31. avgust, 2008 | Nana O.

Pravi moški spol

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Počasi izgubljam upanje v normalne, prave moške. Počasi postajajo moški vse drugo kot moški. Niti pomisliti ne upam, da je šla vsa zadeva okrog moških v tri krasne. Temeljni krivec je večno žensko nezadovoljstvo in mahanje v slovo »biti« ženska. Kajti ne obrača se samo svet na glavo, ampak tudi spola.

Ženske so dosegle svoje. Spet in vedno znova moram vreči vedro hladne vode na svoje »sotrpinke«. Ja, ker ženske smo trpele in še vedno trpimo. Kajti ženska se počuti slabo, če moški samo nakaže, da bi rad skrbel zanjo. Le zakaj?

Mene pa to moti.

Hotele smo enakopravnost, vendar nekaterim še vedno ni jasno, v čem si želijo biti enakopravne. Kaj hudiča posameznice vidijo v tej besedi, se sprašujem skoraj vsak dan. Besedna povezava niti ni tako težko razumljiva, zaplete se, ko pogledamo scenarije v katerih je nastajala. Vračanje v čas nazaj in iskanje krivca niti nima smisla, zdaj, ko je vse skupaj prešlo v resnično smešne situacije, iz katerih sodobni človek le milo gleda.

Zašle smo predaleč. Takrat, ko so (smo) začele nositi hlače.
Kako simbolično in ironično.

Ženske so hotele v službo, stran od štedilnika in skozi zgodovino tja postavile moške. Poleg volilne pravice si ženske zaželijo tudi vstopa v politični svet in globoko zakorakajo vanj. Upravljati začnejo stroje in voziti avtomobile. To še vedno ni dovolj, hočejo tudi kariere in isto (ali pa večjo) plačilo kot moški. Zaželijo si, da bi moški začeli bolj aktivno sodelovati pri vzgoji otrok, oziroma začnejo oba spola vzgajati isto. Šport, ki je bil včasih primeren za moške, postane priljubljen in zanimiv za ženske. Ni jim dovolj, da znajo moški nekaj fizično postoriti, hočejo, da bi začeli razvijati tudi svoj čustveni svet.

In harmonija se začne rušiti. Lahko bi še naštevala in kvarila razpoloženje sama sebi. Ne bom, nima smisla.

Prav je, da ženske hodimo v službo in prav je da vtikamo listke v volilne škatle. Prav je, da vozimo avtomobile in pritiskamo gumbe na pralnem stroju. Prav je, da imamo kariero, da smo dobro plačane. Prav je, da nam moški zavzeto pomagajo pri vzgoji otrok in prav je, da smo fizično aktivne. In ja, prav je da si želimo tudi moškega, ki je čustven.

Vendar stvar ni tako lahko zaključiti in postaviti piko. Razlog je povsem jasen. Pravi moški izginjajo in se spreminjajo v pičke, ki dišijo bolj kot dišim sama. Pravi moški postajajo iluzija. Zaznamovani od slabe vzgoje in slabim zgledom očeta in matere, racajo za emancipirano žensko. Ženska prva, moški za njo. Posledica vsega naštetega zgoraj, če nam je všeč ali pa ne. Ženski ne samo, da je uspelo postati moški ujet v žensko telo, uspelo ji je utelesiti žensko v moškega. Cinično bi lahko rekla jing-jang, če zadeva ne bi bila tako zelo zoprna.

Ja. Pogrešam prave moške. Tiste, ki se postavijo zate, ko se neki »polž« prislini ob tvoj hrbet v polnem »busu« in dajo hitro vedeti, da imaš »dragega«. Tiste, ki ne poznajo vseh modnih oblikovalcev in parfumov. Tiste, ki pustijo britvico pri miru vsaj pet dni in jo izključno uporabljajo za obraz. Tiste, ki potisnejo denarnico k ženski v torbico, ker moški ne rabi torbice. Tiste, ki ne bežijo v fizično aktivnost, da so manj doma … Individualisti, ki znajo tudi kaj žrtvovati, če je prav ali pa ne. Tiste, ki …. tiste ja, ki jih včasih ne dojemamo in jih ne rabimo dojeti. Lovce, ki stopajo pred nami, shodijo pot, da lahko varne sledimo.

Moške, ki niso dovolili, da ženske iz njih naredijo pičke.

Nana.O

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
31 x komentirano
  • pepi je rekel/-la:

    Odlična kolumna. Čeprav mislim, da je feminizacija moških dosegla dno in se bo trend kmalu obrnil.

  • Neja je rekel/-la:

    Res sočustvujem s tabo, da se giblješ v družbi takih moških in potem to generaliziraš na cel svet. V mojem svetu je veliko pravih moških po tvoji definiciji.

  • DjJuvan je rekel/-la:

    Same ste si krive.

  • JB je rekel/-la:

    Problem žensk je, da idealizira moškega do te mere, da v realnosti več nihče ni primeren. Moški na drugi strani imamo prav tako idealizirane ženske, ki pa nimajo opravka z realnostjo in so samo naš plod domišljije in fantazij. In to, da ne znate preklopit je problem. Tudi ženske niso to kar bi mi želeli, pa vendar v skladu s konsenzom vzameš tisto, ki v največji pokrije tvoj interval zahtev, želja,….

  • ribic je rekel/-la:

    Nana Bravo! Res so same pičke na sceni.. Tvojo kolumno v ucbenike!

  • šifra je rekel/-la:

    @JB s tabo se srinjamin,tako je in pika !

  • šifra je rekel/-la:

    opravičilo…ups..lektor, na dopustu!

  • janez je rekel/-la:

    Moški imamo radi ženske.:nežne, mehke po naravi, nezamerljive, razumevajoče in podobnih značajev in narav. Na žalost v resničnem življenju moški tudi ženska ne srečata veliko takšnih ki bi si odgovarjali po naravi za skupno bivanje Če moški ali ženska nista dovolj pogumna in ne prekineta medsebojnega mučenja kmalu , takšno trpljenje lahko potraje celo življenje in to se veliko zakonskim parom dogaja.

  • JAnez je rekel/-la:

    Bravo!

    Na kurac mi grejo emancipirane ženske, “lahko vse same”. Seveda potem ko pride do nalog, ki so “domena moških”, kar naenkrat tisto “lahko vse same” ne velja več…. In tisti pičkasti del moške populacije se še celo podredi in jim pomaga pozdravit ego.

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    ženske so enakopravne takrat, ko jim paše (sem menda sem enkrat že napisal :))

    še vedno jim je logično, da jim moški po gentlemensko strežejo, vendar, če pa to počnejo preveč, jim pa ni prav in so ti moški copate in kaj še vem vse

  • Chattefuscio je rekel/-la:

    Pretirano potencirana emancipacija žensk je pripeljala slednje tako daleč, da se njihovi trendi (beri; želje) spreminjajo takorekoč čez vikend.

    In kaj je tu zdaj problem?

    Problem je v tem, da s(m)o moški za luknjico ali dve, za slasten topel obrok, ali pa vsaj za malo nežnosti in ženske družbe pripravljeni požreti ODLOČNO PREVEČ stvari. Ta performans je pripeljal vso zadevščino tako daleč, da niti moški sami ne vedo več, če so sploh še moški?!

    Več kot jasno je, da moške čakajo grenko-grenki časi, če bodo še naprej igrali neke vrste novodobnih hlapcov tem ženskuljam. Rešitev tiči le v ponovni vzpostavitvi moške emancipacijske fronte.

    Power to the women.Even more power to the man.

  • Tomi je rekel/-la:

    Nana…človek bi te kušnil. Alelujaaaaaaaaaaaaa! Končno ena ženska, ki je dojela point in povedala bistvo, ter prevzela soodgovornost za stanje. Drugi del je tudi na moških, ki so postali pezdetki in ne upajo, ne znajo ali ne zmorejo usekati po mizi (nikakor po ženski) in zagrabit babo. Vendar pa me skrbi, da to lahko popravite samo ženske. Če to omenimo moški, smo takoj označeni za nazadnjaške, butle ali celo pedre, ker kao ne maramo žensk. Com’on. Pri meni si dobila same plus pike!

  • crni je rekel/-la:

    To si pa tako lepo napisala, da bi te z veseljem vzpodbudno potrepljal po riti.

  • Aljo je rekel/-la:

    He he, majmunčeti in samice…

  • Gandi je rekel/-la:

    Odlična kolumna. V šali pravim, da bi moralo priti do vojne, da se bodo moški zopet zbudili. Pri nekaterih obstaja že velika nevarnost, da si bodo dali povečat prsi, ker v bistvu nočejo prevzeti vloge moškega v družbi, ampak raje vlogo ženske. Sprašujem se zakaj???

  • Neža je rekel/-la:

    Oh, Nana o, kako si naivna. Uporabila si nek minoren pojav - moških, ki se lepotičijo in ukvarjajo z modo - da bi lahko postavila pod vprašaj smiselnost enakopravnosti spolov.

    Daj, poglej dejstva - razliko v povprečni plači za enako delo, razliko v politični moči (število poslank, kandidatk za poslanke, ministric), razliko v urah porabljenih za gospodinjsko delo in družino, razliko v številu žensk in moških v upravah podjetij … Kdo so praviloma žrtve domačega nasilja, …? Vse to je zmerjeno in objavljeno.

  • Arh je rekel/-la:

    To. Taki, da se voha švic k so glih prišli z gozda. S sekiro na rami. ;))
    Taki k jih lohka za ljubavni tepih primeš in si čistijo zobe s škratco za čevlje.
    Hmm, ne vem kaj ima osebna higiena z osebnostjo.

    –Tiste, ki se postavijo zate, ko se neki »polž« prislini ob tvoj hrbet v polnem »busu« in dajo hitro vedeti, da imaš »dragega«.–
    Jah, seveda. Takrat ste pa vse uboge in šibke. Zakaj se pa ženske ne postavijo za tipe če jih kaka pripadnica vrste “nilskih konjev” peca? Hmm? Enakopravnost spolov? Hehe, eh, ubogi mi moški ;}

    Napačno si to predstavljaš. Ma kakšni lovci. Ali ni boljše biti kak ribič ali kaj takega? Pa kdo je reku, da od viška ne boli glava!

    Če se malo zresnim, zanimivo pravzaprav. Le glej, verjetno obstaja tudi kakšen tak - samo če ti samo pomaga v avtobusu in te pol pusti na suh … ahem vlažnem je pol bolj k. kot kaj.

    Lp

  • bepajozef je rekel/-la:

    če se ti zdi, da nisi dobro pofukana zaradi tega, ker so ženske na zahodu danes (dokaj) emancipirane (kar je samo po sebi totalen idiotizem), potem poskusi poiskati svojega prešvicanega moškega v tistih delih sveta, kjer ženske emancipacije ni.
    Zelo enostavno. In ne bo več jamranja, punči, vsak po svoje..

  • :_/_/ g r e /m/ g o r @. je rekel/-la:

    pravega moškega v tekstih, ki sem jih na to temo že bral, sploh ne prepoznam. freudisti vse posplošujejo zaradi ojdipovega, jungisti pa zaradi elektrinega kompleksa. resnica ni ne na strani prvih, ki so bolj neandertalski, ne na strani drugih, ki so hipijevski, ampak nekje v sredini. za moje pojmovanje je pravi moški tisti, ki se ob predpostavki, da se ženska vede kot ženska, obnaša kot moški in ne kot zmedenec. tako lahko oba tudi lepo funkcionirata v predpogoju vzajemne pozornosti.

    če pa se gibljemo v družbi nastopajočih zamaskirancev, pa je seveda situacija drugačna. nekatere ženske so zaradi ranjenih čustev postale pretirano moške, in nekateri moški preveč ženski. teh posameznikov ne smemo posploševati! plevel so, ovce, in ravno to hočejo razni kozmo mediji, ki kot nekakšen nadomestek za odhajajočo religijo zapovedujejo kako je treba živeti. moški nismo takšni in takšni, ženske pa ne takšne in takšne! predlagam, da se vsega tega sranja in takih posameznikov izogibamo, saj bi lahko zapadli v labilnost.

    in če še to ne bo dovolj, ter če ženske potrebujejo drugačne, še bolj prave moške, potem verjetno potrebujejo kaos, v katerem jih bo postalo strah in bodo potrebovale varnost. vse varnosti, ki jih poznamo v svetu, ki je posledica otroške permisivnosti, so le navidezne, so slepilo. razvita polovica sveta je postala preveč urejena. ker ni priložnosti na področjih, na katerih so se moški izkazovali v preteklosti, so glavno vlogo počasi prevzeli tisti mrhovinarji in pizde, ki so v preteklosti hinavsko ter zahrbtno prežali na močne in odločne, to pa so bili razni tatovi, bančniki in kakšni ekonomisti, ki v družbi reda igrajo na mir, v katerem denar daljša in lepša življenje. zato bi bilo lepo, ko bi končno tudi naš razviti svet spet kdaj prizadela vojna, da bi denar, parfumčki in droge izgubile veljavo in bi se pozabljeni moški spet zbudili in postali vidni.

    toda ne razumite me napačno. seveda ne zagovarjam kakšnih primitivnih neandertalcev in kavbojcev, ki se mi zdijo naravnost neumni ter smešni, in kakršne imamo celo v evropi (ste vedeli, da so švicarke šele po drugi svetovni vojni spustili na volišča?). rešitev vidim v prepoznavanju enakosti, podobnosti in različnosti. prepričan sem, da bi ženske vseeno morale biti družbeno povsem enakopravne moškim, saj se spola najbolj razlikujeta le še po anatomiji. moški ženski ne more prepustiti mišic, ona pa njemu ne svoje lepote. in moški bomo ženskam zavidali maternico, one pa nam falus še mnoga tisočletja. na koncu bomo pa itak postali hermafroditi in izgubili pičke ter kurce. vedno bolj osamljene in sebične nas bo zadovoljilo le še masturbiranje oziroma samofuk. do takrat se bom pa bril vsak četrti dan in si krajšal kocine pod pazduho in v mednožju, da me ne bodo motile pri športu, ker svojih fizičnih predispozicij žal ne morem pokazati v vojni.

  • tiib je rekel/-la:

    Najbolj zanimivo pisanje, kar jih je Nana napisala doslej. Pravzaprav, kar sem jih jaz prebral, vse najbrž nisem.
    Imam občutek, da se ji je požar med nogami že malce “lokaliziral” ali pa vsaj ne napreduje s takšno intenzivnostjo :-)) in, da je začela razmišljati tudi z možgani in ne samo s hormoni.

    Vedno, ko kakšna emancipirana “kavka” začne nakladati, kako so ženske v družbi podrejene moškim, kako zelo je to narobe in tako dalje… ji prijazno odvrnem: Zakaj hudiča se nobena od vas emancipiranih možač ne javi na razpise za delavce/ke v klavnici na klavni liniji npr. ali v rudniku? Zakaj nebi katera od vas šla na delo v cementarno, (k peči, seveda), v železarno npr. k talilni peči za jeklo ali na livarsko linijo?

    Veste zakaj? Zato ker je lahko blebetati neumnosti, težko je pa delati…

    Me spominja na borce proti mučenju živali, ki v usnjenih bulerjih protestirajo proti uporabi usnja in krzna. Ker je pač moderno protestirati proti mučenju živali.

    To so ljudje brez načel in s premalo pameti.

  • Okapi je rekel/-la:

    Nana je tipičen primer histerične ženske (v freudovskem pomenu histerije), ki trpi za sindromom princa na belem konju, pri tem pa svoje fantazije o idealnem moškem poskuša racionalizirati z intelektualističnim posploševanjem na vse moške.

    In ima seveda čisto prav, ko pravi, da pravih moških ni, saj ti obstajajo le v njeni domišljiji. Britvico mora pustiti pri miru pet dni, ampak šesti dan se mora obriti na tisti milimeter ali dva dolgo modno bradico, ki naj bi jo v Nanini fantaziji imeli pravi moški. Če se skrbno brije vsak dan, ni prav, če ima dolgo brado, ni prav.
    Ne sme uporabljati dišečih mil in šamponov, ampak tuširati se mora vsak dan. Ne sme se pretirano negovati in ne sme biti zanemarjen. Mora biti agresiven, ampak ravno prav. Početi mora stvari, ki so Nani všeč, in tistih, ki Nani niso všeč, ne sme početi. Moral bi tudi znati brati ženske/Nanine misli, da bi vedel, kaj tisti hip pričakuje od njega.

    V resnici bi bil moški, ki bi bil Nani všeč, največja možna pička.

    O.

  • jurij je rekel/-la:

    :_/_/ g r e /m/ g o r @.
    svaka čast, ne bi mogel bolš povedat

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Zelo zanimiva kolumna.

  • Sladki je rekel/-la:

    Pravi moški obstajamo, samo najti nas morate. In tudi nam gredo na jetra poženščeni kao metroseksualci…A se hkrati ne sekiramo preveč, bo vsaj več bejb za nas :)

  • katja je rekel/-la:

    ja!

  • Rok je rekel/-la:

    @Sladki
    Pravis, da si pravi moski, ampak da te je treba najti? Kaj pa, ce bi kar sam prilezel ven iz grma in poiskal Nano? Mislim, da bi ji bilo to bolj vsec. :)

  • miran je rekel/-la:

    Ne obstaja popoln moški, niti ne obstaja popolna ženska. Obstajajo samo dovolj dobri približki. Potem je pa vprašanje posameznika, da ugotovi, kdaj je našel dovolj dober približek in se sprijazni z vsemi napakami in pomanjkljivostmi, ki mu manjkajo do popolnosti.

    Problem je pa v tem, da tisti, ki iščejo popolnost, karkoli že to za njih pomeni, dejansko na sebe neizbežno privlačijo ravno tisto, česar si ne želijo. Na primer ženska, ki hoče ljubečega moškega, ki jo bi imel rad in bi poskrbel zanjo in za njuno družino, bo privlačila poženščeno, nesposobno copato. Ženska, ki bi rada “pravega moškega”, na sebe skoraj v vsakem primeru pritegne agresivnega, posesivnega nasilneža, ki jo bo tepel in zaklepal v hišo. Moški, ki hoče princesko, bo dobil táko, ki bo poponoma odvisna od njega in nesposobna karkoli sama narediti. Tisti, ki bi rad imel močno, samostojno žensko, bo končal z emancipirano možačo. In tako dalje…

  • bepajozef je rekel/-la:

    @tiib,
    emancipacija žensk ne pomeni zahtevo po enakem obsegu mišic ali penisu, temveč zahtevo po tem, da zaradi svoje drugačnosti ženske ne bi bile podrejene. torej, emancipacija žensk ne ogroža tvojih mišic ali tvojega ljubega penisa, kot avtorica te kolumne poskuša zelo neumno insinuirati. češ, zaradi ženske furke na emancipacijo, so tipi kastrirani in jaz, boga (prava ženska), trpim.
    ravno to je glavno sporočilo kolumne - poglejte me, jaz sem PRAVA ženska. in tipi so se (histerično) odzvali.

    eh, saj to je bil cilj, mar ne, Nana. biti všeč moškim.
    raje pokaži joške, kot da vztrajaš pri nekem kvazi intelektualiziranju.

  • Rebecca je rekel/-la:

    @bepajozef,
    hvala za te besede …

    Jaz sem misla, da lahko vse sama, pa sem misla, da sem najmočnejša, pa najbolj pametna, pa enakopravna toliko, da sem že sumljiva … sem misla in sem lahko, samo je brez veze, če je na silo. Fino je pa, da izveš, kaj in kako pa se potem odločiš kaj ti paše. Jaz rabim princa na enem konju, ampak mi je črna ljubša:-)

    Nočem, da me rešuje, naj samo poskusi živeti z mano, da dam šibkosti, ki ji pravim ljubezen (no coment), možnost, da se oblikuje, to pa drugi kot PRAVI MOŠKI ne more :-)

  • 65 je rekel/-la:

    zgleda, da se še zmer nis naučila živet. tvoj način je še zmer življenje v oblakih, navidezni resničnosti.
    Ko boš začela živet sama zase in samo zase in svojo fuflo, ki bo zadovoljna in zadovljena, se ti ne bo vedno in vedno porajalo vtvoje večno vprašanje :P

  • r.r je rekel/-la:

    Zelo dobra kolumna.