13. december, 2006 | Jani Sever

Gasilci na Direktu

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Urednik Direkta odhaja. Zakaj? Na to ni slišati jasnega odgovora. Naklada? Glede na količino oglaševanja Direkta je bila gotovo prenizka, da bi lahko časopis generiral visoke profite. A Direkt ne obstaja toliko časa, da bi investicijo zares lahko imeli za zavoženo.

Bolj pomembna je bila gotovo uredniška politika. Rumeni, nesramni in nezanesljivi – to so lastnosti, ki jih je javnost pripisovala Direktu. O.K.? Za žanrski medij povsem pričakovano.

Ob tem je Direkt pred lokalnimi volitvami postal morda najpomembnejši časopis. Afera Rupar je bila – ne glede na čudne okoliščine razkrivanja zgodbe – izjemno pomembna. Ne le, da je Rupar zaradi nje odstopil kot poslanec in ni bil izvoljen za župana. Razkrila je način delovanja člana vladajoče politične elite.

Je bil to pravi razlog za Požarjev odhod?

Kljub takšnim uspehom, kot je bil Rupar, je uredniško politiko Direkta nemogoče občudovati. Dovolj je, če se spomnimo na njen nedavni prispevek k širjenju nestrpnosti, ki je pričal tudi o ostalih medijih. Morda celo bolj kot o Direktu samem.

Direktova popolna medijska konstrukcija, kako Romi napadajo Jelinčiča po oddaji Piramida (začetnik medijskega razširjanja zgodbe je bil radio Hit), je ostala tako rekoč neopažena.

Gušti – Jud šit so povzeli vsi mediji, medtem ko je Jonasovo razkritje (Ogabno 4.12.2006) največje medijske manipulacije v zadnjem času, ki je povrh vsega nedvoumno ciljalo na širjenje nestrpnosti, ostalo povsem preslišano.

Šlo je takole - Jelinčič sproži val nestrpnega blata v Piramidi. Naslednji dan začne trditi, da so mu Romi po oddaji grozili. Na netu se pojavi posnetek (distribucija Radio Hit) s tihim tonskim zapisom in tekstom na ekranu, ki pojasni, da nek Rom reče: »Reci mu (Jelinčiču; op. p.) da bojo še batine don’s padle.” Direkt to potem razpihne.

In kaj je Rom res rekel?
“(Pomembno)… je sodelovati, ne pa zmagati!”
Ob pazljivem poslušanju glede tega ni nobenih dvomov.

To je zgodba, ki bi nujno zahtevala kazensko preiskavo. Je bila zato preslišana?

Vprašanje, kdo je tu civiliziran, ne potrebuje odgovora. Požar? Njegov odhod najbrž pomeni samo en plamenček manj. Pa še to gotovo samo za nekaj časa.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano