20. junij, 2008 | Nana O.

Hladno

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

»Ali hočeš slišati na uho nasvet?
Stori tudi ti nekomu,
kakor sem storil jaz tebi.
Ozdravel boš.
Klin s klinom,
greh z grehom.«
(Vladimir Bartol)

Telefon zvoni in kmalu se na drugi strani oglasi mladosten ženski glas. Konec je, kocka je padla…poklicala je, in zdaj jo vse sile, ki napenjajo njeno telo, silijo k izpovedi.
Misli se ustavijo, kot ura z iztrošeno baterijo. Predstavi se, glas na drugi strani popolnoma utihne…brezno mešanih občutkov, zalije njeno telo, ko ji pove, zakaj kliče.
Čaka njeno potrditev, privolitev…čaka njen glas, zasliši pa samo globok vzdih. Vzdih, ki jo izda in ji pove, da ni vse tako lepo, kot vedno »zaigra«. Vedno je igrala, tudi takrat,
ko je njen, tako hladno, razsula »življenje«. Vročina oblije njeno telo, ki se utrujeno sesede na posteljo, trenutek v času večnosti, izpraša njeno moralno vest, pomisli na čustva in kako nas lahko tako hitro utrudijo…Pomisli na njega, ki je zjutraj odšel, domov k njen…pomisli na njegov obraz, ko bo izvedel, da si je drznila poklicati njegovo »drago«.
Hladnokrvno, pomisli nase…medtem, ko ona tiho prične jokati…

Izpove se:,, Zanima me, če se spominjaš, ko sem ga jaz spremljala, tistega pomembnega večera. Bila sem lepa, najlepša tistega večera, tako mlada in neumna. Vse zanj…in bila si ti, tako kot si zdaj. Cunja, ki jo pograbi, ko ga vsi zapustijo. Cunja, ki je uničila moje sanje.
Se spominjaš? Jaz se, ne morem, če bi hotela (trudim se), pozabiti.

Ne morem pozabiti, kako te je pofukal in odšel, srečen z menoj domov. Moj obraz je bil srečen in »pohojen«. Poteptala si ga, verjetno nisi vedela, da vedno pride dan, ko mora človek »izplačati« dolg. Dan, ko vsakdo sname masko in si zariše, drugačne, bojne črte…Dan, ko se nekdo spomni tvojih svetlih las v najinem avtu. Dan, ko njegov obraz postane resen in ne zna več lagati….Danes zjutraj je odšel od mene. Bil je tu, celo noč, obujala sva spomine. Ni bil tam, kjer ti misliš, da je bil. To, da laže, vem da veš (to vsaka ženska čuti)…ampak, ali veš da je užival celo noč z menoj, medtem, ko ti misliš, da imaš mirno »družinsko« življenje.

Medtem, ko ga ti čakaš in mu zaupaš, tako kot sem mu sama in se mu predajaš, »umazanemu«, tako kot sem se jaz…začarani krog je to…začarana čustva so to.
Usodno je biti njegova. Nisem ga vabila, prosila, hotela…čakal sem in je prišel sam,
kot bi se vrnil na »mesto zločina«. Vrnil se je in nisem ga zavrnila. Veš zakaj ne?
Ker hočem, da okusiš isto, kot sem sama. Joči, ovij si lase okrog dlani, prosi ga…nič ne moreš, tako kot sama nisem mogla, niti govoriti! Vidiš, fuk je lahko maščevanje
in fukala sva, nisva niti pomislila nate. Bilo je, kot zadnjič. Hočeš podrobnosti?
Dober je bil, vedno je znal z menoj, poslušal je moje telo… Rad bi še prišel, rad bi, da bi poskušala znova…Ne skrbi, ne bova. Jaz sem izstopila iz kroga, ti ostajaš, on ostaja….«igra« ostaja. Svoje sem storila, morala sem najti »dušni« mir. Račun je »izstavljen«, črta potegnjena in cena določena. Jaz sem plačala, na vrsti si ti….«

Ničesar ni rekla. Goltala je slino pomešano s solzami in hlipala, hotela je kričati-pa ni.
Zajel jo je obup in njen obraz se je spremenil v grimaso jokajoče cunje.
Hotela jo je vprašati »zakaj«, vendar ni imela poguma in ne moči. Vedela je…vse je vedela,
ker je vse zdaj spoznala….

Prekinila je klic, ni se poslovila. Njen jok je ni »premaknil«.
Čas lahko zaceli rane, ponižanega ponosa pa nikoli. Maščevanje se servira hladno.

Nana.O

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
18 x komentirano
  • Nika je rekel/-la:

    uau, super napisano. najprej nisem ugotovila katera je “draga”, katera ljubica. šele proti koncu se mi je posvetilo. 3x sem prebrala… res super.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Kurc pa ljubosumje! Na tak telefon bi jaz odgovoril: “A pri tebi tudi tako vriska kot pri meni?” ali pa “Hvala, da meni ni treba!”

  • Viktor je rekel/-la:

    Ojoj,
    če je pa to dobro napisano, potem pa res ne vem več Če bi bila vsa ideja dobra, …
    Razdrobljeno, nedosledno, polno vsiljenih stavkov, stalno mešanje prve, druge in tretje osebe (ne, to ni umetnost, ker še avtorica ne ve kaj je želela s tem doseči… zmedo! ja, to je zelo nepregledno prenesla iz svoje glave na papir), v glavnem, to je en navaden drek od pisanja! Mislim, da bi še Bartol zahteval svoj citat nazaj!
    In kaj je s tem fukom? A ženske na Vesti ne razmišljate o ničemer drugem? (pa toliko mladcev imate okoli sebe)
    Razumem, če je to zajebancija. V nasprotnem primeru predlagam študijski dopust.

  • Janez je rekel/-la:

    slabo

  • tiib je rekel/-la:

    Tole Nano O. bi bilo pa zanimivo spoznati. Dolgčas bi najbrž ne bilo.
    Ali pa.., če tisti pregovor o psu, ki laja še velja…?

  • Neja je rekel/-la:

    Viktor, “okusi” so različni, se pa pridružujem tvoji kritiki. Tema nič novega, samo v avtoričini preobleki. Ne vem, kaj želi. Testirati bralce, če smo že desenzibilizirani glede sproščene rabe besed fuk, kurc, pička in opisovanja fuka…….?(V več kolumnah) Ali pa prepričati Vest, da je njeno pisanje odlično branje ob vikendih v smislu: pohvala, kritika….samo da prebere ? ( Mogoče je stil pisanja sugeriral Jonas?) Ženske v njenih zgodbah zreducirajo odnos samo na seks in so občutljive na veljavo, še “fuk je sredstvo maščevanja”. Pretirana potreba po moči se zlasti kaže v zadnjem stavku. Ni takopomembna izguba (čas zaceli vse rane), bolj je pomembno maščevanje, ker čas ne zaceli ponižanega ponosa). Vendar ta trditev ne velja za vse in vedno. Če ženske v kolumnah odražajo razmišljanje in doživljanje avtorice, potem……Res, raje bi videla, če se na sceno vrne Agata.

  • jurij je rekel/-la:

    Tastar je vse povedu…

  • ant je rekel/-la:

    a tista revija antena še obstaja?

  • Rak je rekel/-la:

    @tiib - dolgčas pa res ne, govori naprej in nazaj, pove pa bolj malo. Pa kak samoglasnik izvrži in vstavi drugega. Zadela pa jo je s svojo izjavo. Pravi vole. Pa ne danes.

  • tiib je rekel/-la:

    Rak, nisem prepričam, da te razumem a, če si se lotil/a kritiziranja mojega nicka te moram razočarati, ker ga nimam namena spreminjati in je čisto dovolj zgovoren, gre pa v celoti takole: tiib@email.si ;-))

  • Kos je rekel/-la:

    Franz Kafka je napisal slavna dela kot Proces, Metamorfoza, Grad… V njih mora bralec presneto paziti, da lahko razume, ali si vsaj predstavlja, kaj je hotel avtor povedati. Kritiki in komentatorji so napisali tone bukev z interpretacijo teh del.

    Nihče pa ni pomislil, da se je morda avtorju enostavno bledlo in je pisal v takem stanju…

    Sapienti sat!

  • Nana.O je rekel/-la:

    Kos@ hvala, Kafka je pa “punčica mojega očesa”-ena izmed

    tiib @ a tko eleganten si v vseh stvareh al sam v dajanju maila ;)

  • Viktor je rekel/-la:

    Torej Nana O. aka F. Kafka?
    … v tišini temne sobe pričakuje smrt. Bolezen se je že dodobra zajedla v živo tkivo telesa. Vsak požirek predstavlja neznosno bolečino… smrt kot odrešenje trpečemu…
    … v kotu sobe zapazi neznan predmet. Odgrne zaprašeno pogrinjalo in poglej ga zlomka; prenosni računalnik. Slabotno odkriva pokrov, pritisne gumb in pred njo zaživi nov svet podob. Neprisebna udriha po tipkovnici in želi si izkričati bolezen na plano…
    … in bolezen prileze na plano! kot po naklučju se znajde na spletnih straneh vest.si… sedaj je ogrožen vsak. Neumnost pač ne pozna meja…
    … kdo je sedaj ogrožen in kdo umira?

  • Rak je rekel/-la:

    @tiib - niti najmanj ni bil moj namen tak, kot si ga ti razumel. Včasih sem malo hudomušen, da je bolj zabavno. Zamenjava: 1. a za N v i.
    Dobro se imej, pa oglasi se tudi še kdaj. Se javljaš še kje? Sem šele začetnik na internetu, kljub poznim letom.

  • Rak je rekel/-la:

    @Vsem sodelujočim v komentarjih tega prispevka.

    Nekaj čudnega se mi dogaja zadnje čase v tem prostoru.

    Sem zaidejo komentarji, namenjeni Ani, izginjajo že objavljeni komentarji, pa se naslednjič spet pojavijo, pojavljajo se moji nicki, uporabljeni drugje, celo taki, ki so bili poskušeni registrirati drugje, pa nisem uspel. Samo šala? Upam. Ampak od kod podatki.

    No največjo napako sem naredil sam, ko, sem danes odgovoril @tiibu.

    Nekako sem povezal kolumno “Anica Likovič vas gleda” v zvezi z Nino Osenar, in “Hladno”, Nane O.
    Neverjetna asociacija zame, gre za maščevanje v obeh primerih. Bi se dalo primerjat, z malo domišljije. Iz tega vzroka tudi komentarji. Pa sem spoznal, da sem se verjetno zmotil. Preveč zmotil..

    Se oproščam vsem omenjenim, zaradi tega izginjam s scene za nekaj časa. Pa tudi zaradi pred tem zgoraj omenjenega. Odpočijte si od moje globokoumnosti in imejte se dobro.

  • Neja je rekel/-la:

    Veš, kaj, rak! Pozna leta in začetništvo, vse ti je lahko oproščeno. Ne zgubi volje in poguma, nadaljuj- vaja dela mojstra. Vse dobro ti želim.

  • Biba je rekel/-la:

    Rak

    Preveč problemov si delaš in obzirov. Vsa tvoja stališča so legitimna, zato dovoljena. Ne očitaj si napak, ki jih ni…

  • Rak je rekel/-la:

    @biba - OK!