23. april, 2008 | Maja Andlovic

Za svet brez mesa

Protest Društva za osvoboditev živali in njihove pravice ob dnevu Zemlje.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je ob svetovnem dnevu Zemlje pripravilo protest, na katerem so opozarjali na podnebne spremembe in glavne razloge, zakaj do njih prihaja. Tako so poudarili potrebo po odpravi živinoreje in takojšnjo uvedbo sončne energije kot glavni energetski vir.

Nekaj utrinkov s protesta.

“Jaz imam rad živali in klobase. Oboje.

Predsednik društva Stanko Valpatič o protestu in njihovih zavzemanjih.

“Danes lahko rečemo, da je mati Zemlja zelo bolna in je veliko vprašanje, kako dolgo nas še bo pripravljena nosit.”

Pogovor s pesnikom in članom društva Matjažem Krncem o svojih pesmih, živinoreji, vegetarijanstvu in odnosu društva do Cerkve.

“V tej peti zapovedi Ne ubijaj … To oni počnejo.”

Maja Andlovic

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano
  • 1tastar je rekel/-la:

    Jejte slovenske hruške!

  • lana je rekel/-la:

    Bravo osvoboditelji živali, čestitke za trud in vztrajnost! Keep up the good work!

  • Rado je rekel/-la:

    Človek je že od nekdaj jedel meso, tko da v tem jst ne vidim nobenega problema. Je pa res, da se danes poje preveč mesa.

  • Teja je rekel/-la:

    Imam vprašanje za pripadnike društva. Zakaj pošteno ne poveste kdo in kaj ste? Zakaj se pripadniki ločine Univerzualno življenje tako skrivate?

  • Error Flinn je rekel/-la:

    Svoboda protestiranja je očitno dosegla raven kot v ZDA – tudi pred Belo hišo vsak dan protestira kakšen “weirdo”, pa ga nihče ne jemlje resno in življenje teče naprej kot običajno. Tile na Prešercu izgledajo kot da so s home-made časoplovom zgrešili trenutek človeške zgodovine za par desettisoč let…no, naj se jim romantične želje kljub temu uresničijo! Za začetek bi se njihov “preacher” lahko bolj potrudil, ker bluzi preveč neprepričljivo (zgleduje naj se npr. po odličnih filmskih preacherjih, kot sta Steve Martin ali Robert Duval).

  • njofra je rekel/-la:

    Naj bo mucek ali pesek, glavno da je mesek!

  • Zlodej je rekel/-la:

    Patetika v svoji najčistejši obliki.

    Porazno na vseh stopnjah kognicije in percepcije.

    :P

    (resno)

  • Stripy je rekel/-la:

    ^^take stvari me pogrejejo. Sem ostro proti mučenju živali, ampak da nekdo nasprotuje oz. zavrača zakone narave(bolj konkretno: prehranjevalni verigi) mi je pa debilizem prve stopnje. “Poraba mesa povzroča izumiranje gozdov” ?!

    Kdo bo prvi, ki me bo označil za nestrpnega?

  • Nemo je rekel/-la:

    Stripy:
    Po tvoji logiki bi nekdo mirno v bran pobijanju ljudi rekel: “Sem ostro proti pobijanju ljudi, ampak da nekdo nasprotuje oz. zavrača zakone narave(bolj konkretno: močnejša vrsta si podredi šibkejšo) mi je pa debilizem prve stopnje”
    Z naravnimi zakoni lahko upravičiš popolnoma vsak najmanjši zločin ki se ga spomniš. Posilstvo je npr. nekaj najbolj naravnega pri šimpanzih, prav tako pedofilija. Ker je to naravno to potem takem ti z vsem bitjem podpiraš? Pobijanje mladičev iste vrste je skoraj rutinsko med večino plenilci. Torej ne bi imel nič proti če ti kdo pobije otroke, ker se bi se pač ravnal po “naravnih zakonih”?

    Podobno gre Radotu:
    Po tvoji logiki bi nekdo mirno rekel: “Ljudje se že od nekdaj pobijajo med seboj, tko da v tem jst ne vidim nobenega problema.”
    Ne morem verjet kakšni intelektualci ste tu. Nekaj kar ljudje že od nekdaj počnbejo je kar avtomatsko sprejemljivo? Si lahko še bolj ovca?

    Človek ima možnost izbire in čut za etiko, ki mu določa kaj je prav in kaj ne. In če ste vi pač na nivoju, ko je vsaka stvar ki si jo živali delajo med seboj hkrati tudi legitimna in sprejemljiva se mi pa pošteno smilite.

    Preden pa žalite tiste, ki opozarjajo na katastrofalne posledice živinoreje na podnebje pa si preberite kaj strokovnega preden se smešite s takim pametovanjem (to velja tudi za kopico ostalih pametnjakovičev zgoraj). Raziskava FAO (del združenih narodov):
    http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/index.html

    (Glede na vašo več kot očitno nerazgledanost samo upam da kdo od vas zna angleško)

  • Nemo je rekel/-la:

    Stripy: “Poraba mesa povzroča izumiranje gozdov” ?!

    “Livestock now use 30 percent of the earth’s entire land surface, mostly permanent pasture but also including 33 percent of the global arable land used to producing feed for livestock, the report notes. As forests are cleared to create new pastures, it is a major driver of deforestation”

    “some 70 percent of former forests in the Amazon have been turned over to grazing. ”

    “The livestock business is among the most damaging sectors to the earth’s increasingly scarce water resources, contributing among other things to water pollution, euthropication and the degeneration of coral reefs.”

    Če ne znaš angleško povej da ti prevedem.

  • Nemo je rekel/-la:

    Da pa ne bo slučajno kdo pametoval kako je meso “nujno potrebno” (kar je običajna reakcija intelektualcev vašega kova) pa je tule še stališče dveh od največjih dietetičnih organizacij ADA in DC (American Dietetic Association in Dietitians of Canada):

    “Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood and adolescence. Vegetarian diets offer a number of nutritional benefits, including lower levels of saturated fat, cholesterol, and animal protein as well as higher levels of carbohydrates, fiber, magnesium, potassium, folate, and antioxidants such as vitamins C and E and phytochemicals. Vegetarians have been reported to have lower body mass indices than nonvegetarians, as well as lower rates of death from ischemic heart disease; vegetarians also show lower blood cholesterol levels; lower blood pressure; and lower rates of hypertension, type 2 diabetes, and prostate and colon cancer.”
    http://www.eatright.org/cps/rde/xchg/ada/hs.xsl/advocacy_933_ENU_HTML.htm

  • Stripy je rekel/-la:

    Oprosti Nemo, ampak zločin nad živalmi mi je čisto nekaj drugega kot pa zločin nad človeštvom. Mava pač mal drugačno logiko. Sprašujem se zakaj se nihče ne zavzema za pravice rastlin…kako pa veš da rože ne boli ko jo odtrgaš?…

  • Sner je rekel/-la:

    Pošteno bi bilo, da bi morali vegetarijanci plačevati višjo dohodnino, ker zaradi bolj zdravega načina življenja v povprečju živijo dlje od vsejedcev in so tako v večje breme pokojninski ter zdravstveni blagajni. Pa še s poprdevanjem občutno prispevajo k globalnemu segrevanju Zemlje.