6. september, 2008 | Agata P.

Zakon kot majhna smrt

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Večina pravljic o dveh zaljubljencih se konča nekako tako: »Poročila sta se, dolgo in srečno živela ter umrla istega dne.« Ob vseh podrobnostih, kako se poročiti s princeso, kako pomagati princu in premagati tekmeca, je celo zakonsko življenje strnjeno v en sam stavek. Kot da bi mladoporočenca preminula ob poroki in ne po mnogo letih srečnega življenja. Tako je tudi v resničnem svetu – marsikatera ženska z vstopom v zakon vsaj delno socialno umre.

Še pred poroko se hitro spreminjaš. Žuranje ti postane naenkrat odveč. Glavni cilj »sproščanja« je pravzaprav pot do seksa? Pred kratkim so znanstveniki ugotovili, da v devetih evropskih državah mladi uživajo alkohol in mamila, ker upajo, da bodo s tem povečali možnosti za pridobitev spolnega partnerja. Zakaj bi torej pili, če lahko kakovostno seksamo doma? Ko v petek zvečer vidim gruče punc v boleče visokih petah in z očmi, ki sijejo od samega pričakovanja, me spominjajo na ptice, ki letijo na jug, ker jih tja žene nagon.

Poročena punca je za neporočeno »odpisan« primerek in njene težave so smešne v primerjavi s tegobami samskih. On je zanjo svinja, prasec, ker ni poklical. Kaj pa lahko k temu pripomni poročeno dekle? »Veš, moj je pa danes pozabil dati umazane nogavice v koš za umazano perilo?«

Samska dekleta živijo kakor v prvih sezonah nanizanke »Prijatelji«, poročene pa niso vedno »Razočarane gospodinje«. Najhuje je, ko še nimaš otrok in se torej ne moreš pridružiti taboru mamic, ki lahko ure in ure klepetajo o barvi kakca svojega malčka, hkrati pa ne spadaš več med tiste, ki vsak dan osvajajo nova srca, ti pa le nove kuharske recepte. Da ne govorim o nekaterih puncah, ki po poroki gledajo na poročeno prijateljico kot na živega dinozavra in se nemo sprašujejo: »Le kaj je na njej takega, da se je poročila, jaz pa nimam niti fanta?«

Če začneš neporočenemu dekletu razlagati o zakonskih težavah, te bo gledala, kot da si prestopnica: »Jaz se že ne bi poročila kar z nekom, ampak samo s tistim, ki ga imam zares rada.« Seveda, za neporočeno punco vse težave v zakonu izhajajo iz pomanjkanja ljubezni oziroma iz neprave izbire partnerja.

Preglobok prepad lahko zazija tudi med poročenimi in samskimi kolegi. Kar je po svoje dobro, saj na tej točki stike s poročeno žensko ohranijo le pravi prijatelji. Moški, ki so se prej motovilili naokrog v nekem dozdevnem pričakovanju plena, po poroki sčasoma izginejo, prav tako tudi tvoje telefonske iz njihovih imenikov. Ti si pa prej naivno mislila, da jih zanimaš kot osebnost? Aha, kot osebnost ženskega spola.

Na splošno si, ko si srečno poročena, sicer še naprej ženska, samo da za tabo le redko kdaj še kdo pogleda tako kot včasih – v starih dobrih samskih časih. Pa tudi če imaš odlično postavo in če nisi ravno Dezdemona, ti želja po seksu ne gleda več iz zenic in je tvoja »ženska radiacija« drugačna kot pred stalno zvezo. Moški to začutijo.

Največja napaka, ki jo lahko ob vsem tem naredi mlada žena, je, da tudi sama pristane na lastno socialno smrt. Da se osredotoči le na svojo malo družinsko celico in ko v zakonu zares zaškripa, nima niti ene kolegice ali kolega, ki bi se mu lahko zaupala. Kajti, čas in trud, ki ju vlagaš v ljudi, sta približno tako kot denar. Če ves denar vložiš v eno banko in gre ta v stečaj, ostaneš brez vsega, če pa po malem vlagaš v več različnih skladov, imaš potem, tudi če se eden sesuje, še vedno nekaj prihrankov.

Agata P.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • dare je rekel/-la:

    Ker smo na moji strani ravno nekaj modrovali o družabnem življenju, si bom dovolil, da dodam svoje mnenje! Sicer nimam namena iskati dobrih ali slabih strani zakonskega življenja, opažam pa v svoji okolici nekaj, česar v sestavku nisi omenila. Med svojimi znanci opažam zelo veliko t.i. stricev, ki so pri svojih 40 + (seveda) še kako samski pa nikakor ne dajejo vtisa, da na veliko žurajo, se družijo, športno ali kulturno udejstvujejo….ipd. Seveda je pri petindvajsetletnih dekletih čisto druga pesem, ampak v malo kasnejših letih…..če bi že tuhtal kaj je socialna smrt….ja najprej mi padejo na pamet”strici”! l.p.

  • eSENCA je rekel/-la:

    Navedla si problem, ki je znan, življenski in vsakomur jasen, poznaš zdravilo?

    Če ne ti ga povem, NEGOVANJE LJUBEZNI, POZORNOST, SPOŠTOVANJE.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Branje knjig in nasvetov patra Gostečnika!

  • nada je rekel/-la:

    Si pozabla napisat,da je poroka renta, baba s poroko doseže kar bi sicer ne nikoli. Pelcmantli, obleke najnovejše mode, zlatnina da zgleda kot novoletno drevesce,skratka dostop do moževih dohodkov brez omejitev.