26. oktober, 2007 | Denis Sarkić

Predsednik o bolezni

Janez Drnovšek prvič javno spregovoril o svoji borbi z rakom.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednik Slovenije Janez Drnovšek je v otvoritvenem govoru novega Onkološkega inštituta prvič javno spregovoril o svoji borbi z boleznijo in hkrati opozoril, da nikakršna alternativna medicina ali “šarlatanski zdravilci” pri diagnozi kot je rak, ne pomagajo in dodal, da je pri temu uspešna le onkologija.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
35 x komentirano
  • Larry je rekel/-la:

    …spregovoril o SVOJI borbi z boleznijo…

  • sproscena.slovenija je rekel/-la:

    Lepo od dr. Drnovska.
    Zdaj naj pa le se ablast odgovori, zakaj so nastavili novega direktorja Onkoloskega instituta, ki je kot prvi svoj dosezek napisal nova pravila komuniciranja zdravnikov zaposlenih na OI z javnostmi, po katerem je zagrozena celo izguba delovnega mesta, ce bi kdo kaj povedal. Zakaj ? Ker so tam zaposleni zdravniki popizdili, da se vedno ni zgrajena stavba, da so si med gradnjo mnogi funkcionarji prelili velike drzavne denarje v svoje zepe, da ni denarja za opremo in da se ne morejo zaceti z zdravljenjem tezkih bolnikov (VSI TI SO MIMOGREDE DAVKOPLACEVALCI TE DRZAVE, KI SO S SVOJIM DENARJEM PRISPEVALI H GRADNJI OZ. NE-GRADNJI), medtem, ko bolniki lezijo tudi v stari konjusnici, v prenatrpanih majhnih sobah, ki jih vsake toliko zalije voda in jim strop pada na glavo… Z obvescanjem javnosti so se borili, da bi OI koncno enkrat bil dokoncan, da bi koncno enkrat lahko kupili opremo in da bi koncno enkrat lahko zaceli zdraviti.
    Ablast to borbo ukine tako, da nastavi na mesto direktorja OI svojo lutko, ki spise v demokraticni drzavi taka pravila za zaposlene, po katerih zaradi svobodnega izrazanja svojega mnenja lahko izgubis sluzbo. In to Jansa podpre, tisti Jansa, ki se je kobajagi prej boril za to, da v svobodni Sloveniji vsak lahko prakticira ustavno pravico svobode govora… Farsa, kot se mnoge, te svetohlinske ablasti.

    Za konec: Urskina soseda je zdaj ministrica za zdravje (ali bolje receno Ministrica za zdrave), prisla je iz cisto druge “stroke”, kjer je kolikor vemo goljufala in skodila firmi, katere direktorica je bila. Celo sama je izjavila, da o zdravstvu nima pojma. Pa JJ, pa koga imas ti za norca. Ne mores vseh drzavljanov soditi po svojih SDS vojscakih, ki jih, vsaj kolikor to lahko vidimo, vecina res nima prav veliko v glavi… Racun pride cez eno leto…

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Hvala za nasvet, popravljeno!

  • pijano je rekel/-la:

    Hvala G Predsednik lepo

  • pupika je rekel/-la:

    Torej predsednik Drnovšek sedaj priznava, da je bil ves državni denar za obiskovanje šarlatanov v Latinski Ameriki, Aziji, Sloveniji vključno z denarjem Sove stran vržen denar ?????

    Davkoplačevalci imamo namreč pravico izvedeti, kaj so ti obiski prinesli Sloveniji?

  • pijano je rekel/-la:

    Prosim puste predsednika pri miru .

  • trot je rekel/-la:

    Končno je uvidel da njegovi zdravilci ne delujejo unčikovito sam nakladajo in poberejo velike dnarce.
    Tudi sedaj se je pokazalo pri govoru da je zelo bolan čeprav to še vedno prekriva,tudi to ni vredu da če hoče kandidirati za tak položaj ne sme javnost vedeti za njegovo zdravstveno stanje marveč taki prevzame položaj in so z njim sami križi in težave in laže državljanom vse vredu,ter se ne odeležuje protokolov ampak dela svojevolno eh za to mi ni danes ne grem nikamor…..
    ———————————————————————————————————————————————-
    Sicer pa imamo zdravilce v ROJAH …. Jelko strojan ki bi omilila državne stroške pa še lep par bi bila………..

  • 007 je rekel/-la:

    @trot,@pupika
    odgovrta ali je z vama vse v redu, ko blesavita obsedena od svetniškega sija velikega vodje. V SLO je pa res vse dovoljeno, seveda, če pljuvaš še po zdravju predsednika države, samo da si naš(črn) in proti komunajzarjem po njihovo.

  • Gregor je rekel/-la:

    Drno me je spet prijetno presenetil … vsakič, ko že obupam nad njim se znova izkaže. Zalo dinamična osebnost. O, ko bi vsaj več ljudi znalo pretehtati svoja stališča … potem bi bil napredek bistveno boljši branje komentarjev pa bolj zabavno :D

  • Tadrug je rekel/-la:

    pijano, a pr mir nej pstemo predsednika? pa nej še on psti pr mir nas, vključno s tem, da nam ga nau treba več plačvat. Sej ma dost, sej ne rab velik, k je toko skromnejši vsak dan…

  • Matjaž je rekel/-la:

    # Tadrug pravi:
    26. oktober, 2007 ob 13:31

    pijano, a pr mir nej pstemo predsednika? pa nej še on psti pr mir nas, vključno s tem, da nam ga nau treba več plačvat. Sej ma dost, sej ne rab velik, k je toko skromnejši vsak dan…
    ———————————————————————————————-

    Res bi bil vesel podnapisov pri tem “skropucalu”.

  • Mirjana je rekel/-la:

    pupika in trot…a quando le nozze? :)

  • jani je rekel/-la:

    sproščena slovenija,in naj oblast pove zakaj se je tole gradilo 30 let….ej,30 let je tega ko se je začel gradit OI in kok dnarja je šlo mim v tem času seveda ne bomo izveedeli…seveda je kriv janša,kdo pa drug!!!in račun zagotovo pride,goveda zavajalska!

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Jani, Onkološki inštitut se je gradil 11 let in ne 30 let, morda je pred tridesetimi leti le prišla ideja na plano. Sicer pa, kako bi bil kriv Janez Janša, če je pa pred tremi desetletji še nosil rdečo knjižico? In ne vem kdo koga tu zavaja, poglej si prispevek Kdor čaka… dočaka… in mi povej, kje tam piše 30 let????

  • Aleš je rekel/-la:

    Nisem si mislil, da mamo tako naprednega predsednika

  • 1tastar je rekel/-la:

    Jasno in glasno čeprav s solzami v očeh!

    Lepo, da je povedal tistim, ki so ga posnemali, naj se končno začnejo zares zdraviti.

    Peterle pa zdaj sigurno ne bo izvoljen, ker tudi on nekaj čara o svojem zdravju.

    Dajmo že enkrat napisat zakon, da tudi za politične funkcije velja isto kot za vsakega zaposlenega: POGOJ ZA SPREJEM V DELOVNO RAZMERJE JE ZDRAVSTVENA SPOSOBNOST! (Potrjena z zdravniškim spričevalom)

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Mislim, da Peterle ima neko takšno spričevalo, le krvodajalskih akcij se ne more več udeleževati!

  • trot je rekel/-la:

    zjava predsednika države Janeza Drnovška ob odprtju novega Onkološkega inštituta, da je pri raku edino učinkovito zdravljenje onkološko, je sprožila veliko odzivov. Zdravniška stroka njegovo naklonjenost uradni medicini pozdravlja, zdravilci so pa so razburjeni in pravijo, da je predsednik, ko jih je imenoval šarlatani, žalil njihovo dejavnost. Janez Drnovšek
    Drnovšek je izjavo o tem, da je onkološko zdravljenje raka edino učinkovito zdravljenje in da ni nobene alternative, izrekel ob uradnem odprtju nove stavbe Onkološkega inštituta. Po vsem tistem, kar je delal v preteklosti, je njegova izjava blagorečeno nenavadna, menijo zdravilci. “Ko je izjavil, da ga je ozdravila narava, to je tisto kar mi počnemo. Morali bi ga vprašati, naj razjasni to korenito preobrazbo v tako kratkem času,” je dejal predsednik sindikata zdravilcev Robert Lavtar. “To je žalitev za vse zdravilce - šarlatani. Lepo vas prosim, naj s prstom pokaže, kdo je šarlatan. Jaz še nobenega nisem spoznal.”
    Dejstvo, da se je predsednik države po treh mesecih v javnosti prvič pojavil na odprtju Onkološkega inštituta in kljub dosedanji praksi javno podprl uradno medicino, pove veliko, menijo nekateri zdravniki. Njegova potreba, da svoje mnenje deli z javnostjo, je pogumna, dodaja predsednik zdravstvene zbornice Vladislav Pegan. “Ta izjava je je moralna podpora uradni medicini,” je prepričan Pegan.Tudi predsednik slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš je vesel Drnovškovih besed. “Vsekakor sem vesel te ocene. Izjave politikov imajo težo. Predvsem zato, ker se je predsednik prej drugače opredeljaval,” je dejal Poredoš.

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    @ trot

    Komentarji na Vesti so namenjeni za pisanje lastnih komentarjev, ne pa prepisovanje izjav in komentarjev drugih, ki jih na koncu še tako čudno “prilimaš” skupaj s svojimi besedami, da je vse skupaj malo butasto!

    Razmisli malo o tem in napiši raje svoje mnenje, pa naj bo pozitivno ali negativno, le tvoje naj bo!!!!!!

  • abaris je rekel/-la:

    Nabolj komični so na spletni strani POP-TVja, kjer pred Drnovškovo izjavo o zdravilcih vrtijo reklamno sporočilo za taiste zdravilce: “zdravljenje” glavobolov, alergij, migren, bolečin v hrbtenici in PMS z akupunkturo.

    Mislim, da tudi mene začenja boleti glava.

  • Nina je rekel/-la:

    Glej, če se bo eden od komentatorjev bolje počutil zaradi tistih neumnih računov za zdravilce za predsednika, si lahko začne predstavljat, da njegov davkoplačevalski denar nikakor ni bil namenjen temu. Meni se zdi bolj prav, da Drnovšku plačamo zdravljenje, ker za koliko resničnih neumnosti smo že dajali denar, pa še vemo verjetno ne …

    Je bil pa ganljiv govor in res veliko darilo vsem onkološkim bolnikom.

  • Donvito je rekel/-la:

    koliko razburjenja in prahu se je dvignilo nad Drnija…jaz osebno ga spoštujem kot politika in kot človeka, sam zasebno ga ne poznam a zdi se mi kot sila prijeten in topel človek z katerim bi z veseljem, največjim veseljem segel v debato pa naj si bo ta o čemerkoli. In četudi je denar davkoplačevalcev ( se pravi tudi nekaj mojega zraven ) šel za njegovo zdravljenje mi ni kaj dosti mar, saj mislim, da smo mu to Slovenci kot državljani te države dolžni in je to najmanj kar lahko storimo. Med vsemi tako veleumnimi politiki in wannabe politiki je Drni naredil še verjetno najmanj škode za Slovenijo kakor za slovenski narod in naš ugled v tujini. Upam, da bo še dolgo ostal med nami in nam dal v branje še kakšno svojo misel. Drži se Drni!

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Hvala, ker se držite teme! Iskreno. Upam, da še dolgo ne bo kdo zavil…

  • psiho_d je rekel/-la:

    Mene pa je predsednik Drnovšek globoko razočaral. Ker sem imela občutek, da je pošten in iskren. In zadnja izjava me je v tem zelo omajala. Ker ne vem, kaj ga je pripeljalo do tega, da se je njegovo mnenje ali “mnenje” tako korenito spremenilo. Zakaj se klanja zdaj enim, potem drugim? Zakaj je treba očrniti zdravilce in ostale alternativce? Saj se lahko odloča vsak zase. In navsezadnje, po sprejetju zakona o zdravilstvu je spet postalo jasno, da ne bodo stopili skupaj vsi, ki lahko bolanemu človeku kakorkoli pomagajo (zdravniki, zdravilci in ostali alternativci, psihologi in še kdo), pač pa bomo še naprej uradno hodili k zdravnikom, na črno pa k ostalim. In bog ne daj, da bi kdo izvedel. Žalostno, zares!

  • Aschmodei je rekel/-la:

    Zakaj se mi je tako tresel glas? Zaradi slabega telesnega stanja? Tekom posnetka se precej okrepi, torej mogoče zaradi razburjenja? In kaj je za tem razburjenjem?
    Vsekakor pretresljiv posnetek, najprej sem imel kar cmok v grlu. Pridružujem se pozitivnim v njegovi, Drnovškovi, smeri.

  • Neja je rekel/-la:

    Mislim, da se moramo najprej naučiti poslušati. Dr Drnovšek ni enačil zdravilce s šarlatani, ampak je rekel samo pogojno v tem smislu: Če kateri zdravilec misli in pravi, da bo pozdravil napredujočega raka, je šarlatan.Verjetno se lahko s tem strinjamo. Tudi se mi ne zdi, da bi menjal stališča do uradne medicine. Samo bolj odločno in jasno jih je povedal, da bi zmanjšal možnosti “manipulacije z njimi, kot je imel izkušnje v preteklosti. In globoko se strinjam, da je dobro gledat pozitivno. Ali lahko tako “vidimo” tudi njegov govor?

  • psiho_d je rekel/-la:

    Težko je razpravljati o efektivnosti uradne medicine in efektivnosti alternative, ker ni objektivnih podatkov. Kot niso vse uradne oblike onkološkega zdravljenja primerne za vse bolnike in vse vrste onkoloških obolenj, tako tudi alternativa ne pomaga vsem enako. Poznam pa nekaj ljudi, čez katere je uradna medicina naredila križ, pa so ob pomoči spremenjene prehrane in alternativca ozdraveli. Dokazano. Pri belih bogovih. Le da v teh primerih medicinci trdijo, da je prišlo do spontane ozdravitve. Kar je mogoče. Tako pravijo. A je vedno mogoče, če je pomagal kdo drug, ne zdravnik. Če pomaga zdravnik, je pa ozdravitev stvar terapije. Toliko o tem!

  • Neja je rekel/-la:

    Kaj pa znanstvene raziskave in dokazi?

  • Sašo je rekel/-la:

    Gospod Dr. Drnovšek je na posnetku želeu samo med vrsticami povedat,da se je krepko zajebal v živlenju,ker je poslušal “šarlatane” in jim dal svoje živlenje na kocko.
    Sedaj ko je dojel,da je njegov rak dosegel zadnji stadij,je pa končno priznal da pa onkologija le ni tako slaba stvar.Gospod predsednik za vas žal prepozno.

  • Neja je rekel/-la:

    @Sašo, oprosti, povedal je tudi to, da je oblika in narava njegovega raka taka, da mu “onkološka terapija” ni mogla blizu. Lahko bi bil toliko spoštljiv, da ne bi pisal takšnih zaključkov.

  • popaj je rekel/-la:

    saj še komaj govori. telo je stroj in stroje se popravlja na znanstveni način. za razvoj medicine bi bilo treba nameniti več denarja po moje.

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    Poredoš in Pegan … MIŽERIJA !…

  • aly je rekel/-la:

    Je bilo že kje objavljeno kakšno je s e d a n j e zdravstveno stanje obeh predsedniških kandidatov?
    Po TV smo videli, da bo dr. Velikonja vseeno volil g. Petrleta, o Tuerkovem zdravstvenem stanju pa se predvideva, da je OK, četudi je med volilno kampanijo verjetno namenoma precej shujšal.
    Dr. Drnovšek ne bo več kandidiral, zato mu dajmo mir, kar bo tudi doprineslo k boljšemu počutju!
    Še na mnoga leta, g. predsednik!

  • super slim je rekel/-la:

    Koliko razburjenja. Se mi zdi, da ste mnogi komentatorji iskalci dlake v jajcu…To je še posebej lahko, če besede vzameš izven konteksta. Meni se namreč zdi, da Drnovšek v svojem govoru da ni obsodil zdravilstva kar na splošno, ampak je dejal nekako takole, da KO JE RAK DIAGNOSTICIRAN, da je takrat PREPOZNO razmišljat o alternativnih poteh, ker je to hitro napredujoča in agresivna bolezen. S tem se strinjam. Če dolga leta živiš “nezdravo”, gojiš škodljive razvade in ignoriraš možne posledice z mislijo, da se rak itak dogaja samo drugim, potem tudi ko zboliš, ne moreš z radikalno spremembo mišljenja nič več zaustaviti. Ker pa je rak bolezen, katere diagnoza je neposredna grožnja tvojemu življenju, se takrat ljudje oprimemo vsake rešilne bilke.
    Poglejte pa takole: koliko ljudi se zateče k vedeževalkam, ko jim gre kaj narobe npr.v ljubezenskem življenju? Po mojem kar precej, saj lahko pogledate v kakšen oglasnik, koliko je vedeževalskih oglasov. Eni pač iščejo odgovore na lahek način, pa so zato pripravljeni tudi dobro plačati. Obstajajo celo “vrači”, ki za masten denar prodajo uroke za vrnitev ljubezni. Potem si pa predstavljajte še hujšo zadevo, kot je izguba ljubezni - grožnjo, da izgubiš življenje samo. A je še tako čudno, da se ljudje v obupu zatečejo k tistim, ki jim obljubljajo ozdravljenje? Meni se to sploh ne zdi čudno. Človekova krhkost ob soočenju z smrtonosno boleznijo pa je tržna niša za tiste, ki se deklarirajo za zdravilce, pa jih v resnici ne zanima kaj dosti drugega kot zaslužek. Niso pa vsi zdravilci taki, se razume. Mislim, da je Drnovšek hotel povedati nekaj v smislu, da je onkologija edina prava pot takrat, ko je bolezen že razvita.
    Mislim, da ima alternativna medicina oz. zdravilstvo lahko izredno veliko vlogo v preventivi, preprečevanju takih stanj, kot je rak. Pa tudi kot pomoč pri klasičnih terapijah, pomoč za okrepitev organizma in psihe. Zato tudi ne mislim, da je Drnovšek s tem svojim govorom negiral vse, kar je sam s pomočjo zdravilcev dosegel. Je pa moral do tega priti predvsem sam, tukaj mu nobeden zdravilec ne bi mogel pomagati, če se sam v glavi in srcu ne bi spremenil. Zelo ga cenim ravno zaradi tega, ker je imel pogum postati drugačen človek, pa čeprav je bil pod drobnogledom cele države in je tvegal tudi nerazumevanje in zlonamerne komentarje.

  • tajkun je rekel/-la:

    Ojej, ojej. kot je bilo (premalokrat) poudarjeno, Drnovšek je za šarlatane označil tiste zdravilce, ki trdijo, da lahko ozdravijo hitro napredujočega agresivnega raka. Te in samo te. In s tem se povsem strinjam. In samo v tem primeru je povsem izključil zdravilstvo, preprosto zato, ker je prepozno. On je pač imel čas in se je po tem, ko je ugotovil, da raku kemoterapija in obsevanje NE POMAGA (torej dejansko je poskusil in ni pomagalo, dajte poslušat, ljudje!) uvedel svoj način zdravljenja. Tudi zato, ker pri njegovi obliki raka je ocenil, da ima čas za krepitev imunskega sistema. A je to preveč za razumeti? Za janševce očitno je preveč, do kje seže njihov intelekt kaže že samo to, komu so namenili glas.

    Kar se tiče njegovega glasu, meni se zdi, da so ga malce premagala čustva, moram razočarati tiste, ki veselo pričakujejo njegovo skorajšnjo smrt (aja, mimogrede, sram vas je lahko).

    Denisu bi se pa zahvalil, da je obiskal to prireditev in objavil celoten posnetek, sem ga res želel slišati na lastna ušesa.