21. januar, 2008 | Robertina Šebjanič

ALVA NOTO - xerrox

Kinozvočenja: CARSTEN NICOLAI aka ALVA NOTO-xerrox vol. 1.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V okviru serije RE-LAX in Kinozvočenja se je v soboto v Kinodvoru predstavil eden vodilnih in vplivnejših zvočnih umetnikov svetovnega merila, Carsten Nicolai aka Alva Noto s projektom Xerrox.
Kinozvočenja so dogodki, ki se enkrat mesečno odvijajo v Kinodvoru in so se v zelo kratkem času uspešno prijeli in si pridobili stalno občinstvo, je za Vest povedal Miha Erman upravnik Kinodvora.
Marko Peljhan nam je predstavil serijo RE-LAX, ki jo v okviru projekta Atol pripravljajo že od 2001 in so dogodki sodobne elektronske - eksperimentalne glasbe.
Carsten Nicolai v projektu Xerrox, raziskuje in manipulira zvoke iz okolice do nerazpoznavnih ambientalnih in eksperimentalnih zvočnih tekstur. Je ustvarjalec, ki raziskuje in razvija vmesno polje med znanostjo in umetnostjo. Njegova dela sodijo v polja glasbe, zvoka, video umetnosti, instalacije.
Videno in slišano je navdušilo polno kinodvorano. Ob zvokih dj Symann-a smo se po zaključku dogodka še zadržali v preddverju Kinodvora.

Carsten Nicolai (prevod): „ Nocoj bom predstavil projekt Alva Nota Xerrox. Xerrox je začel nastajati pred dvema letoma in temelji na zvočnih vzorcih (semplih). Zanima me predvsem kopiranje npr.kot je pri kopirnem stroju. Lahko si predstavljate kopirni stroj, v katerega vstavite sliko, tekst in ga kopiraš, nato kopiraš kopijo in kopiraš kopijo…, preko tega postopka dobiš spremembe v resoluciji, ki niso identične z originalom. Mene zanima proces, kaj se zgodi, ko spremeniš resolucijo, interpolacijo. Šum je vedno močnejši in od originala ne preostane več veliko, a si lahko v šumu še predstavljamo original.
Nocoj bom predstavil projekt Xerrox, ki temelji na klasičnih zvočnih vzorcih, na zvokih iz reklam, iz hotelov…Nabiram ambientalne zvoke, ki jih v samih semplih več ne prepoznamo ampak postanejo melodične strukture. Nocoj uporabljam tudi vizualizacijo, ki je vizualna podoba zvoka. Je kompleksna analiza zvočnega valovanja v realnem času
.“

Robertina Šebjanič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • Donvito je rekel/-la:

    čim manj takšnih in podobnih projektov pa bo vredu.najbolj zanimivi pa so mi ljudje, ki so to gledali in na koncu tudi delo nagradili z aplavzom, kakor da bi vedeli kaj so pravzaprav gledali in razumeli vse to..važno, da se pokažejo na neki alter predstavitvi ali ekshibiciji in že so z enim korakom stopili v tako želeni in obljubljeni umetniško ustvarjalni eden!

  • hugo je rekel/-la:

    aja, Donvito? A si bil tam in -bogi revček- edini, ki je zastopil zadevo (zelo dvomim, ker publika je bila res na nivoju) al kar lapaš v tri krasne, kmet zarukan šentflorjanski?

    Peljhan et co, tnx za tole - super je blo, upam da je bil odziv folka zadovoljiv in da bomo deležni še več takih zadev. Se veselimo napovedanega :thumbsup:

  • marjeto je rekel/-la:

    joj hugo zdej si me pa nasmeju s svojim komentarjem !
    donvito je seveda malo slabo razumel zgodbo projekta ampak se kar strinjam z njim, da nihče ni dojel kaj je pravzaprav gledal ampak saj tudi sam ustvarjalec ni dojel, kaj je sploh predstavljal. zdi pa se mi nepošteno imenovati takšne zvočne obrtnike z glasbeni umetniki….

  • eiga je rekel/-la:

    donvito, mi lahko zaupas, zakaj hodis na srecanja, na katerih zelo ocitno trpis? morda se ti tozi po slovenskem samopomilovanju. ali bolje, vsi so slabsi od tebe, ker sam nisi pokazal, kaj znas. kje pa smo videli tvoje zvocno ustvarjanje.
    hugo, popolnoma se strinjam s tabo. prosim, povej se temule/tejle marjetu/ici, naj ceni dejstvo, da so ljudje v sloveniji, ki se nenehno trudijo, da pride gora k muhamedu.
    marjeto, sicer pa je takole: na tvojem mestu bi se poglobila v progamersko plat “zvocne obrti”, katere ogleda si bil delezen. ko bos razumel to zahtevnost, si pa kupi se eno konzervo spinace.

  • zrno graha je rekel/-la:

    saj tu ni kaj štekat. ali doživiš ali pa je treba ponoviti lekcijo disneyeve fantazije.