29. september, 2008 | Urh Maček

Evropska ustava

Knjiga Milana M. Cvikla o Lizbonski pogodbi, pravni ureditvi EU.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Založba Uradni list Republike Slovenije je izdala knjigo z naslovom Prenovljeno pravo Evropske unije. Avtor obsežnega, dvojezičnega dela je ekonomist, politik Milan Martin Cvikl.

V uvodno besedo v delu ima besedo Marko Pavliha, ki preddstavi in pojasni idejo o nastanku EU, nazorno prikaže zgodovinski pregled evropskega pravnega reda od Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo iz leta 1951 do Lizbonske pogodbe iz leta 2007. V nadaljevanju knjige nas avtor seznani s Pogodbo o ustavi za Evropo, s potekom sprejemanja in ozadjem oblikovanja Lizbonske pogodbe, njeno sestavo in poglavitnimi novostmi, spremembami in dopolnitvami pogodb z Lizbonsko pogodbo. Lizbonska pogodba, ki spreminja Pogodbo o Evropski uniji in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti, je bila podpisana 13. decembra 2007.

Knjigi so priložene novosti iz Lizbonske pogodbe v prečiščenem besedilu temeljnih pogodb Evropske unije in Listine Evropske unije o temeljnih pravicah v slovenskem in angleškem jeziku, ki sta jih uredili Simona Drenik in Neža Grasselli.

Kratek pogovor z avtorjem:

Razprava, ki jo je začel Ljubo Bavcon:


(www.vest.si) Prenovljeno pravo EU from Urh on Vimeo.

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
9 x komentirano
  • konec je rekel/-la:

    Mentalni invalid, ki govori o EU-ju? ne moreš verjeti. Še to bodo uničili komunjzerji.
    Mentalni ivalid nima nič z EU-jem.

  • Q_ je rekel/-la:

    Konec, pejt prosm k psihiatru.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Začnemo od začetka?

    1. Evropa ni Evropska unija. Je to tako težko zapopasti? Potrebujete na Vesti krajši tečaj za novinarje, kjer bomo vsaj eno uro ponavljali prvi stavek? Cena? Sitnica, 500 evrov/uro, keš na roke pred začetkom predavanja.
    2. Referendum v Sloveniji je preprečilo Ministrstvo za notranje zadeve, v sodelovanju s predsednikom Državnega zbora, g. Cukjatijem. Primera Ustavno sodišče še vedno ni uspelo rešiti. Toliko o slovenski demokraciji in o slovenskem pravu.
    3. Na Švedskem bodo imeli proti koncu novembra razpravo v parlamentu in če bodo modri, je ne bodo ratificirali. teameurope.info/node/355
    4. Preimenovana ustava EU (t.j. Lizbonska pogodba) je centralistični, federalistični in proti-demokratični pravni zmazek, ki je bil načrtno napisan kot neberljiv (po besedah samega avtorja d’Estaigna).
    5. g. Cvikl glede na svojo dosedanje funkcije nima pojma. Enako poslanci tega naroda hlapcev, ki so ratificirali Preimenovano ustavo EU in je nikoli niso prebrali.
    6. V Nemčiji imajo na Ustavnem sodišču Preimenovano ustavo EU v celoti in velika verjetnost je, da jo bodo zavrnili, saj (med drugim) že več kot 80% zakonov prihaja neposredno iz Bruslja. Če bodo nemški ustavni sodniki v resnici branili nemško republiko, bodo morali PUEU zavrniti.
    7. Državi zbor bi morali že davno odpreti za javnost, s takimi floskulami demokratičnega deficita ne bodo zmanjšali, saj ga jačajo na drugih področjih (medijska, finančna diskriminacija politične opozicije, politična pasivnost množic, nikakršna državljanska zavest).
    8. Irci so PUEU zavrnili, kar pomeni, da pogodba ne bo stopila v veljavo. Ali g. Cvikl smatra, da njihova zavrnitev nima veljave? Če mislite tako, g. Cvikl, koliko demokratičnega čuta je potemtakem v vas in v ostalih zagovornikih močnejšega evropskega imperija?
    9. Denar, ki ga EU zmeče za samopromocijo, je glavno vezivno tkivo. Približno 5 milijard evrov letno. Zato dobijo v šoli vaši otroci lepe blokce, plačane s strani Zveze Potrošnikov Slovenije(?!?) in Evropske Komisije, s katerimi jim dodatno perejo mlade in voljne glavice.
    10. Slovenija v EU pošlje več denarja, kot ga dobi nazaj. teameurope.info/node/351
    Seveda pripadniki političnega kartela uživajo številne druge ugodnosti, zaradi katerih “neukim sodržavljanom” razlagajo, kako pomembno je ostati v tem golf klubu. To kaže na nesposobnost taistih, da postavijo boljše alternativne razvojne programe oziroma na njihovo pripadnost živalski vrsti nevretenčarjev.
    11. Norvežanom in Švicarjem vse manj diši razmišljanje o članstvu v EU, pa tako blizu so že bili kar nekajkrat. Le zakaj?
    12. EU nam bo vsebolj prisluškovala. teameurope.info/node/350
    13. g. Cvikl in g. Bebler, ali sta dvojčka v Novem Jorki leta 2001 padla zaradi naleta letal?
    14. EU lahko na podlagi dosedanjih pogodb še naprej deluje povsem gladko in tega se zavedajo vsi političarji. Želijo nas le še dodatno zasužnjiti.
    15. g. Bebler, spet svetite v prvih vrstah. Kdo vas plačuje tokrat? Spet Ministrstvo za zunanje zadeve preko društva Atlantski svet ali ste že zaprli ta PR spin-off.
    16. prof. Ljubo Bavcon - hvala vam za trud! Žal vas niso sposobni Slišati, saj so mentalni kriminalci, ekonomski kvizlingi in politični profiterji!
    17. Koliko EU-kritičnih političnih strank in nevladnih organizacij deluje v naši republiki? Zakaj se o članstvu v EU in NATO ne razpravlja? Pa ne, da ponovno (natančneje - še vedno) živimo pod političnim diktatom.
    18. ga. Pečan - dobro jutro. Torej ste zavestno glasovali ZA?
    19. Čehi imajo PEUU na Ustavnem sodišču in se počutijo nelagodno, ker je veliko neznank pred njihovim predsedovanjem… toliko o varnosti in jasnosti neberljive EU ustave.
    20. Premenovana ustava EU je mrtva, morto, kaput. Hvala Irska!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Nemčija NI ratificirala: teameurope.info/node/352

  • konec (demokracije) je rekel/-la:

    Blaž Babič, razumeli smo, čemu ste proti, za kaj pa ste za?
    Kakšno Eu si predstavljate vi? Vprašanje ni polemično, samo več podatkov bi želel.
    hvala in lp

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @konec: To, na videz naivno vprašanje sem prejel že večkrat, tako da sem ga vajen. Navajen pa sem tudi odgovoriti, da naj najprej sistem preneha diskriminirati na številnih nivojih, pa bo krenilo samo od sebe v pravo smer.

    Drugačne EU si ne predstavljam, saj je projekt po začetnih desetletjih šel nepovratno v smer političnega elitizma, netolerance do drugače mislečih in bo slejkoprejko končal na smetišču zgodovine.

    Kar me zanima je to, kako doseči mirno razgradnjo in pravtako mirno postavljanje novih temeljev.

  • konec (demokracije) je rekel/-la:

    In torej vrnitev v preteklost?

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Misliš na film Nazaj v prihodnost (Back to the future) al kakšne kvasiš?

    So že dokazali higgsov bozon, da se boš ž njim popeljal v času nazaj?

    Ko bo s tvoje strani kaj pozitive, se ti bodo odprle tudi opcije za v prihodnost.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Tukaj pa lahko vidiš, da je Slovenija že močno neto-dajalka v EU proračun:

    http://www.money-go-round.eu/zeme.aspx?id=36

    Le 4 leta so bila potrebna, da so “velike sanje slovenskih političnih vizionarjev” postale družbeno škodljive.