4. september, 2008 | Katja Lenart

Ko Eckman zapoje Zajca

Chris Eckman (The Walkabouts) je zapel poezijo Daneta Zajca.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na Festivalu Sanje je danes zaigral in zapel Chris Eckman (sicer bolj znan tudi kot frontman uveljavljene ameriške zasedbe The Walkabouts), ki od leta 2002 živi v Sloveniji.
Danes je Chris v družbi predstavnikov založbe Sanje (Rok Zavrtanik, Mojca Tiršek) in moderatorke Tjaše Koprivec na festivalskem odru v ljubljanskem Zvezda Parku predstavil glasbeni projekt The Last Side Of The Mountain, ki je menda nastajal več let, v celoti pa je posvečen poeziji Daneta Zajca. Pri albumu je sodelovalo več vidnih glasbenikov, med drugim tudi zvezda poljske rock glasbe Anita Lipnicka.

Nekaj uvodnih besed Chrisa Eckarta:

Povzeti prevod:
Chris E.: “Anito sem srečal pred tremi leti, ko sta me z njenim možem poiskala, da bi jima produciral ploščo…prišla sta sem v Ljubljano in v studiu Metro v Novem mestu smo posneli ploščo…In tako sem ju srečal.”

Tjaša K.: “Zvočno podobo albuma so sooblikovali tudi Žiga Golob, Blaž Celarec, vokalna skupina ČarniCe, Tomi Popit, Bernard Kogovšek, Apollon Chamber Orchestra, pa tudi Anda Eckman in Steve Wynn…”

Chris E.: “Ja, na začetku vsake pesmi začnem z akustično kitaro, glasom, zelo preprosto…potem pa s časom slišim še druge dodatke, dramatizacijo. To ploščo smo začeli ustvarjati zelo preprosto. Na začetku smo bili Blaž, Žiga in jaz v zelo majhnem, intimnem studiu, igrali smo in ustvarjali…skušali smo dognati, kaj te pesmi sploh so. Tega ne veš, dokler jih ne “zadihajo” še drugi ljudje… In pri tem albumu sem se veliko bolj osredotočal na same besede Daneta Zajca…in zvoki so bili tako še bolj dramatični…Nisem hotel zasenčiti besed, zato sem glasbo in inštrumente dodajal zelo previdno.”

Chris o svojem srečanju s poezijo Daneta Zajca in Rok Zavrtanik o delu Založbe Sanje:

Prevod:
“Pred približno dvema letoma se je to zgodilo. Moja žena je študirala literaturo in vedel sem, kdo je. Prijatelj fotograf mi je dal novo zbirko Zajčevih prevedenih pesmi. Pila sva kavo in mi je rekel, da mi bo to gotovo všeč, da je po mojem okusu…In kako prav je imel. Še tisto popoldne sem zbirko prebral in potem sem jo prebiral še nekaj tednov. Po tem procesu, v katerem sem užival, sem začel razmišljati, da bi iz te poezije naredil še glasbo, da bi naredil pesmi. Ni bilo načrtno, zdelo se mi je v bistvu zelo naravno, da iz teh besed nekaj naredim…”

In najboljše tokrat za konec - pesem z nove plošče, z naslovom Eyes, v živo:

Pa še to: Chris Eckman bo svojo novo ploščo v Sloveniji predstavil 28. oktobra, na koncertu v Cankarjevem domu. Se vidimo tam!

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • Misa je rekel/-la:

    Lepo, da se srečata dva velika svetova in se tako čutno prepleteta.

  • Veliki DrMr je rekel/-la:

    tale gringo bi se že lahko naučil slovensko glede na to, da se že par let potika po ljubljani

  • NoMAD je rekel/-la:

    al pa če bi našl še kakega slovenskega modela ki Zajca v originalu odpel…

  • Ljubiti resnico, častiti lepoto je rekel/-la:

    “Slovenski model” je Škof. Sicer mislim, da je petje nasilje nad Zajčevo poezijo, ampak okej, če že hočejo… Zajčeva interpretacija je prva, zadnja in edina, ki stoji.

  • marjeto je rekel/-la:

    a ni on že sloven c ?

  • G7 je rekel/-la:

    Če to popevko primerjamo z izvedbo Dva vrana od Čomp (Škof) je razlika precejšnja.