13. december, 2006 | Jani Sever

Lahkotnost cenzuriranja

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ana Jud in njeno pisanje je spet postalo jedro slovenske medijske scene. Ne samo to. Tudi merilo, kaj lahko objavimo in kaj ne. Tudi na internetu.

Primer Gušti – Jud je poučen. Poražencev v njem je veliko. Vendar je zmagovalcev še več.

Glede Siola: Siol je medij, ki plačuje blogerje. Zato tudi pravno odgovarja kot medij. Še več, je državni medij – država je 100% lastnik. Tako je v primeru Gušti – Jud tudi ravnal. Takoj je umaknil sporni tekst. In tudi komentarje. Slednje je še posebej sporno.

Nobene borbe, nobenega ugovora. Uredništvo je reagiralo pozno. Nikakor ne preden je umaknilo objavo. Še huje je z upravo Siola. Blog direktorja Siola je predvsem dvoumen:

“Vprašanja o etiki, nasprotju med zasebnim in javnim, pravicah posameznikov, avtorskih pravicah so bila vedno na družbeni agendi, vendar še nikoli niso imela toliko različnih odgovorov, zornih kotov, nenazadnje toliko deležnikov kot danes.

Vse to so izzivi, s katerimi se mora spoprijeti zakonodajna oblast in ostale državne inštutucije. Meni kot posamezniku, ki imam ta privilegij, da mi je ukvarjanje z internetom poklic, marsikaj na tem področju ni znano. Osnovno poznavanje interneta in internetnih storitev mnogokrat pogrešam pri inštitucijah, ki ga želijo regulirati. Nerazumevanje novega medija potrjujejo primeri kot sta BWIN ali Guštijev blog. Tragedija bi bila, če bodo tovrstni primeri postali običajna praksa. Ne toliko zaradi odločitev samih, kot zaradi načina njihovega sprejemanja in utemeljitev. Ponudniki internetnih storitev in vsebin ne bi smeli le pasivno spremljati procesa njihove regulacije.

Aha, seveda: na odločitev sodišča o začasni odredbi za umik Guštijevega zapisa se bo SiOL pritožil.”

Bla, bla. Siol bi se moral že zdavnaj pritožiti. Oziroma, pritožiti bi se moral tako,j ko je dobil odredbo in zahtevati, da se odločitev sodišča odloži, dokler ni obravnavana tudi pritožba druge strani.

In problem Ane ter Guštija? Jud je zahtevala prepoved in jo dosegla. Pravno ima seveda prepoved nekakšno mogočo podlago. Gušti je pisal o razmerju (intimnem) dveh drugih ljudi. Ne o svojem razmerju z Judovo - to bi bilo manj problematično. In to je počel v mediju, ne v svojem dnevniku - blogu. Konec koncev je za to plačan. A obstaja tudi druga stran. Guštijev članek je bil namreč povsem benigen in prav perverzno je, da Judova, ki je naredila biznis iz svojih posteljnih spretnosti, zdaj teži, ker je nekdo nekaj napisal še o njej.

In zmagovalci. Spet je zmagovalec internet in emigrantska literatura (serverji v tujini). Judova, sodišče in Siolova bledost so dosegli samo to, da je Guštija res prebralo zelo veliko ljudi.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • Tic je rekel/-la:

    Jani Sever, odkar so te frcnili na Mladini nimaš drugega dela kot da pišeš blog o Ani Jud? V Anini knjigi je zelo veliko zanimivih stvari o tebi.

  • Jure je rekel/-la:

    No, ne bi rekel da je ta blog namenjem Ani Jud. Upam, da je to zadnji post na to temo.

  • Jani Sever je rekel/-la:

    Ah, saj ne gre za Ano Jud. Upam, da je to jasno. Sicer pa so navedbe v Anini knjigi o meni večinoma točne in z njimi nimam težav.

    Jani Sever

  • Tic je rekel/-la:

    Smisel sodne prepovedi za Siol? Poslej bodo internetni ponudniki kot je Siol ob zahtevah uporabnikov, da določeno vsebino umaknejo, reagirali in vsebino umaknili. V nasprotnem primeru jih čakajo sodni ukrepi. Tudi na internetu ljudje odgovarjajo za svoja dejanja: http://www.ziva-legenda.com/blog/?p=20