15. oktober, 2007 | Jani Sever

Premierov kiks

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednik vlade in največje parlamentarne stranke SDS se rad zaleti. Prejšnji teden se mu je to zgodilo na Koroškem. V povezavi z inflacijo in življenjskimi stroški je med drugim dejal: “… če v vseh smetnjakih po mestih vidimo štruce kruha, ne pomeni, da je zadeva alarmantna.” Le kaj je hotel povedati predsednik vlade? Da je, dokler lahko najdemo kruh v smetnjakih, dežela bogata in inflacija nepomembna. Le kaj je mislil premier? Naj revni jedo star kruh, morda kar tistega v smetnjakih? Da bo hudo šele takrat, ko bo tudi tega zmanjkalo? Najverjetneje se vendarle zdi, da pač ni veliko mislil.

Izjava premiera po arogantnosti spominja na njegove besede, ki jih je izrekel pred prvimi sindikalnimi protesti, v prvem letu mandata sedanje vlade. Takrat je sindikate, ki so masovno prišli demonstrirat v Ljubljano, cinično odslovil, češ ali ne bi raje počakali na pomlad, ko bo lepše vreme in se jim ne bo treba mučiti v snegu. Situacija je podobna tudi zato, ker se sindikati, podobno kot pred dvem letoma, pripravljajo na proteste. In tudi tokrat so se na besede predsednika vlade odzvali precej jezno. Bo podobnosti v nadaljevanju še več?

Pred dvema letoma so delavci nasprotovali uvedbi enotne davčne stopnje in radikalnim neoliberalnim reformam. Kljub začetnemu cinizmu predsednika vlade, je vlada na koncu popustila. Zdaj hočejo delavci, zaradi inflacije, višje plače. Bodo tudi tokrat zmagali? Vse kaže tako. Vprašanje je torej ali je premier svojo izjavo pravzaprav izrekel namenoma. Na prvi pogled se sicer zdi popolnoma nerazumna, a ob predpostavki, da predsednik vlade tako ali tako ve, da bo moral na koncu popustiti, z njo vsaj kaže svojo kljubovalnost.

In vendar bi bila takšna kljubovalnost politično kljub temu nenavadno netaktna in kontraproduktivna. Predsednik vlade je sicer govoril gospodarstvenikom in ne delavcem ali sindikalistom, ampak gotovo ni mislil, da njegovih izjav ne bodo slišali tudi sindikalisti. Še huje je, da je njegova misel podcenjujoča do tistih, ki opozarjajo na posledice inflacije za najrevnejše. Te je mogoče najti tudi med gospodarstveniki in ekonomisti. Prav o tem je nedavno govoril celo guverner Banke Slovenije. Vse to predsednik vlade dobro ve, zato je skoraj neverjetno, da bi svoje besede izrekel nepremišljeno.

A to, ali se je samo prehitel in je izrekel nekaj česar pravzaprav niti ni hotel izreči ali pa so bile njegove besede načrtovane, pravzaprav niti ni najbolj pomembno. Šteje nekaj drugega - to da je izjava v sozvočju z vladno politiko. Ne ujema se le z besedami o tem, naj sindikati raje počakajo na pomlad. Skladna je tudi s pristopom, ki ga vlada, odkar je inflacija postala politična novica, prakticira tako rekoč ves čas in pri katerem se ignoriranje opozoril prepleta s prelaganjem odgovornosti na vse prebivalke in prebivalce Slovenije. Posebej na tiste socialno šibkejše.

Gospodarski minister je denimo ob povišani inflaciji opozarjal na to, da naj se ljudje ne obnašamo kot razvajeni potrošniki in celo finančni minister je skrb za inflacijo najprej preložil na vse, ki tu živimo, češ naj bomo pač malo bolj pozorni, kaj kupujemo. Lahko pa se čemu tudi odpovemo. Najbrž je imel prav. Ampak takšno govorjenje zveni zelo naduto. Dobronamerno pa ga lahko razumejo samo tisti, ki se jim ni treba ničemur odpovedovati. Za ostale so takšne besede lahko hitro žaljive.

Premierov PR kiks je v resnici jedro vladne politike. Tako govorijo samo bogati - a ne vsi, izjave, kakršno si je privoščil predsednik vlade, so lastne predvsem bogatim, ki so izgubili stik z realnostjo in etiko. V zgodovini jih - po krivici - simbolizira najslavnejša hči Marije Terezije. Marija Antonieta ni, kot odgovor na novico, da ljudstvo strada kruha, menda nikoli izrekla znamenitega stavka: “Naj jedo potico.” V časih francoske revolucije naj bi si to izmislili takratni pariški mediji. Jasno je zakaj. Bolj nesimpatično aroganco si je težko predstavljati.

Izjave Janeza Janše si ni izmislil nihče drug kot on sam.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
45 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    Sindrom letenja je huda stvar. Od višine se zvrti, še posebej , če imaš možgane od divjakov in krila za let do oblakov. Sicer pa nič novega. Moja napoved ob novi vladi je zacementirana, janšisti so se zažrli v vse pore naše družbe oz. se prisesali na proračunske tokove napajanja “naših”. Jajoglavi je bednik, ki pa ima svojo klerofašistično armado in si misli - VSE JE NAŠE.

  • siruche™ je rekel/-la:

    Ja, takšni so naši delavci. Najprej garajo v fabrki po 8 ur in več. Po šihtu grejo v trgovino po štruco kruha in liter mleka. Potem pridejo domov in gledajo v luft. Čez nekaj časa jim naenkrat poči film ter zalučajo kruh v smetnjak, mleko pa zlijejo v kanalizacijo. Kaj čmo, kdo bi razumel te slovenske delavce.
    PS Štruce, ki se valjajo v kontejnerjih, so nedvomno znak, da res živimo v Zlati dobi.
    Srečno!

  • medek je rekel/-la:

    Leto zlatega jajoglavega prasca.

  • komunist je rekel/-la:

    PREKLETI SDSovci.

    A jih bomo že enkrat pokončali ali ne ???
    Udarimo, ne izbirajmo sredstev.

  • Farad je rekel/-la:

    Strinjam se, da bi premier moral bolj paziti na svoje izjave, ko govori hrani in cenah, ker lahko nekatere tak način komuniciranja marsikoga prizadane. Pa vendar je potrebno imeti v sebi vsaj trohico objektivnosti in priznati, da ima po svoje tudi prav. Nihče ne more zanikati dejstva, da se pri nas veliko hrane in stvari, ki bi se jih dalo bolje izkoristiti, vrže preprosto stran, ljudje v trgovinah v svoje vozičke mečejo vsemogoče stvari, ki jih dejansko ne potrebujejo, obenem pa so prav ti najbolj glasni glede tega, kako drago je vse. Jaz upam, da se bomo Slovenci iz teh podražitev, ki jih seveda nihče pri zdravi pameti ni vesel, nekaj naučili. Predvsem, da bomo bolj cenili stvari oz. dobrine, ki jih ima velika večina za samoumevne in jih ne spoštuje, ter da se bo potrošniška kultura pri nas razvila v tej smeri, da bodo ljudje bolj kritični kupci in ne bodo ovčke za striženje s strani trgovcev, ki so jim konkurenčne cene (vsaj pri bistvenih izdelkih) španska vas. Na vladi pa seveda je, da vodi tako gospodarsko in konkurenčno politiko (čeprav mislim, da je za trgovsko-živilsko področje to že prepozno), ki ne bo dovoljevala ekscesnih dražitev, ki tepejo po hrbtu predvsem tiste z najnižjimi dohodki. Najlažje je pa seveda psovati v stilu komunista.

  • Rob je rekel/-la:

    S tem,ko JJ pravi,da “štruce kruha ležijo v smetnjakih” v bistvu namiguje,da imajo nekateri previsoke plače.Hmm,le kateri,mogoče tisti,ki dajejo take izjave?
    @Siruche je dobro povzel bebavost izjave

  • peterg je rekel/-la:

    grrrrrrr …

  • ervinator je rekel/-la:

    Enkrat za spremembo dober članek! ;)
    Sicer mislim, da glede Janševe izjave ni treba veliko ugibati - namenjena je tistim, ki nekoliko višjo inflacijo najbolj kritizirajo, to pa so debele riti, ki imajo že itak vsega mogočega preveč. Ampak ne glede na to, kažejo premierova in drugih ministrov izjave slab vladni piar. Ldsovski golobčki so znali bolje lagati.

  • 007 je rekel/-la:

    @FARAD
    kolk maš plače, da lohk govoriš traparije? če si na ablasti, se ne moreš delati vsepovprek norca iz cele Slovenije. Ablast je res slatka stvar, ampak, kar je preveč je preveč. Žal je treba priznati, da so še vedno ČRNI na ABLASTI in da rinejo vsepovprek kot buldožer in pri tem se celo posmehujejo vsem v brk. Ni kaj, inštrukcije iz USA so sedaj temeljite in bodo držale vsaj 1 leto, vse do parlamentarnih volitev. E, moj Ghandi!!!!!!!. Priložnost zamujena, ne vrne se nobena.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Eni se bodo vedni iz kruha norca delali, drugi pa bodo to vedno na svitlo dajali!

    Nekoč, ko bo veljala splošna revščina, bodo mogoče spet rekli: “ko ti pade kruh na tla, ga poljubi in prekrižaj ga!”

  • Farad je rekel/-la:

    007, verjemi mi, da moje finančno stanje še zdaleč ni rožnato in tudi sam preklinjam vsakršen dvig cen, vendar prej navedena dejstva še vedno držijo, pa če ti v nedogled ponavljaš to s tačrnimi. Dejstvo je, da se nam tudi pod Borutom ne bi nič bolje pisalo, le da bi on slabe novice zavil v bolj svetleč celofan in bi ti mislil, kako fajn ti gre. in kako pravičen je ta svet. Pa brezveze, da sploh debatiram tu, ker veliko forumašev sploh ne zmore sestaviti enega argumentiranega stavka, ki ne bi vseboval cerkve, farjev, domobrancev, črnih, Argentine.

  • cro_hot je rekel/-la:

    ..imaš majhno plačo, imaš majhno pokojnino ?
    Marš generatorji inflacije, pejte v smetnjake kruh nabirat !

    To se zgodi ko gobec ideologije prehiteva skromni um. Tudi junaka SDS in šefa vlade JJ !!!

  • Neme Jebat je rekel/-la:

    ja, to bo to… tisti ki nimajo denarja za osnovna živila mečejo kruh v smetnjake. Ni temu gospodu še noben povedal da ne sme soditi drugih po sebi?

  • pero je rekel/-la:

    Človek sprva pomisli, da ima g. Jani Sever nemara prav, a ta misel hitro zbledi, ko pogledaš stvari iz drugega zornega kota, namreč tega, da Jani, ki tukaj kriči in zganja cirkus na račun malo višje inflacije, ima plačano službo, računlanik, dostop do interneta, mobilnik (verjetno tudi službenega, avtomobil, stanovanje, tudi oblači se po zadnji modi.
    Jani, ti revež ti…
    Tudi ostali cirkusantje, prodajte računalnike in denar namenite tem revnim družinam! Naj ošvrknem tudi g. Semoliča, ki sedi v Državnem Svetu RS, je presednik sindikata in ima plačo 6.000 EUR.
    Kdo ima koga za bedaka in se norčuje iz delavcev je tukaj več kot očitno!
    Ti, ki se danes derejo kot jesiharji in iščejo na socialno državo, to počnjejo zgolj zaradi skrbi za svoje privilegije, ki so si jih nabrali pod vladavino eldeesovske vladavine.

  • pero je rekel/-la:

    Pa še primerjava gospodarske rasti in inflacije v letih od 2000 do 2004:

    2000: gospod. rast: 4,2; inflacija 8,2
    2001: gosp. rast: 2,7; inflacija: 8,4
    2002: 3,5; 7,5
    2003: 2,7; 5,6
    2004: 4,4; 3,6.

    V tem obdobju je vladal LDS-ovski klan in je ves čas bil trend nasproten današnjemu; namreč takrat je bila inflacija v povprečju 2X višja od gosp. rasti.
    Danes je gosp. rast 2X višja od inflacije:
    2005: gosp. rast: 4; inflacija 2,5
    2006: 5,2; 2,5
    2007: 7,2; 2,3.

    Prepričan sem, da so stvari popolnoma jasne in se komenitrajo same po sebi, istočasno pa zavrnejo vse negativne komentarje in napovedi opozicije, medijev in sindikatov!

  • Šrauf je rekel/-la:

    Vsak ekonomist, ti bo povedal da ekonomski ukrepi “primejo” šele po 3 letih. Kar pomeni, da je današnja garnitura zgolj spala na lovorikah prejšnje vlada, katero je veselo kritizirala vsa ta leta. Sedaj, ko pa je čas, da se pokaže njihovo delo, pa vidimo kakšni “strokovnjaki” so. Objavljena gospodarska rast je pa vsaj za polovico previsoka. Razlog je predvsem zadolževanje za gradnjo avtocest (katere bodo plačevali še naši otroci, preživeli pa že mi), in mila zima, ki je omogočila daljšo gradbeno sezono. Pa vprašajte kateregakoli podjetnika, ki se ne ukvarja z gradbeništvom in se za kruh bori na trgu, kolikšna je njegova gospodarska rast. Če ima realno preko 4% klobuk dol pred njim. Poleg tega pa: Kdo občuti posledice realne gospodarske rasti, v smislu povišanja plač? Skoraj nihče. Kdo pa občuti inflacijo v smislu podražitve cen? Vsi, ampak če imaš €4000+ neto plače se ti verjetno j*** za vse skupaj.
    Poleg tega so danes razmere drugačne kot so bile do leta 2004. Recesija v Nemčiji, ki je med našimi največjimi izvoznimi partnerji je končana, prav tako drugod po EU. Uvedli smo Euro. Po vsem tem sodeč naj bi nam šlo bolje. Pa nam gre?
    JJ pač fura tole moderno diktaturo zavito v celofan, na ministrskih položajih so lutke, ki nemo kimajo, medtem ko državo vodi vojak…..
    Jst pravim:”Narod na ceste, na naslednjih volitvah pa pamet v glavo”
    Drugače pa izjava ni neko presenečenje. Pač stalnica. Vedno je tako najlažje. Reči nekaj, da so krivi vsi drugi samo ti ne, ne ravno inteligentna raja pa naseda…Krivdo za visoko inflacijo je pač najlažje pripisati drugim.
    Morda je potrebno JJ poslati metlo, da bo Urška najprej pometla pred njegovim pragom?

  • SLS-Štajerski odbor je rekel/-la:

    Leta 2012 oziroma leta 2016 bodo rezultati boljši. Saj se ve zakaj.

  • inčica je rekel/-la:

    Prikaz gospodarske rasti in inflacije,ki je posredovan zgoraj je sam po sebi dovolj zgovoren in preverjen dokaz, ki pove vse.
    Ne obtožujmo vlade in JJ po nepotrebnem!

  • ervinator je rekel/-la:

    Šrauf, verjetno je to razlog, da so v večini demokracij volitve na štiri leta, kajneda?
    ROTFL

    Drugače pa izjava ni neko presenečenje. Pač stalnica. Vedno je tako najlažje. Reči nekaj, da so krivi vsi drugi samo ti ne, ne ravno inteligentna raja pa naseda…Krivdo za visoko inflacijo je pač najlažje pripisati drugim.
    Pa res, na primer v času vlade LDS so razloge zanjo pripisovali marsovcem.

  • KornFeld je rekel/-la:

    Leta 2012 bo tanaj mladi Dalton predsednik vlade bo mešanje megle še bolj intenzivno.

  • mrhe2003 je rekel/-la:

    In kdo si upa še naprej zatiskati oči in kriviti vlado za svojo razvajenost. Starejši ljudje velikokrat govorijo o tem, kako so včasih živeli skromno, danes pa smo ljudje velikokrat preveč požrešni in kupujemo stvari, ki jih dejansko ne rabimo, kar spoznamo nekaj dni za tem, ko zadevo prinesemo domov. Primer: konec meseca septembra sem bil na otvoritvi nove prodajalne. Ker je bil otvoritveni dan, so imeli nekateri artikli otvoritvene cene. Pred mano je bila starejša gospa, videla je TV, pogledala na ceno, ki je bila 250 Evrov, prosila trgovca, da ji jo je naložil v voziček in kupila TV, ker jo bo mogoče kaj rabila, tako poceni pa se jo težko dobi. In sem se zamislil … Zakaj je kupila TV, če jo bo mogoče rabila? 250 evrov ni tako malo, da bi jih zapravil za mogoče uporabno stvar. Na drugi strani pa redno poslušamo Desus, ki govori, da so pokojnine prenizke. Kot kaže resnica, to ni res. Podobno velja za plače. Še en primer iz vsakdanjega življenja: Zakaj ljudje raje hodimo v Mercator, Tuš ali Spar, ki so veliko dražji od npr. Hardija, Lidla, Eurospina? S tem trgovcu večamo zaslužek in ga s svojo nespametnostjo prisiljujemo k temu, da nas izkorišča in viša cene. In kaj naredimo mi? Jokamo ob inflaciji, protestiramo pri šefih za višje plače, gremo v gostilno, damo 1 evro za kavo, 2 evra za pivo in nato vsi objokani odhitimo še v Mercator po nekaj sladkega, da nas bo žalost minila. Tako počnemo mesec dni, nato pa opazimo, da se je odprla nova trgovina in odhitimo po nov plazma TV, ker naš TV ni več modi. Karikiram, vendar sedanjost ni pretirano drugačna.
    Tudi sam sem najprej razmišljal o inflaciji, ki je bila mimogrede še pred 3 leti 8 odstotna, če me spomin ne vara, podobno, kot razmišlja veliko ljudi, ki se podražitev bojijo. Nato sem ugotovil, da moram svoja sredstva razporediti drugače in dati zaslužiti tistim, ki ne dvigujejo cen, saj bom s tem preprečil podražitve in spodbudil ustvarjanje nižjih cen in večje konkurence, ki si je bodo zaželeli predragi Mercatorji …
    Pa še dejansko staje v video datoteki: http://24ur.com/bin/article.php?arti…media=60053117

  • Šrauf je rekel/-la:

    @Evrinator. Samo citiram znanega slovenskega ekonomista in njegovo kolumno, ki je bila objavljena pred časom, v enem od slovenskih tednikov. Dejstvo pa je, da je tako visoka inflacija v teh časih nesprejemljiva. Nam gre res tako krasno? In še tole. Prvič po letu 2000 je začela inflacija spet rasti. Pred tem se je vrsto let iz leta v leto vztrajno zmanjševala. In še enkrat. Razmere v svetu in ekonomiji se spreminjajo iz dneva v dan, zato je treba primerjave letnih inflacij jemati z določeno količino rezerve. Še vprašanje: kdo od Vas občuti gospodarsko rast na svoji plači?

    Kar se pa tvojega citata tiče. Politika je vedno enaka. Ne zagovarjam ne enih in ne drugih. Prejšnji niso bili nič boljši kot so sedanji, da se razumemo. Ampak tudi nič slabši. Moti me samo to, da današnja garnitura tako ognjevito zatrjuje kako zanič so bili njihovi predhodniki, oni so pa kao boljši, pri tem pa pozabljajo, da so ravno prejšnje vlade postavile temelje za njihovo “hišo” v kateri sedaj oni odlično gospodarijo.

    Pa to je sedaj že hudo offtopic. Izjava pač ni presenečenje. Podobne poslušamo že 16 let. Na pamet mi pade tudi tista našega ministra za finance: če se vam zdi izdelek predrag pač ne kupite oziroma kupite cenejšega…Biti politik pomeni brez slabe vesti in hude zadrege govorit vsemogoče pa čeprav….

  • Rok je rekel/-la:

    Hmm, “… če v vseh smetnjakih po mestih vidimo štruce kruha, ne pomeni, da je zadeva alarmantna”, a to naj bi pomenilo isto kot ““… če v vseh smetnjakih po mestih vidimo štruce kruha, pomeni, da zadeva ni alarmantna.” ???

    Meni to nekako ni…

  • Rob je rekel/-la:

    @VSI
    1)So podražitve
    2)Za njih so odgovorni BOGATI
    3)Te isti bogati mečejo štruce itd. v kanto
    4)Nizki sloji zahtevajo dvig plač vsaj toliko,da imajo toliko kot prej
    5)BOGATI rečejo,da to ni sprejemljivo,ker potem donosnost na kapital ne bo več 25%,ampak samo še 23%,kar pomeni,da bodo manj investirali….. skratka če bodo revni dobili enako kot prej,potem nebo toliko investicij,kot bi jih lahko bilo,torej naj vas ogreje in nahrani zgodba o investicijah in kakšna gospodarska rast je zaradi tega.
    6)Medtem vladajoči rečejo,da naj kupujemo tam kjer je ceneje in naj ne mečemo stran kupljenega. Vse lepo in prav,seveda če ne bi imeli trgovskega oligopola in če tisti,ki dajejo take izjave nebi metali stran tega,o čemer razlagajo.
    7)Medtem so vsi ekonomisti veseli,da lahko opravičijo svoj doktorat in se akademsko obkladajo v vseh medijih.
    8)Državne institucije(urad za varstvo konkurence itd.) tekmujejo med seboj,kdo bo naredil manj.
    9)Sindikati(trojanski konj bivših vladarjev) spet ropotajo še preden bi vedeli dejansko stanje in točno kaj hočejo,ker če bi vedeli kaj hočejo nebi zahtevali,kar pač zahtevajo.Zahteva za % povečanje plač je bedarija,povečanje bi moralo biti za absolutno število(mislim da je to za cca. 30EUR)
    10)NIHČE NE POVE,da se v maržah skriva tudi cena managerskih odkupov(Merkur,Istrabenz…)
    11)Hvalisanje o visoki rasti BDP je bedarija,ker rast BDP-ja ne odraža rasti standarda!!!
    12)In ja,to kar je JJ rekel,je odraz nedojemanja situacije

    In za konec,važno je to,da se obkladamo kdo je “levi”,kdo je “desni”,ne da bi VSI rekli, p**** m********
    dovolj imamo tega! Če levica pride na oblast na naslednjih volitvah bo prišla tja zaradi ideološke razdelitve in ne zaradi programov.In kaj bo potem? Isto sranje.

  • stergoergo je rekel/-la:

    Zadnji stavek tega komentarja je treba z belo kredo zapisat v črn faufank.
    To ni bila samo žebljica na glavico, ampak celo tnalo na nakovalo.

  • Drago je rekel/-la:

    Ja Pero, kaj pa zavajaš. Poleg podatkov, ki si jih dal, je potrebno povedati, da smo šli 2004 v Evropo. Gospodarska rast je rezultat konjukture. Jasno, da je bila takoj nekaj višja. Sicer pa je bila gospodarska rast v prvih dveh letih rezultat prejšnje vlade. Poglej si inflacijo. Prej je stalno padala:2002:7,5 2003:5,6
    2004:3,6. Po 2 % na leto!!! Kaj pa sedaj. Hvalite se z gospodarsko rastjo, ki na nas nima nobenega vpliva, inflacija pa, dragi prijatelj, RASTE in bo še rastla!!! Na tak razultat pa vlada, kot samo pravi, nima vpliva, oziroma je že vse naredila, da bi jo zajezila!
    Tvoje primerjave so res zanimive!!! Če jih malo boljše pogledaš boš videl, da “serješ” v svojo skledo!!! Pa malo se spomni raznih tabel, lestvic ipd. Leta 2004 smo bili še vedno prvi na vseh letvicah novih članic, zdaj pa že zasedamo zadnja mesta.
    Sicer pa natančno preberi komentar @Šraufa.
    @Jani! Dober komentar!!!

  • rozinko je rekel/-la:

    mislim, da ima še nejbolj prav mrha 2003. Dobro bi bilo še pogledati po šolskih menzah, da bi videli kaj otroci delajo s kruhom, in pogledati kako so oblečeni, tako je vsaj na deželi. Bolj so starši “UBOGI” lepše so otroci oblečeni in z boljšim mobiltelom se ponašajo. No ni to 100%, vendar v veliki meri je tako.
    In izgovor; zakaj te naš nebi smel imeti firme na obleki in obuvalo, če pa imajo sosedovi otroci, ki so obrtnikovi.

  • Škot je rekel/-la:

    Napihnjen materializem = mediteranski sindrom… vsaj po mojem mnenju. Dokler se bo povpraševanje večalo, se bodo cene neizogibno višale. Iz takega ‘kroga’ se je težko izviti. Po drugi strani pa se je mogoče treba vprašati, zakaj naša družba od ljudi (očitno) zahteva dokazovanje v materialnem smislu. Pa najsi se hvalimo, kako dober avto imamo, ali kako poceni smo ga dobili.

    G. Janša ima do neke mere prav, četudi bi se lahko izrazil nekoliko bolj spravno in korektno. Problem ni v tem, da je potrošnja prevelika - problem je v tem, da izrazito neenakomerno razporejena prekomerna potrošnja zvišuje cene… kar zopet neizogibno zvišuje socialne razlike.

    Seveda vedno pride do točke, kjer se mora ta proces končati… in razlika med tem, če to sledi zlomu gospodarstva ali ne, je najbrž res v povprečnem številu plazemskih televizorjev na gospodinjstvo.

  • 007 je rekel/-la:

    @farad
    žal te moram razočarat in se strinjat s tabo, vsaj kar se SLO-Gandija tiče(Boruta). Okrog tačrrnih, domobrancev, bele golazni, farjev, cerkve, Argentine, Mesije s Kaščakovga hriba itd pa vztrajam, da so na ABLASTI in bodo na tvoje veselje ter mojo žalost še kar nekaj let tudi ostali. Tako se že cedita med in mleko v SLO, kruh lahko najdeš celo v smetnjakih, saj ga je obilica, tistih nekaj par revežev bo jedlo pač nekoliko star kruh. Kaj čmo, tako je v demokraciji.

  • Duko je rekel/-la:

    Najprej moram reči, da povedo besede kot “ablast” in “jajoglavi prasec” več o njihovih avtorjih, kot pa o tistem, kateremu so namenjene. Enakih reakcij bi se lahko nadejali tudi, če bi bilo stanje okoli inflacije rožnato, ker ne gra za dejstva, ampak za ideološko sovraštvo. Ampak na Slovenskem je kulturni nivo pač tak, kakršen je. Toliko, da si olajšam dušo.
    Izjave g.Janše o “kruhu v smetnjakih” sicer nisem slišal, ne dvomim pa, da je bila izrečena. Zdaj pa je seveda vprašanje, kako jo jemljemo - dobesedno ali kot metaforo. Da pa se jo seveda izrabiti na različne načine, kot komu ustreza. Mislim pa, da bi predsednik resnično bolje ravnal, če tega ne bi izrekel. Govoriti bi moral lepo, preprosto in brez arogantnosti in dodati na koncu še kakšno parolo! Kot tudi t.im. angleški humor ni za vsakogar.
    Sicer pa z zanimanjem pričakujem novi gospodarski program LDSa, ki ga pišejo…no, kako naj jim rečem? Ker jim pretiranega razumevanja za socialo ne morem očitati, obstaja pa velika verjetnost, da bodo naslednje leto prišli skupaj z SD do korita, se že vnaprej veselim reakcij na tem forumu, če bo še obstajal. Apeliram pa na spoštovani publikum, da bi vsaj takrat uporabljali bolj kultivirano besedišče! Če srd seveda ne bo prehud.
    Drugače pa bi morda svetoval alternativen pogled v gospodarsko stanje na Slovenskem: gnečo v nakupovalnih centrih. Če mislite, da ljudje kupujejo predvsem kruh in mleko, poglejte v nakupovalne vozičke. Če ste pa popteve in skušate pokazati, kakšna mizerija vlada pri nas, boste pa tudi našli koga, ki mu gre slabo. Vprašanje izbire sredstev, kot sem rekel.
    Napovedan protest in nato še demonstracijo sindikatov odločno (sebično) podpiram! Saj če se bodo zvišale plače, se bodo tudi penzije, ane?

  • ervinator je rekel/-la:

    Šrauf, zdaj me pa resno zanima, kateri znani ekonomist je v kolumni v enem znanih slovenskih dnevnikov zapisal, da “ti bo vsak ekonomist povedal, da ekonomski ukrepi “primejo” šele po 3 letih.” Ne zaradi tega izjave, ne zaradi tvoje argumentacije, ampak zaradi tega ekonomista. ;)

    Glede letošnje inflacije. Če je letos višja, še ne pomeni, da raste oziroma da gre za trend. Saj je dve leti močno padala, ali ne ? Torej ni trend.

    Sicer pa to ni samo slovenski problem. V branje priporočam še kaj drugega kot le Dnevnik, Mladino in Vesti. Na primer: http://blogs.ec.europa.eu/fischer-boel/rising-food-prices/

  • ervinator je rekel/-la:

    Šrauf, zdaj me pa resno zanima, kateri znani ekonomist je v kolumni v enem znanih slovenskih dnevnikov zapisal, da “ti bo vsak ekonomist povedal, da ekonomski ukrepi “primejo” šele po 3 letih.” Ne zaradi tega izjave, ne zaradi tvoje argumentacije, ampak zaradi tega ekonomista. ;)

    Glede letošnje inflacije. Če je letos višja, še ne pomeni, da raste oziroma da gre za trend. Saj je dve leti močno padala, ali ne ? Torej ni trend.

    Sicer pa to ni samo slovenski problem. V branje priporočam še kaj drugega kot le Dnevnik, Mladino in Vesti. Na primer: blogs.ec.europa.eu/fischer-boel/rising-food-prices/

  • Katarina je rekel/-la:

    zdaj pa še realnost: povprečna mesečna bruto plača za letošnji avgust je znašala 1279,40 € in je bila od julijske višja za 1,3 odstotka. Glede na lanski avgust so bile povprečne bruto plače višje za 5,7 odstotka. Kljub avgustovski inflaciji so povprečne avgustovske plače za avgust porasle tudi realno; tako bruto kot tudi net povprečna plača za avgust sta bili realno višji za odstotek v primerjavi s povprečno plačo v preteklem mesecu. Ob upoštevanju rasti cen življenjskih potrebščin je zaposlena oseba v prvih osmih mesecih letošnjega leta zaslužila realno 2,7 odstotka več bruto in 4,9 odstotka več neto kot v enakem obdobju lani.

    Menim, da dodaten komentar ni potreben, rada pa bi vseeno izpostavila še podatke, ki jih je nanizal Pero, v zvezi z gospodarsko rastjo in inflacijo.

    Vlada dela tako dobro, da so nad njenim delovanjem osupli tudi svetovni politiki.
    Dobivamo izjemne ocene, ki jih daje EU, pri nas pa se poskušajo opirati na nerodno izjavo, ki jo je podal predsednik.

    Vse kar lahko rečem na to temo je, da je bila izjava res nerodna, to pa je tudi vse in v takšni situaciji, ko nasprotniki nimajo drugega se pač opirajo na vsako biljko.

  • 1tamlad recimo je rekel/-la:

    @ Ervinator spet KOMENTIRAŠ (si opazil, da te ne vikam) z nekoliko višjega položaja. Tvoja izjava ”ne ravno inteligentna raja pa naseda” pa se ne razlikuje tako zelo od Janševe v smilslu podcenjevanja ljudi in hkrati izraža tvojo vzvišenot in pretenciozno vsevednost. Kot inteligentno bitje sklepam, da boš uspel doumeti ironijo in nekonsistentnost lastnih izjav.

    P.S. Hvala za priporočilo glede branja. Mogoče lahko podeliš še kakšen nasvet o neformalnih pravilih komentiranja na forumih… ;-)

  • andlen je rekel/-la:

    Eno habsburžanko, k je u Parizu neki podobnga kokodajsala, so urno položl na giljotino……

  • MarkoNi je rekel/-la:

    Katarina, navedla si konkretne številke. To mi je všeč. Dejstva.

    Problem je v tem, da podatkov nisi segmentirala, torej razdelila po npr. izobrazbeni strukturi ali glede na javni/privatni sektor. In tu je ključ. Iz julija na avgust so šle gor plače v državni upravi (vzeli so iz proračuna), od tod povečanje.

    Poglej, koliko so se povečale plače delavcev v proizvodnji in drugim, zaposlenim v gospodarstvu. Nič ali zelo malo.

    Pa prosim za kak link, kjer bo razvidna osuplost svetovnih politikov nad fantastičnim delovanjem naše vlade.

  • ervinator je rekel/-la:

    1tamlad, ne sekiram se, če se po tvojem mnenju moja izjava ne razlikuje od Janševe. Ampak, če me že poskušaš pozorno brati, in me celo citiraš, ti rad pojasnim, da v resnici nisi citiral moje izjave, ampak moj citat Šraufove izjave (ki je takšno držo očital oblastnikom). Citat sem opremil z narekovaji in še poševno pisavo sem uporabil.

  • 1tamlad recimo je rekel/-la:

    @ Ervinator pravilno je, da se ne sekiraš kakšno mnenje imam, saj to tudi ni bil moj namen (kot tudi ni zdravo). Se pa Vaši gnadi (čeprav to verjetno nisi) opravičujem, ker preberem tvoje komentarje (aroganca pač bode v oči).

    p.s. V bodoče poskusi še z odebeljeno-poševno pisavo. (to je šele statusni simbol ”forumašev”) ;-)

  • ervinator je rekel/-la:

    1tamlad, hvala za opravičilo, ki je napisano v stilu Zaresovih nadstrankarjev. Sem že navajen tovrstne “strpnosti”. :)

  • Neme Jebat je rekel/-la:

    Katarina: Teh biljk je za cel travnik…

  • Rob je rekel/-la:

    @Katarina,to z povprečno plačo je zavajanje in poceni nateg,ker povprečna plača ni tisto kar mislimo. To je masa izplačanih plač deljeno z št. zaposlenih.Naj ti navedem podatek,da povprečno plačo doseže komaj 1/3 vseh zaposlenih. Povprečna plača raste na račun najbolje plačanih,torej tistih,ki jih inflacija ne prizadane! Torej,je to kar si povedala (skoraj) brezpredmetno

  • nejkowejko je rekel/-la:

    Pa kje živite ljudje, ki trdite, da inflacije ni??? A ste v zadnjem letu šli v trgovino? Na ekonomijo se spoznam samo toliko, kolikor vključuje moj TR, ampak če še tako računam (pa nisem slab računar) so stvari vedno dražje, plače ostajajo pa iste. Ni treba bit ekonomist, da pogruntaš, da je 2 več kot 1. Al pa se motim? Če je bila polnozrnata moka v trgovini pred pol leta 79 centov in je zdaj 91 (žal ne vem kater proizvajalec), se mi zdi, da je bila prej cenejša, sedaj pa je dražja. Moja plača pa ostaja enaka. Se mi zdi, da je to ekonomija, ki zanima “povprečnega delavca”, gospodarski rasti navkljub. Da o vedno bolj *fobičnem folku niti ne govorim. Tukaj sploh ne gre za politiko, gre za demagogijo; revni ljudje bodo iskali krivca, mi jim ga pokažemo, se ga znebimo in vladamo. Simpl - lačni ljudje - uboglivejše ovce. Zdej nej mi pa še kdo razloži, da je 2 manj od 1 - ga častim pir! LP

  • bojc1 je rekel/-la:

    ponovno javno protestiram proti komentarjem tipa komunist, ki pozivajo k nestrpnosti,sovražnosti in so v neskladju z ustavo. Tega si vest ne bi smela privoščiti, da sploh objavi. Sramota - poziv k linču političnih nasprotnikov - saj to je kot v 1941, ko so se na svoje politične nasprotnike komunisti v resnici spravili z orožjem, danes pa slave OF namesto PIF!!!!!

  • Keti je rekel/-la:

    Žalostno je, da dobiva pohvale članek polpismenega avtorja Janija Severja, ki še vejic ne zna postavljat. Poleg tega je funkcionalno nepismen, saj ne prebere tega, kar piše, ampak to, kar se mu zdi, da piše. Janševe besede namenoma izkrivlja, saj povprečno inteligenten bralec razume, da po mnenju JJ ljudje niso lačni, če mečejo kruh v smeti. To ne pomeni, da morajo jesti star kruh, ampak naj v svoji objestnosti ne kupujejo več kot porabijo.
    Zakaj so VSE veleblagovnice VSAK DAN prepolne ljudi, ki mrzlično nakupujejo? Pa to ni bogat sloj družbe, ampak po definiciji sociologov ‘nižji srednji sloj’. Če bi nam šlo slabo, bi bile trgovine prazne, sploh glede na njihovo število.

    Cinik je tisti, ki meče hrano stran, ne tisti, ki na to opozarja.