17. november, 2008 | Nikola Maljković

Zamujena priložnost

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Do mojega idealnega scenarija, o katerem sem pisal pred dvema tednoma, ni prišlo, saj je SP500 indeks uspel zabeležiti padec že v ponedeljek, vendar le za en dan in to le do 957 (jaz sem bil pripravljen na nakupe okoli območja 930). Ko sem naslednji dan opazil, da indeks prebija ponedeljkove vrhove in odpor okoli 985, sem začel kupovati predvsem energetska podjetja (industrija naftnih storitev, premoga ter zemeljskega plina) in to kljub temu, da so tečaji teh podjetij v zadnjih petih dnevih zabeležili precejšnjo rast. Pričakoval sem namreč nadaljevanje rasti ob preboju pomembnega tehničnega odpora. Moja strategija trgovanja še vedno temelji na tem, da odpiram in zapiram pozicije znotraj dneva, saj je negotovost na trgih še vedno visoka, zato še nisem pripravljen držati pozicij čez noč (še posebej, ker so takrat potekale predsedniške volitve v ZDA in nikoli ne veš, kako bodo trejderji odreagirali na končne rezultate).

Že tisti dan sem slutil, da bo naslednjih nekaj dni precej težavnih, saj kljub pravi izbiri smeri nisem mogel zabeležiti znatnejšega plusa, ker sem prehitro zapiral pozicije. Nažalost se še vedno nisem prilagodil izjemni volatilnosti tečajev, ki smo ji priča že nekaj mesecev. Podobna zgodba se je zgodila tudi v naslednjih dvanajstih dnevih, ko je, poleg izjemne volatilnosti, delniški indeks SP500 znotraj enega dneva (četrtek prejšnji teden) uspel doseči novo petletno dno ter nato zabeležiti izjemen obrat (od dnevnega dna pa do vrha se je odbil za skoraj 12%).

V večini primerov sem uspel pravilno napovedati vsak pomembnejši obrat, a na žalost skoraj nobenega nisem popolnoma izkoristil. Glede na premike bi moral biti končni rezultat precej boljši. Sedaj, ko gledam nazaj, bi teh 14 dni lahko bilo najboljših dosedaj. Na koncu sem v zadnjih dveh tednih zabeležil le minimalen plus (manj kot 0,5% trgovalnega portfelja), kar mi glede na pravilne napovedi še vedno ne da miru, saj mi te niso nič pripomogle k povečanju vrednosti portfelja. Sem eden tistih, ki na vprašanje kolega trejderja: “Ali si videl, kako sem pravilno napovedal smer?”, vedno odgovorim: “Bravo. Si tudi kaj zaslužil?”. Odgovor je večinoma “Ne”. Na koncu je pomembno le, ali si od pravilne napovedi uspel kaj iztržiti.

Graf

Kljub temu, da v zadnjih dveh tednih nisem zabeležil znatnejšega plusa, sem vseeno prišel do nekaj pozitivnih zaključkov. Sem tip trejderja, ki se dosledno drži pravil, ki si jih postavi, saj menim, da te ta na dolgi rok zadržijo nad gladino. Mene do sedaj so, predvsem v časih, ko sem imel slaba obdobja. Ker pa je trg takšen, da se je potrebno razmeram nenehno prilagajati, si občasno prisiljen tudi v prilagajanje pravil. Eno tako pravilo, zaradi katerega sem zamudil nekaj potencialno zelo dobičkonosnih poslov, je to, da ne odpiram dnevnih pozicij v prve pol ure trgovanja v ZDA. To pravilo sem si postavil, ko sem v začetku leta nekajkrat odprl dnevne pozicije v prve pol ure trgovanja, nakar je prišlo do takojšnjih obratov in seveda izgub. V zadnjem času opažam, da je to pravilo nepotrebno, saj so premiki dovolj hitri in veliki, da se lahko doseže zadovoljiv plus. Drugo pravilo, ki sem ga tudi spremenil, pa je to, da poskušam čim hitreje zavarovati dobičkonosno pozicijo s tem, da postavim stop naročilo za obvladovanje tveganja na vstopni tečaj. Kar pomeni, če se tečaj obrne, ne tvegam nič, razen v izrednih primerih - npr. prekinitev trgovanja z delnico zaradi kakšne novice, kar se pri dnevnem trgovanju z večjimi podjetji ne dogaja pogosto. To pravilo sem prenesel iz “swing” strategije (o kateri sem govoril v prejšnjem članku), vendar opažam, da pri dnevnih poslih ob povečani volatilnosti to večinoma ne deluje najbolje. Zato bom poskušal počakati na relativno večje premike, preden spremenim stop naročilo na vstopno točko oziroma ga bom postopoma zniževal/dvigoval glede na gibanje tečaja. Čas bo pokazal ali sem se odločil pravilno.
Glede stanja na trgih zaenkrat težko karkoli rečem. Zaradi petkovega zaključka na ameriškem trgu se nagibam na ponovno testiranje oktobrskega dna, vendar se razmere spreminjanjo iz dneva v dan, tako da sem bom o poslih odločal glede na trenutno dogajanje. Pripravljen bom tako na morebitne nižje nivoje (ponovni preboj oktobrskega dna) kot na morebiten odboj.

Nikola Maljković


Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
10 x komentirano
  • Racquel Darrian je rekel/-la:

    Nidzo,

    ne stekam odstavka o stop narocilu za obvladovanje tveganja na vstopni tecaj…

    A to pomeni, da kupis neko delnico, ampak ti prodajalec zagotovi, da jo bo kupil nazaj, ce bo tecaj padel?

    Ali gre spet za kaksnega od ‘izvedenih’ financnih instrumentov, prenasanja tveganja na tuja ramena (torej enega glavnih krivcev za trenutno sesuvanje monetarnega sistema)…

    Racquel

  • kozaklamf je rekel/-la:

    na kozlanje mi gre

  • Nikola Maljković je rekel/-la:

    Glede stop naročila. Gre za naročilo za posel po manj ugodnih pogojih od trenutnih. Primer: kupiš delnico po 100, tečaj naraste na 110, ti nato postaviš stop naročilo za prodajo na 100 in si zagotoviš pozitivno ničlo iz posla (če zanemarimo stroške), če v nadaljevanju delnica pade. Ko/če delnica doseže 100, se ti avtomatsko izvrši prodajno naročilo za zaprtje pozicije po tržni ceni.

    Tveganje za izgubo tako nosimo v celoti, kot pa tudi seveda potencialni dobiček.

  • ervinator je rekel/-la:

    “Pripravljen bom tako na morebitne nižje nivoje (ponovni preboj oktobrskega dna) kot na morebiten odboj.”

    Nič nas ne sme presenetiti

  • Luka je rekel/-la:

    “pred dvema tednoma”

  • biach je rekel/-la:

    @ Racquel: Bruaaaaaaaaaaaaaaaaahahaha - stop loss naročilo je po novem izvedeni finančni istrument… :) hehe stop lossi so definitivno glavni krivec za nastalo krizo…xexe

    @ Nikola: prav kool članek - imam vprašanje: zanima me kako se po tvojih izkušnjah obnese tehnična analiza na delniških v primerjavi z valutnimi. Se kakšni indikatorji obnesejo bolj na enem ali drugem trgu?
    LP
    B

  • Racquel Darrian je rekel/-la:

    @ Biatch: zato sem pa vprasal, a ne - in prosim, da ne obracas mojih besed, ker nisem rekel, da so stop lossi krivec za krizo, ce pa sploh nisem vedel, kaj stop lossi so. Ugibam pa verjetno lahko, a ne. Ker me ne bi cudilo, ce bi se dalo tudi padce na borzi zavarovati pri nekom, ki bi ta tveganja nato se preprodajal naprej. Tu pa ze pridemo do vzrokov za krizo, mar ne…

  • Izidor je rekel/-la:

    Na kozlanje mi gre.

  • Nikola Maljković je rekel/-la:

    biach,

    težko rečem glede primerjave, saj večinoma trgujem na delniškem trgu. Na valutnem trgu precej uporabljam fundamentalne analize, ker poskušam ujeti srednjeročne trende.

    Na delniških trgih trgujem predvsem dnevno ter “swing”, tako da tu ne uporabljam fundamenta. Za delniške vem, da se na podlagi grafične lahko doseže zadovoljive rezultate, seveda pa ni vse odvisno samo od strategije, ampak je precej odvisno tudi od psihologije, discipline…

    Tudi glede indikatorjev težko komentiram, saj jih ne večinoma ne uporabljam. Edino kar uporabljam so drseče sredine za določitev prevladujoče smeri (trenda), drugače pa samo graf (tečaje) ter promet. Sem zagovornik pristopa “Keep it simple”.

  • biach je rekel/-la:

    @Racquel: imaš prav nisi rekel, da so SL vzrok za krizo - priznam, da sem malo popačil stvar in sicer iz preprostega razloga: ker je smešno za crknit :) Če pa te je to prizadelo se opravičujem, namen nikakor ni bil tebi kakorkoli škodit :)

    @Nikola: zanimiv pristop; vprašam, ker nekateri traderji menijo, da je tehnična uporabna praktično pri vseh finančnih oblikah (trgih) in jim je vseeno kaj trgujejo…res pa je da drugi popolnoma zavračajo TA, tko da…najverjetneje bo res držalo, da ima vsak trader svoj pristop.
    LP
    B