15. december, 2006 | Jani Sever

Kovani ponos

Resevanje vprasanj glede simbolov na kovancih.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


evro babica 2, originally uploaded by jani1sever.

Foto/Denis Sarkić

Fatima Sarkić, rojena 1913 v Banja Luki, je v svojem življenju doživela že osem uradnih valut, oziroma upravljala z denarjem. Od Avstro-Ogrske monarhije, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, nemške okupacije in NDH, Titove Jugoslavije in neodvisne Slovenije. Torej: krona, dinar, Reich marka, NDH kuna, povojna lira, stari in novi YU dinar, slovenski tolarski bon, tolar in sedaj Evro.

Prevzem evra je največji PR met Slovenije doslej. Osamosvojitvena vojna je bila slab PR, pa še edina ni bila. Na Hrvaškem se je takrat že streljalo. Potem je prišel vstop v EU in Nato. Prvo je bilo kul skoraj vsem. Drugo nekaterim malo manj. Ampak itak Slovenija ni bila sama. V inštitucije je vstopala v skupini. Veliki skupini.


Tokrat je Slovenija sama. In vsi to vidijo. Zadeva ni nepomembna. Konec koncev je evro najmočnejša svetovna valuta. Biti del evro območja pomeni prestiž. Vsaj za tiste, ki jih to zanima. Prestiž namreč.

Tisto, kar v Sloveniji čudi – predvsem zunanje opazovalce - je skoraj popolna odsotnost nasprotovanja prevzemu evra. Kaj takega se ni zgodilo nikjer. Povsod so evru nasprotovale močne interesne skupine. In povsod se je nasprotovanje po prevzemu še okrepilo.

V Sloveniji izkušnje drugih, kot je videti, ne štejejo prav veliko. Večina je prepričanih, da bo slovenska izkušnja boljša. Kljub dokazom ob podražitvah, ki so že tu. Zakaj? Kdo bi vedel. A zdi se, da gre bolj za to, da kolateralna škoda, ki jo bo gotovo prinesel prevzem evra, zbledi ob ponosu, ki ga prinaša vstopanje v elito.

Nek francoski novinar me je spraševal o novih slovenskih evro kovancih. Opazil je predvsem, da je Slovenija (ob Grčiji) edina, ki bo imela za vse kovance različne podobe. Večina držav se je zadovoljila z eno ali največ tremi podobami.

Zanimivo je, kaj se je tujcu zdelo nekoliko bizarno. Štorklja, ki je menda enako značilna za Alzacijo kot za Prekmurje. Pa sejalec, ki seje evropske zvezde. In seveda najbolj konstelacija zvezd nad Triglavom v obliki znamenja raka. V tem znamenju je bila menda rojena Slovenija. Horoskop, kot nacionalni simbol. Fant se je samo ironično nasmehnil.

In seveda je tu še Knežji kamen. Simbol slovenstva. Tako nekako kot so Elizejske poljane simbol Francije. Francoskega naroda? So Francozi tam izgubili bitko z Julijem Cezarjem? Približno toliko, kot so Slovenci ustoličevali svoje kneze na Gosposvetskem polju.

A to so malenkosti. Slovenski evro kovanci bodo zelo sexy. Predvsem za tiste, ki jih bodo imeli dovolj.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano