12. november, 2008 | Nejc Jemec

Manjvredni tuji delavci?

Vegrad tujim delavcem dal vedeti, da bivajo v članici EU.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Zavedati se morate, da stanujete v urbanem okolju in takega obnašanja si ne morete privoščiti,” so lahko pred časom prebrali tuji delavci, stanovalci v nekdanjih Vegradovih bivalnih zabojnikih za Bežigradom. Podpisani Marko Čerkez, ki se je v imenu Vegrada pritoževal nad vedenjem delavcev migrantov, je nadaljeval, da “tudi ob nedeljah, ko ste prosti, prosim, da se pogovarjate potiho in ne pošlušate glasbe naglas …, zavedajte se, da trenutno stanujete v Ljubljani, ki je glavno mesto Republike Slovenije, ki je članica Evropske unije. Tukaj veljajo zakoni in pravila, ki so na višjem nivoju.”

Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov je dotično obvestilo delavcem označil za “na meji rasističnega govora” in dodal, da ne gre za osamljen primer ravnanja z delavci iz tujine. Spregovoril je tudi o vplivu napovedane recesije na status tujih delavcev v prihodnje.

Goran Lukič: “Tisto, kar je napisano na Vegradovem sporočilu, pove vse o nas.”

Obvestilo na vratih Vegradovega bivalnega zabojnika:

obvestilo delavcem

Nejc Jemec

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
29 x komentirano
  • Seba je rekel/-la:

    To je bilo mišljeno tudi za Jankoviča…

  • Aschmodei je rekel/-la:

    Svašta no … Bere se kot kakšen zaporniški razglas …

  • manja je rekel/-la:

    “tukaj veljajo zakoni in pravila, ki so na višjem nivoju.”

    Kolikor se sliši grobo in podcenjevalno, pa je to vendarle res…

  • joze je rekel/-la:

    Khm, tole obvestilo ima datum 10.3.1008?! Vzroki za tole medijsko bombico so najbrž nekje drugje …

  • Marko je rekel/-la:

    Nevredno evropske države, žal.

  • francka je rekel/-la:

    Grdo napisano,pa vendar žal resnično.Sama sem bila priča na več krajih v Sloveniji,kjer delavci,no morda tudi slovenski ne skrbijo preveč za okolje.Smeti mečejo vepovsod,urinirajo vsepovsod in navijajo na ves glas glasbo,ki je do okolja lahko moteča,tako,kot vsaka glasba,ki ni primerna za določeno okolje.Povsod veljajo določena pravila obnašanja in ne vidim razloga,da ne bi tudi v takih primerih.Končno tudi v stanovanju ne moreš poslušati glasbe na ves glas,saj velja neka obzirnost do sosedov.Mar ne?

  • medek je rekel/-la:

    Ta Hilda iz kontrolnega stolpa je zagovedana kmetica. Ali, če prašiča našminkaš je še vedno prašič, ups prasica.

  • medek je rekel/-la:

    Mafija je v gradbenem in komunalnem fohu vsepovsod, še Soprano.

    A je Soprano Janšo naščuval naj brežiškemu vepru zada operacijo, zaračunajmo smeti, če že ne moremo zažigati gum.

  • cestar je rekel/-la:

    ja en red pa mora bit nema više bratstva i edinstva—stari čefurji paše imajo previlegije-

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Očitno se nam je oglasil pravi cestar, ki ne zna napisati besede “privilegiji”.

  • misko je rekel/-la:

    “…mu na koncu meseca ostane 100€.”
    100€??? Takoj plače znižat, takooooj, vsaj za 105€…

  • Matts je rekel/-la:

    A ni problem že to, da morajo ljudje prebivati v kontajnarjih?

  • šifra je rekel/-la:

    … pravijo ,da se največ denarja”opere”,¨prav v gradbeništvu’!
    “delavci” so itak povsod enako merljivi! … (so)na “podnu”vseh “lestvic”!
    proletarci vseh dežel, se bodo morali, zopet združevati(to je že skoraj suženjstvo) pri vsem “napredku” “navaden” delavec skoraj ne more več poravnati položnic,da o hrani ne zgubljam besed…na še kdo reče,da zgodovina ne ponavlja!
    seved obstajajo redke izjeme,vendar od tega ni bolje tistim ,ki nimajo sreče z delodajalci!

  • slovenski radikal je rekel/-la:

    Slovenci bomo kmalu postali manjšina v lastni državi. Spet bomo morali začeti ustanavljati slovenska društva, tako kot v Avstroogrski. Če so komunisti želeli načrtno unčiti slovenski narod, s priseljevanjem ciganov in ostalih bosancev v Slovenijo (Jesenice, Velenje, etc), zdaj enako počno tajkuni oz. turbokapitalisti. S tem, ko ti kapitalistični izkoriščevalci tako slabo plačujejo delavce, Slovenci nočejo delati, zaradi tega pa pa imamo tukaj vedno več južnjakov.

    Pod vladavino Pahorjevih komunistov se bo še bolj načrtno uničeval narod, ker ti so še hujši od Janševih komunistov.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Slovenski radikal, najprej bo pa treba malce nazaj v šolske klopi. Pa tako kot v rajnki Avstriji, ja, malce z ravnilom po prstkih!

  • slovenski radikal je rekel/-la:

    Velika večina kriminalnih dejanj, ki se zadnje čase vrstijo ena, za drugo, je storjenih iz strani priseljencev iz juga. Prdevsem gre za bošnjake. Malo spremljajte poročila. Sami Halili, Čamili in podobna gamad.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Bla bla bla, dragi kolega. Spremljal sem poročila: dvakrat poonegavil hčerko, prebunkal in skoraj ubil očeta, mater in sina, potem se je pa obesil. Ni bil ne Halil ne Čamil, pač pa kar čistokrvni Slovenec.

  • G7 je rekel/-la:

    @Radikal

    Sej prav da ste ponosni, sam dejte se malo updateat, da bomo še ostali lahko ponosni na vas - tako kot smo na vse uspešne Slovence. Potem bo super, obljubim. Manj frustracij in celo pri Hribarju boste lahko klicali na prvo linijo! (Updateat ne pomeni uporabljat internet z devetnajstim stoletjem v glavi)

  • slovenski radikal je rekel/-la:

    Tudi ta zgoraj omenjeni je bil na -ić. Malo se pozanimaj.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Jože Budič. Ziher, zelo bošnjaško ime.

  • Farad je rekel/-la:

    Ne vidim nič posebej spornega v tem sporočilu. Vsem tistim, ki se zgražate, a bi vam ustrezalo, če bi pred vašim blokom dan za dnem brezbrižno metali odpadke na zelenico, kjer se igrajo otroci, urinirali, celotni ulici dali vedeti, katero zvrst glasbe poslušajo ipd. Lepo vas prosim! Malo kulture ne škodi, primanjkuje je tudi marsikateremu Slovencu. Edino ta stavek z EU izpade poceni.

  • Za Liberalno demokracijo Slovenije so človekove pravice in svoboščine temelj demokracije. To je področje, kjer nobena družba ne more biti zadovoljna z doseženo ravnjo, ampak se mora neprestano truditi, da ne prihaja do možnosti zlorab. Posebej želimo opozoriti na položaj migrantov, ki delajo v Sloveniji, saj na enako obravnavi delovnih migrantov iz tretjih držav glede delovnih pogojev opozarja tudi Evropska komisija. Direktiva Sveta 2003/109/ES o statusu državljanov tretjih držav, ki so rezidenti za daljši čas (status rezidentov za daljši čas se izda državljanom tretjih držav, ki so pred predložitvijo ustrezne vloge pet let zakonito in neprekinjeno prebivali ozemlju države članice) določa, da imajo migranti enake pravice in dolžnosti kot državljani EU.

    V LDS ostro obsojamo kršenje človekovih pravic in dostojanstva tujim delavcem, ki so pri nas zaposleni predvsem v gradbeništvu. Po poročanju medijev živijo v človeka nedostojnih pogojih, v zabojnikih, kar na dvoriščih podjetij, kjer ni tekoče vode, ne sanitarij in ne kopalnic, njihov delavnik je dolg med 10 in 12 ur dnevno, imajo pol urni odmor, na mesec pa naredijo tudi do 200 nadur. Deležni so neprestanih ponižanj, nimajo izpolnjenih niti osnovnih pogojev za delo, kaj šele za življenje. Ravno pri delovnih migrantih iz tretjih držav se beleži največ kršitev delovne zakonodaje in socialnega dumpinga in to kljub temu, da velja nacionalna zakonodaja, ki bi jo morali delodajalci dosledno upoštevati. Lani je bil sicer dopolnjen zakon o zaposlovanju tujcev, v pripravi je tudi strategija ekonomskih migracij in ustrezna zakonska ureditev tega področja. A vse to po našem mnenju ne bo dovolj, če pristojne inšpekcijske službe (ki bi morale biti okrepljene in sicer s povečanjem števila inšpektorjev) ne bodo redno izvajale nadzor in preverjale ustreznost delovnih in bivalnih pogojev.

    Kot bodoča vladna stranka se bomo v LDS zavzemali za spoštovanje človekovih pravic, pristojne inšpekcije pa pozivamo, da na terenu preverijo ustreznost pogojev dela delavcev v gradbeništvu.

    Mag. Borut Sajovic
    Vodja Poslanskega kluba
    Liberalne demokracije Slovenije

  • slovenski radikal je rekel/-la:

    Mislim da je Budič cigan… Kolikor vem, je šlo za cigansko naselje.

    LDS se je 12 let zavzemala za bogatenje najbogatejših. Zato so takšne socialne razlike. 12 let ste bili na oblasti in niste naredili nič proti razslojevanju. Seveda je vašo prakso nadaljevala SDS. Pod Pahorjem in SD pa bodo turbokapitalisti še najbolj ščiteni dosedaj.

  • slovenski radikal je rekel/-la:

    SD,SDS,ZARES,SLS,SNS,DeSUS in njim podobni =komunistično-kapitalistična zmes.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Kratek pogled na spletno stran “Slovenskih radikalov” nam pove vse.

  • ... XxX... je rekel/-la:

    problem da živijo u konterjnarjih????!!!! - to ni noben problem!
    veseli so lahko da so v sloveniji dobil službo pa plačo; ne pa da se prtožujejo…
    dandanes neznajo tujci cenit kaj vse so dobil v sloveniji…
    če si v sloveniji se obnašaj temu primerno…!

  • henrieta je rekel/-la:

    Liberalna demokracija slovenije - res ste vladna stranka, na žalost spet.
    Človekove pravice in svoboščine so za vas temelj demokracije?! Ja, takrat, ko vam to odgovarje.
    Kot psu kost ste vrgli medijem Vegradove “bosance”, ker vam gre na jetra Tovšakova.
    Imate morda v programu stranke zapisano, katera je tista populacija v Sloveniji, za katero vam ni vseeno, če so ji kratene človekove pravice, odvzeto dostojanstvo, itd.?
    Delamo od 12 do 20 ali tudi več ur skupaj, ob nedeljah, praznikih, ponoči, med delovnim časom ponavadi ni odmora. Tam, kjer živimo upoštevamo hišni red ( ni glasne glasbe, ni lulanja po zelenicah, za smeti so koši in kontejnerji ), plačujemo svoje račune. Zakaj ?
    Odkar ste vi in vaši podobne stranke v vladi, smo poleg poteptanih pravic in vrednot izgubili še dostojanstvo, ker nam za razliko od Vegradovih “bosancev” ne ostane od plače niti 1 euro.
    Kdo smo mi ?