23. april, 2008 | Elena Pečarič

Subvencionirane zaposlitve

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zavod RS za zaposlovanje je končno objavil razpis z imenom »Javni razpis za subvencionirane zaposlitve pri izvajanju pomoči na domu ter osebne asistence za leto 2008«. Končno, ker ministrstvo MDDSZ že dve leti prosimo, da oblikujete nadomestni program subvencioniranih oblik zaposlovanja programu, ki se izteka. Program je zagotavljal možnost zaposlovanja dolgotrajno brezposelnih za obdobje treh let, z možnostjo podaljšanja za ponovna tri leta. Pobudnik tovrstnih programov, ne boste verjeli je bil YHD; seveda že takrat z namenom, da se zaposlovanju osebnih asistentov zagotovi večja varnost in boljša kakovost ter se dolgotrajno brezposelnim omogoči zaposlitev. Programi dolgotrajnih oblik subvencioniranih zaposlitev se niso izkazali za pomembne zgolj za naše društvo ali za izvajanje osebne asistence, ampak so postali tudi nepogrešljiva oblika zaposlovanja v NVO in na področju socialnega varstva. Skratka za vse tiste programe, storitve in dejavnosti, za katere država ne poskrbi z mrežo javnih storitev, so pa nujno potrebne za dostojno življenje nekaterih skupin prebivalstva. To pa je tudi edina možna oblika zaposlovanja za večino društev oz. NVO, nenazadnje pa za državo daleč najbolj ekonomična.

A kot, da vse to nebi imelo nobene posebne vrednosti in kot, da zmanjševanje brezposelnosti, zaposlovanje dolgotrajno brezposelnih in ogroženih skupin, nebi bilo med prioritetami nacionalne in evropske politike. Na ministrstvu smo imeli prav na to tem že številne sestanke, kjer nam je bilo obljubljeno in zagotovljeno, da bo za vse pravočasno poskrbljeno, oblikovali smo jim celo program, za katerega trdimo, da je veliko boljši kot objavljeni razpis, predvsem iz vse večjih razlogov:
Razpis nudi možnost zaposlovanja le za obdobje enega leta, moral bi vsaj za obdobje treh let.
Ciljne skupine, ki se lahko zaposlujejo so zelo omejene; osebe nad 50-im letom starosti, invalidne osebe, osebe, ki so v evidenci brezposelne vsaj dve leti in tisti, ki so bili vključeni v program Invalidi invalidom. Ni žensk, ni mater samohranilk, ni prvih iskalcev zaposlitev, ni izjem za regije z visoko stopnjo brezposelnosti, ni oseb z nizko stopnjo izobrazbe.

Razpis je objavljen tik pred zdajci, zgolj v našem društvu se junija izteče več kot 50 pogodb. Seveda so le-ti upravičeno zaskrbljeni za svojo prihodnost, mi pa jim ne moremo podati jasnih zagotovil. Tako, da je odnos ministrstva, ki je pravzaprav pobudnik programov, Zavod RS za zaposlovanje pa naročnik, skrajno omalovažujoč in brezbrižen do zaposlenih, ki živijo revščine, saj delajo za nekaj več kot 400 evrov. Neodgovoren pa je tudi do vseh uporabnikov, ki smo v vsakdanjem življenju odvisni od pomoči iz teh programov zaposlenih ljudi.

Malo pred objavo razpisa pa smo na spletnih straneh ministrstva lahko videli nekaj grobih zavajanj in na nek način je tudi ime tega razpisa zelo dvoumno. Ustvarja se vtis, da gre za neka dodatna ali nova sredstva, ki jih ministrstvo namenja osebni asistenci. Pa žal temu ni tako, saj razpis le maši luknjo namesto, da bi dolgoročno in resno reševal, tako problem ranljivih skupin in dolgotrajno brezposelnih, kakor tudi različnih uporabnikov, ki so življenjsko odvisni od tovrstno financiranih storitev. Na enem izmed sestankov na to temo nam je bilo zagotovljeno, da bodo sredstva za financiranje teh programov prišla iz ESS. Kje so ta sredstva, ali jih Slovenija ne zna črpati? Cilj razpisa je izboljšati pogoje vstopa na trg dela in povečati odliv brezposelnih oseb, kot je zapisano, a je dejansko razpis daleč od tega cilja in celo nazaduje glede na predhodne subvencionirane programe. Tako, da se zdi, da delamo in govorimo v prazno, da je dobra praksa, ki jo izvajamo povsem spregledana. Ne gre tudi pozabiti, da smo v okviru partnerstva UFO, pobude EQUAL, dve leti delali na »inovativni« ideji o medsebojni pomoči različnih družbeno marginaliziranih, depriviligiranih skupin. Tako skušamo dokazati, da je prav vsaka »težje zaposljiva« oseba oziroma skupina lahko ekonomsko učinkovita in zanimiva za trg delovne sile. Da so možna in mogoča tudi takšna delovna mesta, na katerih se lahko zaposlujejo zelo različni ljudje, tako po izobrazbi kakor po sposobnostih ter so pri svojem delu uspešni, učinkoviti in produktivni. Ministrstvo kot organ upravljanja bi moral to idejo inplementirati in jo seveda tudi v praksi kar najmočneje podpirati.

Hendikep je simptom sveta!

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • Aljo je rekel/-la:

    Hendikep je simptom sveta! - predvsem hendikep razrasle državne administracije. “Zdrava” delavna sila je obravnavana kot živina, kaj šele invalidi.
    Razvitost države se najbolj vidi ravno pri problematiki mariginalnih skupin.
    Trenutno je v naši državi najbolj pomemben začetek predvolilnega boja, mahinacije na borzi, ter predsedovanje EU.
    Plače in nasploh sociala je v naši državi totalno na psu. Delavna rehabilitacija obstaja samo na papirju in še tam kjer se dela na tem, so vse skupine pomešane med sabo, od alkoholikov, odvisnikov, psihotikov, ter invalidov. Splošno pomanjkanje dobro izobraženih socialnih delavcev, ter onemogočanje aktivistov zadevo samo še poslabša.

    KRASNI ČUDOVITI NOVI SVET…

  • konec je rekel/-la:

    Nekoliko preveč politični članek, škoda.

  • majnica je rekel/-la:

    Diktatura sveta, ki ga poganja gonja za dobičkom…
    Vsa tista dela, ki so nujna za omogočanje kvalitete življenja, so ”tržno nezanimiva”, ker (jasno?) ne prinašajo ful keša, ampak dostojanstvo človeku.
    Kdo si dandanes lahko plača izobraževanje, ukvarjanje s hobiji, zdravstveno preventivo, pomoč na domu, učno pomoč, raznorazno svetovanje, ukvarjanje s športom, plesom… Verjetno le redki - večina si še ”običajne amortizacije” (spanje, počitek, primerna prehrana, dopust) ne more privoščiti. Zato ni čudno, da umetnosti, kulture, izobraževanja, kakršnekoli pomoči ipd. ne moremo preprosto pošiljati na ”trg”… In zato tudi ni čudno, da veliko ljudi, ki s svojim delom ogromno ustvarijo, ne najde ”vira” plačila za svoje delo.
    Dokler ne bo človek pomembnejši od dividend, nam ne more pomagati niti socialna država …
    pozdrav vsem

  • konec je rekel/-la:

    majnica, ponavljaš kar te je “komunistična vzgoja” naučila. Dejstvo pa je le eno, na tem svetu ne bo nikoli raja, komunizem ali novi-komunizem gor ali dol. Jokati se in tarnati ter “kazati” na krasen način vladanja, kjer se imamo vsi radi, kjer je vsem lepo, kjer ste vsi lepi, inteligentni, bogati, dobri, pa je pač samo še ideološko sprenevedanje.
    Te razume, ampak sanjačev je bilo vedno veliko, posebno med tistimi, ki ne radi delamo.