10. avgust, 2008 | Ajda Perme

Ulični piroman

Ognjeni mož na Šuštarskem mostu pokazal svoje vroče vragolije.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na Šuštarcu vedno nekaj dogaja, ulični umetniki se kar grebejo za tistih nekaj kvadratov, na katerih lahko pokažejo kaj znajo, samo vprašanje časa je, kdaj se bo tam zgodil čisto pravi talent show.

Med glasbeniki, balerinami in brejkdenserji sem zadnjič ujela tegale možicla. Simpatičen Celovčan s Švarci naglasom zmore nekaj čvrstih ognjenih foric, ki se jih ne sramuje prodati tudi v komercialne namene. Po intervjuju nas je založil z vizitkami in svojo predstavo imenovano SUPERNOVA FEUERPERFORMANCE, samozavestno priporočil mojemu kolegu, za katerega je izvedel, da dela v izolski Ambasadi, kjer se poslužujejo podobnih atrakcij. Kvaliteta preko kvantitete, je utemeljil svojo vročo ponudbo.


(www.vest.si)ulični piroman from Ajda Perme on Vimeo.
Bhaktanand: ”Jaz sem ogenj!”

Povzetek, za tiste, ki ne znajo angleško:
Moje ime je Bhaktanand, imam skoraj 31 let, prihodnji teden imam rojstni dan, rojen pa sem bil v Celovcu, Avstrija.
Sem požiralec ognja, dihalec ognja, ognjeni plesalec, sem tudi pirotehnik, glasbenik in še marskiaj drugega, nocoj pa sem nastopil v vlogi ognjenega plesalca.
Koliko časa že počneš to? Z ognjem nastopam približno 12 let. Zakaj ogenj? Se ga ne bojiš, te ga ni strah? Jaz sem ogenj. Z ognjem sem se igral že ko sem bil otrok. Se kdaj opečeš? Da, vsakič. Mi pokažeš svojo opremo? Kaj potrebuješ za svojo predstavo? Imam mnogo pripomočkov… Tole so palice, obroči… Tole je recimo unikaten ”Feuer-Chatterring,” ki sem ga izdelal sam in kolikor vem, sem edini na svetu, ki ga uporabljam v svoji predstavi. Gre za zanimivo igračo, ki deluje v skladu s centripetalnimi, centrifugalnimi in gravitacijskimi silami. Samo, da poberem svoje stvari. Ja, pozabil si nanje..
Ne dam jih! Si že kdaj poškodoval še koga drugega, poleg sebe med svojo predstavo? Nee, nikoli, samo sebe! Smo torej varni? Ja, vsi ostali so varni, samo jaz se opečem…
Nadaljujva, kaj še imaš? Ogenj, očitno… Imam tudi gasilni aparat. Zelo pomembno orodje. Kako pogosto ga uporabiš? Uporabim ga v vsaki predstavi, mora biti tam, čeprav ga ne uporabljam. Tu je predvesm zato, da se ljudje počutijo varne. In za srečo? Ja, tudi..
Torej potrebuješ tudi vodo? Ja, veliko vode!
Smem vprašati koliko denarja lahko zaslužiš z eno predstavo? Vidim, da imaš tale klobuk…
Ne vem, nocoj je bila malce osamljena predstava, zelo je pozno, sreda je… Bilo je bolj za zabavo in vajo. Zdaj se odpravljam na turnejo po Italiji, nato se bom vrnil sem, potem pa še v Avstrijo… Torej… Kakšno je že bilo vprašanje? Koliko denarja zaslužiš, koliko je znašal tvoj rekord? Rekor? Hm… Prejšnji teden sem z eno predstavo zaslužil 1500 evrov, nastopal sem s tremi kolegi. Na ulici zaslužim nekje med nič in 1500 evri Je to dovolj zate? Dovolj za 15-minutno predstavo, saj se zraven tudi zabavam, všeč mi je.
Am, am, am… Sporočilo svetu? Ja, sporočilo svetu. Imava čas, kar razmisli! Ja, moram malce pomisliti… Torej po vseh mojih izkušnjah, modrostih in vseh predsatvah, ki sem jih izvedel… Imam svetu za povedati… Samo eno stvar: Mir! Hvala. Hvala tebi.

Kontakti: +436504213684, +38640318728, bhaktanada@yahoo.com, www.supernova.at.tt

Ajda Perme

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano