20. oktober, 2008 | Nejc Jemec

Podnebne spremembe

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj o podnebnih spremembah.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je v škofjeloškem Mladinskem kulturnem centru Pri rdeči ostrigi v četrtek predavala o podnebnih spremembah. Redna profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, predstojnica Katedre za agrometeorologijo in članica Medvladnega foruma za spremembe podnebja v Ženevi je spomnila na zamujene priložnosti izpred let, ko je bilo znanja o podnebnih spremembah in posledicah globalnega segrevanja ozračja dovolj, politične volje pač ne. V prihodnje se bo treba predvsem pripraviti na soočanje s posledicami, je opozorila.

Lučka Kajfež Bogataj: “Sekati glavo emisiji, pa misliti, da bo zmaj umrl, je seveda nesmiselno. Politika se bi resno mogla vprašati o populaciji in gospodarski rasti.”

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
10 x komentirano
  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Ice Reality Check: Arctic Ice Now 31.3% Over Last Year, plus Scientists Counter Latest Arctic ‘Record’ Warmth Claims as ‘Pseudoscience’

    http://wattsupwiththat.com/2008/10/18/ice-reality-check-scientists-counter-latest-arctic-record-warmth-claims-as-pseudoscience/

  • Rom Plemeniti je rekel/-la:

    Spodnji komentar se nanaša na video Možganska smrt i podpiranje zakona o Ne darovanju organov:
    Malo pozno pišemo, toda bolje, kot nikoli.
    Glede darovanja organov je zgodba zelo kompleksna.
    Mi, zaradi informacij iz zelo zanesljivih virov, podpiramo dejstvo, to je pravico odločanja, da NISEM darovalec organov.
    Življenje je res sveto, toda kaj mi, Homo Sapiens in vsa naša današnja znanost - v resnici vemo, oziroma bolje , znanstvena veja v fiziki, je že prišla do spoznanja o tem , kaj govornika v videu govorita , le javnost o tem ve zelo malo, pravzaprav skoraj NIČ.
    Naš nasvet: bodite prepričani, da gornja govornika dobro vesta , kaj govorita.
    Ta zakon je nujno potrebno podpreti.

    Sedaj pa podnebne spremembe:Gospa LUČKA Kajfež Bogataj tudi ZELO dobro ve, kaj v njenem videu razlaga.
    Na nas je, ali jo želimo , zaradi naših lastnih trenutnih komoditet, tudi razumeti oziroma poslušati, slišati in doumeti?
    Podnebne spremembe, okoljevarstvo, zavedanje naše minljivosti, zavedanje , da , če se ne bomo spametovali, bo narava sigurno poskrbela, da TUDI današnjo človeško civilizacijo zbriše iz tega planeta
    z enim samim zamahom, tokrat ne bo vesoljni potop- voda, ampak se bomo dobesedno skuhali in spekli , to je v raznih katastrovah povezanih z ognjem itd..
    Približno cca 10 ali 15 let nazaj je nevladna medn. organizacija Share v svojih medijih stalno opozarjala o nepravičnosti gospodarske in finančne svetovne politike in kot posledico je napovedovala njen finančni kolaps..itd…. pa je- razen redkih izjem- nobeden ni ne slišal , ne upošteval.
    Sedaj se isto ponavlja na področju sistema podnebnih sprememb- poudarek je na sistemu podnebnih sprememb in verjamemo, da zelo malo oseb se zaveda, kako zelo resna je ta tema, to področje. Upajmo, da bo še več oseb , tako kot gospa Kajfež , začelo zelo resno javno razpravljati o tem tako zelo perečem problemu in da bodo mediji več o tem pisali.Dr. Drnovšek je ob neki priliki izjavil: politika je danes precej neozaveščena , civilna družba je tista , ki mora začeti aktivno sodelovati tudi v političnih procesih odločanja na tako pomembnih zadevah kot so okoljevarstvo, pravica živeti v zdravem okolju, zaščita vseh oblik življenja ..itd. imeti pravico biti pravilno obveščen in aktiven na tem področju..itd..šele potem bo tudi politika začela caplajti za temi pobudami, takšen je trenuten politični sistem , saj tudi če posamezni politik želi kaj napraviti na tem področu, ga mednarodne inštitucije in njihov sistem zaustavijo..torej na civilni družbi to je v soodločanju na teh pomembhih področjih leži dosti večja odgovornost, kot si mislimo.
    Šele ko bo kritična masa ljudi sprejela neko idejo, šele takrat se bodo te zadeve tudi na področju politike začele spreminjati na boljše…itd..itd..
    .
    Torej VEST. SI , še veliko več prispevkov na to temo, hvala. In hvala dr. LUČKI Kajfež Bogataj.

  • / je rekel/-la:

    Sam prou že posiljujejo s tole Lučko pa global warmingom….

  • Rom Plemeniti je rekel/-la:

    Ja , na hitro prebrano in pogledano.
    Zaključek: to je samo gledanje z drugega zornega kota, vprašanje pa je, KDO in ZAKAJ stoji za objavo tega obvestila? Verjetno ni težko ukaniti, ali?
    Sicer pa zelo enostavno vprašanje: kakšen interes ima dr. Lučka, da govori o dejstvih , če so ta nam, zardi lastne udobnosti, všeč ali ne? Dr. Lučka, je tudi član znanstvene skupine , ki je letos dobila Nobelovo nagrado ravno na področjo o katerem predava ?

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Kaj, Blaž, a zdaj si pa že prevajalec? Vsestransko nadarjen umetnik, ni kaj.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Rom: Umanotera in Mirovni inštitut sta eni od najbolj plačevanih “nevladnih” organizacij, tudi zato, da izrinejo koga, ki ni po volji političnemu kartelu.
    Samo za občutek, o kakšnih vsotah govorimo:

    http://www.ceetrust.org/grants-database/in-country-grants/slovenia.html

    Pa še kaj dobijo od Gora in podobnih… potemtakem ni težko razumeti njihove gorečnosti.
    V glavnem glave vam perejo, vi pa se delate, kot da ste to sami želeli.

    @Carlos: A si pokukal v notranjost kakšne knjižnice v zadnjem času? Če ne, poglej kar na Cobissu. Božček, še vedno se moraš skrivati v anonimi svojega IP-ja.

  • Rom Plemeniti je rekel/-la:

    @Blaž: glede Umanotere, ki mimogrede NI nevladna org, ker jo vlada zelo močno financira in podpira,
    torej se ve, da mora delati po naročilu plačnika, se strinjam in seveda isto velja za Mirovni inšitut, kar seveda pomeni, da morajo pisati in govoriti v skladu z navodili in željami plačnika.

    Vse zgoraj navedeno, pa še ne pomeni, da vse kar povejo ali napišejo ali opozorjajo ni resnično.
    Na nas vseh pa je, da znamo ločiti zrno od plevela. Hvala.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Blaž, srce drago, ne skrbi za mojo bralno kulturo. Posekam te v slovenščini, angleščini in nemščini. Tudi glede neobrite šnofle v poliesterskem puloverčku.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Carlos: Srček, vse bo še dobro, le želeti si moraš in predvsem - verjeti :)