mojih ocenah, največ smeti. Reciklirani certificirani wc papir, je še vedno neznanka povprečnemu porabniku. Drek pa je največji strah malčkov, kajti nekako pomotoma, zmerom zaide v njihova usteca. Le kako jim starši niso razložili, da se drek ne daje v usta, nikakršen?
In potem hoče družba od mene, lastnice psa, da pobiram drek? Da ga zatlačim v najbolj poceni PVC vrečke, ki jih nastavlja občina (ali pa naj si jo sama kupim)? Mene, ki veliko dam za blaginjo planeta (kolikor lahko)? Mene, ki imam navadnih smeti komaj še za vzorec? Mene, ki nikoli ne odvržem smeti na tla, celo ko sem kadila, cigaretnega ogorka nikoli nisem vrgla na tla? Mene, ki so me starši naučili, da drek se ne je? Mene, ki me pogled na obrežje reke Sore vsako jutro razžalosti, ker lepota brega ni vidna, zaradi smeti, ki ste jih vi »žugalci« nam »nepobiralcem« drekov, odvrgli v reke (če kupiš, potem podpiraš). Meni žugate, ki se peljem s kolesom 15 km v eno smer, ker se imam rada (tisti, ki čakate v avtomobilskih kolonah, da se 2 km peljete v službo se definitivno nimate radi). Meni, ki sem ponižna in hvaležna, da bo kmalu pomlad in znam spoštovati. Mene …

Vsi vi očitno živite v prepričanju, da narava prebavi vse, tudi gore smeti, ki jih kopičite. Vidim vas, kaj kupujete. Same smeti. Plastične igrače, novoletne okraske (ne vidim razloga njihove menjave vsako leto), izdelke katerih ovoj niti ne pogledate z ekološkega vidika, avtomobile, ki enormno onesnažujejo. Meso pohabljenih in zastrupljenih živali, zelenjavo, ki spominja na plastične igrače. Vse to, dragi moji spada v ekologijo, ki ste jo kot prebivalci planeta dolžni izvajati, ker živite z nami, ki nam ni vseeno. In izjave, ki jih dajete v stilu »itak bom umrl, kaj me briga«, ne pašejo v kontekst sobivanja. To je enostavno višek egoizma!

Vi, ki v eni roki držite PVC vrečko in mene nadirate?

Naj vam vsem nestrpnežem povem, da dreka v vrečko ne bom dajala. Tudi bio vrečk ne bom kupovala, ker za ta denar lahko kupim 2 kg polnozrnate moke in si spečem kruh za dva tedna. Pustila bom drek naravi, kamor spada in kjer bo največ koristi od njega.

Nana.O

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
23 x komentirano
  • Klemen Slavič je rekel/-la:

    Saj lahko kupiš lopatko in odneseš zadevo v najbližji kontejner, ki je temu primeren, če ti že ni do onesnaževanja okolja s plastiko.

    Za bonus točke je lahko ta lopatka kovinska, ali pa lesena! :)

    • Zmiro je rekel/-la:

      Jaz se strinjam z avtorico, da pasji kakec sodi v gozd in nikakor v (plastično) vrečko… na mestnih zelenicah in pločnikih pa ni dobrodošel. Ne hodijo po mestu samo otroci, so tudi slepi in slabovidni, zmedeni in tisti v naglici, vinjeni…
      Predlog z lopato je kvaliteten, ampak težave se najbolje rešuje pri izvoru. In gotovo pes proizvaja tudi oglikov dioksid…

  • N je rekel/-la:

    “Jaz osebno nisem pripravljena plačati 4 EU za nekaj, kar se lahko na travniku razgradi in obogati tla?”
    Nimaš pojma!!!!! Pasji drek pa razgradi. Dej si ga na svoj vrt in opazuj in pol komentiraj!!!!

    • pristaš je rekel/-la:

      Ja kaj misliš , da je pasji drek iz plastike?
      Tisti drek , ki ga zaviješ v PVC bo razpadal še dlje.
      Si kdaj gledal kaj stresajo kmetje po njivah ?

    • Samvrag je rekel/-la:

      Pristaš, prav imaš. Tudi drek vseh tako finih čvekačev odpeljejo kmetje na njive in travnike, jih tam s šispumpo razmečejo, potem pa na tržnici kupiš krasno solato Pa dober tek.Dobro, da imamo deževnike, ki vse to predelajo v svojih črevesnih laboratorijih. Tudi pasji drek ,če slučajno ostane na polju.Tisti v vrečki je pa res embaliran in mora kar med biološke odpadke. Pa brez vrečke.

  • pasji fritzl je rekel/-la:

    A , vrečke so ti pomenbne, meni ne tako zelo, bolj vsebina ! Razlika je namreč, če ne

    razlikujemo svežega domačega mesa od pet in več let zamrzjenih polen iz skladišnih rezerv

    Evropske unije ! Pred vstopom so pogojevali tako nekako, sveže meso lahko izvažate v unijo, če

    vzamete iz naših rezerv staro mesno zmrznino ! Danes so še to zabrisali, tu so LIDL,

    HOFER, INTERSPAR , nak, ne bomo lačni , mesa namreč !

  • Forestina je rekel/-la:

    To je ista fora, ko sedaj kmetje koplejo luknje na obronkih gozdov in smeti zakopavajo, pa je kao čisto, se ne vidi. Strupen drek v luknjo, pasji pa v vrečko, adijo pamet.

  • Ivan je rekel/-la:

    Verjetno nate vpijejo, ko se tvoj pes poserje na sred pločnika, ali na privatni zelenici kamor lastniki psov iz blokov radi spuščate svoje ljubljenčke. Saj ti ni treba kupovati vrečk, pa tudi psa ni potrebno imeti. Osebe kot si ti so problem urbane družbe. Imate cel kup teorij o tem kako zdravo živeti, nebi pa odstranili drek, ki je posredno ostanek vaše neprilagojenosti urbanemu okolju. Sam imam psa, vendar živim v ruralnem okolju..V mestu ga nebi imel.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pes lahko enako kvalitetno v lastno zadovoljstvo in v veselje svojega lastnika živi v ruralnem in urbanem okolju.

      Problem je v ljudeh, ki niso ne za v mesto in ne za na vas!

    • Samvrag je rekel/-la:

      Mef- tu ti pa dam prav Tudi sam imam psa in to iz zavetišča. Na njemu se je videlo, da je revež marsikaj prestal. Sedaj živi že devet let z nami, vendar enkrat na dan ni prav nobenemu hudo sesti v avto in se zapeljati z njim v naravo, kjer nikogar ne moti in se zleta po mili volji. Sicer se pa podi po dvorišču, kjer tudi nikogar ne moti.

  • jurij je rekel/-la:

    planet ne bo nič zameril, če se fino otopli in so same vrečke povsod, ne skrbet za planet. pasji dreki so pa ogabni za pohodit in smrdijo.

  • Leiito je rekel/-la:

    Pes je izpolnil svojo evolutivno poslanstvo in gre lahko nazaj v Darwinovo čakalnico. Človekov najboljši prijatelj? Japajade. S psi so same težave. Pomehkuženi kot smo, ne znamo biti alfa in potem Shitsuji in Pekižani terorizirajo cele družine. Da o večjih pasmah ne govorimo, v Mladini je pasja psihiatrinja (ja, tako daleč smo prišli) opisovala kako pri nekem paru njuna danska doga možu ne pusti več spati v zakonski postelji. Tam spi pes, mož se stiska pa na zofi.

    • Samvrag je rekel/-la:

      Le kakšne oslarije si bo še folk izmislil. Pa kaj misliš da imaš ti edini pravico svinjat po materi Zemlji. Ogabna nadutost.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Jaz bi dodal, ozkosrčni primitivizem.

      Psi niso krivi, neodgovorne lastnike je treba za ušesa.

      Mislim, da je tudi LEIITO zrel za Darwinovo čakalnico.

    • pazi to je rekel/-la:

      hehe! in potem se spravi pisat in komentirat človek ki niti zdaleč ne loči šicuja od doge! Danska doga NE obstaja!!! No pa sej če taki pišejo komentarje in če taki lahko v petek spijejo dva preveč in flašo flikne na pločnik mal za tem pa še kutijo od čikou, se po možnosti še skuzla ob taprvi štangi ki jo lohk sploh ujame… je to OK! itak gre naprej in on je svoje naredu! Čez par minut gre tam mimo nekdo drug ki zaradi svoje nepazlivosti stop direkt u njegou kozlanje na sred pločnika in tu je vse ok! pač nejevolen gre naprej! Ampak človek ki je dan prej metal in bruhal pa se nasledn dan dere na enga psa in njegovga lastnika češ da ni pobral dreka iz travnika! folk kaj vam ni jasn!? Flaše, čiki, piksne, plastika… POUSOD KAMOR POGLEDAŠ! Pasji dreki pa so edina stvar ki vas moti! Pa še ta na travniku!

  • lublancan je rekel/-la:

    Draga Nana,
    glede vrečk se povsem strinjam. A iskati izgovore brez njih za tiste druge svoje finoče pač ni. Razen, če mi dovoliš se ti posrati na tvojem prelepem atriju ali predpražniku. Saj se bo razgradil.Obljubim. Tačas pa pusti preredka travniška igrišča otrokom in pelji svojo čivavo na Golovec pred “šerifovo” vilo srat. Tam je obilo na(t)rave.

  • dado je rekel/-la:

    Naivnost ljudi, ki si živalco pridobi,
    se meni največji problem zdi.
    Za igračko zamenjajo jo,
    da srala in scala nikdar ne bo!

  • Forestina je rekel/-la:

    Elitni kanibalizem in trgovina z ljudmi

    http://tvslo.si/#ava2.102033169;;

    Tuje delavce izkoriščajo tudi posredniki

  • sovrag je rekel/-la:

    Nana, nekako sem dojel point tegale pisanja takole:
    Najdeš banalne vzroke (vrečke za drek na primer) da potem stresaš svoj gnev nad vsemi in vsakomur. Samo ti si najboljša in najpametnejša in le ti imaš v vsem prav. Vsi ostali smo pa buteljni in primitivci že samo s tem, ko v trgovini vzamemo plastično vrečko.
    Povej, kaj si s svojim gnavljenjem že dosegla? Kake konkretne rezultate? En mail v Mlinotest in že si heroj? Daj no…Bodi faca in se spravi nad velike korporacije, ki resnično onesnažujejo okolje, tudi s forsiranjem vrečk. Potrošniki s(m)o sicer sokrivi, večino krivde pa še vedno nosi pohlep velikih lastnikov.
    Predvidevam, da kot ženska uporabljaš tudi ličila, parfume, nakit, čevlje, obleko in še kaj. A tista proizvodnja je pa vsa eko in še poštena povrhu? Po eni strani narediš cel cirkus iz vrečk za drek, ker ti je ščene bolj pomembno od otrok, ki niso krivi, da jim starši pri dveh letih niso uspeli raložiti, da drek ni za v usta. Po drugi strani pa mirno zamižiš, ko kupiš izdelke, narejene v tretjem svetu iz sumljivih materialov ali pač kozmetiko, ki jo testirajo na sorodnikih tvoje čivave. Odpri že enkrat oči in se poglej v ogledalo. Poskusi pogledati tisto, kar se skriva za šminko!