26. november, 2008 | Denis Sarkić

Izziv, težak eno tono

Društvo Focus, Eko sklad in Pavle Gantar o varčevanju z energijo.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Društvo za sonaraven razvoj Focus je danes v Okoljskem centru v Ljubljani predstavilo projekt z naslovom Izziv, težak eno tono, s katerim želijo opozoriti na potencial varčne in učinkovite rabe energije. Ta potencial je namreč tako v Sloveniji kot v celotni EU velik, poudarjajo v društvu. “Energetska učinkovitost je eden od najlažjih, najcenejših in najbolj dostopnih ukrepov za izboljšanje tako energetske varnosti kot konkurenčnosti našega gospodarstva in nenazadnje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov,” je povedala predsednica Focusa Lidija Živčič.

Uvodno o varčevanju z energijo:

Vendar pa se tega kljub velikemu potencialu tako v Sloveniji kot v EU premalo zavedamo, je poudarila in dodala, da doslej oblikovane politike ostajajo na mlačni ravni oziroma niso dovolj ambiciozne. V odgovor na takšne “oklevajoče politike” so se v Focusu odločili za projekt Izziv, težak eno tono. Cilj tega projekta je dokazati javnosti in odločevalcem, da se lahko z varčno in učinkovito rabo energije občutno zmanjša emisije. V okviru projekta so izdali istoimensko informativno brošuro, oblikovali stališča društva do politike na področju učinkovite rabe energije in pripravili ulično akcijo, s katero so aktivisti društva na Prešernovem trgu v Ljubljani omogočili, da sami “pretehtajo”, koliko izpustov ogljikovega dioksida lahko prihranijo z učinkovito rabo energije.

Poleg tega so na spletni strani www.focus.si pripravili spletno orodje za izračun prihrankov z ukrepi za učinkovito rabo energije, ki obsega nabor možnih ukrepov za varčno in učinkovito rabo energije ter pomaga posamezniku izračunati, koliko emisij lahko prihrani skozi različne ukrepe.

Pavle Gantar za Vest:

Novinarske konference se je z željo spodbuditi poročanje o tem projektu udeležil tudi predsednik Državnega zbora Pavle Gantar, ki je med drugim poudaril, da se lahko z že majhnimi spremembami v obnašanju prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Pri tem je kot primere med drugim navedel ugašanje luči, če se jih ne potrebuje, zamenjavo žarnic z varčnimi sijalkami, izklop elektronskih naprav iz stanja pripravljenosti. Sam si bo prizadeval za izboljšanje stvari v tej smeri tudi v DZ. “Najboljša, najcenejša je tista energija, ki je nam ni treba porabiti oziroma jo lahko prihranimo. Zato je učinkovita in varčna raba energije tako pomembna v sodobni energetski, okoljski in podnebni politiki,” je med drugim dejal Gantar.

Gantar in Beravs odgovarjata novinarjem:

Projekt je finančno podprl slovenski okoljski javni sklad Eko sklad. Kot je povedal direktor Eko sklada Franc Beravs, njihov sklad z ugodnimi krediti in nepovratnimi subvencijami finančno pomaga tako podjetjem kot občanom, da bi izvajali ukrepe za zmanjševanje emisij, kar pa brez obveščenih investitorjev teh ukrepov ne bo. “Temu primerno je omenjeni projekt v pomoč dejavnosti našega sklada,” je dejal. Beravs je pri tem med ukrepi za zmanjšanje emisij, ki jih sklad spodbuja s svojimi sredstvi, naštel vgradnjo solarnih ogrevalnih sistemov, celovito obnovo stanovanjskih objektov ter gradnjo nizkoenergijskih oziroma pasivnih hiš. Za primer je pojasnil, da bi povprečno gospodinjstvo, če bi za ogrevanje sanitarne vode uporabilo sončne kolektorje, letno povzročilo za 1,2 tone manj izpustov. Poleg tega je omenil, da so v pripravi tudi ukrepi za učinkovito rabo in izrabo obnovljivih virov energije v javnih zgradbah, pri čemer so v prvi vrsti mišljeni objekti v socialnem in izobraževalnem sektorju.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.