12. april, 2011 | Vest

Odgovor Eleni Pečarič

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Spoštovana ga. Elena Pečarič,

v svojem javnem pismu ste zapisali, da društvo YHD kot ena izmed reprezentativnih invalidskih organizacij ni bilo vabljeno na torkov posvet z naslovom “Vloga invalidov in države pri spremljanju uresničevanja Konvencije o pravicah invalidov.” Pismo ste naslovili na predsednika republike dr. Danila Türka, ki je častni pokrovitelj omenjenega dogodka. 

V zvezi s tem poudarjamo, da posvet organizirajo Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije in Državni svet Republike Slovenije. Predsednik republike kot častni pokrovitelj ni sodeloval pri organizaciji, prav tako se organizatorji niso posvetovali s predsednikom oziroma njegovim uradom glede seznama vabljenih in drugih podrobnosti v zvezi z organizacijo dogodka.

Predsednik dr. Danilo Türk je sprejel častno pokroviteljstvo nad posvetom, ker izpostavlja pomembno vprašanje uresničevanja Konvencije o pravicah invalidov. Predsednik republike se zavzema za to, da bi o tako pomembnih vprašanjih, kot je položaj invalidov in uresničevanje njihovih pravic, opravili čim širšo javno razpravo, ki bi potekala v strpnem dialogu in z namenom poenotenja pogledov na razreševanje invalidske problematike. 

Kot so pojasnili v Državnem svetu Republike Slovenije, ki je eden od organizatorjev in kjer bo potekal torkov posvet, je vabilo na omenjeni posvet že od prejšnjega torka objavljeno tudi na njihovi spletni strani. Zagotovili so, da je na vse dogodke, ki jih organizirajo v državnem svetu, vabljena vsa zainteresirana javnost in da bodo veseli tudi udeležbe društva YHD. Enakega mnenja je tudi Varuh človekovih pravic Republike Slovenije kot soorganizator posveta.

Lep pozdrav,

mag. Franc Hočevar 
Svetovalec predsednika republike za zdravstveno in socialno varstvo ter humanitarna vprašanja

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
28 x komentirano
  • klldmoll je rekel/-la:

    uresničevanja Konvencije o pravicah invalidov v RS … ;

    HA HA HA HA HA !

    a propos, a so zdravniški kriminalci iz ZPIZa, ki v RS v škodo invalidov izvajajo konkretne uradne sodnomedicinske poneverbe ter goljufije, še vedno na prostosti ?? …

    HALO, “Svetovalec” ?

    http://www.vest.si/2011/04/03/divje-misli-odgovornost-za-javno-besedo/

  • Breda je rekel/-la:

    Kako so pohiteli s tem odgovorom, ki se nič ne nanaša na včerajšnjo kolumno! Kaj jim ni jasno o čem je Elena pisala! Na vašem mestu bi jim še enkrat poslala v branje!

  • Marija je rekel/-la:

    Tipično odgovarjanje naših politikov! Veliko besed in nobenega odgovora!

  • Zala N. je rekel/-la:

    Kot da ne ve ga. Pečarič, da je konferenca javnega značaja!
    Saj ni butasta!

  • Lahek je rekel/-la:

    mag. Franc Hočevar 
Svetovalec predsednika republike za zdravstveno in socialno varstvo ter humanitarna vprašanja, ste prepričani, da je problem v vabilu?

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Spoštovani g. Hočevar!

    Vidite g. Hočevar, prav o tem sem pisala, sprenevedanje na sprenevedanje, na sprenevedanje. Tega preprosto v tej državi s strani najvišjih institucij, ki so dolžne v okviru svojih pristojnosti ukrepati, ne prenesem več! Razumem, da ste plačani tudi za to, da preusmerjate pozornost stran od bistva problemov, a s tem odgovorom žalite mojo inteligenco. Veste, da mi za v vstop v Državni svet ni potrebno vabilo, niti vaše pokroviteljstvo. Pismo predsedniku Türku je imelo pomembnejše poudarke in drugačen namen, saj opozarja na stvari kot so kršenje človekovih pravic, (ne)spoštovanje pravnega reda RS, preprečevanje diskriminacije ter netransparentna delitev javnih sredstev. Predsednik republike se o takšnih vprašanjih mora izrekati in v okviru svojih moči skladno s tem delovati. Tem dolžnostim in odgovornostim se ne more in ne sme izogniti.

    O tem g. Hočevar niste znali reči nič, pa tudi ni treba, saj je pismo namenjeno predsedniku republike. Iskreno upam, da bo predsednik Türka jasno spregovoril o teh stvareh.
    Lep pozdrav, Elena Pečarič

    • karamba je rekel/-la:

      Ravno to se mi zdi pravi odgovor! Stalno se sprenevedajo in dejansko nočejo ukrepati kot, da smo vsi državljani brez pameti!

    • racman je rekel/-la:

      Zanimivo bi bilo videti dejanski odgovor našega predsednika, ne pa njegovega svetovalca! Zadnji čas je, da se predsednik razjasni in opredeli ne samo glede invalidske problematike, ampak tudi glede vseh pomembnih kršitev človekovih pravic in nespoštovanja pravnega reda naše države!

    • rek je rekel/-la:

      A ne kako so nučeni preusmerjat pozornost stran od bistva problema?
      Ta politika se ne obnese več!

    • klldmoll je rekel/-la:

      … ne samo glede invalidske problematike, ampak tudi glede vseh pomembnih kršitev človekovih pravic in nespoštovanja pravnega reda naše države!

      ha ha ha ha, a si naiven ?

      http://www.youtube.com/watch?v=fvjEMBB_jEk&playnext=1&list=PLDAC3776D9197B5EC

  • egonalter je rekel/-la:

    Ne daj se, Elena!

    • Polona je rekel/-la:

      Prepričana sem, da se ni za bat, da se bo Elena vdala tem političnim mrhovinarjem! Takih bi potrebovali v tem času veliko, saj večina ljudi je že obupalo nad sistemom in se enostavno predaja otopelosti. Ena izmed njih sem tudi sama, zato še bolj občudujem njeno moč in energijo! Ne vem kje jemlje vse to!

  • General je rekel/-la:

    Upam, da je šla na to konferenco in posnela tiste loleke!

  • simpatizer je rekel/-la:

    Bravo Elena, od nosilcev političnih funkcij je potrebno zahtevati, da prevzemajo odgovornost za svoje politične funkcije, ne pa da se skrivajo v ozadju. Zvoljeni in plačani so , da delajo v interesu ljudstva, če tega ne znajo naj odstopijo ali jih odslovimo.
    Predsednik republike mora svoja stališča o problemih na katere je posebej opozorjen, jasno in javno izraziti. Predsednik Turk tega ne počne in tako slabo opravlja svojo politično funcijo.

    • Orehek je rekel/-la:

      Boljši komentar pa kle še nisem zasledu!
      Zvoljeni in plačani so , da delajo v interesu ljudstva, če tega ne znajo naj odstopijo ali jih odslovimo.
      In Turk je eden izmed mnogih!

  • kar,neka je rekel/-la:

    Strpni dialog? Lahko je za tiste, ki imao 90% javnega denarja na razpolago, ampak za one, ki imajo ostalih 10%, amo da jih je vleiko veliko več kot le onih z 90%, je pa strpen dialog zelo težko zdržati. Potrpežljiv, strpen, ponižan itd. Pa to traja leta in leta in leta.

    Enakopravnost? Pri invalidski pokojnini za 4 ure, za 3 let delovne dobe 243 eur si lahko enakopraven s tistim, ki dobiva socialno pomoč. Saj nimaš niti za sprotne stroške, kje pa je še hrana, privoščiti si pa tudi ne moreš nič. Le krepneš lahko, da bo pogoltna država imela korist.

    Žal nimate limita porabe denarja. Jaz imam 500 eur, ampak se žal ne pišem banka, da ko mi bi zmankalo bi me pa dokapitalizirali. Nobenega ni več, ki bi v tej državi naredil red.

    Sem za pravično razdelitev javnega denarja, kar se tiče invalidske problematike, in naj že vendar enkrat eden pove, zakaj nekatere IO še vedno potrebujejo javni denar, če so si ustvarile razne truste, ki jim denar prinašajo.

  • Leiito je rekel/-la:

    V korespondenci med državljani in državnimi organi, slednji redno servirajo mantro o delitvi oblasti na zakonodajno, izvršno in sodno. Ta praksa se mnogim zdi odveč in pokroviteljska, vendar je očitno še vedno potrebna.

    Kar se predsednika republike tiče, bi zanj sicer lahko dodali še okrasno vejo, ker posebnih pooblastil v našem sistemu nima, a tudi če bi jih imel, predsednik države ne more in ne sme zavzemati stališč do ali komentirati posameznih sumov morebitnih nepravilnosti, prekrškov ali kaznivih dejanj.

    Tu ga napadate po krivici. Pričakovati, da bo predsednik republike, kot nekdaj cesarski sel, s čarobno palico uresničil vaše želje, kakršnekoli že so, meji na infantilnost. Odzval se je na to, kar je Elena zmogla artikulirati in kar je znotraj njegovih pristojnosti. Za promptnost in oseben angažma si zasluži le pohvalo in zahvalo.

    Podobno si pohvalo zaslužijo organiziratorji mednarodne konference na temo uresničevanja pravic invalidov. Ali je YHD morda kdaj organiziral kak mednarodni posvet? Kot bi rekel vaš vzornik, vessno je kakšne barve je mačka, samo da lovi miši in tak, javen in mednarodni posvet je lahko invalidom samo v korist, platforma za strpen dialog, ki pa ga sv. Elene še nikoli nisem videl prakticirati.

    Morda zato, ker je njena ideološka paradigma stalen konflikt s svojim okoljem, vendar pravičniška užaljenost, ker ni dobila posebnega vabila na javni dogodek, in ker se cel svet ne ustavi zaradi njenih, že 100x izrečenih obtožb, ni anarhizem, to bolj liči na ihto togotnega otroka, ker se nekdo drug igra v tem, kar ona dojema kot svoj peskovnik, in ker je organiziral uspešen mednarodni event.

    Še enkrat in počasi: predsednik država nima pooblastil za intervencionistične ukrepe, kakršne od njega pričakujete. Če sv. Elena po desetih letih j’accuse-inga tega ne razume, se sprašujem, če ji je sploh jasno za kakšno delovno mesto se ponuja.volilcem.

    Če pa še vedno misli, da kjerkoli prihaja do kaznivih dejanj, je to itak dolžna naznaniti organom pregona in potem policija, tožilstvo in sodstvo opravijo svoje delo kot to določa ustava. Težko kogarkoli prepričate, da invalidska cosa nostra nadzoruje notranje min, min. za pravosodje, policijo, tožilstvo in še sodstvo.

    V bistvu bi bilo presenetljivo, če kazenskih ovadb ni že zdavnaj podala, verjetno večkrat in na različne naslove, a organi pregona očitno niso zaznali kaznivih dejanj, dokazov za svoje trditve pa itak ni nikoli predložila. Politične ambicije pač in pri tem zelo spominja na retoriko plemenskega Jelinčiča: nima sicer konkretnih dokazov, ampak vse je čudno in nenavadno, pristojni organi pa ne ukrepajo.Zarota! Pripustite me no zraven, dragi volilci, zraven h koritu, ker tam se dogajajo te čudne, nenavadne reči in tudi jaz moram biti zraven, da stvar raziščem.

    • klldmoll je rekel/-la:

      HAHAHAHAHAHA, policiji in tožilstvu …

      ;o kateri državi to ti ?

    • klldmoll je rekel/-la:

      ohola, sprenevedava, degenerirana oblastnica - ime ti je zdenka ??…

    • Leiito je rekel/-la:

      Da, policiji in tožilstvu. Dvom s organe pregona je razumljiv, vendar tu alternative ni. Oziroma je, linč, ki ga na tem mestu neredko vidimo zagovarjati.

      Tako to pač gre, demokracija ne nastane s pritiskom na gumb, oz. je fasadna demokracija. Potreben je čas, da se vzpostavijo inštitucije, da se razvije civilna družba in predvsem, da pride do miselnih preskokov, a ne le pri, po klldmollu - “oholih, degeneriranih oblastnikih” - dodal bi še preštevilnih, predragih in nesposobnih, maveč tudi pri državljanih, ki imajo očitno še vedno radi, da se jim servira preprost, črno-bel (ali pa črno-rdeč) svet absolutnih resnic, navijaškega našivašizma, kjer so naši (ali naša) vsi brezmadežni in nezmotljivi, njihovi pa vsi nesposobni in pokvarjeni. Vse, samo kritično razmišljanje s svojo glavo ne.

      Del razvoja demokratične družbe je tudi odprt, strpen dialog, z argumenti podprta debata, aktivno državljanstvo in tu nove tehnologije, vključno z internetnimi forumi, ponujajo možnosti, ki jih prejšnje generacije niso imele. Škoda, da je taka debata tu in tudi drugod redkost. Vsak kritik A je avtomatično definiran kot goreč vernik B ali pa plačanec, kot da ni možna kritična ekvidistanca do vseh in vsega.

      Btw, @klldmoll, Zdenka Cerar ni več gen. drž. tožilka. Če pa za oholo, degenerirano oblastnico, označiš ombudsmanko, Zdenko Čebašek-Travnik, s tem samo potrjuješ mojo tezo, da smo krivi sami, da žal še nismo zreli za deokracijo. Zato pa nam lahko odvetniki ukradejo državo in so oni interpretorji realnosti.

      Tak sentiment ni ne prvič ne zadnjič. “First thing we do, let’s kill all the lawyers” pravi Shakespeare, Dante pa barratorje, tiste odvetnike ki zlorabljajo pravo, postavi v zadnji krog pekla.

      In Dante, sam sin odvetnika in po krivem obtožen, je vedel o čem govori.

    • klldmoll je rekel/-la:

      daj, ne seri, afna Leiito, o “zdenka sirčkih” iz RS imam jaz pač drugačne osebne izkušnje oziroma poglede kakor pa ti !..

      zrcalce, zrcalce na steni povej ?? …

      http://www.youtube.com/watch?v=_KjD6iwYqGs&feature=related

    • K'rEn je rekel/-la:

      Ouchhh, tvoji komentarji Leitto so nož v srčece (beri: kamen) Sv. Elene.
      Hvala.

  • Breda je rekel/-la:

    Konvencije so samo besede na papirju, ki se nikoli v praksi ne izpolnjujejo!
    Pravljica za narod!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tudi Tuerk ma vas rad.

    Le videti vas noče tam, kjer bi radi bili.