15. december, 2006 | Jani Sever

Diskriminatorni nameni?

Popis stanovanj in njihove obdavčitve.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


scan, originally uploaded by jani1sever.

Uporabna mansarda za povprepčno visoke

Popis stanovanj razkriva čudne prijeme oblasti. Mansarde se pridno popisuje – skupne prostore, čeprav luksuzne, ne.

Popis stanovanj sicer še ne pomeni obdavčitve. A to, da bo osnova za razmislek, kako jih obdavčiti, je bilo večrat jasno napovedano. Kljub vsej pomembnosti, se je ministrstvo za finance lotilo tega projekta precej nenavadno.


Ob vsej dlakocepski zagnanosti popisovanja, je pri popisu sistemsko izpuščeno katalogiziranje skupnih površin v večstanovanjskih hišah. Kar je precej nenavadno. Številke niso zanemarljive niti v blokih. A popisujejo se ne tudi skupni prostori v tako imenovanih kondominijih – mega luksuznih skupnih domovanjih. Kljub temu, da si tam denimo lastniki delijo bazene, savne … in da te površine včasih presegajo 100% stanovanjskih površin. Ali to pomeni, da v prihodnosti ti prostori ne bodo obdavčeni?

Na drugi strani morajo lastniki značilnih slovenskih hišic izmeriti celo neuporabne podstrehe. Do 1,60 metra višine. Mimogrede, to naj bi bila stojna višina, čeprav res ni veliko odraslih, ki bi merili meter in pol.

Obdavčenje luksuza tudi sicer ni ravno konsistentno. Vlada se je odločila obdavčiti plovila. Glede na dolžino in glede na moč motorja. Tako so jo dobro odnesli lastniki jadrnic. Predvsem tistih manjših in zelo luksuznih, ki lahko stanejo tudi kakšen milijon evrov, a bodo obdavčene nekako v višini cene zaboja šampanjca, ki si jo ob izplutju privoščijo premožni jadralci.

Hkrati ostajajo neobdavčena letala, ki jih je v Sloveniji registriranih kar precej. Predvsem tistih malih, katerih cena pa kljub temu hitro naraste čez sto tisoč evrov.

Ob tem si je mogoče narisati realno sliko dveh davkoplačevalcev, ki bosta, glede na vladno strategijo, z davki na luksuz še dolgo podobno obremenjena.

Predstavljajte si, kako na morje odrineta dva tipična stebra slovenske družbe. Eden je predstavnik množic in drugi predstavnik elite.

Prvi se na počitnice odpelje iz svoje stare hiše, v kateri pozimi ogreva čim manj sob, v pet let starem golfu in s seboj vleče na prikolici gumijast čoln z izvenkrmnim motorjem (kakšnih 50KM).

Drugi se odpravi iz 150 kvadratov velikega luksuznega stanovanja v kondominiju, kjer si s še štirimi lastniki deli bazen, savno, fitness,… Na pot gre z letalom in se nato preseli na jadrnico, ki jo, kadar ni vetra, poganja po moči dovolj skromen dizel motor.

Zelo pravično in uravnoteženo.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano