15. november, 2007 | Denis Sarkić

Prvi Zaresov’c

Prvak stranke Zares Gregor Golobič v intervjuju za Vest.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vest je naredila intervju s predsednikom nove stranke Zares Gregorjem Golobičem o aktualnih zadevah - možnosti odstopa vlade Janeza Janše, političnem parketu leta 2007 in nekaterih špekulacijah o Gregorjevem “obvladovanju” večih medijev ter vlečenjem niti v ozadju.


(www.vest.si) Intervju Gregor Golobič o aktualnih političnih zadevah from Vest on Vimeo.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
51 x komentirano
  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    Zdej pa vsi hvalijo super kuharja…..

  • xp je rekel/-la:

    Golobič, ti si svoje že pokazal. Spravi se v Ultro.

  • Li je rekel/-la:

    Gregor, le tako naprej!
    Slovenija rabi prav zdaj prav tako persono. Srečno!

  • simonisti je rekel/-la:

    @xp
    a ni tebe povozila vista?

  • partizan je rekel/-la:

    joj ne iskat nekih abstraktnih serverjev… sej imate domače… dejte na domače mal nalagat…

  • bert je rekel/-la:

    Osama bin Janša se torej boji:

    AtaTürka

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Rok Ravnikar pa orgazmira …

  • lacko je rekel/-la:

    res se vidi (sliši!) KDO se v Sloveniji lahko zares gre visoke politike…

  • Mario je rekel/-la:

    No, povsem konkretno in primerno razmišljanje politika, ki tega nikoli ni skrival - da politik je! Pošteno!

  • Furja je rekel/-la:

    Ok Gregor Goloboč. SKRAJNI ČAS JE BIL,DA SI SE VRNIL V POLITIKO!

  • Furja je rekel/-la:

    Gregor Golobič! Skrajni čas je že bil, da si se vrnil na politično sceno!

  • Voduši je rekel/-la:

    Gregor, pridi prosim v mojo oddajo na TV.
    eeeeee………
    Grimss dovoli !!!

  • 4000 je rekel/-la:

    Moč argumenta v vsej veličini. Menim, da mora vlada odstopiti in prevzeti odgovornost za slovenski nateg. Spečanje RKC podložnikov in zgodovinskih privatizatorjev je naredilo velik vtis na slovenske volivce, not! Kot pravi kitajski pregovor: Če je rešena čast je rešeno vse. Vlada naj častno zaključi mandat in prizna napako. Napaka je bila njena netransparentnost, nesposobnost dialoga, lezenje v rit RKC, nestrokovni zakonski predlogi, nestrpnost in arogantnost.

    Kot pravi GG, tako idealne pogoje za vladanje ni imela nobena vlada do sedaj in se bojim, da tudi dolgo nobena vlada v naprej. Čast in modrost pomeni, da to vlada spozna in preda posle drugim.

    Pač ni mogoče obljubljati in nato vse narediti na pol. Dejstvo, ki se ga morajo zavedati bodoče vlade pa je to, da je ljudstvo precej bolj odzivno kot je bilo. Zato je levo- desno pase. Samo še kdo bo hitreje in bolje delal za ljudstvo. In rezultati morajo biti hitri, transparentni, preverljivi in konkretni!!!

  • Mirjana je rekel/-la:

    4000 . !

  • Zaser je rekel/-la:

    Ne razumem čist zadnjega odgovora. Zakaj misli, da ga Gaspari ne bi izbral za ministra?

  • lucko je rekel/-la:

    Vest prosim povejte a ste imeli koga na komisiji za mandatna vprasanja?

  • moya je rekel/-la:

    JJ se je tega ustrasu, ker pri predsedovanju je potrebno tudi kaj v tujem jeziku povedat: http://www.youtube.com/watch?v=ZnxEheJ-F_o&NR=1

    ne vem kako to RTVSDS ni cenzurirala.

  • ervinator je rekel/-la:

    Golobičeve manipulacije so primerljive le še z Goebbelsovimi (bi rekel Lukšičevimi, ampak ta nikoli ni imel tako pomembnega položaja). Kar gledamo na zgornjem posnetku, je stalinistično utelešenje Žižkovih travm. Kdor pada na Golobičeve kontradiktornosti, se mi resnično smili. Golobič hkrati razlaga, da takšne stvari (protesti, štrajki, odstopi vlad) niso v EU nič posebnega, hkrati pa Janšo obtoži, da iz Slovenije dela Belorusijo. Da ob tem manipulira z Janševo izjavo in jo reinterpretira v nasprotju z njenim pomenom, ne more več biti presenečenje. To je nasploh praksa zaresovcev, pa tudi njihovih medijskih podaljškov (o njihovi polpismeni spletni gardi ne nadaljujem).

  • jebem vam majku svima je rekel/-la:

    Pa zakaj dajete temu sekretu Zares toliko pozornosti!? Prav vest in nekateri ostali mediji ste jih povzdignili v stanje brezmadežnosti. Golobič je še večje sranje kot Janša.Še vedno se spomnim njegovih intervjujev,kako se rad izogiba neprijetnim vprašanjem(naj omenim,da bi ostale ostro napadli,če bi naredili enako). Le zakaj je to tako?

  • Luka je rekel/-la:

    ervinator, jebem vam, hvala vama za globoke, pretehtane analize. Do sedaj ni bilo slišati še nobenih tehtnejših argumentov od vajinih, kakršni so “Kar gledamo na zgornjem posnetku, je stalinistično utelešenje Žižkovih travm”, ali pa “Golobič je še večje sranje kot Janša.” Za tako prodorno analizo moraš biti res intelektualna makina. Lahko morda še odgovorita na mnogo bolj preprosto vprašanje, ki je sicer dosti pod nivojem vajinega intelektualnega dometa, a mi navadni zaslepljenci vseeno ne vemo odgovora nanj. Zakaj je 70% državljanov glasovalo “slabo”??

  • [...] by ervinator on 15.11.2007 Ker se z Janševo izjavo na veliko manipulira, podajam prepis po zvočnem posnetku, uradni original pa je na voljo [...]

  • Tine je rekel/-la:

    VSE ZLO SE ZBIRA ZA GREGORJEM GOLOBIČEM. PODREDIL SI JE SKUPAJ Z NEODVISNIM REPOVŽEM MLADINO, ZDAJ SE SPRAVLJA ŠE NA VEČER.
    GLEDE NA TO, DA JE V SORODSTVENI ZVEZI Z KUČANOM IN ŠTRUKLJEM TO NITI NE ČUDI…
    VI GA PA KAR PREDSTAVLJAJTE KOT POŠTENJAKA IN REŠITELJA….

  • Luka je rekel/-la:

    Tine, iz ušes ti kaplja, kaj si ravnokar prišel s pranja možganov? (Si opazil, da je tale komentar natanko toliko tehten, kakor tvoj? Lahko pa se seveda potrudiš, in poskušaš tehtno pokazati, da kakšen (vsaj en) stavek v Golobičevem intervjuju ne drži.)

  • Tine je rekel/-la:

    Luka, če bi bil ta medij uravnotežen,bi naredili kakšen resen intervju tudi z desnico…

    Drugače pa je Golobič zelo dober taktik,to mu nihče ne oporeka. Ima pa za seboj kapital,ki ga vsi skupaj na tem forumu nikoli ne bomo videli.

    Si pa odgovor na tvoje vprašanje preberi v mojem komentarju o Jančiču.

    Tine pravi:

    14. november, 2007 ob 9:35
    COMODUS
    na vidiku je novo novinarsko združenej,ki ga ustanavlja Peter Jančič. Upam, da bo pisal v imenu vseh slovencov in ne samo ene strani.

    Bo pa deležen hitre diskreditacije s strani demokratične levice, na to bodi pripravljen, tako pač je v naši dolini Šentflorjanski, žal.

  • Luka je rekel/-la:

    To ni odgovor, ki bi pokazal na kakršnokoli “demonskost” Gregorja Golobiča. Ali pa dokaz, da bo Jančič diskreditiran s strani demokratične levice. Kolikokrat pa je nedemokratična desnica že diskreditirala predsednika društva novinarjev Grego Repovža? Tudi če reče, da bo jutri sončno, je to že levičarska propaganda. O tem, kdo je boljši novinar imamo lahko svoje mnenje, samo kaj je tu problematičnega, če Golobič reče, da ga je Jančič razočaral? Saj se je izkazal za nesposobnega in je skoraj sesul Delo, ki ga zdaj počasi rešuje Markeš.

  • mj je rekel/-la:

    a še komu v 19-ti minuti vse zašteka in se ne stream-a dalje?

  • N. je rekel/-la:

    Zanimivo je, kako je Gregor včeraj na TV povedal, da je izjava o odstopu povsem neprimerna in ker seveda ne more reči, sedaj je skrajni čas, da vlada odstopi, je rekel, skrajni čas je, da se ti ljudje ne gredo politike. Kar pomeni seveda tudi najmanj odstop Vlade.
    Moje vprašanje pametnemu in premetenemu golobiču je, kako naj gredo politiki iz političnega življenja in so še naprej v Vladi?
    Žal, to je še ena politična opcija, ki je oblasti željna, dokler ta prinaša veliko koruptivnosti, in sedanja vlada je to nasledila, ni pa se ji odrekla. Toda izvirni greh, dragi moji, je v človeku pred vami…
    Manipulator non plus ultra.

  • inšpektor je rekel/-la:

    Golobič-u se spet kovca po denarju, in je prišel v politiko, da za SVOJE zlobira malo poslov, ker zgleda da jim promet pada.

    Poleg omenjenega pa bi rad še bol neposreden vpliv dobil v medijih, ozadja finančne inekcije v Mladino preko italjanskega investitorja v vrednosti 1 MIO €.

  • Ajvar je ta je rekel/-la:

    Tako je prav, ne pa tistih ušivih 100.000, ki so jih vrgli v Demonkracijo. Denar noter, donatorja pa ven.

  • Agata je rekel/-la:

    Končno spet sofisticirana inteligentnost v slovenski politiki - kakšno olajšanje v tej zatohli, domačijski in vse bolj primitivni jami podtikanj in avtoritarnosti!
    Vsem negativcem - čas bi že bil, da prenehate z obtožbamni, ker postajate že dolgočasni in izpeti! Nič od tega se v preteklosti ni potrdilo, tudi zdaj ni nič res. Kritikom Golobiča je pač zmanjkalo argumentov!

  • CK je rekel/-la:

    Redno spremljam vaše vesti, še posebej prispevke g. SarKića in me je že večkrat zasrbelo, da bi kaj komentiral, a do danes tega nisem storil, tokrat pa se ne morem upReti. Zakaj?

    Pred časom je imel g. Golobič na spletni klepetalnici/forumu rtvslo moderiran intervju, kjer sem zastavil sledeče vprAšanje (po spominu):

    “Ker človeka kot človeka najbolj definira njegovo delo (sem, kar delam) imam dvoje vprašanj glede Vašega preteklega udejstvovanja, eno teoretično, drugo praktično; 1. Kaj je bila Tema in glavno sporočilo Vaše diplomske naloge?, 2. Kaj ste delali v podjetju Ultra - konkretno, kako je bilo sistemizirano Vaše delovno mesto v aktu o sistemizaciji oziroma pogodbi o zaposlitvi in kaj ste delali v praksi (kakšen konkreten primer bi bil dobrodošel)?. V Vaših nastopih me je dosedaj najbolj pritegnilo to, da podajate jasne odgovore na zastavljena vprašanja, slednje pričakujem od Vas tudi glede zastavljenih vprašanj.”

    Na zastavljeno vprašanje nisem dobil odgovora niti ni bilo vprašanje objavljeno na klepetalnici/forumu, kar me je zelo presenetilo - pogovor je bil sicer moderiran (”cenzuriran?”) in bilo je zapisano, da žaljivih vprašanj ne bodo objavljali. Sam menim, da moja vprašanja nikakor niso bila žaljiva in mi je, kot sem zapisal zgoraj, nerazumljivo, zakaj nIso zaslužila objave oziroma še bolj odgovora? (če g. Golobič tole bere, me odgovori še vedno zanimajo). Čemu moLk?

  • G7 je rekel/-la:

    @CK In če boš dobil odgovor boš potem prav bolj srečen človek? Če je ta zadeva res tako pomembna za tvoje življenje, potem ti prav privoščim, da kaj izveš!

  • Miki je rekel/-la:

    Janša je z imenovanjem za predsednika dobil svetopisemski občutek, da je stopil na Noetovo barko, samo zmotil se je, kajti ta Noetova barka ga je vrgla na slovenska tla, kjer je realnost drugačna. Šele zdaj je spoznal, da se z državljani ne da igrati in ko je dobil prve strele s strani ljudstva, se je podelal in sedaj vidi rešitev v begu pred odgovornostmi, za katere se je tako strastno zavzemal. Izjava o odstopu vlade ni nič drugega, kot poizkus izsiljevanja opozicije, da mu omogoči še naprej izvajanje nepriljubljenega programa, ki se tiče vseh državljanov Slovenije. Gregor, med ljudmi imaš veliko podporo svojim stališčem do nastale situacije, ne popusti in srečno.

  • CK je rekel/-la:

    @G7 Beatus non est, qui habet, quae cupit, sed qui non cupit, quae non habet.

  • Aschmodei je rekel/-la:

    Tale Vimeo mi pa ni tako všeč, ne da se prosto sprehajat po posnetku, preden se v celot ne naloži, od začetka do konca. Ali pa je to morda samo pri meni…?

  • fifi je rekel/-la:

    @Tine (komentar zgoraj) V tem trenutku imaš na naslovnici Vesti prispevka s Šturmom in Makarovičem. Premalo desno zate?

    Sicer pa - kje za vraga pa piše, da mora biti medij uravnotežen? Kar se mene tiče, mora imeti zgolj (bralcu) jasno izoblikovano uredniško politiko.

    Lp.

  • ervinator je rekel/-la:

    Gregor Golobič je izjavil, naj vladne stranke, če odidejo iz vlade, odidejo tudi iz aktivne politike.

    Še vedno kdo dvomi o tem, da je Golobič stalinist?

  • Buhtl je rekel/-la:

    Absolutno več ne dvomim o tem, kaj je ervinator.

  • fifi je rekel/-la:

    @ervinator: Vladajoče stranke, ki en mesec pred predsedovanjem EU zagrozijo lastnemu narodu, da se ne gredo več, ker jim opozicija bojda preveč teži, nimajo v aktivni politiki kaj početi. Naj doma kvačkajo jopice, ličkajo koruzo in gledajo ponovitve Košnikove gostilne.

  • G7 je rekel/-la:

    @CK Nisi dobro razumel tega reka, kakorkoli sej meni je vseeno s kakšnim perjem mahaš.

  • Sestra Marija je rekel/-la:

    @CK: Po mojem ti Gregor Golobič ni odgovoril zato, ker postavljaš dolgočasna vprašanja. Evo, na vprašanje o diplomski nalogi ti odgovarjam jaz, ker, kot vidim, ne znaš uporabljati COBISSa: Ko filozofi umolknejo: primer Kratil.

  • GregorGolobič je rekel/-la:

    @CK
    Na izzive CK-ja sem vedno rad odgovarjal. :-) Žal vprašanja iz MMC-jeve klepetalnice takrat niso prišla do mene. Na prvo vprašanje si boste odgovor brez težav ustvarili sami s pomočjo Sestre Marije, gre pa v smeri Si tacuisses… Dodajam le, da sta zame temi obeh vprašanj, ki jih navajate, enako teoretični oz. praktični. Kar zadeva moje delo v podjetju Ultra, sem ga kot eden izmed direktorjev nastopil v času, ko je bil zaključen razvoj ključnih produktov na dveh od treh “divizijah”: mobilnem plačevanju - Mpay oz. Margento in upravljanju voznih parkov - Talktrack oz. Telargo. Podjetje je bilo nujno temejito reorganizirati in prilagoditi nujni globalni komercializaciji teh visokotehnoloških produktov, pri čemer je šlo tudi za uvedbo novega poslovnega modela, ki ne temelji več na klasičnem enkratnem kupoprodajnem odnosu, ampak dolgoročnem poslovnem partnerstvu, “revenue sharingu”, storitveno-licenčnim pogodbam ipd. O dinamiki tega dogajanja med drugim priča tudi dejstvo, da je bilo ob mojem prihodu poleti 2003 v Ultri zaposlenih nekaj manj kot 100 ljudi, danes pa jih je skoraj 250. O drugih kazalcih je občasno moč kaj prebrati tudi v Financah, o siceršnjih dejavnostih Ultre pa na spletnih straneh http://www.ultra.si; http://www. telargo.com in http://www.margento.com. Skratka - moje delo je bilo sodelovanje pri menedžiranju te strateške transformacije podjetja - z mnogimi konkretnmi odločitvami in nič manj konkretnimi posledicami.

  • Miter je rekel/-la:

    Strinjam se s tem, kar pravi Gregor v intervjuju in tudi o Ultri kaj preberem. Se mi zdi, da če bi se kdo rad včlanil v stranko, da je “Zares prava stranka” (upam da tudi “Zares nova politika”). Jaz sem se včlanil.

  • lacko je rekel/-la:

    Politika bi morala biti stvar najboljših, ta garnitura pod vodstvom JJ, njegovih podrepnikov, oprostite ritoliznikov tipa Bajuk in ostalih ji ni več kos, zato je nujno potrebno na Slovenski politični sceni, da pride do korenitih sprememb, ker ta vlada je ekspert na enem področju, iz dneva v dan je več REVEŽEV.
    Kar se tiče Golobiča, je edini politik v Sloveniji, ki lahko enakovredno parira tako Janezu Janši, kakor tudi Pahorju, s to razliko, da se oba gospoda lahko še nekaj naučita od njega.
    Gregor Golobič, vedno več je ljudi v Sloveniji, ki se strinjajo s tvojo politiko.

  • konec je rekel/-la:

    Golobič je sramota Slovenije!!
    blahhhh

  • [...] Golobič je v intervjuju izpeljal kontradiktoren sklep, da je Janez Janša s svojo izjavo znižal ugled Slovenije v svetu. V [...]

  • CK je rekel/-la:

    Najprej hvala obema »anonimnima« komentatorjema za feedback na moj komentar; izvedel sem namreč veliko koristnih informacij o samemu sebi :) -sem nesrečen (do tega zaključka sem prišel sam po introspekciji na prvi komentar G7 – zato lat. rek), rad se kitim s perjem, ne razumem stvari, postavljam dolgočasna vprašanja (po indukciji, če sklepam iz posameznega na splošno to pomeni, da sem dolgočasen) in sem informacijsko neosveščen. Nekako bi se z vsemi karakterizacijami do neke mere strinjal (to da sem dolgočasen, bi verjetno potrdili tudi moji kolegi), razen tiste glede kitenja s perjem – po drugi strani pa je tudi glede slednjega res, da sem bil ob pogledu v ogledalo presenečen, ker nisem videl oslovskih ušes, ki sem jih po prebranih komentarjih danes zjutraj nekako že kar čutil.

    Kakorkoli že, g. Golobiču se zahvaljujem za odgovor na postavljeno vprašanje, še posebej glede
    drugega dela (o tem dejansko nisem imel informacij, sedaj jih imam malenkost več – v medijih se, vsaj kolikor jih sam spremljam in po mojem mnenju, Vaše delo v Ultri zelo generalizira, pogosto z negativno konotacijo). Očitno sem (NE)USPEŠNO v svojem prvem komentarju skušal NAKAZATI, da mi je naslov Vaše diplomske naloge znan, vsebina pač še ne (na netu zadeva še ni objavljena, ali pač?).

    Sicer pa glede mojega vprašanja: menim, da se karakter/značaj/konsistentnost osebe najbolje pokaže skozi skladnost/ujemanje misli na eni strani in konkretnega udejstvovanja na drugi. Tudi če gre za različna področja, razkorak/skladnost med »teorijo« (beri: čiste misli) in »prakso« (beri:konkretno delo in način dela) odstira konformistične in druge maske. Kot je razvidno iz mojega prvega komentarja, pri Vaših nastopih cenim konkretne odgovore (jaz jih zaznavam, nekateri moji kolegi ne). Ker Vas osebno ne poznam, nisem mogel presoditi, koliko so Vaši nastopi umetni/naštudirani/izpiljeni in koliko ste to res Vi – glede na to da ste se dali na politični trg, sem kot skrben potrošnik, prej želel tudi neposredno (brez medijskih filtracij – dejansko sem na MMC klepetalnici za vsak slučaj dvakrat oddal vprašanje, potem ko se je pojavil izpis »Is anybody out there«) preizkustiti produkt in me veseli, da ste »izziv« sprejeli.

    No, toliko o mojih motivacijah, moram pa reči, da me je v tem kratkem ekskurzu v svet komentatorstva iz sveta bralstva najbolj fascinirala motivacija posameznih anonimnih piscev. Meni osebno na kraj pameti ne pride, da bi…No ja, De gustibu.., se opravičujem :) o okusih se ne razpravlja.

    Ne skrbite, to je od mene vse, ne bom se več oglašal (razen če bo to narekovala modificirana Radbruchova formula), izvedel sem kar sem izvedeti hotel (vsaj delček) in (@G7) še vedno sem nesrečen. Mogoče se bom bolje počutil sam s sabo, ko čez dobro uro izkažem svojo solidarnost z delavci, vendar dvomim.

    Lp,

    Ciril Keršmanc (CK)

  • David Vardy je rekel/-la:

    Ne razumem, zakaj se Zares otepa priložnosti, da se zavihti na oblast in da pokaže, kaj zmore -zares. Gregi, dozdeva se mi, da se za vsem vašim teoretiziranjem skriva strah štabnega politika pred delom na fronti. Hic Rhodos, hic salta. In to brez mreže, ki bi jo razpel JD.

  • GregorGolobič je rekel/-la:

    @Ciril Keršmanc
    Malo pozno, pa morda vendarle ne v prazno. Kar zadeva teksta, dejansko ni objavljen na netu. Seveda se original (za tamkajšnji vpogled) nahaja v knjižnici filozofskega oddelka na FF, malo predelan pa je izšel v reviji Problemi 5/6, 2002.
    Nimam kaj dodati k temu, kar pravite za raven medijsko-politkantske obravnave podjetja Ultra. Ampak lastna komentatorska izkušnja gotovo tudi vam lajša (ne)razumevanje tovrstnih obdelav…
    Na MMC klepetalnici so vmes malo pozabili name (in na druge sodelujoče), zato sem takrat tudi povprašal, če je kdo kje zunaj.
    S spoštovanjem. g

  • ANTON je rekel/-la:

    U božjo maloro,blogerji an e znate druzga ko pa vsakem novem političnem prišleku sam srat!
    Lp zeleni Anton