26. junij, 2008 | Marko Orel

Hrvaški nacionalizem

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

Pred dnevi sem se po čudnem spletu naključji znašel v pogovoru s starejšim gospodom, ki mi je zaprepadeno pripovedoval o porastu hrvaškega nacionalizma in odkritega sovraštva do slovenskih turistov na hrvaški obali.

Zgodilo se mu je namreč, da je med obiskom Brača naletel na neko manjšo gostilno, ki je imela pred vhodom izobešeno tablo na kateri je pisalo: ”Ulaz Slovencima nije dozvoljen.” Ta in nekateri drugi znaki čistega absurda so žal več kot očitni indikatorji posledic politične in medijske gonje, tako hrvaške kot tudi slovenske strani, ki se spretno poigravajo z nacionalno zavestjo obeh narodov.

Odgovor na vprašanje, zakaj se je znova cvetoči hrvaški nacionalizem v veliki meri osredotočil na slovenski narod, je vse prej kot preprost. Nekateri bi razloge za ta pojav iskali v zametkih nasprotij med narodoma še iz časov prve Jugoslavije, spet drugi v ostankih težkih političnih nasprotij med drugo svetovno vojno, ko je na večjem delu današnjega hrvaškega ozemlja namestnik vodje ustašev Kvaternik razglasil Nezavisno Državo Hrvatsko, ki je do zadnjega diha kolaborirala s fašističnimi zavojevalci Evrope. Vendar so poglaviti razlogi verjetno drugje. Ob vpogledu v zavest hrvaške nacije, ki jo v veliki meri kroji, podobno kot pri nas in drugod po svetu, medijska sfera, lahko kaj hitro spoznamo, da se je podobe Slovencev oprijela prav posebna oznaka – v bivši SFRJ smo bili, bojda zaradi prikritih srbskih interesov, najbolje razvita regija, naša sreča se je nadaljevala, ko se nam je po razpadu federacije uspelo izogniti balkanski moriji in se zaključila z vstopom v družino članic Evropske unije. Po spletu teh dogodkov naj bi Slovenci postali aroganten narod z več vrednostnim kompleksom, ki Hrvaško ovira na poti v EU in jih potiskamo nazaj v ‘nerazviti Balkanski svet’. Pa je res tako? No ja, vsaj če verjamemo piscu Jutranjega lista, Miljenku Jergoviću in njegovim kolumnam, ki prefinjeno projecirajo hrvaško mnenje o Slovencih.

Na tem mestu si ne moremo kaj, da se ne bi obregnili v genezo modernega nacionalizma, katerega značilnost je predvsem prezir do drugih narodov, in potegnili vzporednico z obdobjem post-francoske revolucije. Ta je namreč povzročila rojstvo modernega nacionalizma pri drugih evropskih narodih, ki so se začeli počasi s takšnimi in drugačnimi dejanji odzivati na francosko hegemonijo. Takšno razpoloženje se je prvo v večji meri pokazalo pri Nemcih v letu 1806, torej v času ukinitve Svetega rimskega cesarstva in odločilnega pruskega poraza pri Jeni. V zimi 1807 je filozof Johann Gottlieb Fichte v svojih 14 predavanjih v Berlinu, pozival Nemce, naj se prebudijo, se oprejo na svoj jezik in sposobnost, saj imajo moč za prenovo svojega položaja s katerim lahko uresničijo svojo svobodo in napredek. Pridružili so se mu številni kulturni delavci, tako pesnik Moritz Arndt, teolog in filozof Friedrich Ernst Schleimacher in politik Heinrich Friedrich von Stein. Šlo je za družbeni odpor, ki je francosko in nemško miselnost zapletel v divji antagonizem, ki je svoje sadove obrodil sto let kasneje.

Takšna primerjava z antagonizmom med slovensko in hrvaško zavestjo je verjetno res nekoliko pretirana, a v obzir moramo vzeti simbolna dejanja hrvaške strani, ki stavijo na nacionalno zavest naroda, predvsem zaradi hudih posledic nesmiselne etične vojne, do katere je prišlo po razpadu SFRJ. Vodilna hrvaška ikona na tem področju je bil zagotovo Tuđman, ki si je na svoj način začrtal razvoj slovensko-hrvaških odnosov, ne smemo pa pozabiti tudi na njegova politična dejanja, med katerimi je bilo verjetno najbolj odmevno tisto iz leta 1999, ko je v hrvaškem parlamentu izvedel sprejetje deklaracije o odnosih s Slovenijo, ki je med drugim določala sporno morsko mejo na sredini Piranskega zaliva. Tudi na kulturnem področju ni izjem. Med hrvaško javnostjo je vedno bolj priljubljen etno-rock glasbeni izvajalec Thompson, ki na svoj način poveličuje propadli ustaški režim. Pevec namreč na svojih koncertih uporablja ustaško ikonografijo, ki se kaže predvsem v besedilih in ustaškem pozdravu pred začetkom nastopa. Na ta način skozi pop-kulturo indoktrinira mlade, ki na njegovih koncertih nosijo ustaške simbole in dvigajo roke v fašističen pozdrav. Zadnji Thompsonov odmevnejši in dobro obiskan nastop, se je zgodil nedavno v Zagrebu, v podporo hrvaški nogometni reprezentanci.

Kakorkoli, opazka, da so slovensko-hrvaški odnosi iz dneva v dan slabši, kljub temu, da jih naši in njihovi politiki še zmeraj označujejo kot prijateljske, zagoto ni višja znanost. Porast hrvaške nacionalne zavesti, ki so del svojega ponosa odkrito implementirali v Slovencih, verjetno ne bo prešlo v kaj hujšega. Zagotovo pa jo bodo občutili tisti slovenski počitnikarji, ki bodo to poletje iskali oddih na hrvaški obali. Ali kot bi se izrazil zgoraj omenjeni Jergović, ki v nekaterih svojih prispevkih podaja prijazne oznake za slovenske turiste: ‘’Onom trećem kojemu ćemo probušiti gumu na autu ako nam dođe na more.’’

Marko Orel

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
65 x komentirano
 • matto je rekel/-la:

  Krivi smo pa sami, ko vsako leto rinemo na dopust na Hrvaško.

  En koletktivni bojkot celo sezono bi koristil. Potem bi nas vabili na njihove obale, pa še vsa politična vprašanja bi se rešila. Denar je pa le denar, dokler pljuvajo po nas in mi veselo polnemo njihove blagajne………

 • Tom je rekel/-la:

  Beda od kolumne.

 • roza je rekel/-la:

  matto
  soglasam

 • Janko. je rekel/-la:

  Meni je pa všečna kolumna. Sicer pa o hrvatih…ni vredno izgubljati besed.

 • lorenzo je rekel/-la:

  Ja matto sami smo krivi, ker rinemo…
  Res mi je zanimivo kako vsakič, ko je objavljen članek o Hrvaški, kak cepec v komentar napiše nekaj v stilu: “zakaj še vendno rinemo k njim na morje?”
  Ljudje, nehajte posploševat in pojdite na morje tja, kamor vam paše. Pa naj se kretenski politiki kregajo med sabo…

 • medek je rekel/-la:

  Radio 101 je čist u’redu. Sicer mi pa večje krče povzročajo naši butasti in pohlepni vladniki.

 • pavel je rekel/-la:

  Orel, mislim, da bi si moral priskrbeti prevajalca za hrvascino. Jergovic, namrec v svoji kolumni kritizira hrvaski nacionalizem in hrvasko dojemanje Slovencev.

 • benzo je rekel/-la:

  Hrvati verjetno res gojijo določeno stopnjo nacionalizma ravno zaradi izkušenj iz zadnje balkanske vojne, katero se nam je posrečilo izogniti. Poleg tega se je med vojnami okrepila njihova narodna zavest, ki je stala nasproti srbom. Glede EU so nam pa itak fouš, zdj jih pa jebe še ta zadeva okol zavrnjene Lizbonske pogodbe. No ja, bomo vidl kako bo.

  Pavel, po mojem avtor čist dobro razume Jergovićeve prispevke. Sej je lepo napisal, da gre za projekcijo hrvaškega mnenja o Slovencih in ne za samo kritiko.

 • Borut Pahor je rekel/-la:

  Potrebno je skleniti par kompromisov. Potrebno je speči par palačink.

  HAHAHAHA!

 • Marko je rekel/-la:

  Dragi Orel,
  edina smiselna reč v tvoji kolumni je link na Jergoviča :-)

 • konec je rekel/-la:

  lKomunistični levičarji bodo vedno prikazovali druge kot “nacionaliste”.

 • Meta je rekel/-la:

  Tudi sama sem že slišala za nekatere primere, ko Hrvati odkrito nastopajo do slovenskih turistov na njihovi obali. Neprijaznost v gostilnah, trgovinah, predvsem pa je ’sovraštvo’ vidno pri mlajših. Sama že dolga leta obiskujem hrvaško obalo, predvsem zaradi bližine.
  Drugače pa zanimiva kolumna. Upam, da se bodo naši in njihovi politiki kmalu zamislili in naredili nekaj, kar nas bo odpeljalo na pot sprave.

 • Tibor Jablonsky je rekel/-la:

  Jah, dokler bodo take stvari kot je meja in Joras predvolilna tema, ki ni v nikogaršnjem interesu, da se reši, se bo to dogajalo. Obojestransko. Veliko slovenskih holcerjev iz dna duše sovraži hrvate. Največja neumnost, kar lahko. Ampak takle mamo. Populizem je itak popularen.

 • zirosi je rekel/-la:

  Vsak si izbira sam, kje bo in komu bo za to plačal - zato je tudi vsako pljuvanje čez hrčke popolnoma brez smisla. Ne vem pa če je napis: ”Ulaz Slovencima nije dozvoljen.” lahko samo nek znak čistega absurda. Meni se to zdi popolnoma jasno sporočilo tistim, ki še vedno rinejo dol.

  Prav tako ne vem, če je to neki nacionalizem: “taspodnji” so mi pač vedno dajali občutek, da bi najraje videli, da jim (vsi) turisti denar kar pošljejo v kuvertah ali pa nakažejo na račune in ostanejo doma…

 • samo je rekel/-la:

  dajte hrvatom mesečne vinjete, pa bo takoj več prijaznosti na njihovi strani!…

 • medek je rekel/-la:

  @samo
  101 ima dober odgovor za svoje rojake: Cestnina za enkratno uporabe avtoceste do splita je koliko?
  No, to smo rešili.
  Niso vsi hrvati naivni, veliko zmečejo na svojih cestah.

  Če jih pa skrbi turizem, pa so imeli že upor nemcev zaradi čolnov.
  Vinjete gor ali dol, njihove ceste so dražje.

 • Janez je rekel/-la:

  Pomoje je sprava nujna, čeprav mislim, da bo zanjo potrebnih, zaradi storjene škode s strani populistov, še vsaj nekaj desetletij. Žalostno, a resnično. V Jergovićevi kolumni je lepo zapisano, kaj si hrvati mislijo o nas - razlogi za to so pa verjetno res obsežnejši kot te Jorasove farse in medsebojno, če se smem tako izraziti, kurcanje politikov.Slovenci in Hrvati so svoj konflikt začeli že več kot 60 let nazaj - okupator, ustaška ‘kvazi’ država in drugo sranje.
  Upamo lahko, da bosta naroda spravila, naši in njihovi politiki pa bi lahko k temu pripomogli.

 • samo je rekel/-la:

  torej, popustimo najprej mi - in jim dajmo te kur…. mesečne vinjete…

 • Nekdo je rekel/-la:

  Jaz ločim med ‘nacionalnostjo’ in ‘narodno zavestnostjo’. Prva poveličuje sebe nad drugimi, druga pa v sebi vidi pravo vrednost ne da bi poniževala ostale.

  Hrvati (politika in splošna populacija), glede na moja opazovanja, so razvili tisto prvo ‘nacionalnost’, ki najbolj škodi njim samim.

  Stara modrost pravi: kar seješ to žanješ. Mislim, da je ta zakon akcije in reakcije zelo realen. Vojna, ki se je dogajala na balkanu je samo reakcija na pretekla nacionalistična dejanja enega in drugega naroda. Ali če rečemo “stare zamere”.

  Poleg “starih zamer” se je istočasno dogajala še nova ‘nacionalistična’ težnja po oblasti nekega naroda. Če teh novih ‘nacionalističnih teženj’ ne bi bilo, ’stare zamere’ ne bi imele takšno razdiralno moč.

  Za vojno na balkanu so odgovorne vse vpletene strani. Slovenci tu nismo bili vpleteni. Hrvati pa z zaničevanjem (ne vem zakaj tako??) gledajo na našo deset-dnevno vojno in nekaj 10 žrtev te vojne. Kaj jim mar naša domovinska vojna? Ljubosumje. Namreč na nas gledajo kot na uspešne (a tega neradi priznajo). Kako to vem? Ker sem se pogovarjal z nekaterimi posamezniki. Sam nisem nacionalist. Ampak se tudi ne dajem v nič. Tak odnos razoroži nasprotnika, ker nima kaj napadati in takrat v tem primeru prizna, da je rahlo ljubosumen.

  Na Hrvate torej moramo gledati kot na mlajšega brata, ki se še ne zna obnašati. Na žalost pa se mnogi slovenski državljani (čeprav jih je procentualno manj kot hrvatov) tudi ne znajo normalno obnašati. Zato pa naš mlajši brat to izkoristi.

 • lorenzo je rekel/-la:

  Mesečne vinjete so že OK, samo iz kakšnega razloga …
  Če rečemo, da je fer do tranzitnih potnikov je to eno, če pa naredimo to zato, ker pravijo hrvati, da jim to odganja goste pa je to čisto druga stvar. Bolj primerno bi se bilo izraziti, da damo mesečne vinjete vsem Nemcem, Avstrijcem, Italijanom, Čehom itd., ki se vozijo preko naše države, kot pa hrvatom. Sicer pa, če molža hrvaških turističnih delavcev ne bo odgnala turistov, jih tudi slovenske vinjete ne bodo.

 • Ban je rekel/-la:

  Isto je razvidno pri nas. Ko sem spremljal v lokalu na velikem platnu tekmo Hrvaška - Turčija pred slabim tednom dni, je velika večina ljudi v lokalu glasno vzkliknila, ko so dali Turki gol za izenačenje in še večje veselje so pokazali, ko so Turki zmagali. Res žalostno.
  Nismo nič boljši kot Hrvati, če kdo misli. Sovraštvo je obojestransko. In vse to samo zaradi politike. Res žalostno, da se ljudje pustijo tako manipulirat! Če ne bi bilo tega političnega sranja, bi vsi veselo ob mrzlem pivu navijali za naše sosede, Hrvate. Še nedolgo tega nazaj - za naše sodržavljane. Tako pa je, kar je. Bodite pametni in začnite pri sebi in ne pustite, da vaše mnenje o nekem narodu ustvarjajo politiki in mediji.

 • lorenzo je rekel/-la:

  Zakaj bi sploh ljudi vrednotil na podagi nacionalne pripadnosti? Kretene najdeš tako med hrvati, slovenci, nemci, bušmani, američani, dobre ljudi prav tako. Izvirni greh je v resnici ta, na nam je nacionalna pripadnost kakršnakoli orientacija za ocenjevanje ljudi.

 • Okapi je rekel/-la:

  A na to, da smo mogoče tudi Slovenci sokrivi za vse skupaj, pa seveda nihče ne pomisli? Očitno se ne znate vživeti v nekoga drugega in si predstavljati, kako so s hrvaške strani videti izjave raznih Plemenitih in Poštenjakov o meji na Mirni (ali kje še dlje), nateg varčevalcev Ljubljanske banke, grožnje z referendumom o vstopu v EU, javni pozivi na bojkot počitnic na Hrvaškem, vinjete …

  Pri slednjih je recimo žalitev za vsakega razumnega človeka primerjava med ceno naše vinjete in cestnine do Splita. Primerjati je treba dejansko prevožene kilometre po avtocesti in je hitro jasno, da je za nekoga, ki gre samo enkrat čez Slovenijo (in nazaj) vinjeta 10-krat dražja od hrvaških cestnin.

  Dokler si Slovenci nismo začeli domišljati, da smo nekaj več od Hrvatov (oziroma dokler tega nismo začeli bolj javno kazati), smo bili povsod dobrodošli.

  In da ne bo pomote - krivi so nekateri hujskaški politiki, in vse tiste ovce (na obeh straneh meje), ki temu hujskanju nasedajo.

  O.

 • Turek je rekel/-la:

  Sem hotel napisati pa je lorenzo povedal to, kar bi povedal tudi sam. Ljudje se ne delimo (oz. se ne bi smeli) na Slovence, Hrvate, Turke, Nemce,… ampak na pametne in neumne, lepe in grde. Pika.

 • Turek je rekel/-la:

  Poleg tega pa se mi članek v navedenem linku ne zdi protislovenski pač pa prej cinično usmerjen na tiste Hrvate, ki so enaki tistim Slovencem (glej moj prejšnji ali lorenzov komentar o “delitvi” ljudi). Še boljše komentarje na neumneže ima Pervan Željko http://www.rtvslo.si/slike/photo/2332

  lp

  Turek

 • Todor je rekel/-la:

  Hrvati ne sovražijo Slovencev, to je navadna neumnost in laž. Žal pa zadnje čase slovenski mediji preveč populistično in senzacionalistično pišejo o sosedskih odnosih, kar potem slabo vpliva na podobo Hrvatov med Slovenci. Za razliko od Slovencev so Hrvati mnogo bolj liberalen in odprt narod kot si pa mnogi predstavljajo. Jaz nisem nikoli imel nobenih problemov z njimi. Dostikrat tudi Slovenci izazivajo, spomnite se sežiga hrvaške zastave s strani slovenske mladine in to na Hrvaškem. Mimogrede Hrvati imajo med drugim tudi islamski center, medtem, ko muslimanski verniki v Sloveniji nimajo džamije. Pišite že enkrat objektivno, ne pa hujskaško.
  Thompson je pa žal neke vrste fenomen, ki mi ni popolnoma jasen. Mimogrede samo Dalmacija je dala med drugo svetovno vojno čez 100 000 partizanov, medtem ,ko jih je imela cela Srbija, ožja, leta 1944 borih 4000.

 • Nekdo je rekel/-la:

  @Todor

  Kaj ima prisotnost ali odsotnost džamije zveze z odprtostjo?? In kaj ima odprtost z nacionalizmom?
  To je tako, kot so včasih naši mislili, da ker imajo zahodne države mcdonalds so zato bogate…

  Kar se tiče požiga zastave.
  Treba je razlikovati med ‘napadom’ in ‘obrambo’. Podobno kot med palestino in izraelom. Palestince prikažejo kot napadalce a v resnici se branijo, Izraelce pokažejo kot branilce a v resnici so agresorji.
  Toliko problemov dela hrvaška politika na meji, kot slovenska njej. Zakaj delajo probleme Jorasu, ko hoče obnoviti svojo hišo? Zakaj mora plačevati carino za slovenski proizvod pripeljan v Slovenijo s strani slovenskega državljana? Sej gre samo za en ubogi hladilnik. Zakaj ne pustijo človeku, da živi normalno. Saj Joras nima izbire, kot da se postavi zase. Tam je dolgo časa živel in zdaj naj se preseli zaradi neke meje?? Nesmisel. Naj živi kjer je in dajmo mu mir.

  Hrvaška je tu, ki je bolj nacionalistična. Slovenci se samo odzivamo na njene neupravičene napade na našo suverenost.

 • tim je rekel/-la:

  Zdi se mi zelo neumno pisati o hrvaskem nacionalizmu z Jelincicem v slovenskem parlamentu, vsakdanjim govorjenjem o meji na Mirni (kaj pa ce bi v hrvaskem parlamentu sedel nekdo, ki bi vsak dan nakladal o meji pri Gorici), odnosom do vseh izbrisanih, muslimanov itn itn. Ocitno pa je, da so slovenski mediji veliko bolj obsedeni s Hrvasko, kot hrvaski s Slovenijo. Sicer se je vse zacelo s famozno trgovino z orozjem. Hrvati (celo Tudjman) so takrat ponujali rt Savudrijo v zamenjavo za brezplacno orozje. Nekomur v Soveniji to ocitno ni ustrezalo in je ponudba zavrnjena, orozje pa mastno zaracunano. Sicer pa je ta hrv-slo tema ze zdavnaj izcrpana.

 • tim je rekel/-la:

  @ Nekdo
  Joras zivi za hrvasko mejno tocko. Zal, toda res. Ne vem, kako bi to lahko potem bil slovenski teritorij. Lahko je samo sporno ozemlje, ki pa je ocitno pod hrvasko upravo. Vsaka normalna drzava pa ima carino. Isti Joras je v 90ih pridobil gradbeno dovoljenje v Buzetu, lastnika igralnice Mulino pa tozil v Pulju. Ocitno je sprejemal hrvasko jurisdikcijo, dokler se nista prikazala brata Podobnik.

 • vinetu je rekel/-la:

  Okapi, vsak tvoj stavek 100% drži.
  Slovenci smo se pač v zadnjem času začeli nekaj kurčiti izpod kikle mame Evrope, v resnici pa na Hrvatih zdravimo svoje manjvrednostne komplekse. Italijanom in Avstrijcem, ki res ogrožajo pravice naših ljudi (in jih je veliko več od enega usranega Jorasa) se pa po slovensko ne upamo niti pisniti.
  A ni Janša celo golfa igral s fašistkom Jorgom?
  Sam imam na Hrvaškem odlične frende in dosti raje z njimi spijem pivo, kot pa z marsikaterim slovenceljskim hujskačom.

 • Nekdo je rekel/-la:

  @tim
  Hrvaška mejna točka je ravno tako sporna. Na tej točki so slovenski organi pripravili teren za gradnjo svoje mejne točke, ki so jo pozneje, ko smo mi mirno čakali, hrvati kar zavzeli in dejali, da je to samo začasno.
  Hrvaška mejna točka leži na slovenskem ozemlju.

 • JohnnyBlue je rekel/-la:

  Ah, dejte no gmah… zdajle se bo počasi malo shladilo zunaj… pejte malo ven, peljte psa na sprehod… al pa ženo… al pa oba… dihajte globoko in enakomerno… globoko in enakomerno…

 • Bljak je rekel/-la:

  Vzemite v roke knjigo Zamolčana Istra, dobra iztočnica za razumevanje mejnih sporov.

 • alpsko.mleko je rekel/-la:

  Dolgčas.

 • 1tastar je rekel/-la:

  Hrvati že od Trubarja naprej ne priznavajo Slovencev kot narod. Takrat so hoteli, da Trubar napiše svoje knjige v hrvaško-slovenskem jeziku, pa se je odločil za samostojnost.

  Potem so se pojavili ilirci, ki so zagovarjali en skupni narod. Hrvati nikoli niso priznavali podobnosti svojega jezika s srbskim, ampak so slovenščino smatrali za planinski dialekt hrvaščine.

  Ob osamosvojitvi so hoteli monetarno unijo s Slovenijo, da bi iz skupne narodne banke finansirali svoje ambicije do BiH.

  Naš vstop v EU, evro in schengen pa je za njih višek slovenske nesramnosti.

  Včasih se kavsal eno v Zagrebu, pa je po razpadu Juge še v postli nakladala o večvrednosti Hrvatov. Na srečo se mi ne da osebne kazati pred vsakim fukom, zato sem jo pustil v Lijepi našoj.

 • Rock je rekel/-la:

  Hm, Hrvati so narod, ki je Slovencem všeč,..posebej Dalmatinci. Ko Slovenec pomisli na Hrvaško, pomisli na lepo morje, domačnost, hrvaške pesmi, simpatičnost, humor in južno slovansko hrvaško dušo, posebej če Slovenec pomisli na starejšo generacijo Hrvatov.

  Hrvati pa so poleg svoje simpatičnosti tudi fighterji in nacionalisti. Nekako so sami sebi všeč, polni so sami sebe, sami sebi so tudi fizično všeč, kar je verjetno posledica tega, da niso ravno grd narod, prej obratno.

  Nekako, če si fizično predstavljamo imaginarnega tipičnega Hrvata moškega, si Slovenci predstavljamo visokoraslega, šarmantnega, lepotca,,….če govorimo o Dalmatincih,…takemu se tudi v določenem trenutku temeperamentno jebe za ves svet in se je pripravljen ne glede na posledice sfajtati. Zaradi svoje lepe podobe, o samem sebi, v določenem trenutku ni pripravljen spoštovati nobenega kralja na svetu, razen samega sebe kot edinega kralja.

  Če si predstavljamo imaginarnega tipičnega Slovenca moškega, dobimo enega takega bolj zadržanega, zaprtega delovnega tipa, ki je v glavnem tiho, ker se boji kako bo izpadel ali da se ne bo razkril nek njegov tajni biznis, če bo kaj narobe rekel. Slovenec ima višji prag tolerance, kar se tiče trpljenja, prav tako je vedno pripravljen zatreti svoje ambicije za lastni mir.

  Hrvati, se zavedajo, da so posebej Slovencem zaradi svoje imaginarne simpatične pododbe v bistvu všeč, samo Slovenci tega ne bodo priznali, posebej sedaj, ker to ni popularno. Slovencem je tudi posebej všeč njihova pop glasba.

  Torej Slovenci gledajo na Hrvate res kot na mlajše brate, ki so kot ponavadi večje face, zato so jim všeč. Na kratko, Hrvati so Slovencem še vedno všeč, to vem jaz.

  Tisti Slovenci pa, katerim niso Hrvati ‘všeč’ oz. jih prezirajo, pa imajo probleme sami s sabo in podobo svoje lastne države. Ti Slovenci bi se radi nekaj šli s svojo državo in svojim namišljenim ponosom.

  Hrvati v glavnem Slovence zajebavajo, je pa res, da Slovence vedno bolj respektirajo in priznavajo kot samostojen narod in državo. Res je tudi, da bi Hrvati najraje hrvatizirali Slovenijo oz. nekako bi radi dosegli, da bi imeli direktni stik z Avstrijo in Iitalijo, Slovenci, pa jih pri tem ovirajo.

  Eni druge bomo sigurno rabili, posebej Slovenci Hrvate, zato ker smo Slovenci v primežu Italije in Švabije, ki tradicionalno gravitirajo k nam, kulturno in kapitalno, kar nas ogroža kot nacijo.

  Prav je da se malo zbadamo med sabo, vendar ne smemo pozabiti, da smo eni drugim še najbolj bratski, če se ozremo kdo je okoli nas. Dobro bi bilo, da med nami ostane neka bratska simpatije, kljub včasih dokaj hudih poniževalnih prepirov in potez.

 • Rock je rekel/-la:

  khm..

 • Todor je rekel/-la:

  Ne vem zakaj se Slovenci toliko ukvarjajo s Hrvati, kajti Hrvatom so Slovenci nezanimivi. Zadnje čase se v medijih na Hrvaškem pojavljajo neke novice o Sloveniji, pa ne vem če je to sploh pomembno. Konec koncev je pa za Hrvate bolj pomembna Bosna, kot pa Slovenija. Opažam pa, da se zadne čase povečuje v Sloveniji zanimanje za uskoke, kajti mnogo današnjih Slovencev ima prednike iz Dalmacije, Hrvatskog primorja, področja reke Une. Sam sem jih spoznal nekaj, ki se zavedajo svojih hrvaško-uskoških korenin.
  Res pa je, da bolj nezanimiv narod od Slovencev ne obstaja, na žalost.

 • Andrej O je rekel/-la:

  Včeraj sem bil dol - sicer v Istri - in prebral v nekem brezplačniku (Istra news) en dober komentar v Kalimerovskem slogu. Malo so Senaderju dali v usta v slogu tole: “Včasih Angleži in Rusi, potem Slovenci in Italijani (kar se je komentatorju zdeko normalno), sedaj pa nas sovražijo Irci, ki so krivi, da ne moremo v Evropo”. Res neskončna je njihova iznajdljivost prav orwellovskega iskanja navideznih sovražnikov. Človek se vpraša ali ta njihova država v obliki dvozoba s priključenim (priguljofanim) podbradkom res zasluži v Evropo pred Albanijo. Danes se človek pelje tri ure z letalom, pa je še v Evropi, ali pa dobro uro z avtom, pa je že iz nje - in naj ostane tako!

 • konec je rekel/-la:

  Hrvati so krasen narod, vsi narodi sami po sebi so krasni, problem smo posamezniki.

 • 1tastar je rekel/-la:

  Todor, Uskoki so Srbi, ne Hrvati. Dalmatinska Zagora je bila do oluje srbska. Prav tako Lika in Kordun.

  Hrvati so pa čisto simpatični, doklr govoriš z enim samim. Čim sta dva, se pa že važita.

  Najbolj pa sovražim Hrvate, ki jih zanima fuzbal. Povsod po svetu so navijači ena navadna drhal, na Hrvaškem pa ekstra!!!

 • matto je rekel/-la:

  @LORENZO Zdaj pa smo vsi cepci al kaj? Malo zadrži svoj jezik.

  Malo več narodne zavesti nam ne bi škodilo. Če nekdo non stop provocira, tako na zemlji kot na morju v Piranskem zalivu je edini način, da bi se miljon Slovencev eno leto odpovedalo dopustu na Hrvaški obali, pa bi bila zadeva rešena.

  Zamislite si obratno, da bi Hrvaška imela Jorasa in bi mu mi delali takšne probleme. Tu bi cela nacija skočla v luft, ker oni imajo veliko več nacionalnega ponosa v dobri smeri.

 • Todor je rekel/-la:

  Uskoki so Hrvati in ja žal 1tastar med Srbi ni uskokov. Žal si se učil potvorjeno velikosrbsko zgodovino. A te je učil jelinčič ? Srbi so se naseljevali na tiste teritorije katere so Hrvati zapustili. Naseljevali so jih pa Otomani, da so na ta način kontrolirali bege, spahije. Preuči malce originalne turške, madžarske in avstrijske vire. Razen če nisi Srb in bi mi rad prodal Srbijo do Karlovca. Hja moji predniki so uskoki in zelo dobro poznam področje o katerem pišem. Tudi genološko imam stvar raziskano, lahko se kdaj dobiva da ti stvar osebno razložim. Razen, če se za tabo ne skriva kakšen Aksentijević ali kakšen plemeniti poslanec. Srbi so na hrvaških in bosanskih teritorijih malo časa, še enkrat naseljevali so jih otomani, da so na ta način kontrolirali islamizirano slovansko plemstvo. No v Sloveniji so jih naseljevali Karađorđevići, Tito in njegovi komunistični podrepniki.

 • Nekdo je rekel/-la:

  Vidim, da so tu gor nekateri, ki slovence spravljajo “navzdol”, hrvate pa “gor”. To je tipično slovensko (da se spravlja dol) ali pa tipično hrvaško (da drugega spravlja dol).

  @Rock

  Ne vem, če vsi slovenci gledajo na hrvate kot na mlajše brate. Jaz zagotovo. In to zaradi njihovega obnašanja (ki spominja na odnos starejši - mlajši brat). Njihovo obnašanje je bolj nacionalistično v primerjavi s slovenskim obnašanjem.

  Če pa hrvati gledajo na slovence zviška (kot si napisal, da nas imajo za podalpske hrvate) pa je to samo dokaz, da so nacionalisti. Nacionalizem namreč pomeni, da si aroganten do drugega in misliš, da si boljši od njega. Nacionalizem je nevaren za medsebojne odnose. Dokaz za to je nemški nacizem, italijanski fašizem, madžarski nacionalizem v 2. sv. vojni. Nacionalizem je iluzija. Nacionalna zavednost je tisto, kar moramo razvijati in kar je potrebno za obstoj nekega naroda.

  @Todor

  Hrvati se delajo, da so jim slovenci nezanimivi zaradi njihove (hrvaške) nacionalnosti. Vsi narodi so pomembni. Če kak narod smatra drug narod za “nepomemben” ima problem z nacionalnostjo. Slovenci se ukvarjamo s Hrvaško, ker smatramo, da so pomembni, tako kot vsi ostali.

  Vsak narod, ki svoj nacionalizem ne zna spravit na realna tla narodne zavestnosti bo imel probleme. Bumerang arogance se namreč vrača.

  Avstrijci, Hrvati in Italijani imajo podobno ‘osebnost’. In sicer konfliktno (pa ni mišljeno v negativnem smislu). Za dosego harmonije odnosov je potreben konflikt. Slovenci pa imamo drugačno osebnost: osebnost, ki je nagnjena k redu. Zelo se tudi kaže težnja po pravičnosti, ki je duša Slovenije.

  Okoli nas so narodi, ki so nagnjeni h konfliktu in nacionalizmu. Tu smo Slovenci razvili ‘trdoživost’ (zelo sovpada k težnji po redu).

 • Todor je rekel/-la:

  V osnovi se strinjam.

 • konec je rekel/-la:

  Rock pravi:

  27. junij, 2008 ob 9:01
  Hm, Hrvati so narod, ki je Slovencem všeč,..posebej Dalmatinci. Ko Slovenec pomisli na Hrvaško, pomisli na lepo morje, domačnost, hrvaške pesmi, simpatičnost, humor in južno slovansko hrvaško dušo, posebej če Slovenec pomisli na starejšo generacijo Hrvatov.

  Hrvati pa so poleg svoje simpatičnosti tudi fighterji in nacionalisti. Nekako so sami sebi všeč, polni so sami sebe, sami sebi so tudi fizično všeč, kar je verjetno posledica tega, da niso ravno grd narod, prej obratno.

  Nekako, če si fizično predstavljamo imaginarnega tipičnega Hrvata moškega, si Slovenci predstavljamo visokoraslega, šarmantnega, lepotca,,….če govorimo o Dalmatincih,…takemu se tudi v določenem trenutku temeperamentno jebe za ves svet in se je pripravljen ne glede na posledice sfajtati. Zaradi svoje lepe podobe, o samem sebi, v določenem trenutku ni pripravljen spoštovati nobenega kralja na svetu, razen samega sebe kot edinega kralja.

  Če si predstavljamo imaginarnega tipičnega Slovenca moškega, dobimo enega takega bolj zadržanega, zaprtega delovnega tipa, ki je v glavnem tiho, ker se boji kako bo izpadel ali da se ne bo razkril nek njegov tajni biznis, če bo kaj narobe rekel. Slovenec ima višji prag tolerance, kar se tiče trpljenja, prav tako je vedno pripravljen zatreti svoje ambicije za lastni mir.

  Hrvati, se zavedajo, da so posebej Slovencem zaradi svoje imaginarne simpatične pododbe v bistvu všeč, samo Slovenci tega ne bodo priznali, posebej sedaj, ker to ni popularno. Slovencem je tudi posebej všeč njihova pop glasba.

  Torej Slovenci gledajo na Hrvate res kot na mlajše brate, ki so kot ponavadi večje face, zato so jim všeč. Na kratko, Hrvati so Slovencem še vedno všeč, to vem jaz.

  Tisti Slovenci pa, katerim niso Hrvati ‘všeč’ oz. jih prezirajo, pa imajo probleme sami s sabo in podobo svoje lastne države. Ti Slovenci bi se radi nekaj šli s svojo državo in svojim namišljenim ponosom.

  Hrvati v glavnem Slovence zajebavajo, je pa res, da Slovence vedno bolj respektirajo in priznavajo kot samostojen narod in državo. Res je tudi, da bi Hrvati najraje hrvatizirali Slovenijo oz. nekako bi radi dosegli, da bi imeli direktni stik z Avstrijo in Iitalijo, Slovenci, pa jih pri tem ovirajo.

  Eni druge bomo sigurno rabili, posebej Slovenci Hrvate, zato ker smo Slovenci v primežu Italije in Švabije, ki tradicionalno gravitirajo k nam, kulturno in kapitalno, kar nas ogroža kot nacijo.

  Prav je da se malo zbadamo med sabo, vendar ne smemo pozabiti, da smo eni drugim še najbolj bratski, če se ozremo kdo je okoli nas. Dobro bi bilo, da med nami ostane neka bratska simpatije, kljub včasih dokaj hudih poniževalnih prepirov in potez.

  PODPIŠEM

 • Rock je rekel/-la:

  @Nekdo imaš prav. Hrvati gledajo na Slovence malo z viška, samo ne zelo, imajo nas tudi radi in smo jim kul, večinoma. Vedno bolj nas cenijo, spoštujejo in zgledujejo se po nas, so nam tudi fovš. Vedno seveda obstajajo bedaki z ene in druge strani, ki ti lahko zatežijo ipd,..

  Do sedaj smo jim predstavljali neko majhno a kljub temu oviro do zahoda, zato si nas ali so si nas skušali nekako pridružiti,..kot praviš Alpski Hrvati ipd,…
  V teh letih se privajajo na nas kot neko nacionalno in državno dejstvo, prej se itak niso mogli. Bo boljše.

  @1tastar
  Uskoki so v glavnem bili Hrvati, vojaške familije. Niso radi delali, raje so bili borci, bili so talentirani za to. Imeli so dve trdnjavi, nekje pri Šibeniku (tam so branili pred Turki) mislim in potem v Senju, ki je še danes največja atrakcija tega mesta. Napadali so beneške ladje in jih ropali, neke vrste pirati. Raje so ropali kot delali, prav tako so bili fizično privlačni, postavni, posebej s bili všeč slovenskim ženskam, potem, ko jih je Avstroogrska in Beneška politika vse skupaj iz Senja preslelila v Žumberak - Gorjance, to je čez mejo Bele Krajine, Metilike.
  Večina Slovencev na ič, ki že veljajo nekako za avtohtone, ker že dolgo živijo tu, so v glavnem potomci Hrvaških Uskokov. Verjetno je Jelinčič en tak primer,..pa še rad ima orožje in ženske ;-).

  Moj foter je Uskok od tam, imel je mamo slovenko. Je pa tako, da je v Žumberku veliko tudi naseljenih Srbov, ki jih tudi ljudje smatrajo za uskoke. Tam se točno ve katera družina ali vas je srbska, hrvaška, tudi nemške so.

 • Todor je rekel/-la:

  Moji predniki so prišli iz Senja, voditelj senjskih uskokov je bil Lenković, ki je pokopan v Novem Mestu.
  Končno še eden, ki ve da niso Srbi bili uskoki, temveč so bili samo delovna sila. Obstaja pa nekaj knjig o uskokih, avtor je Enver Ljubović, profesor iz Senja, veliko piše o plemiških uskoških družinah. V eni knjigi omenja tudi moje prednike, nahaja se tudi grb moje družine. Ljubovićeve knjige so precej reklamirane na netu.
  Kot zanimivost naj navedem, da so bile tudi muslimanske uskoške družine, katere je v Bosno pregnal Evgen Savojski. To je manj znan del hrvaške zgodovine, ki se hoče zamolčati. Spoznal sem tudi potomce teh družin. V glavnem uskoki so bili Hrvati katoliki in muslimani, mogoče tudi grkokatoliki, to mi ni toliko znano.

 • Todor je rekel/-la:

  Ja tudi jaz imam rad ženske in orožje.

 • Rock je rekel/-la:

  Uskoki niso bili nacija ali kaj podobnega, gre bolj za formulacijo neke skupine ljudi in načina njihovega življenja,..verjetno so bili tudi hajduki. Poznam kolega in kolegico, ki govorita, da imata očete Uskoke, vendar so oboji srbski.

  Kljub temu so uskoki večinsko Hrvati,..večina Uskokov je bila menda izvorno bolj iz notranjosti hrvaške, šele potem so šli na Dalmatinsko obalo kjer so si zgradili trdnjave. Baje so zelo sovražili Turke, katerim so se želeli maščevati iz raznih bojev in pobojev, borili so se na obali in bili zelo uspešni. Zato jim je domača in avstrijska politika tudi gledala skozi prste in so imeli privilegije, ….nekako jim je bilo tudi tolerirano plenjenje beneških ladij. No, Avtroogrska je bile zelo verjetno sponzor Uskokov, tako, da je bil posredi očitno nek deal.

  Verjetno so to bili avtohtoni plačanci, ki jih je financirala Avstroogrska in ki so branili Avstroogrsko pred Turki že izven Avstroogrske,…večinoma tudi ob meji Bosna-Hrvaška. Tja so Avstrijci na veliko naseljevali tudi Srbe, ki so jim verjetno tudi rekli Uskoki. Avstrijci so ‘jugoslovane’ izrabljali za svoj ščit oz. tampon pred Turki.

  Hrvati so z Olujo te naseljene Srbe sedaj nagnali večinoma nazaj. Kar pomeni, da je za balkanski kotel in klanje kriva tudi Avstroogrska politika, ki je preseljevala in manevrirala z ljudmi po tem teritoriju za lastne interese. Kot je to še dan danes.

  Uskoki niso bili kmetje, bili so bojevniki z posebnim statusom in njihove družine, bili so nad kmečkim prebivalstvom in pod plemstvom. Imeli so denar in verjetno tudi svoje grbe. No, moji so bili zgleda bolj revni Uskoki, nič takega ne piše o njih. ;-)

  Kaj čmo, tukaj je vse zmešano po tem balkanu, večinoma zaradi projektov raznih zahodnih imperijev. ‘Jugoslovani’, vred s Slovenci, so sami po sebi miroljubni in samozadostni, neproblematični, …klanje in grozo med njimi so v glavnem povzročali in povzročajo zunanje sile, ki nonstop mešajo in mešajo.

  Očitno bodo zahodnjaki še dolgo pred nami s svojim kapitalom in mednarodno politiko, s katero tekmujejo med sabo in izrabljajo manj razvite za svoje interese. Mi smo njihov poligon, mogoče kdaj ne bo več tako. Verjetno je vse to zaradi naše ‘pasivne’ slovanske narave, po kateri bi samo radi v miru živeli na svoji zemlji. Zahodnjaki niso taki, vedno pljuskajo čez meje in gledajo kje bodo kaj osvojili, kreteni pač.

 • Todor je rekel/-la:

  Prvotna izselitev Hrvatov uskokov je bila iz področja reke Une, to je ozemlje današnje zahodne Bosne oziroma področje Bosanske krajine. Izseljevali so se v večjih valovih, ni šlo samo za eno selitev, bilo jih je več. Naselili so se na ozemlju današnje republike Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Madžarske, pa tudi Slovaške. Na prazne teritorije so se naseljevali Srbi. Kar so izkoriščali tako Otomani kot Avstrijci. Staroselsko hrvaško prebivalstvo se je v velikih primerih islamiziralo, čeprav je islam prisoten med Hrvati še pred prihodom Turkov. Po nekaterih nepreverjenih podatkih že od 9. stoletja. Mogoče se kdaj srečamo in rečemo kakšno besedo o tem.

 • Rock je rekel/-la:

  Mogoče, za enkrat je pa kar tako kul ;-).

 • Nekdo je rekel/-la:

  @ rock
  …Hrvati v glavnem Slovence zajebavajo, je pa res, da Slovence vedno bolj respektirajo in priznavajo kot samostojen narod in državo. Res je tudi, da bi Hrvati najraje hrvatizirali Slovenijo oz. nekako bi radi dosegli, da bi imeli direktni stik z Avstrijo in Iitalijo, Slovenci, pa jih pri tem ovirajo.
  Eni druge bomo sigurno rabili, posebej Slovenci Hrvate, zato ker smo Slovenci v primežu Italije in Švabije, ki tradicionalno gravitirajo k nam, kulturno in kapitalno, kar nas ogroža kot nacijo. …

  Dalmatinska šala, ni kaj. Ampak Hrvati dobro vedo, da smo jih obvarovali pred germani in italijani in imajo zato toliko lepe obale. Zato so nam kot mlajši bratje zelo hvaležni in nas radi sprejmejo na obalo in pogostijo, razen nekaj nacionalistično usmerjenih pametnjakovičev, ampak takih je res malo.

  @Todor
  … Ja tudi jaz imam rad ženske in orožje. …

  Ženske imamo vsi radi, ampak orožja pa jaz osebno nimam rad. Popolnoma nepotreben kos železa v tem modernem času.

 • bepajozef je rekel/-la:

  veseli me, da komentarji pod tem precej črno-belim prispevkom (bolj črnim kot belim) niso izključno nacionalistični. to odraža realno situacijo- pač, povsod se najde kak butec, pa kaj pol, ničesar ne moremo projicirati na celotno nacijo, kar je avtor v precejšnji meri počel.
  btw, miljenko Jergović je avtokritičen, kaj pa počne Marko Orel? predlagam da za popravca napiše en spis o tem, kaj je, pravzaprav, nacioanalizem.

 • Nekdo je rekel/-la:

  @bepajozef

  G. Orel je po mojem mnenju kar dobro opazil populacijsko dogajanje v sosednji državi.

  Tudi sam sem to opazil in zato sem večkrat rekel, da se akciji arogance vrne reakcija kot bumerang.

 • Sfing je rekel/-la:

  Hm, če se slepiš z bojkotom si na slabi poti:)
  slovenci v njihov proračun daje le pičlo kapljico denarja. :S
  tko d bi ti moral res eno par let bojkotirati,dokler te ne bi iz usmiljenja poklicali na morje :) pa še zastojn bi ti dali 3 dni hotela v Dubrovniku :)

 • bepajozef je rekel/-la:

  nekdo, ti torej podpiraš nacionalizem, pač, pod pretvezo, da gre zgolj za “reakcijo”? hitler je tudi mislil, da samo reagira na krivico..

 • bepajozef je rekel/-la:

  @nekdo
  ..češ, oni so prvi začeli, bla, bla
  dejmo biti raje bolj pozorni na populacijska dogajanja v naši deželi in biti kritični do nacionalizma nasploh
  in ne našega opravičevati z njihovim

 • Rock je rekel/-la:

  @bepajozef
  to kar praviš o pretvezi - ‘reakciji’,…se v politiki, posebej, ko politika nastopa v medijih, veliko uporablja. Manipulacija z raznimi izrazi in kombinacijami, kaj je kdo rekel, katero besedo je uporabil, v kakšnem kontkestu je rekel, v katerem sklonu, kaj je mislil z neko besedo, ko jo je izrekel…ipd….

  Hitler je mogoče res rekel, da reagira na krivico, ali da se celo brani,…samo vsi vemo, da so to bile le besede, manipulacija politika za medije in za folk. Vsi vemo, da je bil Hitler agresor, ..to ve cel svet,…kaj pa je on govoril in na kake štose ali neke umetne alibije se je ven vlekel, to je samo stvar njegove manipulativne retorike, iskanje vzroka za napad.
  Kot je recimo Bush napadel Irak, kao zaradi orožja, ki ga ni. Bush je izvedel napad, zadsedel državo, še sedaj črpa nafto in…so what,..delajo kar jim paše,..s tem da v medije Bush in njegov PR, spuščajo razne missleading parole, manipulacije, za katere cel svet ve ,da so manipulacije…in zopet so what. Kot, da svet ne rabi resnice, ampak le nek izgovor.
  To je tudi Hitler počel. To se mi zdi, da tudi Janša počne, zato, komaj čakam, da odide.

  Hrvati, zelo verjetno se je Tuđman dogovarjal z Miloševićem okrog razdelitve Bosne, vendar to šele potem, ko je Milošević izvedel agresijo, z začetkom v Sloveniji in tudi že izvajal masakre po Hrvaški.
  Oluja oz. nevihta je bila zame ‘prava’ ljudska reakcija in ne samo izjava oz. blef nekega političnega manipulatorja v cilju za osvajanje tujih ozemelj.
  Tuđman in Hrvati so seveda tudi potem, ko so bili potisnjeni v kaos začeli špekulirati in taktizirati,..kdo pa ne bi, če začne enkrat zmagovati in se mu odpirajo možnosti,..recimo za itak s Hrvati poseljene dele Bosne.
  Verjetno je, da se je Tuđman že pred vojno dilal z Miloiševićem za Bosno in je vsa agresija na Hrvaško bila dogovorjena. To ne bomo še dolgo zagotovo vedeli, če je bilo tako, gre seveda za manipulacijo na še višjem nivoju, kar v bistvu izpade šele potem,..lahko pa, da je Milošević Tuđmana izdal oz. ga je samo zavajal, oz. ga je prehitel v njunih dealih in Hrvaško enostavno napadel, Tuđmanu pa nekaj flancal. Tako je recimo Hitler tipično napadal,…nekaj se kao z državo dogovarjal,…tralala,..potem pa jo čez noč atakiral s tankovskimi divizijami - blietzkrig.

  Politiki lahko govorijo kar hočejo, vendar dolžnost ljudstva je, da zazna manipulacijo. Verjetno bi obstajal razlika, če bi isti stavek povedali Clinton ali Hitler, Bush ali Mandela, Tuerk ali Janša. Kaj govorijo pa ni važno, važno je kakšni so, kako delajo, kakšni so po karakterju. Za vsakega vemo kam spada in ne glede kaj govori, globalno in doma. Mogoče se tosliši predsodkovno, vendar vsak politik je za svojo podobo odgovoren oz. kriv sam. Enkrat, ko je bad guy, je zame bad guy, ….ne glede na to kaj govori, ….pa še to kar govori, se iz njegovih ust sliši bad ali potencialna manipulacija. Bad guy rabi pri meni vrsto let ‘rehabilitacije’, da ga začnem pozitivno gledati, to mora najprej dokazati z dejanji in seveda z govorom, načinom.
  Janša je recimo dobro začel z Metelkovo in JBTZjem, vendar se je vmes tolikokrat zasral, da dvomim tudi v njegov odkriti namen v JBTZju.

  Kaj kdo govori, posebej politik, to je vse larifari, pesek.

 • Nekdo je rekel/-la:

  @bepajozef

  Zelo dobro. In s tem se strinjam. Vedno moramo paziti, da ne bomo šli čez mejo narodne zavestnosti na nacionalizem.

  Ampak: ali pri nas opaziš nacionalizem? Ali pa mogoče pomanjkanje narodne zavestnosti? Ali pa samo iskreno opazovanje kaj se dogaja v naši okolici in temu primerno odreagirati?

  Mogoče je Hitler res začel iskreno in z narodno zavestnostjo. Vendar ga je na tej poti zaneslo in je prestopil mejo v nacionalizem. Ravno tako Italija, Madžarska in Avstrija, ter Bolgarija in do neke mere tudi Hrvaška (govorim o 2. sv. vojni).

  Trpela pa je Slovenija in ostali narodi in posamezniki, ki niso izbrali smrt. Kako pa je danes? Poglej naše sosede (ne govorim o posameznikih, ampak o populaciji!) Kje je v Italiji in Avstriji spoštovanje manjšin? Dvojezični napisi - kje so? Fašizem in nacizem še tli v teh dveh državah. Ker če ne bi, potem bi imele slovenske manjšine tako spoštovanje, kot ga imajo manjšine pri nas.

  Kaj pa Hrvaška? Kaj je z Istro? Bomo zamižali in se delali, kot da se nič ni dogajalo? Je Savudrija bila vedno Hrvaška? Kakšen odnos imajo do nas?

  Brez pravičnosti ne bo miru. Nikoli. Zatiskanje oči in popuščanje v smislu popuščanje nepravičnosti dolgoročno ne prinese miru. Slovenija se mora naučiti odločnosti. Za zdaj Slovenija ni storila kakšnih velikih napak v smislu nacionalizma. Prej imamo probleme s pomanjkanjem samozavesti. To moramo reševati. In izražati svojo “dušo” pravičnosti.

 • Vitez je rekel/-la:

  Todor, Slovenci smo se prisiljeni ukvarjati z vami, ker nam kradete ozemlje.Vaši politiki to delajo v praksi, takšni, kot si ti, pa pri tem delujete kot Trojanski konji in “mehčate” slovensko zavest in promovirate bratstvo i jedinstvo.

 • bepajozef je rekel/-la:

  nekdo, v določeni meri se strinjam, ampak, če mi želimo biti Mi, rabimo druge narediti Drugim. in kako bomo vedeli, da smo Mi ok? tako, da bomo prepoznali Druge kot slabe.
  vidiš, v samem štartu smrdi..
  praviš, da slovenija ni naredila velikih napak v smislu nacionalizma. kaj je, recimo, z izbrisanimi? nekateri imajo zaklane, mi imamo izbrisane, v čem je razlika? pa ne mi reči, da so si sami krivi.
  tovrstno črno-belo dojemanje je najbolj nevarno in bo onemogočalo doseganje pravičnosti, o kateri govoriš.

 • klavdij je rekel/-la:

  škoda sline in tipkovnice zakockaste

 • Nekdo je rekel/-la:

  @bepajozef je napisal: v določeni meri se strinjam, ampak, če mi želimo biti Mi, rabimo druge narediti Drugim. in kako bomo vedeli, da smo Mi ok? tako, da bomo prepoznali Druge kot slabe. vidiš, v samem štartu smrdi..

  Napačno si to zastavil. Nikogar ni treba gledati kot slabšega. Če pa vi v vašem življenju delate tako, da si svojo samozavest gradite na poniževanju drugega, to ne pomeni, da vsi ostali tako delamo.

  Nekateri se trudimo gledati čimbolj realno. Nekateri izmed takih, ki živijo tako kot ste vi opisali (da se nekoga ponižuje) pa izkoriščajo ne-nacionalnost nekega naroda, da imajo čimveč koristi.

  Vi ste omenili primer izbrisani. Jaz se nisem toliko poglabljal v to problematiko. Za to bi potreboval informacije, da bi bolj jasno videl za kaj gre. Zdaj: kaj pa, če ste vi napačno informirani in ste prepričani, da gre za nacionalistično dejanje… v resnici pa so nekateri “izbrisani” poskusili zlorabiti državne institucije? Kdo zdaj tu koga izkorišča: država izbrisane ali izbrisani državo? Ampak izbrisani je druga tema…

  Črno-belo gledanje o katerem vi govorite (če ste na to mislili) je abstraktno gledanje, ki se neveščemu udeležencu zdi, kot bi bilo črno-belo.

  Tako, kot v statistiki, ko na primer pravi, da na leto umre cca. 19,7% slovencev zaradi kajenja tobaka. To ne pomeni, da bo neka konkretna oseba, ki kadi, tudi umrla zaradi kajenja. Ampak verjetnost je velika. Statistika govori o populacijah in ne o posameznikih. To je torej abstraktni pogled na neko dogajanje v populaciji in nam da nek vpogled, kaj moramo postoriti, da nam populacija ne bo umirala zaradi nekega dejavnika tveganja. Nekdo pa bo mislil, da gre za črno-belo gledanje. Pa ni res. Samo znat je treba tako razmišljat in pravilno opazovat. (res pa se lahko statistika tudi zlorablja, to pomeni, da se rezultati ne gledajo pravilno, čeprav so mogoče točni)

 • Mark je rekel/-la:

  Kar oni nam, mi njim dvakratno, ne pa da se hodite nekateri prilizovat na njihovo poscano obalo. Kdor hodi k ustašem na dopust , naj vas kar jebejo, mene ne bodo, ker sem patriot in hodim na SLO obalo!