19. avgust, 2008 | Igor Koršič

Jančar ekspres

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Saj ne da bi dandanes dvoličnost bila kaj izjemnega. Populizem je »in«. Vendar me kljub temu preseneti in skrbi, ko se nezaslišani dvoličnosti popolnoma preda pisatelj, kot je Drago Jančar.
V »novem tedniku« Ekspres si je Jančar privoščil mnenje, ki zaseda kar osrednjo »duplerico«, v katerem napada slovenske medije in novinarje pokrižem in počez. Če še kdo ne ve, Ekspres je tista brezplačna »kaselc«, (kot temu pravi poslanec Grims), publikacija, ki še najbolj spominja na Lidlov časopis. Le da ne prodaja trgovskih izdelkov ampak vladno politiko. Vse, prav vse kaže, da gre za propagandni projekt vlade ali vladajoče koalicije, ki z domnevno novimi in neodvisnimi mediji – Ekspres za urbano prebivalstvo, Slovenski tednik za podeželje - oba z naklado 340.000, oba distribuira Pošta Slovenije - rohni proti Šrotu in tajkunom, informacijski pooblaščenki, medijem in novinarjem. Glede na naklado in na dejstvo, da sta časopisa skoraj brez reklame, se človek vpraša, kdo to plačuje? Če to nismo davkoplačevalci, gre verjetno za bratsko pomoč, morda iz tujine? Potem je tu še »publikacija »Demokracija«, ki jo poleg baterij, denarnic in podobne robe tudi prodaja Pošta Slovenije. Na naslovnici so slučajno okajeni od piva Tajkun, Kučan, Pahor in Šrot. Pravzaprav gre za skrajno umazano raboto, lažnivo vsiljevanje politične propagande pod zastavo »neodvisnih« medijev, kar bi moralo biti v demokraciji z zakonom najstrožje prepovedano. Oblast, demokratično izvoljena vlada, nam, kot vse kaže, načrtno laže in nas zavaja, verjetno za naše lastne denarce!
Kakorkoli že, v očitno popolnoma žolti, lažnivo prikriti politični propagandi, ki se pretvarja da je časopis, Jančar napada »šibko neodvisnost«, »nizko kulturo«, »hipokrizijo« in pomanjkanje »neodvisnosti od politične in kapitalske moči« in »etike javne besede«. Jančar je ves iz sebe: »Vse skupaj pelje, če se nič ne bo spremenilo, ne samo v nadzorovane in usmerjene medije, ampak tudi v nadzorovano družbo, ki ji bodo vladali betajnovski mogotci in njihovi odvetniki, asistirali pa jim bodo politiki in dobro plačani žurnalisti. In ko bodo imeli pod nadzorom vse, bodo vsake toliko časa sprožili še kakšno mednarodno kampanjo proti Janezu Janši in njegovem »omejevanju medijske svobode«, pa če bo najbolj napadani slovenski politik v zgodovini nove države v vladi ali opoziciji«.
Ujemite tatu! Človek se vpraša, kot običajno s populisti, kdo je tu nor? Kakšne krokodilje solze! Ali družbeno angažirani pisatelj Jančar res ne ve, kaj načenja in kaj je morda že usodno načelo neodvisnost, kulturo in etiko našega novinarstva in javne besede, ali se samo na debelo spreneveda? Ali si lahko kot pisatelj, zavezan resnici - in tako, namreč kot vest naroda, tudi nastopa - zatiska oči pred, vzemimo samo en primer med mnogimi, prvim aktom boja s tajkuni, ki se je odvijal okrog časopisne hiše Delo? Njegovo početje še najbolj spominja na Petra Handkeja in na njegovo lamentiranje o pravici za Srbijo.
Se pa popolnoma strinjam z eno Jančarjevih ugotovitev: »Stvari so v zadnjem letu dni postale tako prozorne, laži tako oprijemljive, hipokrizija tako vseobsegajoča, da se mi upira še naprej pisati«. Tudi meni! Še bolj neznosno bi bilo, če bi pisal taka neznanska licemerstva za časopis kot je Ekspres. Jančar je šele zdaj, z Marxom odkril, da kapitalizem pomeni koncentracijo kapitala. Vse do spora med Janšo in Šrotom je bilo očitno s slovenskim kapitalizmom, »akumulacijo« in »koncentracijo« vse v redu. Paradoks pa naj bi bil po Jančarjevem v tem, da kapitalizem podpirajo slovenski levičarji, liberalci in vsakovrstni naprednjaki. Drugi paradoks pa so zakrivili novinarji, ki baje uničujejo sami sebe tako, da se spuščajo na raven »vse pogosteje primitivnega obračunavanja, najpogosteje s političnimi nasprotniki…« Vse lepo in prav, vendar je problem v tem, da je tega obračunavanja največ in da je najbolj odvratno prav v Ekspresu, v Slovenskem Tedniku in v strankarskem glasilu Demokracija. Za to pa je menda odgovoren, vsaj objektivno, Jančarjev »odrešitelj« pred vsem tem onečaščanjem, Janez Janša. Morda pa Jančar tega tiska ne bere?
In kako Jančar ve, da so naši mediji polni propagande in da imajo vsi naši novinarji oprane možgane? Poudarja, da je stvar dolgo študiral in spremljal tuje medije in našo bedo primerjal z njimi. Bilo bi zanimivo izvedeti, katere tuje medije ima v mislih? Ne morem si predstavljati, da bi to bili kakšni Mondi, New York Timesi, Guardiani, NY Herald Tribuni, BBC – ji ali kar je še zaupanja vrednih in uglednih neodvisnih medijev. Prav po teh se je namreč zgledovala večina naših uveljavljenih medijev in novinarjev, preden so jih načeli uravnoteževati in pluralizirati. Zato so te, sicer ugledne svetovne hiše, v Jančarjevih očeh, gotovo del kake svetovne levičarske zarote, kašne nove »kontinuitetne« internacionale. Menda je tudi v teh zmedenih časih jasno vsaj to, da ti ugledni tuji mediji niso primerljivi z Jančarjevim novim glasilom Ekspres. Po vsem sodeč, bi Jančarja lahko zadovoljil edino kakšen Berlusconijev medij, primerno in primerljivo uravnotežen z našimi sedanjimi, ali pa morda sloviti Bushev Fox news v ZDA.
No, gre še za nekaj drugega. Iz njegovega pisanja veje samozavestno prepričanje človeka kulture o zlih, proti-demokratičnih namerah, o zasvojenosti, zaslepljenosti, in zmanipuliranosti tistih, ki se z njim ne strinjajo, seveda še najbolj novinarjev. Mi vsi, ki se ne zaklinjamo na Janšo in na njegove pogrome, smo žrtve prejšnjega režima in kontinuitete in po Jančarju nas lahko reši le kak »kopernikanski obrat«.
Kot da gospod Jančar in njemu podobni očitajo vsem, ki ne trobijo v njihove rogove in mešajo njihovih egiptovskih loncev, sumljivo, nedemokratično preteklost, ali vsaj indoktriniranost s kontinuiteto, v najboljšem primeru naivno in nezavedno. Pa je med temi »trubači« cela vrsta, morda večina - nisem jih prešteval - iz tega vidika nadvse sumljivih osebkov. Denimo Jančarjev prijatelj, ki sedaj uveljavlja »uravnoteženje« in »pluralizacijo« medijev, minister Vasko Simoniti, je bil - sam sem bil priča - rezervni častnik JLA. Takih činov JLA verjetno ni podeljevala za pokončno, svobodomiselno in demokratično držo?! Je pa mož gotovo že takrat znal komandirati.
Pred nami je izbira: država družbene hipokrizije, načrtovane korupcije, klientelizma in laži, ki nam jo ponujata Jančar in Janša, ali demokratična družba, kjer vladajo zakon, razum, resnicoljubnost, poštenost in solidarnost. Kdo predstavlja te slednje, za demokracijo nujne vrednote, še ne vem. Gotovo pa to ni nekdo, ki napada »nadzorovane in usmerjane« medije v novem tedniku Ekspres, ki ga izdaja »kaselc« firma, ki na kaselcu nima niti imena, z naklado 340.000 primerkov.

Igor Koršič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
98 x komentirano
  • Bo je rekel/-la:

    Ta časopis dejansko ne diši, naklada in naperjenost sta absurdni.

    Ne vem pa, če je pisatelj nujno zavezan resnici, najprej je zavezan lepi, lahko “lepi” besedi, ni tako? No, potem lahko Drago Jančar mirno piše tudi za Ekspres.

  • alja je rekel/-la:

    Se popolnoma strinjam z zapisom.

    Najbolj žalostno je, da na Pahorja kaže ravno Janša, ki je s Šrotom sklepal škodljive kupčije. Bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno.

  • Rok je rekel/-la:

    Koršič ponavlja za drugimi? Papagajstvo? - Upam, da samo slepa jeza in naivnost.

    Vsi, s skupnimi močmi, nad Jančarja? V bran silam, ki so lansirale “belorusko deklaracijo novinarjev”?

    - Vendar pa lahko intelektualno avtoriteto učinkovito “sesuva” le intelektualna avtoriteta. Crnkovič, Sarkič, Koršič in drugi, ki so se doslej poskusili bosti z Jančarjem, to niso.

    Treba bo dobro premisliti o marsičem, kar prinašata omenjena brezplačnika.

  • južnoštajerski pero v mariboru je rekel/-la:

    Temule Koršiču že tudi rit ploska bolj ko so bližje volitve, in si misli da morda bodo pa res naši prevzeli oblast…
    Negativna kampanja in zlivanje gnojnice po nasprotnikih nikoli ni bilo uspešno to bi tudi Koršič lahko vedel za sebe

  • gorenjc je rekel/-la:

    Zagotovo je g. Koršič, v tem prispevku, še največ povedal o………SEBI.

  • alja je rekel/-la:

    Vi pa še več o sebi, s svojimi komentarji.

  • nejas je rekel/-la:

    Meni je ta komentar (ki po definiciji mora biti subjektiven) zelo všeč, ne da bi se strinjala čist 100 % z vsem. Zaradi mene lahko jančar piše tudi neresnico, še grdo povrhu, če mu paše. Me pa moti, da se danes lahko vse imenuje časopis (oz. kot tak nastopa), brez da bi bilo jasno, kdo je izdajatelj (dejansko!!!), časopis pa naj bi bil tudi čimbolj objektiven (časopis ne subjektopis), kar ta NI. Ne vem, če sem v katerem časopisu zasledila tako-črno belo razdelitev (oz. rdeče-belo). Novinarji so krivi stanja v državi (ne vem, če je to rekel Jančar, ampak je bilo pa rečeno s strani vladnikov)? Ja, taki novinarji, ki pišejo Expres.
    Jezna:I

  • nejas je rekel/-la:

    Se opravičujem za slovnične napake v prejšnjem zapisu.

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    kaj se tako strašansko bojite in trepetate pred stranišnim in petrkrat porumenelim tednikom EXSPRES” ZATO, ker piše o zločinskih revolucionarjih, njihovi razkošni življenski maniri in bednemu proletariatu, ki ste vladali v njegovem imenu.TOVARIŠKORŠIČ, za vaš bedni komentar si zaslužite n brco v debelo rdečo rit.

  • alja je rekel/-la:

    Dragi uničevalec, odgovorila ti bom v zame ne značilnem slogu (in odpusti mi Bog): NEKAM SE ZALETI!!!

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    ZOPET GRAVIDNA IN KOT SAMA PRAVI VERNA TOVARIŠICA.KAJ SE ŠTULITE K OBRAMBI TOVARIŠA KORŠIČA? nAJ SAM NAJDE KORAJŽO IN ODGOVORI NA MOJ SKROMNI PRISPEVEK, SEVEDA ČE GA JE KAJ V RDEČIH HLAČAH???

  • alja je rekel/-la:

    Se ne splača več odgovarjati, moj odgovor bo na volitvah.

  • Kobe je rekel/-la:

    Uničevalec…

    Streljati iz zasede, iz teme je res znak velikega poguma. In vi streljate iz zasede. Koršič se je vsaj podpisal. Vi pa vidno, skoraj otipljivo, pišete kot anonimneži po navodilu nadrejenih.

    O Jančarju pa to: res je velik pisatelj. Napisal je kar kekaj dobrih del. Vendar je tudi on kot pisatelj le človek. Človek z napakami. In on s hudo, ker biti tako pristranski in neobjektiven je groba napaka.

    Tudi Hamsun je bil velik pisatelj, vendar ga še danes Norvežani neradi omenijo. Kaj bo Jančar čez 50 let?

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    KOMISARKA IN VWERNA OBČANKA ALJA, VAŠ GLASEK, KI BO ZANESLJIVO ODŠEL K RDEČI KAMARILI , NE BO PRISPEVAL K ZMAGI PREOBLEČENIH KRVAVIH STALINISTOV IN ZLOČINCEV.zaradi vaši yskrajno boljševističnih sovražnih traktatov, nimate pravice omenjati vero, vernost , cerkev.TAKIH IMAMO V sLOVENIJI ŽE ODLOČNO PREVEČ.

  • sifra je rekel/-la:

    pvvaaaaff ..”kolumna” ja bila močna…še dobro ,da nisem padla v nezavest ,ker sem brala v eni sapi…!
    mislim ,da ni potrebno komentarja…!
    tu bodo ribič ,konec in slični, imeli veliko “gnojšnice”…!
    @uničevalec….
    ti bi tko vsakega “brcal” ,ki vidi resnico po svoji vesti
    na srečo nas je na “vesti” večina …razen seveda “vas”,ki si jemljete pravico “obračunavanja” z vsakim in vsem ,kar ni po vaši “logiki”…
    potreben si (še) maminaga “naročja”,da te”pocrklja”…!
    veš kaj?… meni se zelo smiliš….!
    ena sama miselna zmeda te je…!

  • alja je rekel/-la:

    Verna sem ja, ti pa nimaš niti trohice krščanskih vrednot!

  • sifra je rekel/-la:

    @alja
    ne daj se “sprovocirati” bolanemu “umu” …
    nimam nimam “krščanskih vrednot”,vendar se v poplnosti “ujemam” s tvojo miselnostjo…!
    uničevalec in slični bodo ob “rajnki” uri sami sebi sodnik…!
    moč “naravnih” zakonitosti…jim bo “odprla “zaslepleni” um,ko bodo najmanj pričakovali..in bo narava zahtevala “svoj” davek..!
    sama veš “božji mlini meljejo počasi,,,!

  • alja je rekel/-la:

    Sifra: Točno tako, veš, Gospod zgoraj pozna resnico.

    Po mojem mnenju ima vsak človek, ki je dober, krščanske vrednote, pa naj bo veren ali ne!

  • gorenjc je rekel/-la:

    @ALJA…….o kakšnih vrednotah govoriš, ko pa ne premoreš niti kančka strpnosti ali
    razumevanja do drugače mislečih…lp

  • alja je rekel/-la:

    A da ne? Ponorela sem šele takrat, ko je (spoštovani) uničevalec, s skrajno primitivnim komentarjem reagiral na kolumno gospoda Koršiča. Toliko o tem, kdo je primitiven in nestrpen.

  • tomazh je rekel/-la:

    Uničevalec:če bi komunisti bili res taki kot ti pišeš, bi te prvega spravili pod rušo.So pa najraje jedli svoje otroke, to je res.

  • Tone je rekel/-la:

    Koršič kaj se peniš? Poglej si osrednje slovenske časopise, pa še popkanalovce, potem pa govori o dvoličnosti, populizmu. Sedaj mi ni potrebno več ugibati s kom bo veliki intervju v naslednji sobotni prilogi. Ker je že vsem jasno in nam gre že na kozlanje vsakič ko vidim sluzast Golobičev ksiht. Je to medijska svoboda? Pol pa pljuvi čez Jančarja, k bi si lahk s tabo rit obrisu.

  • gorenjc je rekel/-la:

    @alja……………tudi uničevalec bi lahko lagal samemu sebi, kot to počneš ti. Tudi njega je nek skrajno primitiven komentar spravil v stanje, ki je tebi dobro znano.

  • alja je rekel/-la:

    Kdo pa je po osrednjih slovenskih časopisih rovaril dve leti? (s pomočjo istega Boška Šrota) Kdo je rovaril po nacionalki?

  • alja je rekel/-la:

    Meni dobro znano? Lažem sami sebi? Ne, mislim, da je ravno obratno.

  • PopCorn je rekel/-la:

    hmm.. slabo mi je ze pocasi od provladnih hate postov, lepo prosim, sami skupaj z kaslc resnico pridno tolcete po vsem, JJ z bando se dela svetovljana in zdruzevalca slovencev, hkrati pa sika strup po levici.. torej a ste res taki tercialci vsi ki molite ob Jansevi slikci al kaj??

    Koji k… mate za jokat, ko vam kdo malo bolj objektivno pove kar vam gre… cetudi bi bla neresnica, bi zbledela ob vseh vasih neresnicnih “vedenjih” o stvareh….

    ocitno je to res jok in stok pred racunanjem koalicije za 50+ procentov na volitvah… brez leve tako spluvane strani… ane borci, unicevalci ipd. gamad… ???

  • ervinator je rekel/-la:

    “Kdo predstavlja te slednje, za demokracijo nujne vrednote, še ne vem.”

    Ja, kako ne veš, kje pa živiš? To sta vendar samo Zares in pogojno še SD (če prizna primat prvemu).

  • Rok je rekel/-la:

    Hecno, kako gre “silam”, ki imajo v rokah glavne tiskane medije, v nos nekaj jedrnato popisanih brezplačnih strani, ki jih (kot so včasih partizani letake), napol skrivaj tiska vladajoča struja. Če bi mogli, bi časopisa prepovedali in zaplenili. Pa nekako niso več taki časi, ko so to lahko storili, ane.

  • alja je rekel/-la:

    Kdo je po osrednjih slovenskih časopisih rovaril in “uravnoteževal” dve leti? Kdaj je že bila peticija zoper cenzuro? Kdo je “uravnoteževal” nacionalko, ki ji jaz ljubkovalno pravim TV Grims?

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Jančar bi se lahko zavedal, da s pisanjem za takšne cunje sam sebi znižuje literarno vrednost. No ja, mogoče pa tudi njegovi prijatelji “aus Mitteleuropa” pišejo za tabloide? Michnikov esej pod sliko nage babe? Havel poleg reklam za vroče telefone? György Konrad med “Iščem verno, pošteno žensko za oskrbo na domu” in “Prodam dvesto kil teletine”?

  • zbik je rekel/-la:

    Osebno sem hvalažen ustanoviteljem Ekspresa, ker s tem najceneje pridem do učnega gradiva o politilčnem Idiotizmu. Ni je lažje reči, kot mladezni v roke potistniti Ekspres, kjer “narava naredi svoje” in občasne salve smeha z medklici: “Pa saj to ni res!” mi povedo, da je svet okrogel. Vsakem pametnem človeku bo Ekspres ekspresno povedal veliko o svojih tvorcih in njihovih Botrih (no pun intended).

    Drago Jančar? Kdo je Drago Jančar?

    Koršič ga biksa, ker s pozornosjo daje Jančarju pomembnost, ki si je ne zasluži. Njegove literature ne morem brati, ker ob njej zaspim, ampak to je brezpredmetno. Ne govorimo o veselju (Von freude ist nicht die Rede), govor je o politiki. V svojih političnih potezah je to aroganten neizobražen postaran frustrirani vol, ki je preveč krompirja požrl — pa ga kemisjka šola, ki je najvišja formalna izobrazba, ki jo je dosegel, ni naučila niti za sabo pomiti posode! Neumnosti, ki jo je naredil “ancien régime”, s tem ko ga je za bagatelno “budalaštino” zaprl, ni treba ponavljati z “Jančar bashing”- Jančar in za-njega-poteguhi-in-potegušnice, celotnen trop, vsa samoprepričana-umetniško-politična-drhal-po-forumih si zasluži, da se jih silovito poignorira … in nič drugega.

    Dolgo živi Ekspres! Živi še dolgo po volitvah. Pij in izpij in izcuj prsi svoje Botre (Ne mislim odgovorne urednice, ampak vinančne vire)

    Howhg!

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Bravo Uničevalec rdečuhov, tako se odgovori Alji. S tem, ko bo oddala glas “rdeči kamarili” bo dejansko preprečila, da bi zmagali preoblečeni krvavi stalinisti, kateri so na vladi od konca leta 2004.
    Ponovno se kaže značaj JJ, enak pasjemu, ki ne pozabi nobene stvari, ki gre njemu v slabo (vrzi v psa kamen, pa se srečaj čez par dni z njim). Ne more pozabiti in ji odpustiti, bivši partiji namreč, da ga je zaradi njegovih, še za partijo prehudih stalinističnih nazorov, “brcnila v rit” in da je moral zaradi nje čakati 20 let, da lahko uresničuje svoj stalinistični način vladanja. Kaj pa če bi se jezil rajši nase, ker se je rodil 50 let prepozno in ga je čas prehitel. Pa še stoprvič ponavljam: kdo v režimu po II.svetovni vojni ni trpel kritike in nasprotnega mnenja-PARTIJA! In s svojo nestrpnostjo do drugače mislečih (UNIČEVALEC RDEČUHOV & Co) lepo kažete, da niste drugega, kot prebarvani partijci. Zato, UNIČEVALEC RDEČUHOV, začni pri sebi!

  • alja je rekel/-la:

    Ne, a veš, oni so demokrati. :-)

  • medek je rekel/-la:

    “Tilda” bi lahko delala za Matoza:

    http://www.youtube.com/watch?v=2J751cTFWVM&feature

  • andlen je rekel/-la:

    KOLIKO DOBI JANČAR VSAK MESEC V ŽEP IZ PRORAČUNA? KDO VE?

  • bambi molester je rekel/-la:

    nizko je padel tale Jančar. zanič pisatelj, zanič politikant. podobno kot Rupel.

  • G7 je rekel/-la:

    Jančar je eden od tistih disidentov, ki jim je bilo v prejšnjem sistemu tako hudo, da je objavljal v režimskih časopisih, pridno črpal režimske doklade in pred letom 1991 so mu t.o.z.d. tiskarne delovnega ljudstva Socialistične republike Slovenije stiskale več kot dvajset knjig, vseskozi pa je moral tudi ustvarjati na domačih tleh. To je bila posebej sprevžena ukana Milana Kučana, kajti ostali “kao disidentje” po Vzhodni Evropi a la Solženicin so jo mnogo bolje odnesli….

  • beslowforu je rekel/-la:

    Zakaj pa jaz na dom dobim samo Slovenski tednik? A me imajo vladajoči za ruralca? Hočem Ekspres, in to pod nujno! In zakaj ni več smešnih stripov v cajtngah? Zato mi prosim čimprej zlifrajte Ekspres, se imamo tako premalo stvarem za smejat. ;-)

  • Valter Hudovernik je rekel/-la:

    Kaksna bo politika do novinarjev in medijev je, na zacetku mandata te vlade, napovedal ze Dimitrij Rupel. Vsi, ki se s tem ne strinjamo pa smo verjetno potrebni prevzgoje.

  • FSPN je rekel/-la:

    Saj ste je bili deležni že vnaprej, da se rogate svobodi tiska.

  • Neja je rekel/-la:

    Ker je vedno več Slovencev revnih, imajo vsaj zastonj toaletni papir. Tako kot nekoč, ko smo si s cajtngom brisali riti, pravi dedek. Jaz pa upam, da ni v tiskarskem črnilu skrita formula za pranje možganov.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Še huje bi bilo, če bi bila v njem skrita formula za klistiranje. Ojoj, pa saj vendar …

  • gorenjc je rekel/-la:

    @alja…………..imaš povsem prav, nacionalna TV je bila vedno v rokah “rdečuhov”, ko pa se je vanjo infiltriral še nekdo drug, so “rdeči kmeri” začeli z vpitjem, da jo zaseda Janša & co…………..prav bedno, da nasedaš pravljicam. Vendar, tvojemu egu primerno, kajti med fanatikom in norcem ni razlike, tudi ti je zato ne moreš prepoznati.
    ps: povej…………..se mogoče “zadevaš” s šmarnico ali tršimi drogami….lp.

  • sifra je rekel/-la:

    ,,jst grem v “ilegalo” ..ne bom “n/jih”(več) “hranila” z mojo “enegijo” namenoma “prvocirajo”……!
    verjamem v moć duha..!
    bog pomagaj tistim ,ki kalijo “mir”Janeza Drnovška (sedaj) za nizkotne izjave…!
    ..tako močno duhovno bitje,kot je postal,naš bivši predsednik…ni
    “oživljati” zadari “manipulacije”…!

  • sifra je rekel/-la:

    s opavičujem! moj komentar bi pravilno moral biti na “janšev drnovšek”…
    hvala za razumevanje!
    hik …JST TUDI mal več “šmarnice” SRKNILA..!

  • ED je rekel/-la:

    Jančar in Simoniti sta ‘kompatibilna prijatelja’, tudi v aferi ‘Slovenska matica’ (SM) sta bila. Takrat je Jančar, zato ker je nesposoben in/ali malomaren šef SM, zamudil prijave na projektni in programski razpis za založništvo, tj. če bi bilo vse po zakonu, bi SM morla ostati brez sredstev… Tako pa: Minister za kulturo Vasko Simonitti je na zelo nenavaden način priskrbel sredstva založbi Slovenska matica. Njegovo ravnanje najverjetneje ni nezakonito, je pa vprašljivo vsaj z etičnega vidika. Urednik založbe Slovenska matica Drago Jančar, sicer podpornik sedanje vlade, je letos založbo pozabil prijaviti na javni razpis, pozneje, ko je skušal napako popraviti, pa je kar 11 od 14 oddanih prijav izpolnil napačno. Založba bi torej po svoji krivdi ostala brez državnih sredstev. Minister Simoniti ji mimo vseh razpisov, iz tako imenovane ministrove postavke, iz katere po svoji presoji deli kulturni denar, odobril skoraj 110.000 evrov državnih sredstev. Toliko, kolikor je želela dobiti že na javnem razpisu. Ker pa minister v svojem osebnem fondu ni imel toliko denarja, se je odločil, da na razpisu, na katerega se je neuspešno prijavila Matica, preprosto ne bo razdelil vseh sredstev, temveč bo del razpisnih sredstev, kot mu omogoča nedavno sprejeta zakonodaja, zadržal, jih prenesel v svoj osebni fond, nato pa jih namenil Slovenski matici. Minister je tako zaradi Matice oškodoval založbe, ki so se pravočasno in pravilno prijavile na razpis. Protikorupcijska komisija primer še proučuje, policija pa ga ne obravnava.

    Slovenska matica je januarja vložila predloge za 14 projektov, a je razpisna komisija na ministrstvu za kulturo ugotovila, da se vse, razen treh, zavrže kot nepopolne. Marca je tajnik matice in njen glavni urednik Drago Jančar ministru za kulturo Vasku Simonitiju poslal dopisa, v katerih prosi za izredno financiranje.

    Jančar je mimo javnega razpisa zaprosil za 110 tisoč evrov. Da bi omogočil izvedbo sklepov o sofinanciranju projektov Slovenske matice, je minister Simoniti odredil prerazporeditev sredstev med proračunskimi postavkami ministrstva za kulturo. Vodja komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je na današnji novinarski konferenci podal načelno mnenje, da primer financiranja programa Slovenske matice ustreza definiciji korupcije. (Mladina)

  • sanja je rekel/-la:

    Alja,
    mislim, da si glede na obči nivo “razprave” brez občutka krivde lahko privoščiš tudi kaj bolj sočnega, ko pošiljaš nesramnega komentatorja v zasluženo primitivno desničarsko rit :)))) Saj tam se itak najbolje počuti!

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Gorenjc, šmarnica je pa vendar ja droga (predvsem štajerskega) slovenskega podeželja. In efekti so očitni.

  • alja je rekel/-la:

    Dragi gorenjc, z ničimer se ne zadevam. Sem v 8. mesecu nosečnosti in želim, da je moj otrok zdrav!

  • kinky tone je rekel/-la:

    Jaz sem za naše.

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    UBOGA RDEČA PONEUMLJENA KAMARILA.tEDNIKA, IMENOVANEGA expres, KI PRINAŠA SAMO KRUTO IN NEIZPODBITNO RESNICO O SAMOVLADANJU RDEČE ZLOČINSKE KAMARILE,se na smrt bojite , trepetate in ga natepavate z vsemi boljševističnimi topovi.Pa vendar , veliko in večina državljanov, ki smo po vaši marxistični presoji ruralni butci in kravarji , uživamo ob branju do sedaj prikritih resnic in boljševistićnih uživanj.Saj vas bo rdečuhe do konca pobralo in unićilo.Uživam ob tem.

  • alja je rekel/-la:

    Kar žali dalje ljubavi, če pa hočeš videt boljševika, se pa poglej v ogledalo! :-)

  • bambi molester je rekel/-la:

    uničevalec, je s tabo vse v redu? mislim, da si izstopil v napačnem stoletju…toliko gneva bo počasi načelo tvoje fizično zdravje, mentalnega je pa že…

  • nik je rekel/-la:

    Igor Koršič vs Drago Jančar: 10-0 na vseh nivojih. Še enkrat dokazano kako se rdečuhi bojijo resnice.
    Jančar je znan po svetu ta bedak pa se lahkole šopiri po Sloveniji.
    Ampak glede Jančarja “NEMO PROFETA IN PATRIA”.

  • nik je rekel/-la:

    Se oproščan Jančarju : Igor Koršič vs Drago Jančar: 0-10 na vseh nivojih. Še enkrat dokazano kako se rdečuhi bojijo resnice.
    Jančar je znan po svetu ta bedak pa se lahkole šopiri po Sloveniji.
    Ampak glede Jančarja “NEMO PROFETA IN PATRIA”.

  • Neja je rekel/-la:

    Ed, hvala za realne podatke. Tako si človek lažje ustvari pravo podobo.

  • medek je rekel/-la:

    Strošek za uničenje Sove in slovenske suverenosti:
    100 evrov
    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/341741
    Nato so se vrstili najrazličnejši zapleti: vročilnice se niso vračale na sedež informacijske pooblaščenke, sprejem pošiljke je bil odklonjen, vendar je Pirc-Musarjeva po pisnih poizvedbah ugotovila, da so bili dopisi vročeni v poštni predal. Ker predsednik vlade ni prostovoljno poravnal v odločbi o prekršku odmerjenih stroškov postopka v višini 100 evrov, hkrati pa ni vložil zahteve za sodno varstvo, je informacijska pooblaščenka Davčni upravi RS morala predlagati, da začne postopek izterjave. A so na izpostavi Grosuplje zaradi kadrovskih težav opomin pred začetkom izvršbe poslali z nekajmesečno zamudo, kasneje pa sta se dva sklepa o izvršbi čudežno izgubila. Ta teden pa so se torej vendarle “usedli na plačo” predsednika vlade.

  • alja je rekel/-la:

    Jah, desni pa se je očitno bojite še veliko bolj!

  • opleteni jež je rekel/-la:

    po prebranih komentarjih se pokaže rešitev:
    slovencem je nujno potrebna ena fina medsebojna vojna med našimi in vašimi (in obratno).
    po njej dodelitev oblasti tujcu, proti kateremu se bodo morda skupaj borili naši in vaši.
    to je edina možnost, da slovenci stopimo skupaj.

  • komunajzerka je rekel/-la:

    Razmišljam,kdo nas je razdelil in kdaj, zakaj,komu služi, razdeljena SLOVENJIA?

  • sanja je rekel/-la:

    dokler bodo eni mislili, da je seksat s kondomom greh, pa tudi, če pol sveta dobi aids, da mora moralna inštanca odločati, ali so samske ženske upravičene do biomedicinske pomoči pri oploditvi, ali da je družina, ker pijani ata tepe mamo, čisto ok, samo malo več mora molit (žena)…. bo težka..

  • alja je rekel/-la:

    Jaz sem ena tistih vernic, ki podpira uporabo kondoma, čeprav je uradno mnenje Cerkve negativno. Močno si želim, da bo Cerkev kdaj stopila iz strogo konzervativnih okvirjev. Prav tako iz Cerkve (žal) pogosto prihaja sovražni govor. Ampak sem vesela, da imam vsaj nekaj somišljenikov med kristjani, ki jih poznam.

  • sanja je rekel/-la:

    mogoče takrat, ko bodo tudi ženske duhovnice :)
    kaj se ve, nikoli ne reci nikoli!

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    KAJ VAS JE DANAŠNJI ekspres ponovno potolkel do taal ? Ja , pa še bolj vas bo .Potrebno je počakati.

  • aljo je rekel/-la:

    Prvič mi je žal, da sem poštarjem prepovedal metanje nenaročene pošte v nabiralnik. Tako še do danes nisem uspel prebrati tako slavljenega Ekspresa. Najbrž objavljajo zanimive stvari, drugače si ne znam razložiti takšnega kravala?

  • nejas je rekel/-la:

    Slovenija ni ne vaša ne naša. Dragi sovražnik rdečuhov, ni “nas” (beri, ki ne volimo desnice) preveč, z vašega gledišča je vas premalo (ali se tega matematičnega dejstva bojite). Demokracija je namreč izrojena v “večina ima EDINI prav”, kar vam je šlo pri prejšnih volitvah na roko, sedaj vas pa pesti dokazana nesposobnost, ki se je branite s tem, da je nasprotnih volilcev preveč (torej “preveč je tistih, ki ne doumejo, da je trpljenje na zemlji nujno za posmrtni užitek”). Ni nas preveč drugače mislečih v Sloveniji (ki si jo lastite, kot bi bila vaša lastnina, vi pa edini svetilnik v njej, čeprav se je pokvaril in ne sveti več niti ob nedeljah), preveč je takih, ki mislijo, da je nihov prav edini prav, ostali pa nimajo zgolj narobe, ampak so očitno nevredni življenja po svoji presoji (ker ta pač ni požegnana od Vas). Sprijaznite se s preteklostjo, ker je zgolj to, nihče ni zanikal (vsaj nisem opazila pod tem naslovom takih postov) napak partije, samo mal nam dol visi za napake izpred dvajsetih let, ker imamo težave s sedanjostjo, s sedanjim režimom, ki markira svoje napake in jih ne prizna, ki se dela, da je odrešitev, čeprav je dokazana poguba, ki se dela, da ima pravico do zlorab politične moči samo zato, ker je nek drug režim zlorabljal svojo moč leta nazaj. Ja sori, nima je, pa če so zaradi mene partijci zaj… na polno, ali ne. Tokrat ste zajebali vi in TO vas bo stalo glave (se nadejam). In ob enakem ravnanju tudi naslednjo garnituro (upam na politično kulturo volilcev). In potem spet naslednjo. Dokler se ne bo naučila, da pošteno delo da rezultate na volitvah. Vseeno, kdo vlada, če ne vlada pošteno, naj se ga zamenja. Spet in spet. Zato preboli že preteklost, ker ta ne opravičuje nesposobnosti sedanjosti.
    In še to: nihče nima pravice nekomu prepovedati imenovati se vernik (približno od začetka prejšnega tisočletja, nekje tam od razglasitve verske svobode). Ravno strpnost do drugače mislečih (verujočih) kaže na zrelost posameznika in družbe.
    Piši še, sovražnik rdečuhov, ne moti me, da imaš svoje mnenje (ker mnenje je pravica VSAKEGA), me pa moti, da s svojim mnenjem kršiš “mojo” pravico do njega. Tvoja svoboda se konča, ko trči ob mojo svobodo, kar je zanimivo, ker svobodi nista dve, je ena sama, če nisem svobodna jaz, nisi niti ti, ker si omejen s svojimi lastnimi omejitvami. In v dojemanju tega se kaže zrelost, inteligentnost, strpnost, politična zrelost in sposobnost. In na tej črti je izgubila (tudi) “tvoja” vlada, po mojem mnenju (ki je očitno drugačen od tvojega).

  • alja je rekel/-la:

    Bravo, Neja! Veš, če bi bila jaz vernica (in hkrati desničarka), me spoštovani Uničevalec ne bi zmerjal s farško tovarišico (in podobnim, še hujšim), tako pa ga še moja vera moti. Nestrpnost na vseh nivojih! In se v celoti strinjam s tem, kar si napisala.

  • sanja je rekel/-la:

    uh, kakšno neskončno potrpljenje. In vera v človeka. Škoda, da to ni bolj nalezljivo. Za kolerike, kot sem sama, ni upanja :-)

  • duko je rekel/-la:

    Kdor blati Jančarja, ga verjetno niti ne berem. Res je, da je le človek in ima lahko stališča, ki so za mnoge nesprejemljiva. Izgleda pa, da bo še kar trajalo, predno bomo to pripravljeni sprejeti.

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    uničevalec rdečuhov, si upaš razkriti svojo identiteto? moj mejl telenoro@gmail.si

    pa se lahko enkrat dobima na kavi in kakšno rečema (ali me boš pričakal s pištolo?)

  • gorenjc je rekel/-la:

    Vsekakor, gre samo za opcijo, ki jo lahko propagiraš, seveda preko medijev in raznih t-h-o-r-e-v, ki ne razumejo drugače mislečih, pa vendar. Le zakaj bi bilo to potrebno, če še sami sebe ne razumejo. Kdo je že omenjal nekaj o…………..psihofizičnih pojebkih, ki…………prijeten večer še naprej.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    S kakšno pištolo, z lulekom v roki.

  • dek-tek-tiv je rekel/-la:

    Pa kaj se obremenjujete z “uničevalcem” - fant dela za določene ljudi na napotnico in piše hejt-komentarje skupaj s cimri pod drugimi nicki …
    Sej je vse kul - eni pa selijo pohištvo …

  • contra je rekel/-la:

    Ne vem, zakaj ta filmski “vseved” ne pomisli niti malo, da je popolnoma nekredibilen. Kako bo on učil zaprisežene demokrate demokracije, ne more, ker ima očividno že sprane možgane.

  • alja je rekel/-la:

    To, kar predstavlja Janša, zame ni demokracija.

  • sanja je rekel/-la:

    ja, res čudno, da filmski vseved vsaj malo ni pomislil, da je popolnoma nekredibilen. Ker lahko bi, ne? lahko bi si rekel, hej, a nisem jaz mogoče čisto nekredibilen? Kaj pa možgane imam tudi najbrž že sprane! Hej, najbrž sem pa ravno zato popolnoma nekredibilen!? To bo! Huh, zdaj je pa vse jasno. Grem vsem povedat!!

  • nejas je rekel/-la:

    sanja, LOL

  • snežana je rekel/-la:

    Kako gre na živce rdečuhom pluralizacija, prav zanimivo opazovati, kako se komunajzerji bojijo pluralnoisti.

  • snežana je rekel/-la:

    medek, zakaj citiraš vedno evangelij udbomafije?

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    eni so pa res pogumni preko interneta ja

    mene samo zanima, koliko vam janša plača?

    al ste vi tudi tisti, ki na sds strani pišejo, da je janša v brežicah požel bučen aplavz :D

  • angie je rekel/-la:

    ED, hvala ker si nam s točnimi podatki osvežil spomin! O tej super zlizanosti naveze Jančar/,SM (kjer ima luštkano sinekurico, pa revček včasih pozabi, da mora tam celo kakšen papirček oddati) in njegov patron ter novorevijaški sošankist Simoniti. Ne morem verjet, da je slednji odurnež sin imenitnega očeta Rada Simoniti, ki je -mimogrede- napisal tudi opero Partizanka Anka…Tudi njegov brat je povsem spodoben intelektualec.
    @ROK, ki praviš: Hecno, kako gre “silam”, ki imajo v rokah glavne tiskane medije, v nos nekaj jedrnato popisanih brezplačnih strani, ki jih (kot so včasih partizani letake), napol skrivaj tiska vladajoča struja. Če bi mogli, bi časopisa prepovedali in zaplenili. Pa nekako niso več taki časi, ko so to lahko storili, ane.
    Hvala za pojasnilo. Nisem vedela da se temu, kar počnete zmerjaškii napadalci spletnih strani, uradna prodržavna gverila, Zakaj pa to počnete, prosim? A zato, ker tistih, ki nam vladajo, nočemo poslušati in slepo ubogati. .

    Ampak mejduš: meni se vedno bolj zdi, da je “klapa dežurnih” v resnici slabo plačana za hudo tlako, ki jo delajo. Saj še osnovnega teksta ne utegnejo prebrati, le ime avtorja, pa že hitijo udrihati po komentatorjih, ki skušajo razmišljati, da se kar praši za njimi. Dnevno normo je očitno treba izpolniti, mogoče so pa res plačani na število vnosov,zmerljivk ipd., kdo bi vedel…
    Po drugi strani pa sem vedno bolj prepričana, da so Unirdečuh, Ribič, Konec, Borec et consortes v resnici ene uboge slabo plačane pare, ki delajo tudi za Ideal, za Idejo, za Velikega Vodjo, njegov lik in delo ipd. To je po svoje ganljivo, mar ne? Žal pri tem početju ne poznajo prav nobene olike, Unirdečuh je celo edini, ki redno VPIJE…in bolj kot vpije, manj ga/jih slišimo. Uni…je bržčas nek relikt 2. svetovne vojne, Ustaš,ali Belček ali kar že hoče in mu je bolj všeč, sodeč po besednjaku, ki ga uporablja. Točno tako so namreč kolaborantski slovenski časopisi med 2. sv. vojno zmerjali partizane in oefovce. Khm.
    V resnici so smešni, tragikomični. Kot so tudi ekspresovci, ki unisono z Janšo ponavljajo iste stavke, na isti dan: Janša v soočenju, posnetem dan prej, ekspresovci pa v številki, ki izide na dan,20.8.Ni naključij. Ampak tajming imajo pa dober, vsaka čast. Mogoče jim bo celo uspelo. Cilj posvečuje sredstva, mar ne, bratci? .

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    ej ma nima se smila preveč ukvarjati s takimi brezmožganskimi ljudmi angie, samo smejiš se lahko, to je še najboljš

  • gorenjc je rekel/-la:

    prijeten večer, pa vendar…………jeza škoduje lepoti, kot pravijo v Murglah.

  • Andrej je rekel/-la:

    # južnoštajerski pero v mariboru pravi:
    19. avgust, 2008 ob 11:55

    (…)
    Negativna kampanja in zlivanje gnojnice po nasprotnikih nikoli ni bilo uspešno to bi tudi Koršič lahko vedel za sebe

    Pero, naj se tvoje besede pozlatijo, saj se ve kdo - toaletni časniki - zlivajo največ gnojnice.

  • medek je rekel/-la:

    Naslov knjige pa je našel, hmmmm le kje :)

  • nogavička je rekel/-la:

    … saj ne vem ali naj bom ponosen na medija planerje, da sem deležen zgolj sofisticiranega Ekspresa?!

  • Fika je rekel/-la:

    Jaz nasprotno pokam od jeze, ker dobivam zgolj Slovenski Tednik.

  • Beno je rekel/-la:

    Pazite, vladni plačanci si lepo beležijo kdo ima ‘pravo’ mnenje in kdo je za ‘objektivne medije’ - se pravi strastni bralci ST-ja in Ekspresa. Vsi smo na črni listi, ki smo levi (kralj živali mislim), hehe…

  • nogavička je rekel/-la:

    Kaj bi paznike v zaporih podpiral: še več zgodovinarjev na njihov račun v kabinet ministra za pravosodje, pol bomo pa lahko bral svoje komentarje v strnjeni in kataložni obliki.

  • nik je rekel/-la:

    Beno kako moti pluralizacija in kako lepo je enoumje, mar ne?

  • nogavička je rekel/-la:

    Ja, nik, zato pa se je JJ s tako silovitostjo lotil izobraževanja enoumnih ljudskih množic; s psevdonimi v brezplačnikih (tako kot na forumnih, kjer zlahka dobiš občutek da se pogovarjaš z eno samo osebo, tudi brezplačniki predstavljajo navidezno pluralnost, ki pa je v bistvu ena sama oseba).

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Spoštovani gospod Koršič

    S kakšnimi referencami in znanji lahko vi trdite, da časopis Expres izgleda kot Lidlom časopis, če ste seveda na to namigovali pri primerjavi? Pri tem se seveda sploh ne navezujem na vsebino ali komunikacijo časopisa, samo na izgled.

  • Igor je rekel/-la:

    Spoštovani gospod Germ,

    referenc in znanj po katerih vprašujete imam kar nekaj. Vendar za primerjanje lažnega brezplačnika Ekspres in Lidlovega časopisa Več za vas! zadostuje že zdrava pamet. Enak format, enak obseg
    24 strani, podobno oblikovanje. Predvsem pa mešanje splošnih, nevtralnih časopisnih člankov z natančno usmerjenimi in strokovno sestavljenimi propagandnimi spisi. V Lidlovem časopisu gre za recepte, ki vključujejo izdelke, ki jih Lidl prodaja in podobno. V Ekspresu so to perfidno sestavljeni napadi na politične nasprotnike vladajoče koalicije, pravzaprav SDS-a, saj je prepoznaven Janšin slog, včasih kar celi stavki. Sem sodijo tudi kratke “razveseljive” novičke o novih pridobitvah uspešne Slovenije, o znižani inflaciji, prijaznejših volitvah, o Virantu, ki je zadovoljen z delom, o Patrii, ki ni podkupovala … Tudi prispevki “uglednih strokovnjakov”, pisateljev in profesorjev, so v obeh časopisih”. Ne smemo delati krivice Lidlovi publikaciji, saj objavlja na primer tudi odlične recenzije in najave vrhunske literature. Kar žal ne moremo trditi za Ekspresove pisatelje in profesorje, ki s svojo avtoriteto in puhlimi argumenti skušajo upravičiti Ekspresovo temejno laž, namreč sprenevedanje, da naj bi Ekspres bil pravi časopis. In še najbolj očitna razlika med Lidlovim časopisom in Ekspresom: Lidl je podpisan na vsaki strani, celo večkrat. Lidl je v kolofonu naveden kot izdajatelj. Edini trik, ki ga uporablja je ta, da ima publikacija videz pravega časopisa. Ekspres pa z enakim lažnim videzom seveda nikjer ne izda pravega naročnika niti, posledično, svojih resničnih namenov. Gre torej za izjemno dodelano laž, ki si jo, kot vse kaže, plačujemo sami.

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Očitno me niste razumeli :) Pa vas puščam v srdu nad političnim marketingom :) Prijetno in prijazno. Mg

  • Igor je rekel/-la:

    Politična prevara je nakaj čisto drugega kot je politični marketing.
    Celo v trgovini je marketinška prevara kupcev prepovedana.
    Politični marketing me sicer nič ne vznemirja.

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Termin politična prevara v političnem marketingu ne obstaja, vsaj ne da bi vedel zanj. Marketinška prevara kot zavajanje potrošnikov pa seveda obstaja, ampak je redko sankcionirana, ker je prepogosto predvsem moralna in etična in kot taka ne preseže imena marketing. Prav tako je etična in moralna prevara (kot je tudi express) še vedno politični marketing :) Dokler ni pred zakonom označena kot kaznivo dejanje.

  • Igor je rekel/-la:

    Sem domneval, da ta termin ne obstaja v marketinški stroki. Sem ga uporabljal laično, torej bolj ohlapno. Sicer se strinjam z vami. Vendar sem skrajno nestrpen do prevar in še posebej tistih, ki v njih nastopajo pod zastavo poštenosti. Če naš zakon dovoljuje prevare na tako občutljivem in pomembnem področju, kot je politični marketing, menim da imamo nedopustno slab, skrajno škodljiv zakon. Bi se morali veliko bolj zgledovati po … denimo Fincih.