5. november, 2007 | Vest

Komentar - Vladislav

O izkrivljanju in opravičevanju, komentar - Vladislav Stres.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Davnega leta 2003 sem imel na POP TV intervju - zgodilo bi se najbrž lahko na katerikoli drugi televiziji. Najprej sam in nato skupaj z dijaki. Bil sem vesel, da bom kot učitelj v srednji strokovni šoli, lahko povedal, da je v šolstvu veliko sistemskih napak. Da obstajajo problemi s katerimi se številne šole nočejo soočati in zato iz operativnih, malenkostnih problemov nastajajo vse težji, ki izničujejo osnovne cilje izobraževanja. Torej srednje poklicno šolstvo v številnih primerih nič več ne proizvaja znanj, vedenj in samozavesti, ampak probleme namesto, da bi jih reševalo, poglablja.
Toda kaj so na POP TV v oddaji Preverjeno objavili? Z rezanjem, montiranjem, dodajanjem nepreverjenih informacij so naredili oddajo proti učitelju, ki je želel opozoriti na probleme. Zaradi oddaje so bile seveda posledice tudi za učitelja samega. Kaj lahko stori nekdo, ki preko medija sliši laži, zavajajoče informacije. Da, v demokratični državi lahko toži televizijo! Ko sem to omenil novinarju, s katerim sva sodelovala, se je smejal. Ko sem na POP TV pošiljal zahteve, da se oddaja sploh ne sme predvajati, nisem dobil odgovora. In res tožil sem in v tožbi zahteval popravek. Po 7. sodbah sem preko Vrhovnega sodišča RS dobil prvo iztožljivo sodobo proti elektronskem mediju v Sloveniji. To je bilo v začetku leta 2007. Torej postopek je trajal 4 leta. Na POP TV so objavili popravek, ki je bil zaradi neustreznega načina objave zmaličen, oziroma povsem nerazpoznaven. Sodbi ni bilo zadoščeno. Medijski inšpektor je POP TV naložil, da predvaja popravek še enkrat, toda tudi on ni zahteval, da se popravek izvede na način kot ga zahteva sodba Vrhovnega sodišča, torej kot odgovor na sporne vsebine, ki se morajo pred tem ponovno predvajati. Narod temu reče. Dobil si papir s katerim si lahko obrišeš …. To je stanje demokracije v Sloveniji! To je stanje pluralizacije o kateri se veliko kokodaka! O tej prvi iztožljivi sodbi ni poročal praktično nihče, razen kratke novice v Magu, ki se mu zahvaljujem in v nebrani Medijski preži, ki jo resnično kot demokratično cenim.

Vladislav Stres

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • ervinator je rekel/-la:

    Pop tv je dejansko huda sramota za Slovenijo. Nadzornica medijev Sandra Bašić Hrvatin je na primer javno povedala, da se Pop tv požvižga na njena opozorila glede kršenja pogostnosti in dolžine reklam, nikoli pa jim ni zagrozila z odvzemom licence. Ta televizija je vzgojila porazno slab kader, in obupno se mi zdi, da nacionalka ta kader sprejema k sebi.

  • 1tastar je rekel/-la:

    No, dobro, da ne poslušam intevjujev. Je vse en drek, ali so avtorizrani ali ponarejeni. Novinarji postavljajo bedasta vprašanja, med odgovorom prikimavajo, kot da vejo, za kaj gre, potem ko urednik odredi minutažo, pa izrežejo edino, kar je od intervjuja pametnega ostalo.

  • tina je rekel/-la:

    Ja, res zanimivo, da za ta primer sedaj prvič slišim. Sem prepričana, da če bi se kaj takega zgodilo nacionalki, da bi bila to na poptv in kanalu a top novica dneva oziroma verjetno kar tedna, saj so tu še Trenja, pa Preverjeno, pa… Sem pa sicer že slišala za par takih primerov prav v zvezi z oddajo Preverjeno. Zgleda kar lepo montirajo in nategujejo ljudi, doseže pa noben nič ne… res žalostno!

  • Mirjana je rekel/-la:

    ta je dobra…g. Stres…le tako naprej…bo treba malo pritisnit na te “uravnotežene” medije ehehe

  • bojc1 je rekel/-la:

    ga Mirjana,morda bi pa še ti povedala svojo zgodbo,gotovo ti je ne bodo tako premontirali kot g. Stresu,saj si vendar njihova….

  • Miha je rekel/-la:

    “Pop tv je dejansko huda sramota za Slovenijo. Nadzornica medijev Sandra Bašić Hrvatin je na primer javno povedala, da se Pop tv požvižga na njena opozorila glede kršenja pogostnosti in dolžine reklam, nikoli pa jim ni zagrozila z odvzemom licence.”
    Tipični slovensko, vljudno opozarjati, pa nič ukrepati!
    Pravne države ne rabimo, to je samo floskula za poklicane, a profesionalno (ne)odgovorne!
    Primerov za to je na milijone!
    Osebna intergritita etabliranih pa taka, da bomo kmalu svetilnik Evrope?!

  • Miha je rekel/-la:

    “To je stanje pluralizacije o kateri se veliko kokodaka! O tej prvi iztožljivi sodbi ni poročal praktično nihče, razen kratke novice v Magu, ki se mu zahvaljujem in v nebrani Medijski preži, ki jo resnično kot demokratično cenim.”

    Se popolnoma strinjam!

    Tudi sam sem na POP-TV v Trenjih “prislužil” kazensko ovadbo zaradi suma žalitve državnega tožilca, ker je voditelj oddajo slabo vodil oz. pripravil. Štiri leta je trajal proces. Kar nekaj tiskanih medijev je obvestilo javnost o mojem sumu “verbalnega delikta” storjenega na TV,

    TV mediji, oz njihovi novinarji pa so o “sodnem procesu zaradi verbalnega delikta proti državi povsem molčali.

    Bil sem lani oproščen, spoznan za nedolžnega.

    Niti en novinar ali medij ni o tem poročal, čeprav sem jih obvestil….

    Komu služijo, kateri javnosti ali oblasti?

    Ob tem so se je odvijale še druge zgodbe okrog mene.

    Prva vezana na ta proces verbalnega delikta je ta, da me je moj odvetnik poskušal na koncu procesa še odreti, in tudi še državo! Podal sem prijave na inštance! NIČ!
    Odvetnik pa je sočasno še vedno najvišja formalna nadzorna inštanca med odvetniki na Slovenskem!

    Tudi državni tožilec, ki je izgubil tožbo zoper mene, priča mu je bil pa kar kolega, predsednik sodišča, pa še vedno smelo drugim deli(ta) pravico!???

    To ve tudi oblast, minister in moja poslanca!

    Pa to še ni vse!

    Ves ta čas pa sem doživljal še trpinčenje na delovnem mestu-mobbing in na kocu bil vržen še iz službe.

    Dolga zgodba, ki še traja. Pravna država, inšpektorat, odvetniki…, medicina, pa zopet NIČ!

    To je balkanska demokracija, “Ko je jači, taj naj tlači!

  • Miha je rekel/-la:

    “NIČ NI RES, VSE JE DOVOLJENO”!,

    je mogoče preroško napisal v “Alamut”-u slovenski pisatelj Vladimir Bartol?

    Stanje duha to v Sloveniji velikokrat potrjuje!

    Mnogi so pozabili, “Veš poet svoj dolg…”, tudi mnogi novinarji in še kdo!