27. januar, 2007 | Vest

Nič več v Centromerkur

Centromerkur, prva veleblagovnica v Ljubljani ( zgrajena leta 1903), zaradi končanega denacionalizacijskega postopka po dobrih 60 letih zapira vrata. Pred vračilom prvotnemu lastniku je bilo v tej zgodovinski nakupovalni meki zaposlenih sto ljudi, zdaj pa bo delo v v secesijski Urbančevi hiši izgubilo še zadnjih 25 zaposlenih....
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Centromerkur, prva veleblagovnica v Ljubljani ( zgrajena leta 1903), zaradi končanega denacionalizacijskega postopka po dobrih 60 letih zapira vrata. Pred vračilom prvotnemu lastniku je bilo v tej zgodovinski nakupovalni meki zaposlenih sto ljudi, zdaj pa bo delo v v secesijski Urbančevi hiši izgubilo še zadnjih 25 zaposlenih.

“Tale oddelek bo šel na Trubarjevo, tistle bojo pa vse zaprli”..
Video Mojca Grobelnik

Ljubljančani bi vam zagotovo znali povedati, da je to prav posebna stavba, v kateri so prodajali marsikaj. V zgornjem nadstropju, nad znamenitim stopniščem, se je v dobrih starih časih bohotil bogat tekstilni program, sicer pa so sloveli tudi po dobro založenem pustnem programu (pred pustom so šle maske in lasulje neverjetno hitro v promet).

Predvsem pa gre za poseben arhitekturni biser, popolnoma drugačen od sodobnih šoping centrov. Ta veličastna zgradba, ki stoji na Prešernovem trgu kot vogalna hiša med Miklošičevo in Trubarjevo ulico, je bila namreč zasnovana po vzoru tedanjih sodobnih pariških, dunajskih in drugih veleblagovnicah. Če dobro pogledate, boste lahko na vrhu stavbe videli neobaročni kip Merkurja, boga trgovine in zaščitnika trgovcev. Očitno je tudi njega povozil čas in se bo moral pač sprijazniti z dejstvom, da Centromerkurju ni rešitve. Morda pa se bo preselil v nakupovalno mravljišče na obrobju mesta…
Txt Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • katka je rekel/-la:

    neglede na lastništvo bi morala urbančeva hiša ostati to, za kar je bila projektirana: trgovina.

  • Marko Crnkovič je rekel/-la:

    Stavba je eno, trgovina pa drugo — in dejstvo je, da takih trgovin, kot je bil Centromerkur, že dolgo ne rabimo in jih ni škoda.

    Kolikor vem, bi se naj v Urbančevo hišo naselil Emporium. (Če je denacionalizacijski upravičenec hišo prodal ge. Heleni Draškovič, ne vem, lahko pa ji jo bo oddajal v najem.) Kakorkoli, to je že bolje, lahko pa bi bilo še boljše. Karkoli bo, bo boljše.

  • katka je rekel/-la:

    emporium dobro zveni.
    hotel (to je slišati na posnetku) pa ne.
    itak pa… - “vse ni karkoli”.

  • ervinator je rekel/-la:

    Dragi razočarani borci za enakost vseh in vsega. Zadeva je preprosta: če bo lastnik oziroma novi najemnik ocenil, da bi (prenovljena) trgovina imela dovolj kupcev, bo tam trgovina. Če pa je interes kupcev premajhen, bo tam kaj drugega. Ljubljana vsekakor potrebuje takšno trgovino, ampak to stavbo se je desetletja zanemarjalo. Če bo, bo na policah kaj spodobnega, ne pa kitajski kič.