21. avgust, 2008 | Nejc Jemec

Okoljski programi?

S programi strank v podnebno katastrofo, pravijo v Focusu.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Tik pred začetkom uradne volilne kampanje za letošnje državnozborske volitve, je društvo za sonaraven razvoj Focus političnim strankam izrazilo razočaranje nad po njihovem premajhno vključenostjo problematike podnebnih sprememb v programe strank.

Predstavnike strank so spomnili na potrebo po sprejetju podnebnega zakona, ki bi določil cilje zmanjšanja emisij za Slovenijo. Kot pravijo v Focusu, morajo biti ti cilji, v skladu z znanstvenimi ugotovitvami, vsaj 30-odstotno zmanjšanje emisij do leta 2020 ter vsaj 80-odstotno zmanjšanje do leta 2050 (z domačimi ukrepi). Dodali so, da mora zakon predpisati tudi letne cilje zmanjšanja emisij (vsaj 4 odstotke) in strog način spremljanja izvajanja.

Na velikem termometru so simbolično prikazali za koliko se utegne dvigniti povprečna globalna temperatura, če bi se Slovenija ravnala po predvolilnih programih posameznih strank, temu pa bi sledile tudi ostale razvite države. Najslabši program ima v tem pogledu Desus, sledijo pa NSi, SNS, Lipa, SMS, SLS, LDS, SD, SDS in Zares, ki se je po mnenju društva najbolj izkazal.

A v Focusu opozarjajo, da so jih rezultati pregleda programov razočarali. “Vse stranke bi nas popeljali v podnebno katastrofo,” je za spletno stran društva dejala Barbara Kvac, vodja kampanje Velika zahteva.

Zares (Pavel Gantar in Janez Kopač), ki je po Focusovem pregledu najboljša.

Pavel Gantar: “Jaz mislim, da je pomembno prepričati ljudi, ki …, pravijo, zakaj bi se Slovenija žrtvovala, ker je tako majhna, ima tako malo izpustov, če veliki playerji nič ne naredijo.”

Na drugo mesto so uvrstili SDS (Zvonko Černač).

Zvonko Černač: “… izmed takih aktivnosti, ki je bila na simbolični ravni izpeljana v preteklem letu, je bila ta razdelitev varčnih žarnic vsem gospodinjstvom.”

Tretje mesto pripada Socialnim demokratom (Borut Pahor).

Borut Pahor: “Pogovarjali smo se tudi o naši želji, da se odpre demokratična razprava …, o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.”

Nejc Jemec, video: Urh Maček in Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano