31. maj, 2008 | Robertina Šebjanič

Nagrada skupine OHO

Slavnostna razglasitev zmagovalca, ki ga čaka atelje v New Yorku.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Galeriji P74, so včeraj že tretje leto zapored, podelili prestižno in mamljivo Nagrado skupine OHO. Je ena izmed najpomembnejših nagrad za sodobno vizualno umetnost v Sloveniji. Ustanovil jo je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. s partnerji Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding iz New Yorka. Njen namen je podpora mlajšim ustvarjalcem na njih umetniški poti. Sestoji se iz šesttedenske umetniške rezidence v New Yorku in samostojne razstave v Ljubljani.
O sami nagradi OHO:
Nagrado smo poimenovali po skupini OHO, konceptualni skupini, ki je delovala od poznih šestdesetih let dalje in še danes predstavlja inspiracijo za številne mlade umetnike. Tako kot je skupina OHO v slovensko umetnost vnesla odprtost, svežino, dinamiko in samozavestno vstopila na mednarodno sceno, upamo, da bo tudi Nagrada skupine OHO vnesla pozitiven vpliv v delo mladih umetnikov in jim odprla vrata na mednarodno umetnostno sceno.

Nominiranci letošnje nagrade so bili: Aleksandra Domanović, Sebastjan Leban & Staš Kleindienst, Small but Dangers (Mateja Rojc & Simon Hudolin-Salči) in Mladen Stropnik.

Igor Španjol, član žirije nam je še pred samo podelitvijo predstavil dela letošnjih nominirancev:

“…že finaliste je bilo težko izbrat, danes pa še nekoliko bolj… odločitev je bila težka…”

Strokovna žirija v sestavi: Janka Vukmir (Zagreb), Christian Kravagna (Dunaj), Igor Španjol (Moderna galerija, Ljubljana), Luiza Margan in Miha Presker (Maribor, Dunaj) se je po celodnevnem napornem žirijskem delu odločila, da je zmagovalec Nagrade skupine OHO za leto 2008 Mladen Stropnik.
Luiza Mangan in Miha Presker sta lanskoletna zmagovalca, ki sta letos soodločala o novem dobitniku nagrade. Miha Colner, Tanja Pavlič in Tevž Logar so sogovorniki, ki smo jih povprašali, če je šla nagrada v prave roke.

“…Kakšno je občutje ob prejemu nagrade? Ja histerično…”

Samemu zmagovalcu pa seveda želimo ustvarjalno in prijetno bivanje v New Yorku.

Robertina Šebjanič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano
  • Meta Kastelic je rekel/-la:

    Zmagovalcu čestitam!
    Super se mi zdi, da ste podelitev objavili na spletu
    in to z nadzvočno brzino…
    Meta Kastelic