19. september, 2008 | Igor Ž. Žagar

Leteči sloni na pravi poti

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Seveda ni vseeno, kdaj kaj govoriš. In komu. Četudi se publika zdi ista (in enako brezoblična), na primer televizijski avditorij, se nagovorjenci, predvsem pa nagovorjeni, (zato, ker se kot taki prepoznavajo sami) lahko spreminjajo. Glede na čas in tek dogodkov pač.

Poglejmo, na hitro, kaj se je zgodilo od prvega televizijskega predvolilnega soočenja pred nekako desetimi dnevi do včerajšnjega.

Zgodila se je na primer oddaja finske televizije o Patrii. Ki seveda ni bila finska, ampak slovenska. Zato je slovenski zunanji minister na Finsko pošiljal diplomatske note, naj zadevo nemudoma raziščejo, slovenski premier pa telefonaril finskemu in ga spraševal, ali so v dokumentih, o katerih govori finska oddaja, res omenjeni slovenski funkcionarji. Zanimivo, ko so ministra za obrambo vprašali, zakaj se je po informacije o morebitnem podkupovanju obrnil kar na Patrio, ne pa na finske preiskovalce, je odgovoril, da zato, ker bi to lahko razumeli kot pritisk. Seveda pa kot pritisk ni mogoče interpretirati prošnje predsednika slovenske vlade finskemu, naj poseže v delo finskih preiskovalcev. Ne, interpretira se kar sama, kot način videnja delovanja države. Družinski in domačen.

Potem se je predsednik slovenske vlade odločil, da pokaže, kdo je. In je stopil med zabavljače. Slovenske zabavljače za finsko publiko. Skupaj s finskimi estradniki in starletami je kratkočasil gledalce razvedrilnega programa ene od finskih zasebnih televizij. Na koncu je dobil pisma za Božička, da bo imel iz zapora – če se v njem slučajno znajde – komu pisati. Denarnice si mu pa voditeljica bojda ni upala ponuditi. Predsednik slovenske vlade in njegovo javno mnenje pri tem sploh niso opazili, kaj ta »darilca« dejansko sporočajo: da imajo namreč Finci kaj malo dvomov o verodostojnosti navedb v oddaji, ki je slovenskega predsednika vlade katapultirala med estradnike … Pri vsem tem se seveda ni prav nič čuditi, da so sloni pričeli leteti: ko pomendrajo ves porcelan, jim kaj drugega tudi ne preostane.

In potem so se pojavili tisti odurno mrhovinarski napisi na SDSovskih plakatih: »Vsakemu upokojencu bomo …« in » … podarimo šolo varne vožnje« in podobne pritlehne (pod)kupljivosti. Sporočilo: ljudje so poceni, nekaj cukrov bo zadosti.

Pri vsem tem pa so ljudje pričeli študirati svoje nove plačne liste in skorajda družno ugotovili, da jim novi plačni sistem ni prinesel višjih plač, kot so krošnjarji obljubljali, ampak v številnih primerih celo nižje. Nekako tako kot ob davčni reformi, ki večini ni prinesla nižjih davkov, ampak doplačila.

Tose je na primer zgodilo med začetkom televizijske volilne kampanje in včerajšnjim soočenjem na POP TV. To je tisto, kar lahko »zamenja« publiko, to je tisto, kar lahko prestavi vloge nagovorjencev. Seveda moj prikaz ni v ničemer objektiven, ampak zainteresiran in opredeljen, prav kakor ni v ničemer objektivno videnje tistih, ki se s takšnim prikazom ne strinjate. Objektivnosti in nevtralnosti pač ni, in če se kdaj slučajno zgodi, da se o kaki stvari vsi strinjamo, to ni zato, ker bi bila ta stvar »resnična«, za »resnično« jo naredi prav to, da se o njej vsi strinjamo. Ali, ko se pogledate v ogledalo, vidite sebe? Ne, vidite svojo podobo. Kako ste torej lahko prepričani, da podoba nečesa, kar niste vi – nekega dogodka, na primer - ni le podoba, temveč kar stvar sama? In v podobi včerajšnjega soočenja je – pa naj ga gledamo z leve ali desne - nekaj nedvoumno manjkalo. Manjkala sta Janša in Pahor. Seveda sta bila tam, ampak delovala sta, kot da ju ni. Prvi je večji del časa, ko ga je lovila kamera, zmajeval z glavo, se redko javljal k besedi, in ko jo je dobil, kazal izrazit upad retorične bojevitosti. Drugi je namrgodeno stal ob strani in zdolgočaseno odgovarjal na vprašanja. Da bi se za katero od ponujenih tem posebej zavzel, ni bilo videti. Tudi interesa ne. Kot da se je ob nepravem času znašel na nepravem mestu. Ali pa, da je vse – zaradi zgoraj opisanih dogodkov, na primer - že odločeno in posebno verbalno naprezanje ni več potrebno. No, bomo danes zvečer videli, ali si imata še kaj povedati, ali pa lahko prižgemo sveče…

In tako so si pozornost pač vzeli drugi. Po mojem skromnem mnenju predvsem Golobič, Peče in (deloma) Kresalova. Ne glede na to, kaj si kdo o njihovih argumentih lahko misli, ali se z njimi strinja ali ne, je pač treba priznati, da so se v oddaji vsaj angažirali. Da niso stali ob strani. Da so o ponujenih temah skušali izraziti svoje stališče in ga, kakor pač kdo, tudi utemeljiti.

Verjetno sem profesionalno preveč deformiran, ampak najbolj organiziran in strukturiran nastop je brez dvoma pokazal Gregor Golobič. Profesionalno deformiran pravim zato, ker so njegovi argumenti vse preveč racionalni in premalo poenostavljeni, (premalo poenostavljeni na način, da za neki učinek ponujajo tudi več medsebojno prepletenih vzrokov, ne le vsakomur in takoj všečno »resnico«) da bi lahko dosegli »širše množice«. Tistih, ki jih pritegnejo verbalne spretnosti pa je bolj malo. Veliko bolj všečno je žuganje, »Ko bomo mi v vladi …«, in obljube o razkrivanju in čiščenju svinjarij. To dvoje je (bila) stalnica vseh dosedanjih Jelinčičevih nastopov – brez konkretnejših navedb, kaj se bo zgodilo, »ko bodo v vladi« - in bi lahko počasi delovalo že malce plitko in obrabljeno. Ampak, z vztrajnim ponavljanjem istega se uspešno prodajajo tudi raznorazne kreme in druga kozmetična roba. In čemu je kozmetika namenjena? Videzu.

O preostalih treh, še neomenjenih, ni prav dosti povedati. Vsaj zanimivega ne. Verjetno zato, ker tudi sami niso povedali ničesar izrazito zanimivega in izstopajočega in očitno bolj stavijo na že opredeljeno volilno bazo, kot pa na svojo sposobnost, koga (na novo) prepričati. Posebne vrste izjema je morda le Andrej Bajuk, predvsem zaradi svojega volilnega gesla: »Vse kar lahko povem, raje naredim.« In ker tisto, kar lahko pove, (bojda) raje naredi, je bil v glavnem tiho.

Igor Ž. Žagar

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
34 x komentirano
  • viktor je rekel/-la:

    KAJ BO DOBREGA ČE ZMAGAJO TISTI IZ LEVE SCENE

    1. Notarske tarife bodo ponovno zvišali!

    2. Advokatske tarife se ne bodo ZVIŠALI!

    3. Uvedli bodo ponovno nalepke za registracijo!

    4. Ukinili bodo vinjete, ki so jim ves čas nasprotovali. Cestni lobi bo lahko ponovno zaživel!

    5. Sprivatizirali (beri ukardli) bodo še ostala državna podjetja skupaj s cestnim križem, da bodo lahko ljudi scuzali do kraja.

    6. Ponovili se bodo Orioni, Zbiljski gaji, SIB banke, BTC, garaže na Trgu Republike, itd z odpiranjem novih računov na Kajmanskih otokih za rdeče direktorje.

    7. Pokojnine bodo ponovno znižali.

    8. Davke bodo zvišali, kot je to počel Mramor, saj ne bo dovolj denarja za njihovo potratno obnašanje, ko so bili na oblasti, ko so na obisku v ZDA najemali kar cel hotel za davkoplačevalski denar.

    9. Sodni zaostanki se bodo povečali, da bodo lahko zastarale njihove “svinjarije”, ki po Cerarjevi niso kriminal.

    10. Jankovič bo verjetno dobil v Last Ljubljano in holdinge + Mercator.

  • guzdeh je rekel/-la:

    hehehe….terna glede bajuka!!!! :D

  • BORAC je rekel/-la:

    @Igor Žagar
    škoda, da nimaš boljšega daru opazovanja volilnih plakatov. Če bi imel dober dar opazovanja ne bi opazil samo: “odurno mrhovinarskih napisov na SDSovskih plakatih”
    P. S.
    Ali si imel že kot otrok tako slab občutek za opazovanje?

  • BOTA je rekel/-la:

    Drži Viktor in sloni ne bodo več leteli! Hmm a so sploh kdaj??

  • Lolek je rekel/-la:

    Igor Ž. Žagar z njegovo kvazi izobrazbo vred, može stvarno da mi puši k….
    Ne, danes še ni treba, po 21. bo imel še najmanj 4 leta časa.

  • BOTA je rekel/-la:

    Na plakatih so našteti uspehi vlade, ki si jih janša in SDS prilaščata kot svoje uspehe. Samo za primer, za pokojnine je bil zaslužen DESUS, za tarife notarjev NSi in tako naprej.

    Samo toliko o korektnosti

  • Ljubiti resnico, častiti lepoto je rekel/-la:

    Tragično je, da ljudje ne uvidijo, da kljub številkam živijo bolje kot prej. To, da je znesek na plačilnem listu manjši, še ne pomeni nujno, da je manjša tudi plača. In z davki je enako. Včasih moramo plačati več, da bi bili manj obdavčeni. Ljudje pa še nimajo potrebne širine gledanja, da bi znali videti stvari tudi drugače, ne samo v enostavni, socialistični perspektivi. Po mojem ta vlada ne potrebuje le enega, ampak še vsaj 5 mandatov, da se bodo ljudje spametovali.

  • ervinator je rekel/-la:

    “Objektivnosti in nevtralnosti pač ni”

    Glede tega sem moral v spletu že ničkolikokrat razlagati polpismenim debaterjem, ki se kretensko zaletavajo v mojo neodvisnost.

    Vseeno bi bil lahko strokovnjak za retoriko natančnejši. V Stari Grčiji so sicer poznali nevtralnost, s tem da so politično nevtralne imenovali idiote. Sicer pa tudi objektivnost v komunikološki teoriji obstaja kot kompleksen pojem, vsekakor ne v absolutnem smislu in v večini (različnih) definicij ne na individualni ravni.

    P.s.: Ali res obstaja plakat SDS z obljubo “Vsakemu upokojencu bomo …”? Jaz ga nisem opazil.

  • Marko je rekel/-la:

    Tale o upokojencih je taka kot o reviziji jazbinškovega zakona v “brezplačnih” Slovenskih novicah.Upokojence “mazi” Karl Erjavec.

  • Katarinca Kresnil je rekel/-la:

    Igor,

    s tvojo polno ritjo je lahko srat.

    Ti boš govoril, kako ti je hudo v tej vladi. S 3.000 Evri na mesec plače plus 1.500 Evri honorarčkov na mesec.

    Daj odpri transakcijski račun. Ti bodo delavke Mure prispevale kak Evro, če ti je tolk hudo.

    Sram te bodi pokvarjenec.

    Katarinca

  • Gonzi je rekel/-la:

    O Katarinci pa nič !?

    Te bo Darko prebičal in ti bral Žižkove članke.

    Adijo tvoja članska od Liberalne akedemije.

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    Kdo je ta ŽAGAR?šE SAM KOMISAR I UDBOVSKI NADŠEF IZ MURGELJ BI GA ODLIKOVAL Z NAJVIŠJIM ORDENOM :? mOGOČE MU JE SOVRAŽNI IN PONIŽUJOČI TRAKTAT KAR SAM NAPISAL.tOVARIŠ sEVER, PO KAKŠNIH KRITERIJIH IBIRAŠ SVOJE PISUNE IN KAKO JIH NAGRAJUJEŠ ? lAŠKO RADO PLAČA, A NE ?

  • Javnik je rekel/-la:

    Igor, kar žal mi je, da so volitve tako blizu in da ni več prilike za tvoje komentarje soočenj, ker sem se nanje že dodobra navadil. So žmohtni in stilsko enkratni! Kapa dol!

  • nekdo je rekel/-la:

    Eni tukaj ste pa res primitivni. Takoj zaćnete žalit, če ima kdo (svoje) drugačno mnenje. A ne znate razviti debate z argumenti v normalnem tonu, ne pa da sam vse povprek pišete o komunistih ipd. Se mi zdi da so ravno te vaše izjave dokaz o letečih slončkih Dumbotih.

  • Tomaz B je rekel/-la:

    Dobra kolumna.

  • Modesty Blaise je rekel/-la:

    Igor ŽŽ.

    Strinjam se z Javnikom. Tekst je super.

    O ostalih “objektivcih” pa … samo to: “Oči, da ne vidijo”.

  • Yoda je rekel/-la:

    Kdo pravi da sloni ne letijo.
    Na Brdu so jih videl večkrat.

    http://img135.imageshack.us/my.php?image=jjdumbotd2.jpg

  • medek je rekel/-la:

    Res je :)

  • angie je rekel/-la:

    Javnik:))

    Janša in Pahor sta res delovala kot duhovno odstotna, kot da zbirata sile za nocojšnjo veliko poroko ali veliki pok. Janša je bil videti še izmozgan od silnih izlivov ljubezni raznih tet in stricev z rumenimi čepicami na glavah in marelami pod pazduho, ki so popoldne pod vodstvom hropeče Irgl na Horsu tacali po svojem Ljubljenem Predsedniku in njegovi ljubki uršiki… Prešerc res vse prenese. In Jankovič je car, ker je v srcu prestolnice fešto dovolil človeku, ki je Ljubljani ukradel vsaj 60 mio E, še več pa je hotel, a mu k sreči ni uspelo. Ki je v času predsedovanja izjavil, da Ljubljane ne potrebuje. In zdaj mu ni nerodno na Prešercu????!? In Zoranu Predinu ukrade finto o letečih slonih’!?

    Kakorkoli: Janšev “način videnja delovanja države”(I.Žagar) je bistvo te zgodbe, ki se jih reče volitve. Četudi je sinoči v svojem zaključnem govorčku nadvse pohlevno in spravljivo vabil “vse dobromisleče naj se mu pridružijo za Slovenijo” , na pravo pot skratka, mu NE VERJAMEMO: Zakaj? Ker volk dlako menja, čudi pa ne. Ker JJ že dvajset let gledamo na sceni in poznamo njegov stil, četudi ga je letos zglancal na evropskem parketu v nulo. Nič ne pomaga. Ta človek je v 4 letih spravil pravno državo v svoj žep, in vladi podredil parlament, (ki bi jo moral nadziratiI), uraven oskubil neodvisno sodstvo do kosti in še prej popljuval “sedmo silo”, potem, ko se mu ni dala podkupiti. Shit.
    Čas je za spremembo. V Sloveniji se mora na vsake štiri leta zamenjati oblast, če ne, se dečki prehitro omastijo svoje brke, pa kakorkoli se že pišejo. Pri Janši je še en pomemben dodatek: ni demokrat. Je vojak.

  • tomazh je rekel/-la:

    Najbolj me motijo razni komentatorji, ki ob vsako priliki omejajo Kučana in komuniste kot nekaj, na kar lahko vsak pes dvigne nogo. Brez komunistov, od katerih je večina najboljših padla, mi ne imeli partizanov in zmage nad fašizmom. Bi morali čakati, da nas osvobodijo Rusi in Anglo-Američani. Potem bi nas razdelili na razne cone in če bi meja med conama tekla po rapallski meji,kar je najbolj berjetno, bi tisti v ruski coni naje….li kot ostali vzhodnjaki ali še bolj.
    Kapo dol slovenskim komunistom, čeprav so tudi kaj zamočili v prvih letih. SF-SN

  • medek je rekel/-la:

    Sloni letijo, da ga zbudijo ….

    http://www.youtube.com/watch?v=mdxA34-cE8Y

  • nekdo je rekel/-la:

    He he, tale je dobra ja

  • G7 je rekel/-la:

    @Lolek

    V vsej ihti si spregledal, da je Vest.si informativni portal - svojo spolno slo boš prej potešil na kakšnem gejevskem portalu. Obilo sreče!

  • ČUK je rekel/-la:

    PREBRAL OBA IN SEVERJA IN ŽAGARJA.PRIDETA MI ,KO DVA UDBOVSKA AGENTA,KI OBDELUJETA NEDOLŽNEGA OBČANA,PO STAREM UDBOVSKEM NAČINU:

    JEDAN GLADI,DRUGI TUČE!!!!!

  • ervinator je rekel/-la:

    Pobrskal sem po fotografijah volilnih plakatov v Ljubljani. Med njimi nisem našel plakata, ki mu Igor ž. Žagar očita odurnost (»Vsakemu upokojencu bomo …«). Povsem mogoče se mi zdi, da je imel Žagar o takšnem plakatu oranžni privid.

  • Lolek je rekel/-la:

    BOTA
    Mislim, da ni popolnoma nič narobe, če se z uspehi vlade hvalijo vse stranke koalicije. Samo konjem z zarjavelimi plašnicami to ni mogoče doumeti.

  • Lolek je rekel/-la:

    G7
    Po volitvah se več ne oglasim. Stran prepuščam svobodomiselnim debilom. Sedaj pa sem tu bolj zaradi nerviranja …

  • Lolek je rekel/-la:

    Angie
    Od nikogar nihče ne zahteva, da spremeni mnenje, še posebej pa od tako visoko letečega intelektualnega levičarskega ….. kot se nahaja na vest.si. Ostanite takšni kot ste: globoko nekje u …..
    Takšni ste mi najbolj všeč.

    See you.

  • G7 je rekel/-la:

    @Lolek

    Ah, seveda, pogodba se ti izteče danes zvečer!

  • Bobek leta je rekel/-la:

    # Lolek pravi:
    19. september, 2008 ob 19:05

    Sedaj pa sem tu bolj zaradi nerviranja …

    Če te nervira, bi si mogoče izbral kakšen drug hobi….

  • Herta je rekel/-la:

    Ta Žagar je največji hinavec, kar sem jih srečala v življenju.

    On je tisti, ki je marsikoga blatil v javnosti in tujini. Ko pa nekdo pove kaj čez njega, se mu dela krivica. Prav je da pride resnica o njem na dan in prav je, da se ga postavi pred sodišče za vse njegove svinjarije.

    Človek je lažnicev in manipulator. Slepi ste vsi tisti, ki tega ne vidite.

  • janez je rekel/-la:

    Naj vrže prvi kamen ki je brez greha.

  • BOTA je rekel/-la:

    @Lolek

    Ne se razburjat, sej je samo še dva dni, potem se ti ne bo več treba trudit.

  • človekinslon je rekel/-la:

    In čakam zdaj vse dneve če res zagledam leteče slone po zraku…