20. november, 2007 | Vest

Komentar - Boštjan

O onesnaževanju Lafarge Cementa v zasavju.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Lafarge Cementu so junija letos izvedli podrobnejše meritve izpustov snovi v zrak. Junijske meritve so pokazale, da Lafarge za več kot 37 krat presega dovoljene izpuste dioksinov, ki so najnevarnejši do sedaj znani strupi, potem za 94 krat presega izpuste talija, ki je v prvi nevarnostni skupini, in nenazadnje za več kot 134 krat presega dovoljene izpuste rakotvornih snovi. Lafarge in izvajalec meritev Zavod za zdravstveno varstvo Maribor se sedaj izgovarjata, da so bile presežene le mejne vrednosti za količine izpuščenih snovi v zrak, niso pa presegli koncentracijskih mejnih vrednosti v dimniku - čeprav so v resnici v nekaterih primerih presegli tudi te. Odgovorni pozabljajo, da veljata obe mejni vrednosti, torej količinska in koncentracijska. V uredbi, ki obravnava mejne vrednosti, je beseda “in”, ne pa “ali”. In četudi bi verjeli onesnaževalcem, ali to pomeni, da je npr. potrebno zgraditi le dovolj širok dimnik, na ta način koncentracije onesnažil v njem znižati na dovoljeno vrednost in že lahko spustiš v okolje neomejeno količino strupov. Pa čeprav se ti strupi potem nalagajo v slabo prevetrenih dolinah, kot je to primer v Zasavju. Ne, na to ne moremo pristati!

In še nekaj, omenjene meritve so potekale v času delovanja vseh filtrov kot tudi nove odžveplevalne naprave, torej v času najčistejše proizvodnje. Po zakonodaji pa bi morali zaradi realnejših rezultatov meritve opraviti tudi v času izpadov filtrov - ti so v Lafargeu namreč dokaj reden pojav, kar je že priznalo tudi vodstvo cementarne. Predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor pa so v veliki želji prikazati Lafarge v čim čistejši luči pojasnili, da meritev v času izpada filtrov niso opravili, ker gre pri Lafargeu za kontinuiran proizvodni proces brez večjih nihanj.

Več kot zanimivo je tudi, kako nameravajo nekateri zasavsko ekološko dramo spolitizirati. Kot da ne gre za zagotovitev ustavne pravice živeti v zdravem okolju. Npr. Aleš Leko Gulič, poslanec LDS, vidi v zasavskem boju zgolj politično soliranje poslanskega kolega Matjaža Švagana, zato je na pomoč poklical “šefico” Katarino Kresal, ki naj Švagana disciplinira. Vemo, kaj se skriva zadaj. V Zasavju je poslanec iz Trbovelj Aleš Leko Gulič dobro znan kot brezkompromisen, slep privrženec kapitalu. Hipijevski videz je le ekshebicionističen in narcisoiden blef.

In če se vrnemo k junijskim meritvam izpustov snovi v zrak iz Lafargea. Od junija pa vse do novembra, ko je Eko krog seznanil javnost s katastrofalnimi rezultati meritev, nihče teh meritev ni javno problematiziral. Podatki so se tajili znotraj Lafargea, Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor in Ministrstva za okolje in prostor. Javnost tako o njih ni izvedela nič. Tudi zasavska javnost, ki mora vsakodnevno požirati strupe iz Lafargea, ne!

Boštjan Pihler

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
15 x komentirano
  • 1tastar je rekel/-la:

    Dajte že enkrat mir! Če bodo še to očistili, si boste pa kaj drugega izmislili.

    Povejte jasno in glasno:

    POD NOBENIMI POGOJI NE MARAMO LAFARGEA!

    Razen, če bo spet IGMA n.sol.o.

  • Urban Sušnik je rekel/-la:

    Seveda ne maramo multinacionalke, ki bo v Sloveniji ostala dokler bo tu državna podpora (v obliki ZASTONJ goriva in BREZPRAVNE države) in dokler se bosta cedila med in mleko.
    Trboveljčani trpimo že dve stoletij pod škornjem industrializacije. Brez sramu lahko rečemo, da smo vsaj na industrijski ravni omogočili razvoj Sloveniji, da je danes na tem nivoju na katerem pač je. Konec koncev so se tu ustanovila tudi podjetja kot so Gorenje, ne le TPD d.d. (Trobveljska premogokopna družba) največje podjetje Kraljevine Jugoslavije. Ali ni že čas, da kdo drug nastrada pod vso nasnago moderne družbe? Nadalje se gre vprašati ali si ne zaslužimo VSAJ neko minimalno kompenzacijo kot GLAVNI stakeholderji (naš delež je naše življenje, napram deležu Lafarge-a, kjer govorimo le in edinole o kapitalnem vložku)?
    Slovenci, ali se mora podivjani laissez-faire kapitalizem 19.stoletja res ponoviti na začetku 21. stoletja? Ali bomo res prisiljeni zopet citirati Cankarja? Smo res prišli tako daleč?

    Lafarge očividno že podoživlja zlate čase podivjanega kapitalizma. Nekako v stilu Piratov s Karibov:”Take all you can and give nothing back!”.
    Ne drznite si mi niti omenjati patetično majhnih vsot, ki grejo za KRUH in IGRE v kak športni klub. Še predvsem zato, ker privijajo pipico celo pri tako patetičnih vsotah (primer plavalnega kluba).

    In še to, takšnih drobtin Zasavčani nočemo. Ne MILOŠČINE, PRAVICO iščemo! Izgleda, da se moramo privaditi na novo politično-ekonomsko okolje. Gospodarstvo (po možnosti najbolj nemoralne in podle, a obenem profitabilne panoge gospodarstva) in politika sta le dva dela enega kovanca.
    Vprašanje, ki se vsakemu zastavi torej je, zakaj imeti državo, ki NI ZA LJUDSTVO, temveč za elito in kapital? Ali nimamo države predvsem zato, da tako mogočne akterje omeji v naš prid? Očividno ne. Posledično je civilna nepokorščina dopustljiva. Ne nas prisiliti v to pot. Zasavje zna oblikovati celotno Slovensko okolje, kot je v zgodovini že pokazalo.

  • MarkoNi je rekel/-la:

    Boštjan, daj prosim link na rezultate meritev (če je možno, v angleščini). Bomo malo preverili evropske standarde…

  • Urban Sušnik je rekel/-la:

    za vse pravopisne napake se opravičujem, opcija editiranja bi bila dobrodošla (lahko, da obstaja in da sem jo spregledal)

  • 1tastar je rekel/-la:

    Urban idr., Slovenija je svobodna država. Kdo pa pravi, da moraš živeti ravno v Trbovljah. Buh Trbovje! Lahko zamenjaš s Strojani!

    Sicer pa po novem ne boste več odločali v Trbovljah, apak v Domžalah.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Boštjan, …Lafarge, asfaltna baza, Kemiplas, Luka, Lipica, …..pa še in še….vse je kršitev istih zakonov in postopkov….zakaj se ne bi združili?
    Predlagam, da se civilno gibanje ali iniciativa, kakorkoli že to imenuješ združujemo, se medsebojno obveščamo in podpiramo. Ta model je že en krat “vžgal”, pa še ljudstvo in stroka se s tem ojačajo in verjemi mi, nobena oblast ni na to neobčutljiva.Peticije pa so bile že prej, tudi mednarodne (Mladina terminali Hr-Ita-Slo), pa nihče ni zagnal takšnega pompa,…no ja z izjemo g. Jerovška, ki nas je imenoval ekofundamentaliste…..slavamu!
    Je pa osnovno načelo pri takšnem gibanju korektnost poročanja, kredibilnost!….morda podredimo lastne politične ambicije in se skozi organsko gibanje in združevanje končno le porodi neka nova, recimo ji zelena stranka, …

  • gledalec je rekel/-la:

    Na koga ali kaj čakate s tožbami!?

  • Mirjana je rekel/-la:

    gledealec, žal ni tako enostavno…poglej, kolega je uspel s sklepom ustavnega sodišča, da se je asfaltni bazi odvzelo gradbeno in uporabno dovoljenje, sklep je tudi določil vzpostavitev prvotnega stanja, ki naj bi se zgodilo marca letos (mislim, ne spomnim se natanko)….a kaj, baza se je pritožila, podaljšano je delovanje, skratka ponovno poskušajo legalizirati asfaltno azo, mki je eklatanten primer kršitev zakona na celi črti, .
    Prav zato se moramo povezovati, prisiliti našo oblast, da bo začela delati za prav …

  • Mirjana je rekel/-la:

    tastar…eno je malo provocirat, drugo pa je neokusnost…seveda, kot kaže,….če se bodo pred tvojim domom vsral, se boš nonšalantno odselil,…kajtetoje za tastarga…daj razglabljaj naprej o vesolju, tam je placa dovolj za vse .
    vedi pa, da se nemalokdaj ljudje resnično zavzamejo, se izpostavijo (beri svoja dupeta), nekdo pa nima kaj počet v penzionu, pa veselo poskakuje po forumih in razbija škatle vesoljnemu svetu.

  • medek je rekel/-la:

    Največja manjšina. Protistruparji.

  • optimist je rekel/-la:

    hush hush”ste bili v zasedi?? mogoče kurijo” kr neki”"
    DRUGAČNI FILTRI NE OBSTAJAJO

  • mare je rekel/-la:

    Nism neki zverziran ekolog, se pa trudim da bi tudi druge osveščal o tem. Zato mi je hudo za takšne kot si ti (tastar), k gledajo na stvar, kot da se jih ne tiče. Takšne stvari se dogajajo zaradi takih kot si ti in tebi podobnih. Na tvojem mestu bi se vprašal al so takšne tovarne zaradi ljudi, ali so ljudje zaradi takšnih tovarn. Verjetno brezvezno vprašanje, ker take kot si ti, to verjetno sploh ne zanima. Ja, na žalost živimo v času, v katerem ne vemo več kaj je osnova vsega, važno je da je denar, važno je da se odprejo nove firme, ne glede na to, kakšne bodo posledice zaradi tega. To je to. Očitno bo potrebno začet razmišljat o prvi fazi za reševanje problematike onesnaževanja okolja - okoljska vzgoja! Vzgoja splošnega naroda, ker je to postala dejansko nepomembna vrednota.
    Lep pozdrav

  • damjan je rekel/-la:

    okoljska vzgoja bi bila več kot potrebna, a se mi zdi, da nekako ni v interesu države oz. kapitala. država si najmanj želi ozaveščenih državljanov, ki potem delajo zgago, podpisujejo peticije, štrajkajo…to pa stane! država bo vedno na strani kapitala. razen, če jo publika ne prisili v kaj drugega. zato ima mirjana tako abs. prav, ko pravi, da se bi bilo treba povezat. zelo narobe je namreč, da nas onesnaževanje moti le, če smo dovolj blizu, da ga vidimo in vohamo. ampak lafarž in ostala industrija vendar serje po nas vseh. nisem proti industriji, ker brez nje ne moremo. ampak del profita, ki ga kujejo na naš račun, bodo morali nameniti za čiščenje sranja, ki ga povzročajo. včasih tega niso znali, zdaj tehnologija obstaja, naj jo kupijo!

  • sanja je rekel/-la:

    točno tako je. Ničesar ne bodo naredili, kar bi zmanjšalo njihov dobiček, razen tisto, v kar bodo prisiljeni. Minister Podobnik je v primeru Lafargea ponovno dokazal, da bi bilo bolje, če bi delal tisto, kar menda bolje zna, karkoli že to je, skrb za okolje napram aspiracijam kapitala prav gotovo ne! Saj, zato pa je civilna družba. Da deluje, ker politika kleca. Sramotno je, da v državi ne premoremo solidne zelene politične opcije. Aja, gospodje so se med seboj skregali, sedaj pa se vsak v svojem kotu kuja in nihče ni sposoben preseči lastnih nečimrnosti za tisto, kar je okrog njega, kar ga dela ekologa, okolje torej in ne tisto, kar je v njem, bedni ego. Niti tega ne zmorejo, da bi jasno in glasno podprli Ekokrog v preprostih zahtevah: dajte nam nazaj okolje, v katerem nam in našim otrokom ne bo treba zbolevati!!!
    Ali kdo ve, kaj se je zgodilo s fantom, ki ga je lafarge tožil zaradi širitve proti njim naperjenega e-maila?