14. december, 2006 | Jani Sever

Zapozneli odhod

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

LDS je že dolgo v krizi. Vendar se je ta odločilno poglobila po lokalnih volitvah. Zoran Janković, ki je na njih zbral več glasov kot vse stranke skupaj, je postal osrednja oseba opozicije. LDS je bila največja poraženka. To je sedaj povsem jasno.

Odzvalo se je tudi javno mnenje. Kljub nenavadni poziciji Boruta Pahorja in njegove SD v razmerju do vlade (ta se je na volitvah v Mariboru in Kranju izkazala kot recept za poraz), je LDS po zadnjih meritvah zdrsnila na »trdno« tretje mesto. Znašla se je na točki preloma. Se bo drsenje nadaljevalo proti statusu SLS? Ali še huje, saj se zdi, da SLS spet postaja pomembnejša politična stranka.

Golobičev odstop je za stranko pomemben signal. Golobič je namreč, kljub temu da v stranki že dolgo ni več aktiven kot funkcionar, predstavljal nekakšno sivo eminenco – vezni člen s staro, uspešno »Drnovškovo« LDS.

Pomembnejše vprašanje od tega, zakaj je odstopil je, kot pravi sam, vprašanje zakaj je odstopil šele sedaj. Odgovor se zdi enostaven. Stranko čez mesec dni čaka kongres in Golobičev odstop je prvi jasni signal, da bo LDS najverjetneje razpadla.

In kaj lahko stori Jelko Kacin? Najverjetneje ne ravno veliko. Ob tem, da mu nasprotuje praktično vsa poslanska skupina in ima opozicijo v vrstah intelektualno vplivnih članic in članov, mu lokalna mreža sicer lahko pomaga preživeti, a gotovo ne za dolgo.

Pravzaprav si je težko predstavljati kaj drugega kot njegov odstop ali razpad LDS. Še več, vprašanje je, ali lahko njegov odstop sploh še reši enotnost dolgo let največje politične stranke. Morda, kajti mnogi so vseeno prepričani, da bi LDS morala obstati.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.