14. september, 2008 | Vest

Kandidati o medijih

Soočenje o medijski sceni - celotna oddaja.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Majda Širca (Zares), Janja Klasinc (SD), Branko Grims (SDS) in Jožef Školč (LDS) so na Soočanju obljub spregovorili o medijski zakonodaji, zakonu o RTV, brezplačnikih, pritiskih na medije in poklicu novinarja.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
85 x komentirano
  • Darth Vader je rekel/-la:

    Naš dragi Princ teme bi moral tega Grizlija dat na ketno. Človek nam dela sramoto!

  • Antigona je rekel/-la:

    Denis, preimenuj prosim trenutno zavajujoč naslov. Pravilni bi bil: Branko Grims z Denisem Sarkičem o medijih. Obup.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Denis, občinstvo je bilo pod vsakim nivojem. Navijaško, primitivno, rdeče. Dajte to izboljšat.

  • grozovlada je rekel/-la:

    Človek mora skoraj občudovati Grimsa in njegovo sposobnost koncentracije. Tako kot je on sposoben nemoteno servirati svoje prepričanje ne glede na druga mnenja, očitke ali celo, ko vsi drugi govorijo hkrati, je že skoraj nadnaravno. Ne upogne se niti za milimeter. Nič ga ne vrže s tira. Deluje popolnoma nedotakljiv. Na trenutke je kljub razmerju 3:1 deloval, kot bi imel premoč.

    Po moje je android (za janševike: na videz človeku podoben robot).

  • Darth Vader je rekel/-la:

    @Štih
    Ja, dejmo občinstvo zamenjat. Mah ko smo glih pr stvari, dejmo kar vse volilce, ki ne mislijo prav, zamenjat!

  • flayo je rekel/-la:

    @ grozovlada

    Grims ne trza, tako kot JJ ne mežika, ko daje izjave novinarjem…

    androidi vsi :)

  • Diesel je rekel/-la:

    Karkoli se že dogaja - letos bom glas oddala Borutu PAHORJU. Zakaj? Ker ima edini realne šanse, da premaga J. In ker vem, da ne bo pustil na cedilu zaveznikov z leve. Zato Zares apeliram tudi na Zares pametne in desusovske, ter ostale volivce !!!

    Glas za Boruta, bo glas za spremembo, sicer bo ponovno vlado vodila ista oseba (ok, kakega igralca bo na novo stlačil v koalicijo, vodil pa seveda isto politiko, kot sedaj). Volk narave ne menja, pred volitvami morda le dlako, pa še to se ne trudi več dosti, ker vidi da mu kar gre !)

    Dajmo zares podpreti zmago Pahorja !
    Pozdravček in SREČNO
    Petra TD

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Štihov Tomaž, v našem dopisu sodelujočim je pisalo tole:

    Pozdravljeni,

    petek 12.9.2008 ob 19h - soočanje na Vesti - tematika - Mediji:

    - medijska zakonodaja
    - zakon o RTV
    - brezplačniki
    - medijska svoboda
    - novinarstvo v Sloveniji - poklic ali poslanstvo?
    - ugled novinarskega poklica

    Soočili se bodo:
    Branko Grims, SDS
    Janja Klasinc, SD
    Jožef Školč, LDS
    Majda Širca, Zares

    Vsaka stranka lahko povabi 10 gostov v publiko.

    Zdaj pa naj ti iz SDS pojasnijo, zakaj Branko Grims ni imel svojih podpornikov s strankarskimi pahljačami. Jaz jih nimam v žepu, da bi jih lahko posedel na tribuno!

    @Antigona, poglej si celih 91 minut, potem pa takole bluzi!!!

  • Mirjana je rekel/-la:

    Priznam, da sem se kar nekaj časa zabavala,..resnično se človek nasmeji,..a nekje v drugi polovici ni bilo več smešno, na karju že utrudljivo,..in če bi še trajalo bi me verjetno bolela glava.
    Človek ostane pri vsakem “odgovoru” na vprašanje g. Grimsu v stanju “koitus interroptus” …pa se vprašam, a je ta gospod v življenju en krat samkrat enostavno in preprosto odgovoril na zastavljeno vprašanje?
    Denis ni frke, dobro opravljeno…eh vi nebodigatreba novinarji,..le kdaj se boste dali ukalupiti…hm demokracija pa taka…

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Kaj pa problem materialnega vrednotenja novinarskega dela? Pa problem izredno nizkega praga potrebnih kvalifikacij za novinarsko delo in tudi s tem povezano zelo nizko stopnjo spoštovanja tega poklica. Pa recimo o razlogih zakaj se študentje novinarstva in podobnih študijev ne zaposlujejo kot novinarji in zakaj je študij novinarstva kot krovni študij te stroke daleč za časom kateru naj bi vzgajal kadre…
    To so bistveno bolj konkretni problemi novinarstva in prav tako sistemski kot vpliv politike

  • sparky je rekel/-la:

    Zraven bi morala bit dodana še anketa” kdo vas je na tem soočenju najbolj prepričal ?”.

  • Simon je rekel/-la:

    leftys pwned!

  • PeterNaVeter je rekel/-la:

    oj,
    tole je pa fajn oddaja!

    ps. :
    Denis a se ti ne zdi da je “Diesel” / Petra, zrel za spam.

    lp
    peter

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Denis, škoda da ni dvominutnega izseka. O tej temi imam zelo močno prepričanje, saj smo se v Zaresu na njej v zadnjem letu kar pošteno aktivirali.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Diesel, tudi Zares zanesljivo ne bo požrl svojih programskih izhodišč in šel v vlado z nekom, ki dela takole, kot je to praksa pri tejle vladi. Tako da ni panike. Seveda pa privoščim tvoji stranki in Pahorju zmago in mandatarstvo. In pozdravljam, da pozivaš neopredeljene k čim večji volilni udeležbi. Ravno tisti, ki so najbolj nezadovoljni, najmanj “pridno” hodijo na volitve in potem spet samo šimfamo. No tokrat bo drugače!

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Igor, poglej nekaj objav nazaj, tam je skrajšani del kot uvod…

  • had je rekel/-la:

    @ts: glede na to, da sem bil med obcinstvom, ker me je zanimalo, kako izgleda nastop grimsa v zivo, priznam, da sem bil razocaran, ker ni pripeljal niti enega svojega navijaca.. ocitno ne potrebuje podpore..

    to, da so/smo gledalci v studiju komentirali stvari, pa je posledica njegovih izjav… legendarni poteg kopij naslovnice iz reporterja, s cimer dokazuje stvari, pa je itak za v politicne anale..

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Očitno so ga potem glede prisotnosti občinstva polomili pri SDS in ne vi.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    @Ronald, Denis: Morda bi bolje delovalo z naključnim občinstvom, vendar verjetno ni več časa za takšne eksperimente. Navijaško občinstvo namreč ne glede na argumente vedno ploska svojemu - tudi za neumnosti. Boljše je, ko za dobre argumente obe strani dobita zaslužen aplavz, za slabe pa nobena. Oddaja tako izgleda bolj premišljeno.

  • had je rekel/-la:

    @ts: tudi s tem se strinjam.. sicer pa skoda, da nisi bil v studiu, ker bi videl, da se ljudje pac niso mogli zadrzevati..

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Hvala, Denis. (Zadnje dneve vas nisem uspel spremljati zaradi predvolilne vročice. Delamo…)

  • angie je rekel/-la:

    Grims dejansko javno laže, pri tem pa strmo gleda v kamero kot najbolj nedolžno jagnje(no, kakšen SDS župnik bo to razumel in bo lahko dobil Božje telo v usta): Tanja Starič je že večkrat demantirala njegovo natolcevanje o nekakšnem Golobičevem režiranju volitev, ampak - kot pravi Širca - tega si noče zapomniti. Ker mu tako ustreza..Stane Granda (SDS) pa je daleč večji nesposobnež kot je bil njegov predhodnik. Saj še programopv ne gleda niti ne posluša.Tudi mene zanima, kdo odloča v RTV?

    No, Grims: kdo je napisal znameniti plonk cegelc? Školjča in slovensko javnost to zanima.

    In podatki o J. bodo, ko bo finska policija končala delo.
    Blaž Zgaga je že večkrat v večeru in nazadnje v Dnevniku demantiral janševo izmišljotino, da naj b ga bil kriv ugrabitve majorja.
    Magnetograme ;Grims, ljudje beremo! So na internetu v DZ. Tudi vaše klobase.

  • nekdo je rekel/-la:

    Dobro bi bilo, če bi čez en teden spet povabili Grimsa v studio, medtem pa bi novinar vse stvari, ki jih je Grims rekel, preveril in mu jih potem postavil kot dejstva, pa da vidimo kje se je zlagal in kako bi se začel ven vlečt. Da bi bilo fer, se enako naredi še za ostale kandidate.

  • Rok je rekel/-la:

    Nekdo je zapisal, da je bilo razmerje 3:1. Meni se je zdelo 4:1. Četvorki pa se je pridružilo še celotno občinstvo.

    Golo navijaštvo in kreiranje mnenjskih bitk s tako številčno premočjo ene strani sta jasna znaka (ne)objektivnosti prispevka. Čudim se Školču, da je pristal na kaj takega. Včasih bi se mu zdelo nehigienično. Zdaj pa - očitno rabimo čisto nove liberalce, ne le nove maskote starih.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Rok, po mojem mnenju je bilo še veliko huje. Rezultat je bil tri ena proti nič. 3 za zagovornike svobodnih medijev, en profesionalen novinar z nevtralno držo in nič argumentov nasproti svobodi.

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Štihov Tomaž, na Vesti (tudi prek Facebooka) smo vsaj dva dneva tik pod napisom Vest reklamirali dogodek s pripisom Vabljeni!, pa ni bilo pretiranega odziva. Poglej, drugič pridi še ti osebno, pa bo. Ok? Ti pošljem vabilo po elektronski pošti, pa nimaš možnosti opravičila, da ne boš zmogel.

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Zdaj pa malo komentiraj odgovore, ne pa zakulisje oddaje!!!!

  • nekdo je rekel/-la:

    Kaj pa če je bil Grims namenoma brez navijačev. Že tako je zgledal “bogi” proti ostalim trem… potem ga pa še nihče iz publike ni maral. Nikoli ne veš na kakšne note igrajo v določenih strankah hehe

  • nekdo je rekel/-la:

    Predvsem bi ga moral novinar bolj priviti in mu ne dopustiti da kar neka žlobudra, ampak naj odgovori na nekatera vprašanja. Stalno se je neki izmikal in napihoval druge stvari, da bi se vprašanje ki je bilo namenjeno njemu, nekako pozabilo.

    Pa tisti magnetogrami… tu bi mu moral novinar rečt, “no da jih slišimo”… ker Grims je na koncu že za vsako stvar rekel da poglejmo magnetograme… ker nihče ni nič reagiral in je vedel da s tem kao vse utiša…

  • Rok je rekel/-la:

    Igor Đ.: dvomim, da imaš svoje osebno mnenje, saj v tvojem imenu govori nekdo drug. V tem si povsem na istem, kot npr. Diesel. Počakati moraš, da nekdo najprej nekaj pove, in lahko začneš šele potem navijati zanj.

    Ker je prvi očitek, ki ti bo najbrž padel na pamet, ta, da tudi jaz nisem povedal česa vsebinskega, ti povem kar takoj: medijski predpisi so tudi že prej (posredno in neposredno) regulirali politično delovanje medijev, legalizirali vpliv države in njenih demokratično izvoljenih teles na javno RTV itd. In če verjameš, da bi bilo pod oblastjo vaše stranke kaj drugače, si zelo zelo naiven človek.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Rok, no pa sem naiven. A v tem primeru se bom boril še proti svoji stranki. (Ne morem pa nekoga vnaprej obsojati, pač pa šele, ko stori dejanje in mu ga dokažemo. Pod to vlado pa se je medije na veliko uravnotežalo. Na to sem bil pozoren. Še posebej potem, ko so tudi mojo šolo uravnotežili.)

  • Rok je rekel/-la:

    Igor Đ: tvoja šola je medij? Gotovo bi bila po zmagi tvoje stranke znova uravnotežena, kot je prav za našo stvar. Morda bi celo ti dobil kako nagradno pozicijo v njenih organih … In se seveda ne bi boril proti temu. Pozabil bi na načela politične higiene, kot se je to že zgodilo sogovornikom v oddaji.

    Šele ko boš primerjal npr. oba zakona o RTV SLO, prejšnjega in sedanjega, boš lahko sploh kaj govoril o tej problematiki. In če se boš hotel pametno odločiti na volitvah, preberi vsaj osnutek, ki ga ima morda že pripravljenega tvoja stranka. S posebnim poudarkom na členih, ki govorijo o kompetencah vlade in državnega zbora.

    OK?

    In potem se spet kaj oglasi.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Rok, meni moja stranka ne more niti malo pomagati do nobenega položaja na moji šoli. Učim namreč na fakulteti in univerze, ki je po zakonu in svojem notranjem prepričanju avtonomna in si ne da soliti pamet politikom. In, če te že zanima, na šoli sem dobil že dobil podporo večine glasovalcev za neko funkcijo, a je nimam, ker smo zaradi vsesplošne apatije bili nesklepčni. (In še nekaj. Moja katedra je pretežno desna, tako da politično udejstvovanje kvečjemu škodi mojemu položaju med neposrednimi sodelavci, od katerih sem najbolj odvisen.)

  • had je rekel/-la:

    @rokg: predvidevam, da ti poznas trenutni rtv zakon, kot tudi zaresovega? mogoce pa si celo pomagal grimsu pisati ta zakon, v katerem je sodeloval cel kup priznanih avtorjev svetovnega porekla.. no, na posnetku se vidi, da jih ni znal nasteti prav veliko in da je bilo 90% programa taksnega, kot ga je napisal sam..

    se kaj?

  • Rok je rekel/-la:

    O visokem šolstvu se morda pogovoriva pod kakim drugim prispevkom. Dotlej pa le upoštevaj moj nasvet iz gornjega komentarja.

  • Rok je rekel/-la:

    @ had, s tabo pa se bom pogovarjal, ko se naučiš uporabljati šumnike in sičnike.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Rok, imel sem priložnost v živo videti, kako se zakon izvaja pod to vlado… In ne, za potrebe tele debate ne bom še enkrat bral vse, kar vem o popravkih zakona na slabše pod to vlado. Vem le, da mediji morajo biti neodvisni. Vključno z javnimi. (Ja, poznam farso s plonk listki…)

  • lektor je rekel/-la:

    Igor Djukanovič… ne bom še enkrat bral VSEGA - je prav (koga ali česa ne bom bral, se vprašamo, preden kaj napišemo slovensko)…

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Hvala lektor. Vem. Večkrat imam težave z rodilnikom.

    Obenem bi tudi jaz tebe prosil, da moje ime napišeš pravilno slovensko. (Dj je hrvaški nadomestek za Đ na pisalnih strojih, ki nimajo đ-ja; č ni pravilno.)

  • Revolucija je rekel/-la:

    @Igor Đ

    A EPF je desna, kaj pa tisti gospod, ki kanidira na za LDS (Davorin Kračun).

  • južnoštajerski pero v mariboru je rekel/-la:

    Jao gospa Podbradek je pa tipičen predstavnik nekredibilnega novinarstva in oporna točka da novinarjem ni za zaupati

  • monika je rekel/-la:

    Grims je res nadarjen za verbalno gimnastiko. Vse pa jih daleč presega Školč: druge sprašuje konkretno in sam ne napihuje stvari tako, da so bolj bombastične, njegove ironije pa, kot kaže, večinoma sploh ne opazijo. Škoda, da ni v drugi stranki.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Revolucija, komentiral sem samo svojo katedro (za kvantitativne ekonomske metode) in ne cele fakultete. Izven nje sem zelo malo odvisen od kogarkoli in tudi nimam nikakršnih prodekanskih ambicij. Tako da me motijo Rokova natolcevanja. Podobna so Reporterjevim. Pred celotno slovensko javnostjo izpostaviš svojo željo po kandidaturi za poslanca z namenom, da pridobiš poslansko imuniteto. Halo? A takšna podtikanja se kar naprej pojavljajo in jaz jih poskušam sproti odpravljati.

  • razumnik je rekel/-la:

    @rok “s tabo pa se bom pogovarjal, ko se naučiš uporabljati šumnike in sičnike.”
    če se že izogibaš vsebinskemu odgovoru s tem prozornim grammar nazi argumentom, potem imej vsaj prav in se nauči kaj so šumniki, kaj pa sičniki, preden drugim soliš pamet okoli tega.

  • Darth Vader je rekel/-la:

    @Rok
    Vlada in DZ sta v zakonu lahko omenjena v zvezi s pristojnostmi ne pa kompetencami.
    Nekompetenten za komentiranje zakonov si npr. lahko ti, Vlada in Državni zbor Republike Slovenije pa imata lahko v skladu z zakonom določene pristojnosti.

    Zakon o medijih pa je pisala očitno nekompetentna oseba. Zato:
    - se ga ne da izvajat
    - je diskriminatoren
    - njegovi učinki niso merljivi
    - podreja (posebej javne) medije trenutni (katerikoli pač) politični oblasti

    In evo še tole: čšžćđ (vstavi po potrebi, da boš lahko bral tudi misli drugih)

  • angie je rekel/-la:

    Grimsu so navijače očitno po pomoti pozabili delegirati, njegova volilna baza pa je tudi malce daleč na podeželju. Ali pa jim jih preprosto zmanjkalo, ker imajo toliko drugih opravkov po državi. Eni sedijo recimo za računalniki in delujejo od daleč…

  • angie je rekel/-la:

    @nekdo “Pa tisti magnetogrami… tu bi mu moral novinar rečt, “no da jih slišimo”… ker Grims je na koncu že za vsako stvar rekel da poglejmo magnetograme… ker nihče ni nič reagiral in je vedel da s tem kao vse utiša…

    :))

  • angie je rekel/-la:

    @nekdo “Pa tisti magnetogrami… tu bi mu moral novinar rečt, “no da jih slišimo”… ker Grims je na koncu že za vsako stvar rekel da poglejmo magnetograme… ker nihče ni nič reagiral in je vedel da s tem kao vse utiša…

    :))

    In “ne boste verjel’(priljubljena grimsova fraza)_ mojster govorne manipulacije je magistriral na tolikokrat popljuvani FDv pri nekem body bilderju… in ne na Harvardu, da ne bo pomote

  • englishman je rekel/-la:

    janja klasinc: “mi mamo velko napako, mi smo demokratični.”

    dej ga sekat no. že ob branju komentarjev na vest.si človek vidi, da je tisti, ki se ne strinja s t.i. “liberalci”, takoj označen za “janšista”, “klerikalca” innevemkajševse. jaka demokratičnost in liberalnost

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Englishman, jaz zagotovo poslušam vse komentatorje ne glede na politično usmeritev. Zelo pa okrcam primitivce (ki npr. s forumov odganjajo vse ženske po vrsti). Janšist pa je Grims.

  • Speerance je rekel/-la:

    @englishman

    Narobe. Pravilno bi bilo “ga komunajzarski rdečuhi, verniki murgelskega palčka in levaki nasploh takoj označijo za…”

  • Rok je rekel/-la:

    @ razumnik & Darth Vader

    Ali namerava “nova politika” poenostaviti slovenščino tako, da bo zmanjšala število znakov v naši pisavi?

    Mogoče namerava ukiniti tudi vse pristojnosti vlade in državnega zbora v zvezi z delovanjem javne RTV in s tem omogočiti njeno popolno neodvisnost od politike in države?

    Glede (ne)kompetentnosti oseb, ki so še v prejšnjih mandatih pisale Zakon o medijih (to po naravi stvari ne more biti delo enega samega človeka in bi jih lahko kar nekaj našteli), se lahko deloma strinjam. Tudi glede (ne)kompetentnosti tistih, ki naj bi ga izvajale, tedaj in danes. V luči te debate pa me zanima predvsem (ne)kompetentnost tistih, ki na tem področju napovedujejo nekaj bistveno novega; dokler govorijo samo o abstraktnih spremembah, niso prepričljivi. Sploh pa ne na soočenju, na katerem se jih cela skupina strne v premočno fronto, ki že zaradi svoje številčne premoči namesto vsebinskega pogovora melje svojega nasprotnika. Je to podoba medijev prihodnosti?

  • Darth Vader je rekel/-la:

    @Dragi Roki
    Vprašanja, ki si jih zastavljaš so sugestivna in manipulativna. Na njih sploh ne nameravam odgovarjati, saj te odgovori očitno ne zanimajo (ti jih že poznaš in si jih vključil kar v vprašanja).

    Moj odziv, je bil na tisto, kar si sam kvasil (pa očitno pozabil prebrati).

  • had je rekel/-la:

    @rok: ti si pa zahteven.. no, ker si ravno ti.. sem se potrudil in poiskal c,s,z.. sedaj pa pricakujem tvoj odgovor.. bo slo?

    Predvidevam, da ti poznaš trenutni zakon o javni televiziji, kot tudi Zaresovega? Mogoče si celo pomagal Grimsu pisati ta zakon, v katerem je sodeloval cel kup priznanih avtorjev svetovnega porekla. No, na posnetku se vidi, da jih ni znal našteti prav veliko in da je bilo 90% programa takšnega, kot ga je napisal sam (njegove besede).

  • nekdo je rekel/-la:

    Omenil je enega in ta naj bi bil celo na Harvardu… in to je tako poudaril, kot da je boga za pirhe stisnil. Bi bilo fino preverit to osebo, da vidimo, če nas ni Grims spet okrog prnesu

  • Rok je rekel/-la:

    @ had, razočarati te moram, saj “…Zaresovega zakona…” o RTV SLO ne poznam. Ga poznaš ti? Pogovor bi bil lahko dosti bolj konstruktiven, če bi ga poznala, saj bi tako vedela, kam konkretno v zvezi z javnimi mediji cilja “nova politika”.

    In Grimsu nisem pomagal pisati veljavnega zakona, niti ne vem, kdo je to počel. Se mi tudi ne zdi ne vem kako pomembno, pomembneje je, da je šel predlog skozi vse predpisane zakonodajne procedure, v katerih je gotovo sodelovalo kar nekaj pristojnih strokovnih služb s svojimi ljudmi. (Preglasovalni stroj, s katerim večinske vladajoče koalicije že od nekdaj sprejemajo npr. novele zakona o RTV po svoji podobi, pa tudi ni nič novega. Ne verjamem, da bo v naslednjem mandatu kaj dosti drugače, ne glede na to, kdo bo na oblasti.)

    Drugače pa strešice iz naše abecede (čeprav si bil pri njihovi uporabi površen) napravijo tvoj komentar lepo berljiv. ;-) Človek dobi občutek, da znaš pisati tudi v lepi slovenščini.

  • Robert je rekel/-la:

    Rad bi se zadržal nazaj, ampak taka primitivna gamad kot je Grims, pa to ni res.
    Glas ihtavega pohlepa hlapcev. Hinavska, lažnjiva, priliznjena pizda. Ta je pa res isti kot najbolj zagrizeni komunisti v tistih časih, pohoda delavcev in kmetov na mesta! Ironija zgodovine.

  • Robert je rekel/-la:

    Pa kir je to nabijaški Grimsov nivo, užaljen kmetič. Pa kaj boste vi s to oblastjo, FOUŠISTI? Tlačil vse kar ni vam podobno. In tega je “gospodje iz SDS, velik za skidat“, veste!

  • Blaž je rekel/-la:

    Grims je z nekaj dejstvi spet povzročil orgazmičnost v levem gnezdu…

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    @Denis: Keep it cool. Na vsak predlog odgovoriš, kot da bi te napadal in ne predlagal izboljšave tvoje oddaje; za katere pa si očitno že sam vedel in je bilo le težavno v roku dobiti primeren ambient. To ni pri projektih nič nenavadnega.
    p.s.
    Ker sem sposoben povedati več vsebinskega in smiselnega od vseh nastopajočih se v občinstvu ne bi ravno dobro počutil. Razen, če bi zraven mene posedli Katjo Buda.

  • konec je rekel/-la:

    Majda Širca (Zares), Janja Klasinc (SD), Branko Grims (SDS) in Jožef Školč (LDS)

    mislim, da je odstotek pravilen, že to pove kdo ima v rokah medije.
    3/4 levica, 1/4 SDS.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Vsebinsko je bilo meni zabavno to, da sta Majda in Janja nekdanji RTVjevki, danes pa kandidatki za poslanki levice. In iz te pozicije z vso vnemo in resnostjo zagotavljata, da levica na RTV v prejšnjih mandatih ni imela vpliva.

    @Denis: Z veseljem vam napišem prispevek o tem, kaj bi bilo treba storiti z mediji. Da bi pa debatiral kdo je čigav? Ti pogovori so eno samo pretvarjanje. Vsak bi rad razglasil svojo leto nič po Pol potovem zgledu.

    Jaz mnogo raje debatiram, kaj bi bilo treba narediti danes, da jutri ne bo enako. In vem, da recept “dajte nam moč in bomo zakon spremenili tako, da bo dober za vse” nikoli ni deloval in nikoli tudi ne bo deloval.

    Imeli smo tri mandate enih, en mandat drugih - zadeve so jasne. Kakšne bistvene razlike v načinih dela ni. Bili so na začetku mandata, ko smo imeli na mizi reformni paket, toda Janša se je zelo hitro začel vesti kot Drnovšek. Zato ima levica danes tudi nepremostljive težave z alternativo in jo išče v ezoteriki tipa “gospodarska rast ni najpomembnejša + mi ne bomo kopirali besed od Blaira, zdaj pa nas volite”.

    V resnici v Slovenski politiki obstaja le en voditelj. Janez Janša (osebno) in Janez Janša II. (Golobič). Če se ne bi pojavljala na istih soočenjih bi sumil, da gre za eno in isto osebo.

  • Blaž je rekel/-la:

    @Tomaž Štrih
    Govorite o neizpeljanih reformah? Glede na delovanje-reakcijo opozicije, sindikalistov, medijev, sodnikov, šolnikov , policistov…, in ostalih imam občutek , da smo zaradi delovanja te vlade pred neko revolucijo. Malo še manjka pa bodo začeli streljati. Mislim, da je bilo v tem mandatu poleg ostalega (predsedovanje, euro…), narejeno ogromno sprememb na bolje. Lahko bi bilo storjeno še več se strinjam ampak za tako velike spremembe je potreben nek konsenz ne pa izvajanje male revolucije iz zgoraj naštetih podsistemov, ki so zato ključni… Kot danes izgleda bo na dan volitev v podporo opoziciji stavkalo pol države kot se je to zgodilo pri prejšnjih volitvah ( novinarji).

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Blaž, nobenih resnih liberalnih reform v preteklih 20 letih niso izpeljali s konsenzom. Čisto vsi reformisti (brez izjem) so imeli po letu dni 10% - 20% podporo. To je usoda reformistov. Vendar pa to ni konec reformistov. Še čisto vsaka evropska reformna vlada doslej je bila ponovno izvoljena (z izjemo Švedskih liberalcev, ki se jim je po krivdi njihovih predhodnikov razpadel gnil bančni sistem).

    Švedski liberalci so danes ponovno na oblasti. Kljub dejstvu, da so najbolj v zgodovini oklestili državno porabo, uvedli voucherje v šole in povečali število otrok v zasebnih šolah za 10x, privatizirali velike javne sisteme, npr. zdravstvo do točke, ko lahko medicinske sestre ustanavljajo s.p.je in pogodbeno delajo v zdravstvenih domovih.

    Nižanje javne porabe in ukinjanje privilegijev vedno privede do upora lobijev običajna reakcija. Resnična alternativa v Sloveniji se tega upora ne bo ustrašila. Tisti, ki govorijo o konsenzu in “nekriznih razmerah” (hkrati pa prek svojih medijev namerno sami ustvarjajo krizo) ne bodo spremenili ničesar. Skušali bodo biti arbitrer med največjimi interesnimi skupinami in z denarjem nahraniti novinarje. To je drnovškoizem in zaenkrat kaže, da sta oba bloka to sprejela kot svojo strategijo.

  • angie je rekel/-la:

    @nekdo “Omenil je enega in ta naj bi bil celo na Harvardu… in to je tako poudaril, kot da je boga za pirhe stisnil. Bi bilo fino preverit to osebo, da vidimo, če nas ni Grims spet okrog prnesu”

    To je tisti mrkogledi K.Jaklič, ki v Odmevih ponavadi nadomešča Makrovića in Tomšića, kadar slučajno nimata časa, onadva pa sta, kot je znano, nadomestek z slavnega Slivnika, ki je že nekaj časa raje v senci. Kdo ve, kaj čara, kajti ni človek, ki bi lahko preživel brez reflektorjev janosti. Gotovo piše Kučanov klan 2. del

  • angie je rekel/-la:

    # konec pravi:
    15. september, 2008 ob 13:34

    Majda Širca (Zares), Janja Klasinc (SD), Branko Grims (SDS) in Jožef Školč (LDS)

    mislim, da je odstotek pravilen, že to pove kdo ima v rokah medije.
    3/4 levica, 1/4 SDS.

    Medije imajo v rokah tajkuni, a ti ni janše tega lepo povedal. Eden od njih je stranka SDS z vsemi svojimi trobili…

  • Lolek je rekel/-la:

    UH, kako komaj čakam na nedeljo, da bo spet vsega konec za 4 leta, ker teh umotvorov je vsak dan več.
    Potem se pa znova vidimo čez 4 leta. Mogoče na nevest.si.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Dragi kolega. Hudo dvomim da bo katerakoli vlada ob projeciranih razmerjih moči med blokoma in pretresih, ki nas čakajo zdržala celoten mandat.

  • Lolek je rekel/-la:

    Tako se je govorilo že pred 4 leti. In glej ga vraga, spet se zgodba ponavlja …

  • Peter K je rekel/-la:

    Mislim, da bi bilo za vse “mladojanševce” dobro, če si malce pogledajo, kako se je izoblikovala, podoba vodilnih slovenskih medijev in zakaj so se postavili kot branilci, po vašem, levičarskih vrednot (samo namig: Lajovic ima daljše prste, kot se zdi. - tudi lepljive: Riedl -> Avstralija (?)).

    Koliko let in neizprosnega trpljenja je bilo potrebnega, da smo se znebili Mita Trefalta?

    V NEDELJO VSI NA VOLITVE! ZABRIŠIMO JANŠO V PEPEL ZGODOVINE!

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Klemen ni “famozna oseba”, ampak brilijanten pravnik. Eden najboljših iz svoje generacije na Harvardu (ki je poleg Princetona najboljša univerza na svetu). Škoda bi bila, da bi se ga diskreditiralo samo zato, ker nekomu niso všeč njegova strokovna stališča.

  • Blabe je rekel/-la:

    Eno boljše vodenih volilnih soočenj! Lp

  • Blaž je rekel/-la:

    Grims 1:0 Rdeči
    Naslednjič predlagam 10 na enega.

  • lucko je rekel/-la:

    Do te oddaje na vesti mi ni bilo jasno zakaj se niso hoteli soociti GG, KK in BP z JJem. Sedaj mi je pa povsem jasno. In Denis mu je padel na foro. Nesorazmerno veliko casa je imel Grims tukaj na razpolago. Na case sem imel obcutek, da vec kot polovico. Ce bi bilo to tudi na tistem soocenju bi bilo nefer do vseh drugih, kot je bilo to tukaj, a hvala bogu, je Grims antireklama za SDS in sem sedaj se bolj preprican, da moram voliti levico. Le se koga je vprasanje, ceprav se mi pocasi ze zdi…

    In ja Blaz, 10 na ena bi bilo se bolj ne fer za tiste 10… Predlog na mestu…

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Sijajno. Komentarji počasi izgubljajo pomen, maske padajo. Ljudje se vročično deklarirajo, večina na primitivnih rdeče črnih temeljih, drugi na vrednostnih, časovnih, tudi vizualnih osnovah,…Nedelja se približuje. Babice šivajo zastave, dedje loščijo značke in barvajo drogove. V boj!

    In ostaja nas nekaj 10 apolitičnih “kretenov”, ki jim ta časten status vsi izpobijajo s trditvami, da nihče ni apolitičen :)

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    @Tomaž Štih #62

    Dejstvo, da je Majda Širca iz novinarstva prišla v Zares, še ne pomeni, da je celo novinarstvo zaresovo. To je podobno, kot bi trdil, da je moja katedra leva. No, bom še bolj oseben. Ker ti širiš ameriški tip liberalizma, so (po tej tvoji logiki) očitno zrušile imerialistične zahodne sile, ki so tebe infiltrirale v Jugoslavijo. Bravo ti, dol Janša. In dol vsi mi, ki smo dejansko tlakovali pot nenasilnim demokratičnim spremembam v bivši državi.

  • lucko je rekel/-la:

    @Matjaž Germ:

    Ja mogoce obstaja razlika med definicijami politicnosti. Vsaka stvar v katero nisi prisiljen je politicna odlocitev. Se celo to kako bos reagiral na stvari v katere si prisiljen so politicne odlocitve. To mogoce ne razumes, zato ne razumes zakaj si tudi ti politicen. Politicno ni nujno povezano s strankami… So le en aspekt politike…

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Lučko, saj ravno o tem sem govoril :) Sicer pa je tvoje mnenje o tem, kaj vse je politična odločitev rahlo ekstremno.
    Sicer pa sem se sam navezoval na politiko v ožji definiciji termina,kot usmejanje družbenih procesov s strani države. Ti pa verjetno govoriš o politikah v množini in v bolj podrobnem pomenu. Mislim,da se nihče od komentatorjev ne nanaša na takšno pojmovanje politike, ker je v predvolilnem času pomembna predvsem prva varianta, kar je logično. :)

    Sicer pa je termin apolitično verjetno še najbolje opisan z apatijo ali celo antipatijo do političnih zadev in odsotnostjo izraza političnega stališča in ga jaz ne razumem kot odsotnost mnenja v splošnih načelih različnih politik, denimo zdravstvene, šolske….

  • konec je rekel/-la:

    Igor Đukanović pravi:

    15. september, 2008 ob 23:12

    Dejstvo, da je Majda Širca iz novinarstva prišla v Zares, še ne pomeni, da je celo novinarstvo zaresovo. To je podobno, kot bi trdil, da je moja katedra leva.

    Kaj pa drugega je?
    Lukašenko pa na FDV-ju poučuje o ZDA (obupno kako nizko lahko pade tako imenovana oz. samooklicana STROKA).

    Kulturno je Slovenija izrazito “levičarska” (če uporabimo eufemizem) , čeprav tega “profesorji” ne bodo nikoli priznali, ker drugače bi bilo jasno kako to in zakaj so tam.

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Lukašenko= Lukšič :) ?

  • asd je rekel/-la:

    sarkič - malo več objektivnosti. tako se je na levo stran postavil da je neverjetno.

    sarkič je rekel: saj je imel janša možnost se braniti. branjenje obtoženca ali pa kao “objektivno” poročanje tretje osebe ima čisto drugačen vtis pri poslušalcih.

  • konec je rekel/-la:

    Matjaž Germ pravi:

    16. september, 2008 ob 13:31
    Lukašenko= Lukšič :) ?

    Seveda, iste ideje, ista preteklost, iste nostalgije, iste politične metode, isto sovraštvo do vsega kar ni rdečega ali pa diši po zahodu.

  • vinetu je rekel/-la:

    Uvodna predstavitev: Majda Širca, Janja Klasinc, GOSPOD Branko Grims in Jožef Školč…a to zato, ker je ta sluzasti edini v obleki..? :))

  • Šakal je rekel/-la:

    Mnjah, še kar zanimivo, ampak tale novinar je pa mal mimo, spušča se v Grimsa, kot, da je peti kandidat v oddaji. Zelo amatersko.