29. avgust, 2008 | Igor Ž. Žagar

Pahor zleze vase

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Namen tega pisanja (ki se bo v času predvolilne kampanje bolj ali manj redno ponavljalo) je retorično osvetliti in oceniti javne nastope predstavnikov političnih strank, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah 2008.

Pri tem je seveda potrebno najprej pojasniti, kaj retorika in retorično je in kaj ni. Predvsem zato, ker pogosto slišimo in beremo »o retoričnem nastopu« kakega politika, kako je »retorično prepričal« ali pa ne, kako slaba (ali dobra) je retorika kakega politika ali političarke in podobne votle puhlosti.

Najprej, retorika ni stvar lepega in pravilnega govorjenja, kakor to pogosto razglašajo samozvani »retorični strokovnjaki« in upravniki raznoraznih retoričnih šol, kakor tudi ni sajenje rožic in prazno, puhlo govoričenje, kakor retoriko, na žalost, definira Slovar slovenskega jezika (več o retoriki, vključno z nekaterimi temeljnimi besedili, boste našli na moji spletni strani www.igorzagar.net). Retorika je, nasprotno, spretnost uspešnega in učinkovitega prepričevanja, spretnost, da znamo tisto, kar želimo povedati in sporočiti, učinkovito urediti in organizirati. To pomeni, na kratko: najti primerne argumente, jih ustrezno razporediti in kar najbolje ubesediti. Vse troje seveda glede na trenutek (okoliščine) govora in publiko, ki ji govorimo. Kajpada moramo tako pripravljen govor ali govorno intervencijo znati tudi učinkovito povedati; jecljanje, mrmranje, zatikanje in omahovanje ponavadi ne pripomorejo k učinkovitosti in prepričljivosti. Po drugi strani pa, če se na govor nismo pripravili, če nismo zbrali in preštudirali podatkov in argumentov, ki bi jih v dani situaciji in pred dano publiko lahko potrebovali (predvidevanje je eden ključnih momentov uspešnega retoričnega nastopa), potem nam tudi siceršnja elokventnost in verbalna iznajdljivost ne bosta pomagali: nič nam namreč ne pomaga, če »znamo« govoriti, če nimamo kaj povedati.

In prav to se je v včerajšnjem soočenju predsednikov parlamentarnih strank na POP TV zgodilo Borutu Pahorju. Na soočenje je prišel povsem nepripravljen, brez konkretnih podatkov, oborožen le z zanj že značilnimi splošnostmi in puhlicami, očitno v prepričanju, da je sama njegova podoba, sproščeno nasmihanje in domačno potiskanje rok v žepe dovolj, da gledalke in gledalci padejo s stolov od navdušenja. Ta »pahorjevska sproščenost« se je spremenila že po dobrih petih minutah, ko ga je Janez Janša vprašal, naj našteje vsaj 12 od domnevno 24 menedžerskih prevzemov v času njegove vlade. Pahor je dobesedno zmrznil, izdavil še »Mercator«, potem pa si do konca oddaje intenzivno brisal znoj s čela, lic in vratu, rok ni več tlačil v žepe, sproščeno (oz. »sproščeno«) nasmihanje pa je nadomestila zategnjena grimasa, ki se v uri in pol skorajda ni več oglasila. Kadar se je, bi bilo bolje, če se ne bi, saj ni povedala prav nič, česar ne bi že vedeli iz njenih poprejšnjih javnih pojavljanj.

Glede na to, da gospod Pahor ponosno predstavlja svojo bodočo ministrsko ekipo, bi bil morda počasi čas, da mu njegov volilni štab pove, da se na takšen način volitev ne dobi, ampak izgubi. Za začetek bi morda povsem zadostovalo, če bi se ovedel dejstva, da ni več maneken, ampak predsednik ene od večjih strank. Ki za nameček napoveduje celo zmago na volitvah.

Janša je, po drugi strani, uspešno uporabil eno najstarejših, najučinkovitejših, predvsem pa publiki najbolj všečnih retoričnih sredstev (prvič prav, ko je knockoutiral Pahorja): v nasprotnikovem izvajanju poišči nejasnosti, dvoumnosti, nedorečenosti, šibkosti in slabosti – in udari tam. To - postavljal neprijetna vprašanja ali vprašanja, na katera nasprotnik ni bil pripravljen ali jih ni pričakoval - je uspešno počel večji del soočenja, veliko manj prepričljiv, še zlasti, če vzamemo v obzir, da zaseda mesto predsednika vlade, ki bi moral imeti nedvoumne odgovore na vsa vprašanja, zadevajoča početje njegove vlade, pa je bil pri odgovarjanju na vprašanja svojih volilnih nasprotnikov, kjer je pogosto ostal kar sredi stavka. Povedano še drugače: sredi stavka ponavadi ostanemo, kadar na vprašanje ne znamo zadovoljivo odgovoriti ali pa bi se radi ognili kaki za nas neprijetni temi.

Koristno bi bilo, če bi se volilni štabi drugih, ne le opozicijskih, strank počasi ovedli te Janševe strategije in nanjo pripravili vsaj približno ustrezne odgovore. Tako Katarina Kresal, ki se je na soočenje - sodeč po njenih uvodnih govornih vložkih – skrbno pripravljala, ne bi ostala brez besed na Janševo vprašanje: »Navedite mi enega tajkuna, ki sem ga imenoval poimensko!« (ali tako nekako). Ne, seveda t.i. tajkunov ni imenoval poimensko, je pa bil tisti, ki je izraz v slovenski politični besednjak sploh vpeljal! In očitno bo, na žalost, obvladoval vso predvolilno kampanjo (ne Janša, tajkun(i)).

Retorično najboljši nastop je včeraj brez dvoma imel Sašo Peče. V studio je prišel oborožen s podatki in dokumenti, kot nekdanji podpredsednik DZ očitno ni izgubljal časa in je vso v DZ obravnavano problematiko tudi dobro naštudiral, tisto, kar je pripravil, pa je predstavil jasno, nedvoumno, nazorno in odločno, pri tem pa jasno pokazal na tiste, ki so za probleme, po njegovem, krivi (Pahor česa podobnega, na žalost, (še?) ne zna). Kar se v predvolilni tekmi pričakuje.

Podobno odločno in argumentirano je nastopal Gregor Golobič (prav ob njegovih intervencijah je Janša ponavadi o(b)stal sredi stavka). Je pa, na žalost, (spet?) podcenil nekatere od svojih nasprotnikov, v danem primeru Zmaga Jelinčiča, ki tokrat v studio ni prišel opasan le z demagogijo, temveč tudi z nekaterimi (zelo) konkretnimi podatki (ki so govorili proti Golobiču in njegovi takratni stranki). Golobičevim retoričnim spretnostim v prid je treba priznati, da je na vprašanje, na katerega ni imel odgovora (za razliko od Pahorja) – molčal. Naj se zdi še tako nenavadno, molk (»kdor molči (se) devetim odgovori«) kot odgovor na neprijetno vprašanje je veliko učinkovitejše retorično sredstvo kot plaz neartikuliranih besed ali nebogljeno jamranje.

Poleg Pahorja je največji poraženec včerajšnjega soočenja prav gotovo Bojan Šrot. Pa ne zato, ker bi se verbalno ne znašel, temveč zaradi zastavitve same oddaje, za katero se je zdelo, da jo pripravlja strankarska, ne pa komercialna televizija. Če je kot izhodiščno vprašanje in največji problem Slovenije predstavljen Boško Šrot, potem Bojan Šrot pač ne more dosti povedati o stranki, ki jo vodi, temveč se mora, hočeš nočeš, otepati s pojasnjevanjem (pol)familiarnih podrobnosti.

Karel Erjavec se je, kakor da, šalil, »da bi bilo morda bolje, če bi šel na kavo«, ko pa nikakor ne pride na vrsto. Glede na to, kar je povedal, bi čas verjetno res bolje izkoristil na kavi. Glede na način, kako je povedano povedal, pa bi se morda zanj lahko ogrela tudi kaka zabavljaška oddaja?
In Andrej Bajuk? Nič kaj dosti, ta je očitno že dolgo na kavi …

Igor Ž. Žagar

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
140 x komentirano
  • kriptoproletarec je rekel/-la:

    Končno dober komentar včerajšnjega soočenja. Učite in učite se, strokovnjaki medijske pokrajine.

  • Arh je rekel/-la:

    Meni je Pahor izgledal bolan in zdelan. Ne glede na to, strinjam se, da ni blestel.

    Janša je zadnje čase zelooo previden. Ne žali in ne blati kot po navadi (žal popolnoma se tega ne more znebiti). Žal se pri meni taka drža ne obnese ker ga že kar dobro poznam. Ljudje, ki ne spremljajo politiko tako dobro, pa bodo to nedvomno pozitivno sprejeli. Kar se tiče nastopa - pohvala.

    Golobič se mi je zadnje čase zaradi špekulacij tukaj na vesti nekako zameril, drugače pa tudi pohvala za nastop.

    Katarina mi je delovala kot kakšna najstnica, vsaj na koncu.Z temi floskulami v politiki o nedolžnosti me nihče ne prepriča. Politik, ni več nedolžen takrat, ko postane predsednik stranke.

    Ostale nima smisla komentirat.

    p.s. Me je pa zvilo v smeh takrat ko sem slišal Erjavca: “Gospod voditelj! A vidite kako me žali!”
    Spomnil sem se na enega pobiča v vrtcu s propelerjem na kapci kako tuli: “Toršica, Toršica!”

    p.p.s. Vem da ni več “Toršic” pri nas, ko je Karel še v vrtec hodu so pa bile ;)).

  • lorenzo je rekel/-la:

    uau, odlična analiza. na tak nivo bi se z lahkoto navadil…

  • Farad je rekel/-la:

    Se strinjam, gre za objektivno oceno včerajšnjega soočenja, ki je še enkrat več pokazalo, da Pahor ni pravi kaliber za premierski položaj, to verjetno počasi postaja jasno že njegovim privržencem, čeprav bodo le stežka priznali. Pahor je forma brez neke konkretne alternativne vsebine, je obraz v reklami za šampon, pri čemer o šamponu, ki ga reklamira, nima pojma. Ne predstavljam si, da tak človek zasede najodgovornejšo funkcijo v državi.

  • ribič je rekel/-la:

    tole podpišem; odličen povzetek.
    v primerjavi z raznimi Koširji,Klineti in Martami Žutokljunastmi…

    “Koristno bi bilo, če bi se volilni štabi drugih, ne le opozicijskih, strank počasi ovedli te Janševe strategije in nanjo pripravili vsaj približno ustrezne odgovore”

    ..hja,koristno bi res bilo,samo vprašanje je,kdaj bodo imeli možnost to uporabiti. Janša pride še največ na eno soočenje (če pride). Sej mu po včerajšnjem dnevu niti ni treba. Bojo Zveri pa Viranti imeli možnost….

  • Arh je rekel/-la:

    Sej mu po včerajšnjem dnevu niti ni treba.

    O mu je treba, vedno! Vsaj dokler ga jaz sponzoriram.

  • ribič je rekel/-la:

    ..kot sem rekel,ni mu treba.On vodi špil..A boš peticijo pisal?
    no,mogoče pride na zadnje soočenje,če se bodo nasprotniki sploh dogovorili,koga poslati.
    too late,sorry
    ostene boj za drugo mesto in preigravanje vseh možnosti,kako Katarinci (beri GantarBavčarŠvaganu) preprečiti “poroko” z Janšo.

  • vizz je rekel/-la:

    Pahor, kot sem slišal, ima angino, zato tudi to nenormalno potenje, pa tudi vidno pomanjaknje energije. Vsi ki smo gledali prenos vemo, da to ni bil pravi Pahor in da je nekaj moralo biti narobe.

  • Mirjana je rekel/-la:

    ..morda bi dodala le to glede Pečeta. Mislim, da ni le stvar, da se je na soočenje pripravil, saj se mu kaj dosti ni bilo potrebno. Na sejah DZ se Peče vedno pripravi, argumentira in praktično nikoli ne bere.
    Zame je bil najboljši na soočenjih prav on.
    Seciranje strategij kdo bo komu zadal nižji udarec, pa je žal nivo te predvolilne farse. Lahko bom subjektivna, a občutek sem imela, da je voditeljica dovolila JJ-ju samodejne replike ne da bi ga prekinila (pred tem je namreč dala besedo že drugemu), medtem, ko je nekatere sekala, ko si imel občutek, da imajo za povedati bistveno.
    Sploh pa pogrešam konkretna vprašanja (akutna in aktuala) ter poziv na jasen odgovor. Ker imam (vsaj jaz) že nekoliko polno mero farse o Šrotu in tajkunih (Šrot je kot kaže edini), me najbolj zanima ocena kandidatov kaj menijo o pravni državi, funkcionira? ne?, kaj bodo storili v primeru prevzema oblasti na tem področju.?
    Dragi moji, čisto vseeno je kakšen program je nekdo predvidel na področju gospodarstva, zdravstva, šolstva,….sociale….če pravna država ne funkcionira.

  • ribič je rekel/-la:

    vizz pravi:

    29. avgust, 2008 ob 14:57
    Pahor, kot sem slišal, ima angino, zato tudi to nenormalno potenje, pa tudi vidno pomanjaknje energije. Vsi ki smo gledali prenos vemo, da to ni bil pravi Pahor in da je nekaj moralo biti narobe.

    ..on dobi vedno angino, ko se je potrebno o nečem nedvoumno izreči.Mogoče pa tudi trebušno gripo…

  • Mirjana je rekel/-la:

    V kolikor je imel Pahor angino (vsaj videti je bil prepoten in bolan)..ni problema,…ozdravel bo in želim mu, da mu bo dana možnost, da tudi on pokaže kdo je, kaj je in kaj si od njega lahko obetamo.

  • Bo je rekel/-la:

    Janša je bil (zeloo) previden in spravljiv že pred zadnjimi volitvami, ampak stvarnost po zmagi je bila pa druga: slab odnos s kolegi iz drugih strank in novinarji. To je kvečjemu zagotovilo, da ne bo čez eno leto vse isto. Zdaj se meni bolj zdi, da je priložnostno zamenjal dlako in se namazal z medom.

  • Franci je rekel/-la:

    Čestitke za objektiven in predvsem odličen in strokoven komentar kar jih je zadnje čase bore malo, žal kljub vsem novinarjem, ki se s politiko ukvarjajo. Končno odkrita nepristranskost za kakršno bi morali stati vsi, ki se s komentiranjem političnih strank in politike nasploh ukvarjajo. Kako čudovito bi bilo vsak dan vzeti v roko časopis in ga prelistati in izvedeti nekaj novega, nepristranskega in predvsem brez brezveznega “nalaganja” in govoričenja o vsem že tisočkrat povedanem na koncu pa še vseeno brez odgovora.

    Žal verjetno še dolgo ne.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Kar pa je popolnoma nedopustno, je dobesedno bedno smešejne stranke, ki naj bi predtsavljala morda najbolj ogrožen del našega prebivalstva,..kjer bi vsaj iz spoštovanja do njih molčal,…saj je sedel v koaliciji 4 leta in sprejemal prav tiste zakone, ki so vsaj posredno vdarili po njihovem žepu…vedno se je zgovarjal na koalicijsko pogodbo, a sedaj čveka o nekem programu,…upam da upokojenci le spregledajo, ali pa desus in skine tega “šaljivca” vsaj iz vrha stranke,..seveda, če že ni prepozna.

  • Lolek je rekel/-la:

    JANŠA je car …

  • marjan je rekel/-la:

    Eh, Pahor se vedno znoji, ko ga nekdo stušira. Že leta nazaj, ko Hribar še ni imel svojega “šanka” pač pa le jabolko, ki ga je grizel pri NLP-ju, je Pahorja prav tako stuširal in se ni več ohladil. Res slabo za nekoga, ki naj bi vodil politično stranko.
    Sicer pa Janši ni nihče pariral, Golobič si je stalno pomagal z rokami, kot bi želel vplivati na razum poslušalcev. Kresalovo je publika stuširala in je po svojem “prologu” pravljica o rojstvu tajkunov z šepetajočim glaskom dokončala svojo misel. Peče je prav tako “metal” kamenje, proti Bajuku, ko ga je prekinjal, he he na vesti je bil prispevek o gospodarstu, ko so govorili sami fest možje ala KD- jev Gantar pa možje z EPFI-ja. Pa je iz publike nekdo povprašal Pečeta o ekonomiji. Eh, poslušalci so se le muzali nad Pečetovim “znanjem”. Če se pa Korel obrne na voditelja oddaje z zahtevo naj obrzdajo “fanta s fračo” je to čisto fer. Očitno Sašo še ni prerasel “mentorja” in vestno ponavlja “v stranik Lipa…” Kot prej pri Jelinčiču. To jasno pove, da je on sam- Peče, stranka.
    Janša, je dokončal svoje stavke, si tudi ni pomagal z rokami. Povedal je jasno in suvereno…

  • angie je rekel/-la:

    S tem komentarjem, G. žagar, vašo oceno sinočnjega dogodka na poptv se popolnoma strinjam. Enako ga je stehtal pravi danes v Dnevniku Miheljak..

    Zame osebno je bil pravo presenečenje Peče, Odkar je nehal uporabljati znano sintagmo “Pri nas v nacionalni stranki smo…” in začel misliti s svojo glavo, je vedno boljši. V resnici je bil od vseh najbolje obveščen o tem, kar se je dogajalo v parlamentu (zakonodajna veja oblasti, ki je ključna!) zadnje 4 leta, saj je pridno sedel na sejah, in ker je nekatere tudi vodil, ni spal ali kofetkal pri maximarketu kot marsikdaj koalicijski glasovalni stroj, ki je že vnaprej vedel, kako mora glasovati. Jelinči je lahko neskončno žal,.brez pridnega saša, ki je oddelal vso črno tlako v parlamentu namesto njega, mu bo šlo slabše. No, ampak do penziona bo že pregural s poslansko plačo, to pa ga ta hip očitno tudi najbolj zanima.

  • losos je rekel/-la:

    Mislim s tem potenjem ste pa že res sitni… Človek se poti… Poznam ljudi v dobrem fizičnem, ki naredijo samo 2 koraka pa so tako preznojeni, kot da bi že 2 kroga pretekli…

    Človek je oz. ima angino, to je zajebano. Blestel ni, oziroma je bil kar zelo porazen. Bolje bi bilo, da bi se opravičil in se pozdravil, kot pa da je tam lapal. Zdaj pa naj se potrudi in za božjo voljo enkrat vzame stvari v roke in začne z volilno kampanjo.

  • angie je rekel/-la:

    ad/Pahor
    jap, tale seznamček so mu pozabili pokazati, kar je izpadlo zelo nerodno

    http://www.finance.si/221843/Finance_pomagajo_Pahorju

  • marjan je rekel/-la:

    Pahor se je znojil ker ga je Janša zatrl, ja menil je, da lahko nekaj govori na pamet pa ni šlo, ko ga je Janša povprašal za polovico omenjenih prevzemov je “dojel” kako nespametno se mu je zareklo. Amigdala- mali majceni možgnaski center čustvene inteligence je odreagiral, stresorji so dvigni temperaturo telesu in čiščenje se je pričelo. Seveda nekdo čustveno inteligentnejši bo le take deviacije od pričakovanj koregiral manj stresno in telo se ne bo znojilo.
    Peče pa meni, da je dobro poučen, ker si mora pomagati z rokami, da nekaj “pove” je jasno, nima temeljev le teorijo. Sam je obelodanil svoj nastop ” vidimo kako poceni so besede politikov”. Misli je, da “povzema” predhodnike z gorskega vrha, pa je le povedal, kako temno je v njegovi “dolini”.

  • marjan je rekel/-la:

    Tudi s FINANC

    0121ZA1 [ 16:05 ]
    HALOOO, ne vem a je g. Pahor tolk zabit ali pa se samo spreneveda, vsi prevzemi so se neformalno zgodili pred letom 2004, ponavljam PRED LETOM 2004, v mandatu te vlade pa se je zgodila samo formalizacija.
    Poslanstvo prevzemne zakonodaje pa je, da se ne izigrava manjšinske delničarje oziroma da se tečaj delnice primerno odziva na konsolidacijo, kar pa se v Sloveniji ni zgodilo ker sta LDS in ZL (preko ATVP-ja, borze …) podpirale izigravanje zakonov.
    LDS in ZL sta v zadnjih 12 letih držale štango vsem “tajkunom” zdaj pa se na soočenjih sprenevedata in zavajata vesolnjo Slovenijo.LP

  • losos je rekel/-la:

    Upam da SDS na uro dobro plačuje :)

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Bolj kot gledam soočenja in poslušam našo “špico špic” politikov, bolj sem prepričan, da si niti eden od njih ne zasluži našega zaupanja. Tako da ti ostane izbiranje najmanj slabega od slabih. In prav tisti, ki naj bi bil najboljši, je bil najslabši. In tisti, ki je izpadel najboljši, je pretekla štiri leta dokazoval, da ni vreden zaupanja (eno so besede, drugo je “meso”, nastalo iz teh besed). Potem pa se odloči, koga boš izbral ! Kako? Z vlečenjem slamice? In mimogrede: toliko izrečenih besed o tajkunih. Kaj ima politika odločati pri tem? Imamo organe pregona in sodišča, pa naj se ukvarjajo s tem. Tako pa politika s tajkuni spušča meglo, ker ni sposobna slovenske barke peljati proti jasnemu cilju (pa ne na vrhu svetilnika). In kaj bo “navaden folk” na boljšem, če zaprejo par tajkunov? Nič! Če so krivi, naj jih obsodijo, pa brez samoreklame politikov.

  • lina je rekel/-la:

    Komentar je res dober in dobrodošel v poplavi komentarjev, spisanih s strani “političnih analitikov”. Mislim, da včerajšnje soočenje res ni bilo najboljše izpeljano, niti predsedniki(-ca) se nismo pokazali v najboljši luči. Definitivno bi morala zadnja tema biti prva in najdaljša. Predvsem pa me zanima kaj dejansko so njihove rešitve. Analizo stanja lahko vsak naredi s tem ko odpre denarnico. Predsednika vlade bi prosila, naj ne zavaja in ponižuje volivcev in volivk.
    Glede na vsebino, argumentacijo in način govorjenja pa gre moj glas gladko Golobiču.

  • Peter K je rekel/-la:

    Bravo.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Marjan, v 12 letih bivša LDS in predniki SD nikoli niso vladali sami. Kje so SKD (zdaj NSi), da ne govorimo o SLS in “geniju” M.Podobniku. Mislim da je bil včeraj na soočenju g. Golobič tisti, kateri je edini od vseh navedel, da je za te prevzeme in “rojstvo tajkunov” kriva celotna naša politika. In prav ima, saj je vsaka od političnih opcij pri tem računala na svoje koristi. Pa še navedbe g.Cerarjeve v intervjuju v Nedeljcu: osem let je bil vrhovni državni tožilec g.Drobnič (ve se, kateri opciji pripada),pa je bila zanj prioriteta rehabilitacija škofa Rožmana, namesto da bi se ukvarjal z divjo privatizacijo, materjo vseh zdajšnjih lastninjenj-inkubatorjev tajkunov. In očitno je država pri “delanju reda” na tem področju “zamudila vlak”.

  • lucko je rekel/-la:

    Bilo je precej pohval komentarja, ampak si ne morem kaj, da nebi pohvale dodal se jaz. Cestitke, odlicno analizirano…

    Pa za tiste, ki mislite, da je bil Pahor bolan. Ne, ali pa je vsakic kadar je premagan bolan. Malo se spomnite za nazaj kaksnih soocenj. Kadar je sam blesti, ce ga nihce ne zatre v trditvi je tudi OK, kadar pa je premagan pa se v svicu utopi. Sej imate v arhivu RTV tudi predvolilna soocenja izpred 4 let…

  • Matts je rekel/-la:

    Res super napisano. Se popolnoma strinjam.

    Morda je za dodati še to, da Erjavec igra neko zanimivo novo igro, na nek način podobno Jelinčiču. S humornimi vložki vzbuja pozornost in to mu v predvolilni tekmi koristi, saj se o njemu govori več, kot bi predvidevali ob pogledu na rezultat stranke.

    Vsekakor je problem tudi na strani medijev, ker so z obema rokama pograbili tajkunsko temo kot središčno.

  • ervinator je rekel/-la:

    Golobič je bil res opremljen z nekaterimi podatki, vendar mu jih je zmanjkalo in še te je narobe interpretiral. Ko ga je Janša stisnil v kot, je Golobič zmogel le otročje ponavljati: res je, res je. Golobič je morda govorno spreten (in Zares obvlada marketing), ampak po drugi strani govorna spretnost pri njem ni podkrepljena z vsebinsko konsistentnostjo (torej retoriko), podobno velja za Pečeta in Jelinčiča. Ta trojka točke nabira predvsem tako, da vskoči v besedo nasprotnikom in jih preglasi.

    P.s.: Gledal sem šele na koncu, zato ostalih še ne morem oceniti.

  • joze je rekel/-la:

    Dragi IŽŽ, politika je že zelo dolgo dobra zabavna oddaja, Erjavec pa je trenutno njen najboljši predstavnik.

  • vinetu je rekel/-la:

    ervinator, pisati besedico Zares, z veliko začetnico in v strašno pomenljivem podtonu, se nekaterim zdi tako zelooo zvito…

    čestitam tebi in mnogim, kakšna pronicljiva miselna bravura!

  • nesesekirat je rekel/-la:

    G.Janša ima na Razgledi.net objavljeno, kolikokrat in kje je poimensko omenjal B.Šrota kot tajkuna. Priznati pa mu je spretnost, ko te “zadane” z NAŠTEJ, ker dobro ve, da takšnih stvari ne “nosiš v glavi”. Vprašajte sodnika, naj takoj pove, kaj določa ta in ta člen KZ. Dvomim, da bi znal odgovor “stresti iz rokava”, ve pa, kje je ta člen zapisan in to ne pomeni, da je slab sodnik, ker KZ-ja ne zna na pamet. Vendar soočenje na TV ni razprava v sodni dvorani in “takšne finte ” pri gledalcih “palijo”. Mene bi “našel” že z vprašanjem, kaj sem imel pred dvema dnevoma za kosilo. Vem le, da je kosilo bilo.

  • Matts je rekel/-la:

    Ja po drugi strane se pa lahko problematizira samo zastavitev vprašanja.

  • Matevž je rekel/-la:

    Bravo! Super komentar.

  • doajen je rekel/-la:

    Da je bil Pahor bolan? Poglejte si njegov prvi kader v oddaji ki je bil posnet od blizu ..kako se je smejal..kako je kazal zobe … ko mu je JJ nastavil ogledalo je prebledel, otopel, skratka je šel po gobe :)

    dobra recenzija!

  • ribič je rekel/-la:

    …z zanimanjem pričakujem izjavo ćata (gradonačelnika) na redni torkovi (ponavadi pustni) tiskovni konferenci…
    da slišimo, kaj sta glede zadnjih dogodkov (vice/kontra/mandatarjev iz “prave opcije”) sklenila z načelnikom štaba tovarišem Plavookim 1.65metrskim .
    Situacija je namreč “složena i komplikovana”.

  • Spilberg je rekel/-la:

    Odgovor na: “Eh, Pahor se vedno znoji, ko ga nekdo stušira. Že leta nazaj, ko Hribar še ni imel svojega “šanka” pač pa le jabolko, ki ga je grizel pri NLP-ju, je Pahorja prav tako stuširal in se ni več ohladil. Res slabo za nekoga, ki naj bi vodil politično stranko.”

    Taisti Hribar je danes glavni zabavljač na Pahorjevih shodih. Danes je v Mariboru Pahorjevo švicanje opravičil s tem, da bojda vse razvite človeške vrste švicajo. Nižje ko greš po lestvici razvoja, manj švicajo, je še dodal. Bravo hribar…

    Tud Pahor se je znal pošalit na svoj račun, in sicer nekao v smislu: Zadnjo kaplico znoja sem pripravljen dati za uspeh na volitvah.”

  • Neja je rekel/-la:

    JJ je v prvi vrsti najboljši manipulator. Če ga večkrat poslušaš, ugotoviš, da uporablja iste fraze z nekaterimi variacijami, in laži, če mu koristijo, da bi izpadel pred občinstvom bolj suveren. Ko navrže nasprotniku, naj kakšno trditev konkretizira, se zaveda, da je ne bo: ker se le-ta tisti trenutek tega točno ne spomni ali ker ne želi širiti spopada ali se mu zdi JJ sprenevedanje preneumno …Pahor mu je odvrnil v tem smislu, da itak sam (JJ) ve, kateri prevzemi so bili. Boljše bi bilo, da bi jih vsaj nekaj naštel in rekel, naj ne laže. Verjamem, da jih zna. Kot tudi verjamem, da je bil bolan. Si pa z nastopom ni naredil usluge. Če pa bi ostal doma, bi bili komentarji spet negativni.
    Pečetove argumentacije na soočenju in v DZ so tudi meni všeč. Se pa zavedam, da sem laik in težko presodim njihovo težo.
    Kresalova skuša delovati z “udarnimi besedami” pomešanimi s koketnostjo.
    Erjavec se skriva za vlogo dvornega norčka in morda misli, da mu to prinaša simpatije po eni strani in ga odvezuje odgovornosti, ki naj bi jo imel minister, po drugi strani. Ko ga Golobič skuša opozoriti na njegovo vedenje, tega ne razume, kot tudi veliko drugih ne.
    G. Golobič je pameten fant. Če česa ni odgovoril, mislim, da je dobro vedel, zakaj. Na žalost je voditeljica večkrat onemogočila, da bi slišali bistvo. Pa tako bi bilo dobro, da bi gledalcem vsaj malo odprl oči in vsaj malo zmanjšal indoktrinacijo.
    Z definicijo, kaj je retorika, se lahko z Igorjem strinjam. Me pa resno skrbi, kako ločiti zrnje od plev. Nekdo lahko prepričljivo in učinkovito, brez posebnega jecljanja, čeprav v narečju in s slovničnimi napakami, niza argumente. Le kdo, za vraga, mi bo povedal, kateri res držijo, kateri ne, kdo bolj laže, kdo manj?

  • ribič je rekel/-la:

    Neja;
    a to je zmogel štab priobčiti po polomu: da je bil bolan?
    v kateri minuti točno pa je zbolel?

    probaj prodat to idejo cicibančkom v Prulah

  • ervinator je rekel/-la:

    Vinetu, v izogib dvoumnosti, stavek v oklepaju preberi takole: (in stranka Zares obvlada marketing).

  • Neja je rekel/-la:

    Oprosti, ribič, videla sem njegove grimase pri požiranju, povečane bezgavke, vročičen izgled, kaj bi še rad. Zame bolezen ni sporna.

  • ribič je rekel/-la:

    neja;
    od kire minute je bilo to opaziti? na prvem posnetku namreč ne…

  • Neja je rekel/-la:

    Takoj, ko je Angal popustil.

  • ribič je rekel/-la:

    …prej RedBull…da ni bu rotavirus?

  • ribič je rekel/-la:

    ..še tole,nisem sicer dohtar,ampak imam precej izkušenj z govorom in petjem,tako,da mi taka “stanja” niso tuja:

    verjetno si slišala,pa tudi Kenov štab za Sumamed.. tole dela čudeže.Bi Cukjatija prašal,pa bi blo..

    Sej mi je žal za rojaka,ampak je pač pogorel. Današnji odzivi žrebalcev na njegovem (mojem) terenu (2volilna,10 okraj) so porazni.Namesto da bi bil lepo Turk dva mandata,se je dal nategniti

  • Neja je rekel/-la:

    Nič še ni zgubljenega.

  • Tine je rekel/-la:

    Janša je pač še kako premeten politik in izjemen strateg, predvsem zna pa najmanjšo napako nasprotnikov obrniti v svoj prid. Zmaga na volitvah mu sigurno ne uide. Bo pa prav gotovo ostal brez svojega satelita - Nove Slovenije - tako slabega nastopa, kot ga je imel na soočenju Andrej Bajuk, pa že dolgo ne…

  • losos je rekel/-la:

    In če Janša ostane brez vseh satelitov je samo še en navaden sputnik brez pogonskih motorjev…

  • losos je rekel/-la:

    p.s.
    Mislim, da zdravje res ni primerna tema, kjer se bi človek tako hinavsko norčeval. Pri zdravju smo vsi enaki, levi, desni, črni, beli, izobraženi, neizobraženi, slovenci, tadžiki…

  • Žiga Vavpotič je rekel/-la:

    Izjemen zapis.
    Glavico na žebljico pa seveda predstavlja izjemno, pisno retorično zapisan zadnji odstavek.
    Morda pa bi morali na kavo vsi….

  • TIKTIME je rekel/-la:

    odlićno !!!

  • ED je rekel/-la:

    Me zanima, če pri retoriki šteje samo vtis prepričljivosti, ali morda tudi resničnost izjavljanja? Namreč: Ivan Janša se je na soočenju LAGAL!

    Glede mendžerskih prevzemov je dejal, da bilo v prejšnjem mandatu je bilo vsaj trikrat več prevzemov kot v tem mandatu. Resnica je drugačna. Namreč v mandatu Janševe vlade se je do zdaj zgodilo več kot dvajset uradnih MBO, torej približno desetkrat več kot v obdobju med letoma 2000 in 2004.Ob tem dodajmo, da sta Kad in Sod pod vodstvom ‘kompatibilnih’ vladnih kadrov omogočila nekatere največje tajuknske zgodbe v RS. Namreč tajkunski prevzemi so se lahko zgodili šele, ko sta skladsa prodala dleže v podjetji. Jasno, tajkunom… Gre za: Merkur, Istrabenz, Pivovarno Laško, domala vsa domača gradbena podjetja SCT, Primorje, Vegrad, CMC, pomembne igralce v prehrambni panogi MIP, Perutnina Ptuj, Jata Emona, finančne družbe Medaljon, Pom-Invest in več pomembnih družb: Prevent, Viator $amp; Vektor, Perutnino Ptuj, Lip Bled, Impol, CPL itd.

    Več…
    http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042203217
    http://www.finance.si/184162

  • future je rekel/-la:

    Mamica, jest dons ne grem v šolo, ker pišemo kontrolko, pa nč ne znam… Poklič tovaršico, pa ji reč, da sem bolan…

    Kakšni patetični izgovori za Pahorjevo polomijado na POPu. In to ni bilo prvič. Spomnimo se podobnega predvolilnega soočenja pred leti na POPu, ko je bil Pahor prav tako čist zašvican…Verjetno je bil tudi takrat bolan.

    In to naj bi bil kandidat za bodočega predsednika slovenske vlade. Si ne znam predstavljati, kako bi recimo vodil predsedovanje Evropski uniji. Se bojim, da bi moral bit skoz na bolniški..

  • Neja je rekel/-la:

    Res ne razumete, da človek lahko tudi zboli. Tudi pred leti. Se spomnite verbalnih nesposobnosti Janše? In njegovega “obvladanja” angleščine?
    Ed, saj tudi jaz to sprašujem. Je najbolj pomembno suvereno laganje ? Kaj ne bi kritiki malo ocenili tudi manipulacije?

  • Neja je rekel/-la:

    Zdravnik naj bi pri Pahorju ugotovil bakterijsko vnetje ledvic. Da je simptomatika pri tem huda, vem iz lastnih izkušenj.In malo več človečnosti pri nekaterih takšnih in drugačnih komentatorjih ne bi bilo odveč.

  • zbik je rekel/-la:

    Žagar je lepo popredalčkal retorični POP-TV teritorij. Dodal bi še nekaj ekteritorialnih marnj:

    1) Za vsako resno politično (ne retorično) analizo je nastope v oddaji potrebno povezati s siceršnjim javnim in manj javnim delovanjem političnih strank. Tako npr. ni mogoče pohlevno-televizijskega Janše ločiti od užaljene jokice, ki ji priletela iz Pekinga, pa broken-English duhoviteža z Evropskih parketov in tudi od poniglavega “jaz nisem imenoval enega tajkuna” Ekspres sponzorja Tednikov in nomen-est-omen Šurla Reportejev, Demokracij & simile.
    2) Ti politcal beauty-contests po svoji intenci nagovarjajo dozdevno brezoblično maso neopredeljenih. Težko bo s tem.
    3) Pri volitvah je vedno tako, kot bi bilo treba opraviti s posodo, v kateri smo pred odhodom na dopust pozabili ostanke svežih rib. Skratka: zatisnite si nos in priprite veke, spomnite se, da je pomembna posoda, ne pa vsebina (!) in …. spraznite posodo in jo temeljito očistite. To je vse.

  • marjan je rekel/-la:

    da bojda vse razvite človeške vrste švicajo. Nižje ko greš po lestvici razvoja, manj švicajo, je še dodal. Bravo hribar…
    Ja to je pravi dvorni zabavljač.
    AMIGDALA kdaj slišali? preberite si kakako knjigo o čustveni inteligenci. vloga AMIGDALE je ključna v stresnih situacijah. Če je človek v zadregi in AMIGDALA “ni natrenirana” potem stres prevzame nadzor in reagira v večji fizični pripravljenosti zraven sodijo potoki znoja.
    Toliko o dozdevni razvitosti “švicmajstrov”

  • lucko je rekel/-la:

    Neja, zal ta bolezen zgleda prevec kot izgovor, ce ga vidis naslednji dan cisto OK. Posebaj ce je do prvega poloma zgledal OK in za namecek enak na vseh soocenjih ko se je potapljal… Razen, ce je tako pogosto bolan, kar pa nam potencjalno da misliti. Lahko bi naredil eno primerjavo z Kenedyem, ki je imel podobne tezave kot Pahor, le da bolj potencirane. Nikjer ne pise, da to ne izvira iz tablete, ki jo poje zjutraj in tablete, ki jo poje zvecer… Pac nekatere tablete nikoli niso dobre ce se jejo redno. Pocasi poskodujejo jetra, ledvice in zelodec. Sledi pa lahko se srce… V glavnem, raje ne razmisljam in upam, da se motim in da je vse skupaj je izgovor…

  • Polona je rekel/-la:

    Pahor je zelo razočaral tudi na prvem volilnem soočenju na RTV-ju, ne le na POP TV-ju. Res je, da se je že od nekdaj govorilo da Pahor ni tip voditelja, vendar upanje umira zadnje. Moje upanje je že leži v grobu in čaka, da se ga nekdo nasuje s peskom.

    SD naj bi bila realna alternativa sedanji oblasti - kako, če njihov predsednik kaže, da nima pojma o zadevah. V tem trenutku bi moral biti na višku znanja, poznavanja problematik namesti tega je na dnu. In, da smo si na jasnem, to ni le njegova krivda, to je krivda tudi njegovega ožjega volilnega štaba v katerem so očitno (naključno ali namerno) nesposobni ljudje, ki mu ne znajo pripraviti podatkov, predlogov, analiz. Torej polom za SD v celoti.

  • marjan je rekel/-la:

    Pahor pač nima potrebne distance, oddajo sem si ogledal 2x in na Pahorjev poiskus vrniti milo za drago - naj Janša našteje prevzeme v prejšnjem mandatu, se je izjalovil saj je Janša izkoristil ponujeno in našteval prevzeme začenši z BTC. Janša je kot maček… V glavnem ne razmišljajte in upajte … Kako zabavno, večina bo volila najsposobnejšega in najmodrejšega. By the way najmodrejšega. Janša ima v prvi hiši Saturna, planet avtoritete, discipline, vztrajnosti.

  • lib je rekel/-la:

    mene prav boli k. kdo je bil na tem soočenju alfa samec, to mi je znano že neki cajta,…on je in bo le navaden kreten v mojih in mnogih očeh,..vse kar reče je samo laž,…takega lažnjivca ki ne zna drugo kot lagati v kamero, mi ni jasno kako da si sploh lahko najde bejbo,..aja ipak je keš in kurac prioriteta pri pleh pičkah,….laganje in zavajanje pa španska vas oz. so le tega še same vajene…hehe

  • kinky tone je rekel/-la:

    Jaz sem za naše.

  • angie je rekel/-la:

    ED,
    v nekem intervjuju je Gantar/KD dejal, ko je odgovarjal na vprašanje, zakaj se zadnje čase kar vrstijo prevzemi - navajam po spominu - da se to dogaja zato, ker je denar/kapital plašen kot srna in čim začuti, da se na trgu/borzi itd dogaja nekaj nenavadnega, izven pričakovanega, se skrije ali zbeži…

    Zato je datum, ko je janša gostil v svoji pisarni bodoče tajkune in z njimi barantal za Delo, tako zelo pomemben. takrat so vsi menedžerji, ki jim je po glavi hodila misel o prevzemu svojih firm, takojci začeli z aktivnostmi v tej smeri… odtod nabiralniki, pa računi na kajmanjskih otokih ali v lichtensteinu …. plaz je sprožil pra Janša, na žalost, zakonodaja pa to očitno omogoče, kar je druga in še večja žalost.

  • BOTA je rekel/-la:

    Vse razprave o izbrisanih, nacionalnem interesu, tajkunih in podobnem so samo megla s katero politika slepi državljane ki jim vlada. Slepiti zato, da se ljudje nebi spraševali o bistvenem, ali živijo ob koncu mandata te vlade bolje ali slabše. Da je za to zaslužna in odgovorna vlada ni dvoma.

  • marjan je rekel/-la:

    lib, he he, “kako da si sploh lahko najde bejbo” težave z nasprotnim spolom??

  • angie je rekel/-la:

    BOTA, drži.
    Ampak kot je razbrati iz zgornjih večinskih mnenj bo zmagal na volitvah ‘ta plešasti’, zato ker se je oni drugi potil….
    Strašen kriterij.
    A ni to malček depresivno.

  • marjan je rekel/-la:

    Mhm zmagal bo ta mal in ta grd. Eh kok je JJ zgledal mali ob Golobicu in tut Pahorju. Ampak kaj ko vecina ne gleda na zunanjost pac pa na vsebino.

  • Neja je rekel/-la:

    Ni nujno, da bo na volitvah zmagal ta plešasti. Mogoče se lahko kriterij do volitev še spremeni.

  • Mandlji je rekel/-la:

    Tale marjan pa je pravi znanstvenik. Kaj ti veš o amigdali (nucleus amygdalae)in čustveni inteligenci? Ne mešaj politiko z znanostjo o kateri očitno nimaš pojma.

  • Neja je rekel/-la:

    Lucko,
    pa saj se na vseh soočenjih ne potaplja in poti. Mislim, da nekateri hudo potencirate. Radi bi iz njega naredili človeka, ki mu psihični stres tako podre imunost, da zboli in zboli i zboli, ali pa, da nesposobnost skrije za bolezen. Misliš mogoče, da je od teka, napitkov in tablet odvisen pa se mu ob abstinenci pojavlja odtegnitvena simptomatika? Ali da že ima telesne posledice? Spet golo natolcevanje!
    Tudi, če bi vse to držalo: imam raje na vladi poštenega človeka, ki občasno psihosomatsko reagira, ob sebi pa zbere strokovnjake, ki jih konstruktivno povezuje, kot oblastiželnega, avtokratskega manipulatorja, ki si podreja vse okoli sebe zaradi sebe in ne zaradi Slovenije in Slovencev. So pa, seveda, možne še druge izbire.

  • Polona je rekel/-la:

    Ali bo zmagal ta plešasti ali tisti, ki se poti bo enako slabo. Veliko moje okolice se skupaj z mano sprašuje koga naj sploh voliš?!?!?! Na žalost bo v takem stanju spet največ profitiral Jelinčič, in po moje tudi Peče.

  • marjan je rekel/-la:

    ccc… in kaj ves ti Mandeljc? Si bil na Wikipediji?

  • Neja je rekel/-la:

    Na žalost, Marjan, dela Janši preveč škode Merkur.

  • marjan je rekel/-la:

    Lepo, lepo. Očitno so nekateri že dobili nadomestek za švicanje. Plešo, hah joj. Plešavost je posledica pretorbe testosterona v dihidrotestosteron le ta agresivna oblika pa uničuje lasne folikle. Z izjemo “Cezarjevega venca” oblika frizure- saj na preostanku skalpa lasje ne izpadejo.
    V tistih časih ko so ljudje še poznali Luno in njeno gibanje po nebesnem svodu, je veljalo pravilo prvo striženje fantka najmanj leto po rojstvu in v času rastoče lune v ozvezdju Leva, deklice pa rastoče lune v ozvezdju Device.
    In Mandeljc kaj ti veš o znojenju?

  • lib je rekel/-la:

    point je da ta pleško ne tvori koalicije, ostalo je lari fari…in to lepo prosim MOLIM BOGA še za naslednjih 50 let nadvlade…na 50 let podlage,…edino tako bomo lahko rekli da fašizem pač ne traja dlje kot je trajala 2 svetovna vojna,..

  • marjan je rekel/-la:

    Eh saj ne potrebuje “interesnih združenj” skupaj z NSi bo tako 52 poslancev.

  • marjan je rekel/-la:

    Merkur? kateri pa, ( planet ali podjetje) si lahko malce bolj jasna, hvala

  • Neja je rekel/-la:

    Podjetje Merkur in planet Mars.

  • Neja je rekel/-la:

    Ha-ha-ha, ha, NSi! Ta je preteklost.

  • marjan je rekel/-la:

    Hehe, Neja spet šlogaš? Ti povem skrivnost, ki jo vemo nekateri. V anketah NSi kaže slabo, ker njeni volilci nočejo povedati, da volijo NSi. Močan delež “neodločenih” so volilci NSi-ja.
    Ob propadu SLS pa se ta stranka še krepi, poznam ljudi, ki bodo prvič volili Bajuka poprej vedno SLS.

  • ED je rekel/-la:

    @angie:
    Vem za Gantarjev intervju, vendar v tem intervjuju ni bilo govora o prevzemih, pač pa pogojih delovanja podjetji v neki ekonomiji nasploh. Če so ti slabi, se ’srne’ splašijo in gredo. Problem janševistične oblasti pa je drugje, in sicer v tem, da je Ivan Janša produciral tajkunske ’srne’. Primer Bavčarja: ta človek je pod janševiki ‘pridelal’ ca. 150 - 200 milijonov €! Največ ravno v primeru posla z Mercatorjem, ko mu je prijatelj Ivan Janša omogočil diskontni nakup, in ko je pri državnih bankah, v katerih v nadzornih in/ali uprvanih organih sedijo ‘kompatibilni’ kadri, Bavčar dobil kredite za prevzem oz. nakup. Zastavil pa je kar delnice, ki jih je prevzemal. Ko je po ca. 2 letih Bavčar delnice Mercatorja prodal, je mastno zaslužil. In s tem denarjem zdaj prevzema Istrabenz. Bil bi neumen, če bi bežal kot ’srna’ od politike, saj mu je ravno ta omogočila ogromno premoženje. Zato je še toliko bolj perverzno, klo je v soočenju na Popu, Ivan Janša, ko je bilogovora o tajkunstvu, napadel Kresalovo, češ saj Bavčar je pa član LDS. Kot da ima to kako vezo, in kot da je Kresalova omogočila lopovsko bogatitev Bavčarja.

    Tj. Ivan Janša je osebno odgovoren za tajkunizacijo v nekaterih podjetjih in v nekaterih primerih je bil celo osebno angažiran pri lopovskih poslih. Takisto je fakt, da sta Sod in Kad pod janševistično oblastjo (menedžerjem) prodajala deleže države v (uspešnih) podjetjih, do so državne banke tem menedžerjem dajale kredite za prevzem in da janševki celo na izrecna opozorila in zahteve opozicije po spremembi zakonodaje, ki onemogočila zlorabe, niso reagirali. Npr. ko se je sprejemal Zakon o prevzemih… Ta zakon je dolgo (kljub opozorilom) janševistična vlada pustila v ’stanju’, ki je omogočalo tak način financiranja prevzema, ki temeljijo na denarnem toku tarče. To pomeni, da se pri vseh menedžerskih prevzemih (MBO) pravzaprav zgodi, da podjetja kupujejo kar sama sebe, na koncu pa lastniki postanejo menedžerji. To je omogočil Ivan Janša!

    Gre za: Merkur, Istrabenz, Pivovarno Laško, domala vsa domača gradbena podjetja SCT, Primorje, Vegrad, CMC, pomembne igralce v prehrambni panogi MIP, Perutnina Ptuj, Jata Emona, finančne družbe Medaljon, Pom-Invest in več pomembnih družb: Prevent, Viator $amp; Vektor, Perutnino Ptuj, Lip Bled, Impol, CPL itd.

    In posledice? Izčrpavanje podjetij v enih primerih, v drugih razprodaja blagovnih znamk in delov proizvidnje, v tretjih zaprtje tovarn, odpuščanje in ‘kapitalizacija’ nepremičnin (keš konča v žepih novo-pečenih lastnikov), itd. To lopovščino je omogočila janševistična oblast!

  • Neja je rekel/-la:

    Ed,
    pa zakaj nasprotniki JJ ne znajo tega tako argumentirati kot ti? Je na soočenjih premalo časa? Si ne zapomnijo? Se ne pripravijo? Škoda.

  • marjan je rekel/-la:

    Verjetno zato ker ED to povzema po nekredibilnih virih. Pa se pač Pahor ne upa blamirati. Za primer te štorije so se dogajale pred tem mandatom, v tem mandatu pa “lezejo na plan”.
    Naivneži menijo, da so se pojavili z JJ ali zarad njega.
    Naj vam postrežem s preprosto primerjavo.
    Deževniki so zelo pomembni skoraj vitalni del plodne zemlje. Neuki in nevedni za njihov obstoj sploh ne vedo. Ko pa dežuje deževniki pridejo na plano in tako se ti nevedneži zgražajo nad “dežjem”, da jih je “ustvaril”. Ste dojeli?? Deževniki niso od včeraj!!

  • Neja je rekel/-la:

    Ne bo držalo. Malo preveč poenostavljena primerjava. Še 1x preberi Edov tekst.

  • sproscena.slovenija je rekel/-la:

    Odličen tekst. Zelo lucidno. Vsebinsko sicer ne preveč globoko, vendar to ni krivda avtorja, pač pa plitvine, ki so jo ustvarili nastopajoči na televiziji.

  • marjetica je rekel/-la:

    žalostno,da se levi niso nič naučili kako je treba delovati v opoziciji,morda bodo vsaj ta komentar,
    ki je realen,znali vzeti ZARES in potegniti še tisto malo kar manjka, da prehitijo Boljševika na oblasti-
    Hribarjeva je tudi dobra(komentar v delu)

  • marjan je rekel/-la:

    Pa ne, zajema le krajši čas. Pa vemo že dolgo, da prevzem BTC in Autocomerca in naprej ni omogočil JJ. Ob prevzemu BTC-ja je g Lahovnik dejal, da mali delničarji ne bodo oškodovani….
    Zakaj si Neja ne ogledaš ponovno Četrtkove oddaje?

  • Neja je rekel/-la:

    Govora je o 24.prevzemih v tem mandatu.

  • marjan je rekel/-la:

    Neja to smo že povedali beri; Dež in deževniki.
    Samo kaj ko ne registriraš dogajanja pač pa le efekt.
    Uro in pol četrtkove oddaje pa ti bo več jasno o dogajanju v prejšnjih mandatih.
    Na svidenje ob 19.30
    Ps verjetno pozno ponoči.

  • Mandlji je rekel/-la:

    @marjan: vidim, da tudi tebi očitno gre zelo dobro Wikipedia, ki pa tako ali tako ni slab vir informacij. Drugače pa mislim, da vem veliko več o amigdali (kak jo ti ljudsko poimenuješ) kot ti…no v bistvu vem veliko več o vsem povezano z možgani kot ti. Mogoče edino ne vem veliko o pleši, še posebej če govoriš iz lastnih izkušenj. Priznam pa, da si zelo lepo prepisal dihidrotestosteron.

  • losos je rekel/-la:

    Kakšna prasica je ta Virant…

    Njegova izjava na RTVSLO. A ta banda partijska sploh še zna kaj drugega kot bit stalno osebno žaljiva??

  • ribič je rekel/-la:

    losos;
    spomni se na Ropa u bani na vezi z Voduškom….

  • ED je rekel/-la:

    Pravzaprav je debata o Pahorjevem švicanju povsem deplasirana. Če je že govora o švicanju, potem bi moral švicati Ivan Janša, radi vseh lopovšči, korupcije, klientilizma, kriminala, avtoritarnih popadkov , ipd. ki so produkt njegove vladavine. A največja fora - Ivan Janša je na soočenju LAGAL! Nesramno, da ne rečem ‘hladnokrvno’ lagal. Npr. glede števila tajkunskih prevzemov…

    “/…/ V mandatu Janševe vlade se je do zdaj zgodilo več kot dvajset uradnih MBO, torej približno desetkrat več kot v obdobju med letoma 2000 in 2004. V zadnji vladi, ki jo je vodil Janez Drnovšek, tako beležimo le odkupa BTC in zdaj že nekdanjega Gospodarskega vestnika, res pa je bilo, da so se takrat že začele resne priprave na odkup Autocommercea.

    V času Janševe vlade so menedžerji med drugim odkupili družbo iz prve borzne kotacije (Merkur), dve iz standardne kotacije (Istrabenz in Pivovarna Laško), domala vsa domača gradbena podjetja (SCT, Primorje, Vegrad, CMC), pomembne igralce v prehrambni panogi (MIP, Perutnina Ptuj, Jata Emona), finančne družbe (Medaljon, Pom-Invest) in več pomembnih družb: Prevent, Viator $amp; Vektor, Perutnino Ptuj, Lip Bled, Impol, CPL itd.

    Četudi je premier v soočenju v svoj bran navedel, da je “do vseh ključnih parkiranj v več podjetjih, Perutnini Ptuj, SCT in Merkurju”, prišlo še pred njegovim prihodom na oblast, to ne spremeni dejstva, da so bili ključni koraki za večino MBO storjeni krepko v času Janševega mandata. Kad in Sod sta tako menedžerjem, ki so jim s posojili pomagale tudi državne banke, prodala pomembne lastniške deleže v Iskri, Primorju, Jata Emoni, Pivovarni Laško, Impolu itd.

    Tudi drugi del premierjeve trditve drži le delno. Še konec leta 2005 so državne družbe (Kad, Banka Celje in Abanka) skupaj s tedaj še prijateljsko Pivovarno Laško obvladovale kontrolni delež v Perutnini Ptuj. Če je Kad ključni delež v SCT menedžerjem na čelu z Ivanom Zidarjem prodal jeseni 2004, pa so njihovi kolegi v Merkurju do odločilnega vpliva v družbi prišli šele po tistem, ko sta jim delnice prek Engrotuša konec leta 2006 prodala oba paradržavna sklada. Pred tem sta namreč Kad in Sod v navezi s KD Group uspešno blokirala dokapitalizacijo družbe, ki jo vodi Bine Kordež.(Dnevnik)

    Neverjetno! Ne samo to, je pod Janševo vlado prišlo do največje tajunizacije, in ne samo to, da se taisti Janša gre danes kakor velikega borca proti tajkunom, ki jih je sam sproduciral, neverjetno je tudi to, kako ga ni nič sarm lagati v kamere! IN takšno oblast naj bi gledli še 4 leta! Njet!
    ________

    Ali drug primer s soočenja… Npr. podel in očitkarski napad Janše na Kresalovo, češ saj Bavčar je pa član LDS. Kot da je Kresalova omogočila lopovsko obogatitev Bavčarja, ki se je pod janševiki ‘odebelil’ za 150 do 200 mio €! Človeka sili na bruhanje, svojemu prijateljčku Bavčarju je Janša omogočil v nekaj letih neverjetno bogastvo, na škodo tako države, podjetji (Bavčar prodaja blagovne znamke, dele proizvodnje) kot zaposlenih (odpuščanje, nameravano zaprtje Kolinske in ‘kapitalizacija’ profita iz naslova prodanih zemljišč), zdaj pa to podtika Kresalovi, češ je član vaše stranke. Je mar Kresalova omogočila lopovsko obogatitev Bavčarju ali Ivan Janša? Perverzno, pokvarjeno, nesramno za kozlat! Janša? Nikoli več!

  • marjan je rekel/-la:

    Mandelj, hja misliš, da veš več kot jaz. To pa lahko potrjuješ le z lastnim dojemanjem, torej lažeš samemu sebi.
    In povej kaj je “ljudska” amigdala, daj se malo izprsi z dozdevnim znanjem.

    ED, kot sem rekel Dež in deževniki.
    Pa primerček Viator Vektor je pobasal Pavček Ropov kolega, to je bilo še takrat ko so se zmenili da “rabimo” oklepnike od Sistemske tehnike. pa je nova vlada skenslala sistemsko tehniko zato tak halo. Pa saj nova spremljevalka Cvikla ima pogodbo za lobiranje z omenjenim podjetjem.
    ED če pišeš trakte v dolžini ovčjega drobovja in vmešavaš vse po spisku ni nujno, da je kaj od tega res.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Marjan, kaj vem, vse mogoče je lahko res! Nekoč so celo napisali, da je en starček iz nebes poonegavil najstnico, ki je potem rodila njegovega sina, ki pa je hkrati izrezan oče. In tista najstnica je onemu starčku hkrati mati, sestra in hči. In to mnogi še vedno verjamejo.

  • Rok je rekel/-la:

    Po pozornem branju vseh komentarjev ugotavljam, da mora Pahor na naslednje soočenje vzeti s seboj vsaj EDa in zdravnika, svoj “kabinet” pa naj raje pusti v predvolilni senci.

    Slovenska javnost si vedno rada vzame pravico, da je temeljito seznanjena z zdravstvenim stanjem svojih predstavnikov.

    In večkrat ko bo Golobič molčal, boljši vtis bo ustvaril. (citiram Ž.Žagarja: “Naj se zdi še tako nenavadno, molk (»kdor molči (se) devetim odgovori«) kot odgovor na neprijetno vprašanje je veliko učinkovitejše retorično sredstvo kot plaz neartikuliranih besed ali nebogljeno jamranje.”

    Marsikomu se to res zdi vse bolj “nenavadno”. Še posebej, ko falange Princa Svetlobe v en glas tolčejo po Pahorju, kar spominja na ciljanje v lastne rove.)

  • Neja je rekel/-la:

    Dragi moji, kar preberite intervju s Spomenko Hribar. Ona ima skoraj vedno prav. Tudi mene je strah še ene vladavine JJ, njegove diktature in razgrajevanja pravne države. In upam, da bojo “uradni komentatorji” začeli ocenjevati tudi manipulacije in laži. Ali bo potreben natečaj: Kdo se ne boji Ivana Janše?

  • Športnik je rekel/-la:

    Smo prebrali intervju, ob branju katerega pa se bralec večkrat nehote vpraša, ali gospa Spomenka sploh ve, o čem govori.

    primer:
    V intervjuju gospa Spomenka recimo izjavi, da bi vlada v boju proti tajkunom morala okrepiti kontrolne in nadzorne mehanizme, ki so na voljo državi; v isti sapi pa v obrambo tajkunov kritizira delo Urada za varstvo konkurence, češ da ravna nezrelo in da žonglira z milijardami. Btw.. urad za varstvo konkurence je v vseh razvitih državah s tržnim gospodarstvom eno izmed najmočnejših orožij države (in njenih državljanov) proti nezakoniti zlorabi konkurence in prevladujočega položaja na trgu. Gospo Spomenko pa ta organ v Sloveniji očitno moti. Lahko se vprašamo, v imenu čigavih interesov?? Nas državljanov sigurno ne.

    Takih in podobnih cvetk je v intervjuju z gospo Spomenko še ničkoliko.

  • Neja je rekel/-la:

    Lahko, da je omenjeni Urad…v vseh razvitih državah eno najmočnejših orožij, vendar tam ne ravnajo nezrelo in ne žonglirajo. Da pa vlada ruši nekatere nadzorne mehanizme, je, na žalost, tudi res.

    Pa mi, prosim, povej še nekaj od nič koliko cvetk g. Spomenke.

  • Rok je rekel/-la:

    Neja & Športnik:

    Navdušila sta me, da sem po dolgem času prebiral Spomenkine misli v sobotni prilogi Dela. Njeno nekdanje turobno delo v zvezi z zakopavanjem kosti je bilo namreč kar naporno spremljati, zato se nekaj časa nisem posvečal njenim izvajanjem.

    Našel sem nekaj cvetk, seveda. Na primer tale:

    “Bojim se, da imam prav, zaradi svoje črnoglede, ampak v resnici realne slike nevarnosti, ki nas čakajo. Da nimam prav, pa se bojim zato, da ne bi komu naredila krivice. Vedno me je strah, da sem preveč kritična. Ampak če se jaz motim, se zato ne bo zgodilo nič hudega, če pa imam prav in se »motijo« tisti, ki imajo oblast, bo pa zelo hudo.”

    Gre za držo, podobno Pahorjevi: “… bi, ampak ne vem, če bi res … ker mogoče bi raje kaj drugega …”

    Ne glede na to pa udari po Janši z vsemi topovi, kar se zdi - glede na zgoraj citirano pomisel - nekoliko dvolično, predvsem pa nenačelno. In premalo odgovorno do javnosti, na katero s svojim pisanjem brez dvoma vpliva. Gospa namreč dojema problematiko na osnovi preplašenosti, strahu, torej predvsem nagonsko. Razum uporablja zgolj posledično, da lahko artikulira misli. To ji deloma uspeva, včasih pa krepko udari mimo ali kar pošrek (npr. glede vprašanja o civilni družbi, o njenih prijateljskih oziroma kolegialnih željah, da bi se ponovno srečala z Bavčarjem in Janšo …). Tako da se na njeno modrost ne bi zanašal. Čisto lahko bi se namreč zgodilo, da bi čez štiri leta spet razpravljala v nasprotju s svojimi sedanjimi stališči, ki so bila tudi pred štirimi leti nasprotna, kot so danes. Takih volivk pa je v Sloveniji tudi brez Spomenke dovolj.

  • Bo je rekel/-la:

    Rok, ni to cvetka, to je izdelana drža, drža intelektualca, ki dvomi in ki je iskren. Janša na drugi strani preveč laže in kdor ga podpira, podpira tudi njegovo laganje in da ni s tem nič narobe.

  • romeo je rekel/-la:

    Mislim,da ima Pahor težave na psihičnem področju in jih nikakor ne more rešiti,domnevam in se spominjam še iz Hribarjeve oddaje jabolko…Pač težave ima z prekomernim potenjem kaj takega redkokdaj človek vidi in to še na soočenju.Mislm,da mora sam sebi priznat,da je še mnogo,mnogo kilometrov za Janšo.Moral bo še veliko polente pojesti,da bo izvoljen za premierja.Nevem kako si domišlja pogovor z tujimi presedniki,uradniki državniki nevem še noben premier na svetu se ni tako potil kot Pahor.Kako bi izgledalo,da bi se v pogovoru z drugim predsednikom iz tuje države, tako potil.
    Saj bi tuji državniki onemeli od začudenje,ko bi se tako zelo potil v kapljah mu curlja po obrazu.
    Res ne razumem kako je sploh predsednik svoje stranke.Psiho je dokonca.Tudi sam imam take težave z samozavestjo ampak se tega zavedam Pahor pa nevem kaj misli tudi če bo izvoljen za premierja.Bolan ni to je velika debela laž,ker ga poznamo iz prešnjih soočanj in iz drugih oddaj kjer je nastopal v več oddajah je bil že stuširan do konca.Več točk bi dobil,če bi priznal,da ima bolezen sam ne bakteriozno toda psihično.

  • Dejstvo je rekel/-la:

    Dejstvo je, da so največjo škodo povzročili ljudje, ki niso dvomili in so bili popolnoma prepričani v svoj prav.

  • marjan je rekel/-la:

    izdelana drža, drža intelektualca, ki dvomi in ki je iskren. Pha, to je slabo sprenevedanje, orto proti Janši ampak, da nebi nardila krivice. Taki prijemi so spregledani in za kogar je to “intelektualna drža” potem je res omejen.
    Kar se pa Urada za varstvo konkurence tiče pa vidimo kdo žonglira in ščiti kartelno dogovarjanje.

  • nadja je rekel/-la:

    Bo: Ne. Taka je drža polintelektualk(cev)…

  • Neja je rekel/-la:

    Dragi moji, vseved je menda samo Bog.
    No, mogoče tudi Janša in njegovi. Spomenko razumem, da iz poznavanja situacije prej in sedaj, iz znanja, ki ga ima, poznavanja ljudi, diagnosticira delovanje JJ in vlade in analizira stanje v državi. In pred tem svari!!!!!! Če pogledate njena stališča, so jasna, iskrena in v njih verjame, brez dvoma. Sama je optimistka, napovedi pa so črne, ker je diagnoza maligno stanje. Ker pa se zaveda, da je vseved samo bog, dopušča možnost, da se moti in da bodo mogoče stvari potekale tudi drugače. Kot se tudi kak tumor proti pričakovanju pozdravi. Očitno se je nespoštovanje osebnega dostojanstva kot virus razširilo po državi. Tudi Spomenki bi nekateri radi kar nekaj pripisali.
    Prav tako Pahorju. Velikokrat sem ga gledala. In velikokrat je govoril sproščeno in suvereno. Bil je že v marsikateri odgovorni in stresni situaciji in jo je brez težav zmogel. Verjetno se spomnite Janše, kako še govoriti ni znal niti v slovenščini, kaj šele v angleščini. Če bi bila jaz tuji državnik, bi raje imela sogovornika, ki bi bil vznemirjen, kot pa manipulatorja. In verjetno je tako pri vseh medsebojnih odnosih. Ali mislite drugače? Sama še ne vem, koga bom volila, ampak avtokrata, lažnivca Janše gotovo ne.

  • Bo je rekel/-la:

    No, gospa Spomenka bi najbrž govorila drugače (manj dvomljivo), če bi bila v politični igri, ampak ni, pa tudi sama pravi, da je šla iz politike zato, da je zavarovala svojo osebnost.

    Ampak eni se zapičijo v posamezne stavke, čemur sami pravijo cvetke, čemur pa se res reče “citiranje izven konteksta”, kar ni moralno, je pa redna praksa, recimo že Janeza Janše in mnogih, ki ga podpirajo.

    Marjan, tri komentarje više, žal še ni slišal za kvantno mehaniko in če bi mu nekdo rekel, da ne more reči, kje točno je nek elektron, ampak bi rekel, da je z nekimi verjetnostmi tu, tam in tam, njemu bi Marjan rekel omejenec, tako ga jaz razumem.

  • nadja je rekel/-la:

    Prav je, da pojasnim, kaj sem mislila s polintelektualizmom. Moj stavek se bere zelo ostro, vzvišeno in brezprizivno. Ni bil mišljen tako. Bere se lahko tudi osebno, a nisem hotela biti žaljiva.
    Gre za to, da se do nekih osebnih prepričanj lahko pride z izkušnjami, s pametjo, s čustvi ali z intuicijo. Nekaj je pač pri vsakomur merodajno. Potem pa nastopi intelekt, ki poišče argumente za to prepričanje. To se mi zdi(!) zelo človeško in humano in O.K. Intelektualce pa si predstavljam drugačne, precej bolj “izdelane”. Najbrž so moje predstave iluzorne, ampak to je pač moj kompas.
    In ne vem: je bolje imeti v novi vladi “kulturnika” Grimsa, ki nima posluha niti za preprosto NZ glasbo, (glej kranjsko promocijo), ali staro nomenklaturo, tipa “Pankrti” (ZL oziroma SD), oziroma tipa Kresal, (klavir), ki morda vendarle ima v sebi neke osnovne kulturne standarde, a širše gledano je to vendarle korak nazaj, nazaj pa ni poti….
    A ostajam pri kulturi, ki je v vladnih resorjih vedno na repu, je pa osnova za komuniciranje (tudi po blogih), za razumevanje sočloveka in sveta, in ne nazadnje za osebno zadovoljstvo. Na kulturi vse stoji ali vse pade.
    Tako je moje mnenje, s tem da zastavljeno vprašanje ostaja zame še vedno odprto. Ni me pa strah, Janše pa res ne.

  • angie je rekel/-la:

    @ED za zapis: 30. avgust, 2008 ob 16:57 najlepša hvala.

    Škoda, da ga niso prebrali tisti, ki se bodo že jutri njabrž spet soočali na Tv z Ivanom Janezom in njegovo priljubljeno tajkunsko zalego. Še lepše bi bilo, če bi to vedeli novinarji, ki pripravljajo tako imenovane izzive za kandidate. Žal so to prazne utvare, ljudje, ki živijo od pisanja in ustvarjanja javnega mnenja, imajo najmnaj časa ali volje za poglabljanje v bistvo.

  • marjan je rekel/-la:

    He kvantna mehanika, odkriva stvari, ki so “starim” bile jasne že tisočletja nazaj. Ampak “alternativa” pač ni dovolj trdna. Ker vsega se ne da izmeriti in popredalčkati. Zato potrebujemo kvantno mehaniko,
    ki pa nikdar nebo sposobna uvideti prave narave sveta le ta je namreč preveč zmuzljiva “standardom”.
    Citiranje izven konteksta?? Pusti Spomenko in njene izjave pa ne mešaj jih z KM.
    Še misel meni draga.
    Na zemlji in nebu so stvari, ki jih oko ne vidi in uho ne sliši. Le srce jih sluti.

  • angie je rekel/-la:

    Čakam, da bo kdo od novinarjev, ki pripravljajo soočenja, zbral cvetober Janševih retoričnih ‘izdelkov’ iz časov, ko je bil v opoziciji: In praznih obljub, ki jih je trosil v volilni kampanji leta 2004.
    Naj ga že enkrat eden naravnost prime za jezik! saj imajo arhive!

  • Neja je rekel/-la:

    O, Marjan, moje srce sluti, da si hudo zaslepljen.

  • marjan je rekel/-la:

    :-) kar zame govoriš zate velja!

  • Valči je rekel/-la:

    odgovor Neji: Janša je poleg predsednika države edini slovenski državnik prvega ranga! To mu priznavajo tudi svetovni državniki, pa ne boš rekla, da so tudi oni lažnjivci ( Busha ne štejem ). menim, da je naredil Pahor življenjsko politično napako, ker ni kandidiral za predsednika države. Ta funkcija bi mu bila pisana na kožo. Imel bi tudi dosti lažje delo kot pa je vodenje vlade. Za vodenje vlade moraš biti odločen, hiter pri odločitvah in za njimi stati. Poleg tega moraš biti tudi dober politični analitk in to Janša je, kar mu priznava tudi konkurenca. Zame je bila ta vlada zelo uspešna in sicer štejem naslednje stvari v dobro:
    - padec schengenske meje
    - uvedba evra
    - uspešno predsedovanje EU ( mene je to navdajalo s ponosom )
    - dokončanje avtocestnega križa
    - dokončanje nekaterih investicij v zdravstvu, ki so se vlekle kot jara kača
    - protikadilski zakon, ki ga zelo podpiram
    - seveda vinjete
    - hitrejši in lažji dostop do upravnih storitev
    - dohodninske napovedi
    - brezplačni vrtec za drugega otroka
    - topli obroki v šoli ….
    To so stvari, ki jih mi državljani čutimo na lastni koži. In da ne pozabim: končno upam, da se je končal kulturni boj in da se ne bomo več šli partizanov in domobrancev. Sicer pred volitvami še vedno pričakujem, da se oglasita Kučan in Stanovnik, ampak mislim, da to ljudem ni več mar. Velik dosežek. Mene tudi Spomenka ne gane več. Pred volitvami jo - kako predvidljivo - potegnejo iz naftalina in potem namnsko pišejo razprave o njenih komentarjih.
    Angie bi pa odgovorila, da naj si prebere vse zgoraj našteto - kar se tiče volilnih obljub iz leta 2004!
    Pa še Nejo prosim, da ne bi meni ppppisarila o kakšni zaslepljenosti! Sem že preveč časa na tem svetu in sem dala skozi vse naše vlade in znam primerjati oz. vidim na svojem primeru, kako živim! To mi je čisto dovolj.

  • Valči je rekel/-la:

    ED pa mi zveni skoraj kot Milan Cvikl, kateremu bi svetovala, da vzame valium, preden začne govoriti in pisati o JJ, ker mu bo sicer pustilo posledice na zdravju. ED, zate velja isto.

  • Neja je rekel/-la:

    Draga Valči, (ali si morda še pod kakšnim drugim imenom),
    napisala si odločno, avtoritativno, daješ navodila na vse strani, tako kot se za pravo janšisko spodobi. O tvojih točkah se bi dalo zeeelo debatirati, strinjam pa se s tabo glede kadilskega zakona. Mogoče pa bi še napisala, česa obljubljenega ni tvoja čislana vlada storili. Mogoče tudi kaj o podiranju pravne države. Pa kateri svetovni državniki imajo Janšo za prvo ligo. Gotovo si se zmotila in mislila na Janeza Drnovška?

  • marjan je rekel/-la:

    :-)

  • marjan je rekel/-la:

    Kaj Neja spet drugim psevdonime podtikaš, kot, da jih sam(a) nimaš dovolj??

    :-) kar govoriš zate velja!

  • Neja je rekel/-la:

    Jaz sem samo Neja in nič drugega. Si mogoče ti tudi Valči?

  • marjan je rekel/-la:

    jaz sem marjan, pa verjameš ali ne. lp

  • konec je rekel/-la:

    Komunajzerji lahko uspejo le še v Sloveniji , drugje itak nimajo več kaj povedati.
    Zgodovina jih je odpisala.

  • konec je rekel/-la:

    Najbolj jasno je prišlo na dan to, da trije veliki “populisti” (v negativne smislu) so se kolikor toliko dobro izkazali predvsem Peče (ki je, od kar je spoznal, da ni nacionalist ampak nacioanl-socialist in se je torej postavil v levi tabor precej dobro okrepil in razjasnil).
    Ostala dva “populista” - Jeličič z desničarskimi stereotipi in Golobič (manj predstavljiv zaradi “svinjske” preteklost) z levičarskimi stalinističnimi stereotipi pa sta delova precej suvereno , čeprav manj učinkovito od Pečeta.

    Naj slovenski volivci pokažejo kje na kulturnem, demokratskem in civilnem mestu so v tem trenutku.
    Naj pokažejo kaj zmorejo leta 2008 kot volilno telo.

    Ali komunjzerje, ali populiste ali ???? - naj odločijo.

  • konec je rekel/-la:

    Najbolj jasno je prišlo na dan to, da so se trije veliki “populisti” (v negativne smislu) kolikor toliko dobro izkazali predvsem Peče (ki je, od kar je spoznal, da ni nacionalist ampak nacional-socialist in se je torej postavil v levi tabor precej dobro okrepil in razjasnil).
    Ostala dva “populista” - Jeličič z desničarskimi stereotipi in Golobič (manj predstavljiv zaradi “svinjske” preteklost) z levičarskimi stalinističnimi stereotipi pa sta delovala precej suvereno , čeprav manj učinkovito od Pečeta.

    Naj slovenski volivci pokažejo kje na kulturnem, demokratskem in civilnem mestu so v tem trenutku.
    Naj pokažejo kaj zmorejo leta 2008 kot volilno telo.

    Ali komunjzerje, ali populiste ali ???? - naj odločijo.

  • kakadu je rekel/-la:

    Me prav zanima kje ste v službi tisti, ki pisarite od 8. do 16. Bi rekel, da pri JJ ali njegovih.

    Čestitam pa avtorju prispevka. Zelo, zelo dobro.

    Volilci se pred glasovanjem vprašajte ali vodi državo en človek ali ekipa.
    Vsekakor je ekipa g. JJ vse tako zavozila, da se še 10 let ne bomo izkopali iz težav. Če ostane še en mandat smo v groznih težavah za 50 let.
    In lepo prosim, nehajte poveličevati g. Viranta. Tip je naredil tej državi toliko škode, da se vam še sanja ne.

  • uradnica je rekel/-la:

    G. Kakadu je pa v šestih minutah po službi že pred računalnikom….

  • marjan je rekel/-la:

    Hja kakadu, si morda slišal za prenosne računalnike. In glej ga čuda tehnika brzi naprej.
    Me pa veseli za “Vsekakor je ekipa g. JJ vse tako zavozila, da se še 10 let ne bomo izkopali iz težav.” to izjavo. Kar malo sem bil v dvomih če bo kdo to “povedal”.
    Hja saj če na vlado pride nekdo drug recimo Pahor, bodo Slovenijo in narod poj.. do nule. Maščevanje bo sladko. Tako se iz revščine res ne bomo izkopali. S takimi izjavami straši Zares že lep čas.
    v resnici je pa ta izjava BIANKO ček, torej če jim bodo volilci verjeli bodo ta ček vnovčili do skrajnosti. “Saj je tako JJ zajebal zdaj pa rešujemo” Scenarij je samo folk mora še izvolit pol pa bodo “veselice” na državnem koritu.
    Tako sem res pomirjen, ko vem, da do takega propada ne bo prišlo in navkljub BIANKO čekovni knjižici bodo izvoljeni dobri ljudje, za vse nas za Slovenijo.
    Lp in mir vam bodi.

  • kakadu je rekel/-la:

    Spoštovana Uradnica misli širše. Nisem v službi. Ti to kaj pove?

    Dragi Marjan vrsta računalnika res nima nobene zveze s tem ali v službi delaš ali “surfaš”. Če surfaš po službeni dolžnosti, je pa itak vse jasno.

  • marjan je rekel/-la:

    He kakadu, “po službeni dolžnosti” kaj bi rad povedal, da nisi v službi bi pa rad bil? Za koga pa?

  • uradnica je rekel/-la:

    Gospod Kakadu,…..marsikaj!

  • Omar je rekel/-la:

    Se pridružujem pohvalam analize, to si dobr odžagal, sam kaj kurc, k bojo na TV za komentarje soočenj še zmeri vabil une Klince pa Marte, ker so fotogenični, čeprou bolj al manj klatjo nebuloze.

  • Lolek je rekel/-la:

    Jaz se iskreno ne bojim še enega mandata Janeza Janše …

  • Žuži je rekel/-la:

    Zato pa si lolek!
    Pa kaj je edina izbira prešvicani, nesposobni, celo brez kravate- Pahor ali zviti in pretkani J.J.?
    Analiza in osnova debate je zanimiva.
    Imamo tudi zanimive stratege in analitike, pa primanjkuje funkcionalnih ljudi,
    kako zmanjašti dolg, povečati storilnost, plače,….ki bi razumeli globalne dogodke
    in našo vpetost vanje!
    Moji otroci bi volili kar Erjavca ali Jelinčiča, očitno si želijo zabave in imajo dovolj zdraharjev!
    Ko se v Cankarjevem domu pogovarjajo o spravi v realnem času pred Lipo umirajo naši otroci!
    Več kot polovico volilnega telesa smo ženske, pa dajmo že pokazati moškim, da imamo dovolj njihovih igric in si želimo boljšega življenja!
    Samo prosim ne recite, da se ne da, ker tega smo se naposlušale!

  • jan je rekel/-la:

    Ko sem slišal kdo je sodeloval iz Slovenije v oddaji mi je postalo vse jasno.

  • konec je rekel/-la:

    kakadu,1. jaz nimam potrebe , da pišem med delovnim urnikom.
    kakadu, 2. jaz bi imel za zelo sporno to, da bi pisal med delovnim urnikom, nisem komunajzer pač.

  • roman je rekel/-la:

    Žuži upam da ni tvoja opcija gospodična(KK), ki gleda na stvari v državi preko ovratnika svojega krznenega plašča.

  • Žuži je rekel/-la:

    spoštovani Roman! Zakaj pa ti upaš namesto mene?
    Svetujem, da si prebereš slovensko ustavo!
    Sem stara baba in imam nekaj izkušenj, pa ti povem, da tam, kjer se prepirata dva,
    tretji dobiček ima!
    Tvoj mentor to pravgotovo ve, saj je njegova izvenzakonska partnerica ODVETNICA IN SLUŽI
    na račun zgornjega stavka!
    Za ovratnike, za krzno to pa njega vprašaj!

  • Šakal je rekel/-la:

    Hoho, na soočenjih smo vsaj lahko videli, da Pahor niti pod razno ni sposoben voditi Vlade RS. Človek ne zdrži niti 2-urnega soočenja.

    Mmm.. brez prahu okrog nosa vsaj, kot lahko slišimo.

  • khm je rekel/-la:

    A je kdo rekel, da predsednik vlade ne svica? Sedanji, prihodnji, nekdanji…

  • roman je rekel/-la:

    Spoštovana Žuži! manjka nam žensk v politiki, ampak po nekaj letni pravniški praksi in ležanju na miljonih evrih njenega izvenzakonskega partnerja gospodična KK ni primerna za ministrico kaj šele za premierko.