28. januar, 2008 | Urh Maček

Ob koncu vodenja EU

Zares o ratifikaciji Lizbonske pogodbe in obveščanju naroda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Podpredsednica stranke Zares Felicita Medved in njen kolega Zlatko Šabič sta opozorila na problem prehitre in preozke razprave o Lizbonski pogodbi in na premajhno angažiranosti vlade RS, kot predsedujoči EU, pri obveščanju vseh Evropejcev o vsebini te pogodbe. Glede na to da je ta hip Lizbonska pogodba najvažnejši dokument v Evropi, je zanimivo zlasti dejstvo, da uradno ne obstaja prečiščeno besedilo pogodbe v nobenem evropskem jeziku. Ta zanimivost vpliva na enakost, odprtost, odgovornost prebivalcev EU in končno tudi na odločitev o usodi Lizbonske pogodbe.

Zlatko Šabič o Lizbonski pogodbi:

“… razprava, pogajanja so se odvijala nenavadno hitro in zelo daleč od oči javnosti …”

Felicita Medved z njenim pogledom na neobstoj uradnega prečiščenega besedila Lizbonske pogodbe:

“… celo nek nemški študent je naredil sam neuradno prečiščeno besedilo in pomislite s tem je omogočil približno 90 milijonom nemško govorečih v Evropi, da se ga lahko če tako želijo preberejo.”

Odgovora na novinarski vprašanji, eno tudi o neodvisnosti Kosova:

“… da je temeljni problem še vedno ostal, to pa je, da je status prehitel standarde se pravi kot kaže gremo v smer priznavanja Kosova …”

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • pika je rekel/-la:

    Neumnost nima meja!
    Bedaki pa se vedno izkažejo!

  • Inki je rekel/-la:

    Pika, a mas sploh kej pojma o lizbonski pogodbi?

    http://www.brusselsjournal.com/node/2773

  • fidel je rekel/-la:

    Hvalevredno, da se je vsaj nekdo malo potrudil in omogočil nek minimalen vpogled v vsebino misteriozne “neprebavljive” pogodbe. Kogar zanima, si lahko prebere na:

    http://www.zares.si/zares-za-boljso-obvescenost-o-lizbonski-pogodbi/

  • janez je rekel/-la:

    Fidel zbudi se malo o vsem tem (Lizbonski pogodbi) opozarjajo že kar nekaj časa SSN in društvo Hervardi več lahko vidiš na njihovih spletnih straneh, http://www.ssn.si ali http://www.hevardi.com

  • pika je rekel/-la:

    Inkl, demokracija sestoji iz dejstva, da volilci svobodno zbirajo njihove predstavnike in ti morajo delati in pokazati kaj znajo. Dejstvo, da zahtevajo od vsakega prebivalca , da sledi vsem spremembam in vsem neumnostim, ki jih delajo politiki je nesmiselno. Demokracija ni da narod (oziroma javno mnenje) odloča o vsem in da mora slediti vsem, te pravljice so pravili komunisti in so zavajali narod, da narod odloča o vsem o vsakem zakonu tudi o pravilni širini cest, o elektirki itd. Čeprav so prav oni odvzeli vse do odločanja.
    Politik naj dela politiko in vsako dejanje je politično in ne mi pravit pravljice, da ti bedaki delajo za narod , da poučujejo narod o lizbonski pogodbi - oni delajo politiko in izrabljajo lizbonsko pogodbo za lastne politične namene. In to je to.
    Če koga zanima in ima veliko prostega časa, lahko cel mesec čepi pred lizbonsko pogodbo in bo nekaj razumel (da je zgubljal ogromno časa, ne da bi lahko kaj menjal oz. vplival - na srečo).
    Po rezultatih (dolgoročnih) se oceni politika.
    To kar pa dela zares ni tisto, kar se hoče pokazati.

    V vednost, o lizbonski pogodbi vem precej več, kot si ti misliš.

  • pika je rekel/-la:

    Inkl, ti bedaki so tu samo zato , ker Zares je blizu novinarjem Vesti, kar je popolnoma legitimno.
    Ti pa si pokazal samo globoko politično ignoranco.

  • BOTA je rekel/-la:

    Opažam, da najbolj goreči zagovorniki, da ne rečem agitatorji Lizbonske pogodbe te sploh niso prebrali, kaj šele, da bi jo razumeli. Kdor jo je vsaj skušal prebrati in vsaj malo pozna razmere v Evropski zvezi, si odpre številna vprašanja. Tudi takšna, na katera mu nihče ne more odgovorit, saj bo na njih odgovoril šele čas in predvsem pravna praksa.

    Lahkota s katero večinska politika agitira za Lizbonsko pogodbo je prav neverjetna. Še bolj neverjeten je odpor proti širši javni razpravi in drugačnim mnenjem. Česa se politiki bojijo? Saj je vendar jasno, da Slovenija ne more in verjetno tudi noče zavrniti Lizbonsko pogodbo.

  • Inki je rekel/-la:

    Eh, Pika, rajs klikn link, ki sem ga prilepu, pa si mal preber, preden gres kvasit take bedarije, kot v zgornjih dveh postih.

    Pa ne se tok jezit, sej je general Glanzkopf se vedno na oblasti. Vsaj bil je, nazadnje, ko sem preveril.