11. november, 2008 | Matjaž Košir

Don Kihot proti EURJPY

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prejšnji teden sem trgovanje na valutnem trgu zaradi napovedanih ekonomskih objav (znižanja obrestnih mer v Veliki Britaniji in EU ) pričel s širokim nasmeškom na obrazu. Prepričan sem bil, da bo prišlo na forexu do pomembnih premikov in prepričan sem bil tudi, da vem v kateri smeri.

Trgujem predvsem s ‘carry-trade’ valutnimi križi (EUR/JPY, GBP/JPY, EURCHF ipd.), kjer imata valuti veliko razliko v obrestnih merah. Večinoma odpiram pozicije znotraj dneva in le redko špekuliram na daljše časovne intervale. Zaradi tega načrtno iščem priložnosti, ko je volatilnost dovolj visoka, da si v kratkem času lahko obetam dovolj velike premike. V zadnjih tednih je bilo zaradi finančne krize prodajanje (odpiranje kratkih pozicij) teh valutnih križev potencialno izjemno donosno.

Odločil sem se igrati na padec EUR/JPY, saj bi napovedano znižanje obrestne mere v EU moralo zmanjšati privlačnost in s tem ceno evra. Ponavadi pri trgovanju uporabljam le tehnično analizo – grafikone in statistične indikatorje, a tokrat je bila ‘temeljna’ situacija kar preveč privlačna. Odločil sem se vstopiti v pozicijo na daljši rok dovolj zgodaj, da ujamem pričakovane premike. Valutni križ sem prodal v torek in čakal… v četrtek ob treh zjutraj, ko trguje le Azija in je likvidnost manjša, je nerealizirana vrednost mojega portfelja poskočila na +60%, takrat sem zaprl polovico pozicije, s preostankom pa sem načrtoval ujeti še večji donos.

Ob znižanju obrestne mere prihodnji dan EU, povsem nenapovedano tudi v Švici, ter ob rekordnem znižanju v Veliki Britaniji pa se je valutni trg odzval, kakor da mu za te dogodke sploh ni bilo mar. Centralna banka (CB) Velike Britanije je znižala obrestno mero za 1,5 odstotne točke, kar je bilo daleč nad pričakovanji, CB Švice jo je znižala za 0,5, znižanje ECB-ja za 0.5 odstotne točke pa je bilo v skladu s pričakovanji . Valutni križi so takoj za tem pričeli gibati povsem nepričakovano: moj EUR/JPY se je komaj premikal, pa še to v napačno smer; zvezda dneva je bil GBP/JPY ki je v nasprotju z ekonomsko teorijo močno pridobil. Kaj se je zgodilo? Se je trgom zmešalo?

Povezava med obrestnimi merami in valutami je preprosta. V normalnih okoliščinah znižanje obrestne mere zmanjša privlačnost valute in vodi v depreciacijo. Znižanje ECB v skladu s pričakovanji investitorjev ni pomenilo bistvene spremembe v vrednosti EUR, saj so znižanje za 0.5 odstotne točke investitorji že vračunali v tečaje. Na drugi strani je bil odziv na znižanje v Švici in Veliki Britaniji presenetljiv. Izredno znižanje obrestne mere SNB in nepričakovano veliko znižanje BoE bi morala voditi v občutno znižanje vrednosti CHF in GBP. Ampak to se ni zgodilo. Zakaj in kako to, da spremembe obrestne mere kar naenkrat niso več pomembne?

Odgovor se skriva v pričakovanju investitorjev, da bodo Švica, Velika Britanija in EU kmalu padle v recesijo (če tam že niso). Aktivna monetarna politika, ki želi z agresivnim znižanjem obrestne mere omiliti in skrajšati recesijo, ima lahko zato pozitiven vpliv na domačo valuto. Počasna in neodzivna monetarna politika pomeni na drugi strani tveganje, da bo recesija trajala dlje, kot bi to bilo treba.
Predsednik ECB Jean Claude Trichet je z znižanjem za ’slabe’ 0.5 odstotne točke trgom sprva poslal prav takšen signal o dolgi recesiji v EU, a je nato situacijo kmalu pomiril, ko je jasno izrazil, da lahko že prihodnji mesec pričakujemo vnovično znižanje. Na drugi strani se je CB Velike Britanije z nepričakovano velikim znižanjem za 1.5% soočila z očitki, da je v preteklosti obrestno mero predolgo držala previsoko. Ta ukrep je trgovalce navdušil nad tem, da se bo gospodarstvo okrepilo, kar je dalo nepričakovan zalet v krepitvi GBP.

Ena izmed najbolj nevarnih zadev pri trgovanju na valutnem trgu je, ko se trader ujame v zanko svojih prepričanj in zato pravočasno ne prepozna spremenjenih okoliščin. Presenetljiv odziv trga mi je s preostalo odprto pozicijo na EUR/JPY sprva pobral ves ustvarjen dobiček ter me za kratek čas potisnil celo v izgubo. K sreči imam že dovolj izkušenj, da sem spremenjeno situacijo dovolj hitro prepoznal, teden sem nato z veliko muko uspel zaključiti pri +10% donosa.

EURJPY

Napeta situacija na 4 urnem grafikonu EURJPY je vidna tudi na drugih ‘carry trade’ križih. Tehnična slika EURJPY opozarja na nadaljevanje pozitivnega premika znotraj dolgoročnega negativnega trenda, a uradno je ta križ še vedno v konsolidaciji. Slednje narekuje premike brez prave smeri, dokler se bo tečaj nahajal nad podporo pri 122.30 in pod odporom pri 131.30.

Matjaž Košir

Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano