28. november, 2008 | Gregor Rozman

ko srce pade predaleč od glave …

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

… takrat navadno nastajajo takšna pisma … nekateri me sprašujete kaj se bo s kulturno in mladinsko dejavnostjo v medvodah zgodilo zdaj, ko je skrbnik proračuna, katerega s tem pismom popolnoma nič ne krivim, zaradi medsebojnih obračunavanj napovedal zunanjega vršilca dolžnosti direktorja zavoda mladinskega centra medvode in ne tistega istega kandidata, ki je najbolj zaslužen za rast mladinske in sodobnejše kulturne dejavnosti v občini.

dsc_9517.jpg

najprej naj povem, da sem razočaran, ker sem pričakoval, da v kapitalizmu nagrajujemo tiste, ki veliko in dobro delajo. kot eden najbolj ustvarjalnih ljubiteljskih umetniških ustvarjalcev ne le v medvodah, temveč tudi v regiji in državi, sem zadnjih nekaj let (trenutno pišem svojo prvo knjigo) v mkcju z različnimi drugimi avtorji dobil priložnost predstavljati skupne literarne, intermedijalne in druge alternativne projekte, ki jih medvode z okolico do takrat niso poznale.
 
v mkcju sem opazoval rast dejavnosti in žrtvovanje posameznikov, njihovo intelektualnost; občudoval sem svobodno miselnost in humanizem vodilnih v društvu. po pridobitvi novih prostorov sem nekajkrat prijel tudi za čopič in mačka ter drugače prostovoljno pomagal mladim prijateljem pri prenovi bivše biljardnice. vse to in še več sem vložil tudi za svojo prihodnost v tem centru, saj sem nameraval pod dosedanjim organizacijskim in programskim vodstvom centra vsako leto s svojimi prijatelji organizirati nekaj literarnih in drugih večerov bolj ali manj sodobne umetnosti ter v medvode povabiti nekaj kvalitetnih umetniških imen.
 
tisočinka občutkov, ki te dni prevevajo tistega človeka, katerega je ‘fovšeritnost’ potegnila za nos in uspela doseči njegovo zamenjavo z novincem, je včeraj zabolela tudi mene, da zdaj ne zdržim več! deliti jo moram z vami in vam sporočiti, da bom prekinil vse svoje prostovoljno delovanje na področju kulture v medvodah. izvajanje podobnega moratorija priporočam tudi vsem svojim prijateljem ustvarjalcem.

kot uradnik, zaposlen v oddelku, ki je odgovoren županu, bom odločitev svojega nadrejenega stoodstotno podprl in izvajal. priznam celo, da bi tudi sam v njegovi politični situaciji ravnal podobno in sprejel tak kompromis med nasprotniki in podporniki nadgraditve v zavod. na županovo odločitev so namreč vplivala pisma tistih občanov in proračunskih porabnikov, katerih žerjavico so spodpihali nevoščljivi nasprotniki dosedanjega vodstva mladinskega kulturnega društva. nekateri izmed njih sedijo v občinskem svetu in se še ne zavedajo škode, ki so jo povzročili mladim in posredno tistemu prostovoljnemu delu, ki ga ne vidijo.

v dvojni kapaciteti (kot radovednež in kot zaposlen na področju družbenih dejavnosti) sem se velikokrat udeleževal prireditev mladinskega kulturnega centra, ki so po mojem strokovnem poznavanju po kvaliteti in pogostosti vsaj za razred boljše od produkcij predstavnikov tistih društev, ki so najbolj glasno sodelovala v medijsko političnem obračunu (to potrjuje tudi razlika v kvaliteti na regionalni in državni ravni, ki jo zelo dobro poznam).

zato zdaj to moje srce ne svetuje le kulturnikom, ampak vsem prostovoljcem, ki delujejo v medvodah, da vsaj do naslednjih lokalnih volitev ne poklanjajo svojega prostega časa, ker temu politična klima v občinskem svetu zaradi najglasnejših ni stimulativno naklonjena. predlagam, da naj dve leti izvajajo projekte le izven naše občine in upajo, da bo civilna družba do konca mandata prepoznala odgovorne in istih članov občinskega predstavniškega telesa na volitvah ne bo več podprla.
 
takrat se bomo domači prostovoljci vrnili in rekli: “medvode mesto, hvala!”
 
dsc_9716.jpg
 
pisatelj in net artist gregor rozman, občan z dveletnim bypassom.
 
podpisano:
to pismo je bilo napisano v mojem prostem času in ne zmanjšuje moje pozitivne delovne angažiranosti pri sodelovanju z vsemi ljudmi, ki se morda vidijo v zgornjem tekstu. uporablja se in velja za moj prosti čas, v katerem se bom do rodnega mesta začel vesti tako, kot trenutno želi samo. v njem bom le služboval in spal.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
33 x komentirano
  • marko je rekel/-la:

    Hahaha, očitn bodo po novem v mkcju po stenah viseli kozolci, cerkvice, tihožitja kruha in vina, koncertirale pa Zadovoljne Štajerke…
    ŠE EN KUL PLAC ZA URBANO MNOŽICO V SLOVENIJI VEČ BO ŠEL PO GOBE!!!
    Bravo politika!

  • Vaščan iz okolice Medvod je rekel/-la:

    Jaz se že dolgo čudim od kje mladini čas, da se zbirajo po raznoraznih mladinskih zbirališčih. Doma se zmeraj najde dovolj dela, samo videti ga je treba. Pa za šolo bi se lahko bolj učili in potem takih problemov sploh ne bi bilo.
    Tudi sem slišal, da tam igrajo glazbo, ki ni za normalna ušesa. Folklora in ljudski običaji se pa po drugi strani čisto pozabljajo. Občina bi mogla več denarja nameniti ohranjanju ljudskega izročila. Naš pevski zbor si mora obleke sam kupovati. Vaje imamo pa v nezakurjenih prostorih ker je baje ogrevanje preveč drago. Za ene je vedno denar za druge pa nikoli. Ko sem bil jaz mlad sem garal tako kot še sedaj garam. A zato da bodo mladi imeli vse da ne rečem k riti prinešeno mi naj pa vadimo v mrzlih prostorih. Tukaj ni pravice
    Grejo se tudi eno umetnost ki je nobeden ne zastopi. Kje so lepe slike naših vršacov, kozolcev, majolik? Ene same packarije ker se nobenmu ne da več potrudit za lepoto. To vse izumira tudi zaradi take podpore mladini. Kje so ljudske pesmi in plesi? Tam se menda posluša ena razbijaška glazba ki samo ušesa potem bolijo po njej, mladi pa so agresivni. Ta glazba jih samo spodbuja k pijančevanju in razgrajanju.
    Gospod Rozman, ne vem kakšna publika bere vašo ‘poezijo’. Jaz sem slišal od enih ki so to brali da je en sam sex in pohujšanje. Lepo vas prosim, z tem pisanjem pa res ne delate uslugo mladim!
    Z tem bi tudi končal.
    Pa brez zamere!

  • EGOTRIP je rekel/-la:

    Dragi Vaščan iz okolice Medvod:

    predlagam vam ,da iz baritonskih vrst presedlate k prvim tenorjem , saj se s stiskanjem rinčka v funkciji doseganja višjega tona, človek prav prijetno ogreje. Druga prednost tovrstne vadbe je v tem ,da vas bo slehernik ,ki mu je kaj do mladine v Medvodah, bistveno težje nabil na kurac.

    Lep pozdrav.

  • Panx je rekel/-la:

    sindrom zapiranja mkcjev in podobnih zavodov, je trenutno v trendu po celi sloveniji. ne samo da s tem škodujejo sedajšnjim in prihodnjim generacijam mladih, ampak s tem škodujejo tudi sebi. posledice zaprtja takih prostorov se pojavijo čez čas in le-te se kažejo predvsem v odklonskosti mladine, popivanju, drogiranju, uničevanju okolja, pretepih ipd. prav tako se ljudje prestavijo v druge dele mesta/v druga mesta, kar pripelje do še več nesreč na cestah ipd. če ima mlad človek prostor za ustvarjanje, kreativnost, ukvarjanje z nečim kar ima rad, s tem le pridobiva na svoji osebni rasti, ki mu omogoča da se znajde v današnji družbi. kot veste, je samomorilnost v sloveniji porazna, predvsem med mladimi. s takimi in podobnimi ukinjanji centrov za druženje mladih, vsekakor prispevamo tudi k temu. vsi ste bili nekoč mladi, sedaj pa nimate posluha za njih. to je ironično. moja popotnica bi bila, da preden ukinete neko kreativen/ustvarjalen prostor, pomislite kaj v bistvu ta center res pomeni za celotno mesto, ter kakšne posledice lahko tako brezbrižno dejanje povzroči (za tistih par € več v občinski denarnici…). skratka, v kompleksni družbi najdemo različne skupine ljudi in za uspešno sobivanje je potrebno nameniti nekaj pozornosti/denarja tudi za to, v nasprotnem primeru družba razpade. tega si pa nihče ne želi… še najmanj pa kapitalisti…

    “sem pričakoval, da v kapitalizmu nagrajujemo tiste, ki veliko in dobro delajo” -
    kar se pa tiče kapitalizma, si pa mogoče malce narobe razumel… v kapitalizmu se podpira le tiste, ki prinašajo največ dobička, tiste, ki pa veliko delajo, se pa še bolj gnjavi in izkorišča. kapitalizem ne pozna srca in nima čuta za sočloveka.

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Gregor, če bi vsi ljudje reagirali na škodljivo dogajanje v družbi tako kot ti, bi bil svet dosti lepši……….bi mladina z iskrečimi očmi čakala na svoj trenutek.

    Dragocen si, ker si razgledan, buden, sočuten in dober.

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Vaščan…….,

    predlagam vam, da sami preberete kakšno Gregorjevo pesem - so zelo lepe in žalostne, niti sledu spolnosti ni prisotne, samo ljubezen. Glasba in slikarstvo, sta odraz notranjega življenja mladine, saj sami veste, da jim danes ni lahko, zato je prisotne bolj malo harmonije in romantike, več je osamljenosti, zapuščenosti in iskanja smisla življenja.

    Poskusite se vživeti v njihove probleme, lepo pozdravljeni!

  • janžo_naj vas podobnost ne zmede je rekel/-la:

    GospoT vaŽčan, ne samo, da ne znate uporabljati predpon s in z, vi ste si še prilastili merilo za kulturno-umetniško estetiko, kajti ste poznavalec pojma lepote in kvalitete. Glede na dober vtiZ, ki ste ga pustili na teh straneh, vam priporočam, da se umaknete iz nezakurjene kleti, kjer se dobiva vaš pevski zborček na lovskih popivanjih in tekmovanjih v žretju jajc ter rajši presedlate v kako cerkveno halo, če bo premrzlo, jo lahko tudi zakurite.
    Mladinski kulturni center pa je namenjen mladim, kar bi lahko ugotovili že iS samega imena. Mlada generacija pa se ne pusti več posiljevati Z pesmimi, po vašem okusu, ki so pretežno hvalnice popivanja.
    In še to: tudi vi se niste kaj PRIDA učili, vaš prosti spis si po napakah pravopisne narave, ki jih vsebuje, zasluži oceno 2 (zd).

    Jaz se že dolgo čudim od kje mladini čas, da se ZBIRA po raznoraznih mladinskih zbirališčih. Doma se zmeraj najde dovolj dela, samo videti ga je treba. Pa za šolo bi se lahko bolj učili in potem takih problemov sploh ne bi bilo.
    (vrstni red)_Tudi sem slišal_, da tam igrajo glaSbo (namesto z), ki ni za normalna ušesa. Folklora in ljudski običaji (pa se) se pa po drugi strani čisto pozabljajo. Občina bi mogla(morala) več denarja nameniti ohranjanju ljudskega izročila. Naš pevski zbor si mora obleke sam kupovati(V našem pevskem zboru…) Vaje imamo pa v nezakurjenih prostorih(,) ker je baje ogrevanje (predrago)preveč drago. Za ene je vedno denar(,) za druge pa nikoli. Ko sem bil jaz mlad(,) sem garal tako kot še sedaj garam(slabo tvorjen stavek). A zato da bodo mladi imeli vse(,) da ne rečem k riti prinešeno mi naj pa vadimo v mrzlih prostorih. …..IN TAKO NAPREJ, VAŠ SPIS JE POLN NAPAK, GOSPOT

  • pah je rekel/-la:

    G. vaščan, zaradi take netolerantnosti je naš svet grd in krut. Zloben in zelo pokvarjen. Žalosten, uniformiran in izgubljen. Zakaj bi si vsi radi naslikali svet po svoji podobi? Zakaj smo ljudje taki egoisti? Zakaj je nekaj, česar ne razumemo, narobe, slabo, nepotrebno, grdo …? Kaj so normalna ušesa? Kaj je lepo? Kaj je packarija? Kaj je pravica?

    G. vaščan, povejte mi prosim, zakaj so se vam podobno misleči v tradicionalnem kulturnem društvu, ki v občini medvode ožvlja folkloro, poslužili tako podle metode - peticije proti javnem zavodu MCM, ki so jo dali podpisati mladoletnim otrokom (ki se komaj znajo podpisati, kaj šele, da bi bili sposobni tako kompleksne presoje) brez kakršnekoli vednosti starsev? Ali res ne vedo, da je to zloraba?

    Svetujem vam podobno kot moj predhodnik: Preberite si kakšno Gregorjevo pesem. Pridite na kak dogodek v MKC. Obiščite njihovo spletno stran… Privošite si pogledati dlje od svojega praga… ni vse tako sivo tam čez, kot pravijo… Vprašanje je le, če ste sploh sposobni kaj videti.

  • PeterGaber je rekel/-la:

    Namenoma izpostavljam svoje ime.

    Replika vaščana se mi zdi na nek način tako pretirana, da skoraj ne verjamem, da jo je kdo spontano sposoben napisati. Morda Gregor ali Kubrowski v tandemu, ko v hecu pišeta skozi mentalnost zaostalega domačina?

    Poznam to mentaliteto in vem da v resnici obstaja. Obstajajo zafrustrirani posamezniki, ki namesto, da bi privoščili, podpirali raje kopljejo drugim jame, namesto da bi poskrbeli za svoje dobro počutje, ga raje drugim kvarijo. Če vas zebe, poskrbite zase. Mkc je poskrbel zase, ne s tem, da je odžiral denar drugim društvom, ampak z AKTIVNIM delovanjem, prošnjami, natečaji, čemurkoli že, da je zagotovil svoje delovanje. S tem, ko bo bistvo mkc-ja postal zavod, bo lahko pač podprt svojim rezultatom primerno.

    Pišete o packarijah, o glasbi, ki ni za normalna ušesa… Svet je širši kot pot od Jeprce do Sore, ki se večinoma odvije po makedamu. Mladina je v stiku s sodobnim svetom, ki pa nanjo ne vpliva pozitivno. Svet mladini govori o denarju, o moči, o agresivnosti… to pa skozi umetnost lahko izrazimo, in naredimo iz tega nek spomenik, celo nekaj lepega. In vrednote, ki daleč presegajo v marsičem zgrešene vrednote današnjega sveta se prav v Mkc-ju lepo izražajo v požrtvovalnem delu mnogih posameznikov. Mladina pa to opazi, spoštuje in se marsikaj nauči. Vrednote, gospod vaščan, ki jih prav vi najbrž zelo goreče zagovarjate obstajajo v stvareh, ki jih pri nas prezirate. So v obliki, ki vam morda ni dostopna, ampak je še kako prisotna.

    Peter

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Janžo,
    še enkrat sem prebral komentar vaščana. Moja ocena je - 5, razen nekaj nepomembnih napak je to iskreno in prizadeto pisanje. Za njega je to svet v katerega morda nikoli ne bo mogel vstopiti, prav gotovo pa ne, če se ga bo žaničevalo in omalovaževalo. Če se bo do teh ljudi iskalo pot, sa jo bo prav gotovo tudi našlo - s prijaznostjo in ljubeznivostjo

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Verjetno nas pa večino prav malo briga, če “vaščan” v ta svet ne bo nikoli vstopil. Naj ostane za zapečkom v svojih žalostnih fantazijah.

  • murva je rekel/-la:

    Ob podpornikih, kakršen je Egotrip, mladinska scena sovražnikov ne potrebuje. Če je njegova reakcija odraz mladinske kulture, strpnosti in sprejemanja drugačnih, potem ji kot davkoplačevalka ne bi privoščila niti beliča. Kozolci mi niso všeč, za zborovsko petje mi je povsem vseeno, vulgarnost zaradi vulgarnosti pa se mi gabi. Vsi totalitarizmi so bili najprej vulgarni in potem so vulgarnosti uresničili.
    Za vse ostale izobražene srečnike pa bi pridala, naj se naučijo argumentirano sesuvati nasprotnika, ne pa z navajanjem njegovih slovničnih napak, bistvo je, kaj je človek skušal povedati, ne pa, kako je to storil.
    Ja, Gregor ima par dobrih stvari, nekaj pa jih je bolj na parterju in pošteno do ustvarjalca je edino, da se mu to odkrito pove. Pa ne zaradi morale, to ima vsakdo tako, kot jo ima, in mu je pornografsko izražanje ne bo ne vzelo ne dalo, ampak bolj zato, da se provokacija ne začne enačiti z ustvarjalnim presežkom in zato, da se pogum ne prevesi v narcizem. Saj vemo, ali ne, mladi intelektualci, kako je Narcis končal.

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Carlos, vem, da bi bi z vaščanom navdušeno uživala v igri in glasbi, kjer bi bili na duhovit način predstavljeni problemi ogromnega miselnega preskoka med generacijami in okolji :)

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Murva,
    Gregor je pisal in govoril o svojih stvaritvah. Glede pornografije je bil zelo jasen in jo je sam ovrednotil in navedel vzrok za potrebo po tovrstnem pisanju. O narcisoidnosti pri njem po mojem mnenju ni sledu, je odprt in naklonjen bližnjemu, ni narcis, ki je zazrt samo sam vase.

  • murva je rekel/-la:

    Ne, ni narcis, se strinjam, ob niagarskih komentarjih, ki jih s svojim pisanjem sproža na teh straneh, pa to lahko postane. Ploskači brez vsakršne izobrazbe, ki v življenju niso prebrali poštene knjige, se navdušujejo nad cenenostmi brez teže. Pa sirotni varuhi morale, ki nimajo drugih težav, kot je njegovo pisanje … Ne vem, če pojasnilo, zakaj nekaj počnemo, lahko to početje opraviči. Pa da ne bo pomote, njegovega pisanja ne spremljam le na spletu, komentarje, ki so ogledalo stanja duha uporabnikov le tega medija, ki ga Gregor rad in zlahka sprovocira, sem pa samo enkrat ošinila. Bilo je dovolj za vse večne čase.In ostajam pri svojem, od parterja na prvo žogo do solidnih izdelkov, kot se za začetnika pravzaprav spodobi.

  • murva je rekel/-la:

    Janžo, ne morem si kaj, še enkrat sem prebrala vaše poučno pismo Vaščanu. Duhovito, ni kaj. Z nasmeškom pa vam moram napisati: s in z sta predloga, ne predponi. Če sem vas seveda pravilno razumela …

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Murva,
    Gregor je povedal vzrok za potrebo po vulgarnem izražanju, nisem pa imel vtisa, da želi to opravičiti……….ali, da to obžaluje.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Grof, prigoda z indijskim jezuitom, ki sem jo opisal pod temo o džamiji, je dovolj zgovorna, kar se tiče razgledanosti in odprtosti slovenskega podeželja. Pa ko bi bila ta zahojenost omejena samo na podeželje - karizmatični medicinski tehnik s poliestrsko kravato, ki je najbolj poskakoval od vznemirjenja, je menda celo iz Ljubljane.

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Carlos ali mi daš lahko link? Bojim se, da mi je to z džamijo ušlo.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    “Carlos Contreras pravi:
    27. november, 2008 ob 1:51

    Je pa hec - ravno možakar iz tegale samostana je pripeljal v Slovenijo indijskega jezuita, ki pri maši pleše in se nasploh ukvarja z jogo. To je bil škandal! Podeželski klerikalci so dobesedno podivjali, češ, kaj se pa gre, takega pogana privleče! A je naš Joža zato pustil kosti v Kočevskem rogu? In tako naprej. Toliko o svetovljanstvu.”

    Eni sitneži na primer tukaj, drugega pa trenutno ne najdem: http://www.medjugorje-si.org/pogovori/viewtopic.php?f=21&t=888&start=0&st=0&sk=t&sd=a

  • murva je rekel/-la:

    Sem pogledala link. Ah, jezuiti. Do pred kratkim so bili to papeževi specialci. Bi si morali pogledati, kako je njihov red organiziran, da bi izvedeli, da ničesar na svetu ne počno za naše dobro.Niso jih v zgodovini zastonj prepovedovale evropske vladarske hiše. Plesoči nagci v transu pa tudi niso pri njih nič novega, so tudi svetniki na slikah govorili in kipi krvaveli, če mi ne verjamete, poglejte si roman Jezusova družba, ki ga je napisal Šotola, če imate pa bolj slabe živce, ga odsvetujem. Je pa nadvse poučen, o jezuitih pove vse.

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Carlos, to ni vzrok za nestrpnost, ampak za iskanje skupnih interesov.

  • anonimi je rekel/-la:

    Rozi, tebi še vedno ni jasno. Taiste osebe poleti niso prepoznali za občinsko priznanje med nekaj manj zaslužnimi imeni, ti pa še vedno misliš ,da v ozadju ni močnih sil? Kdo pa misliš, da je zmožen združiti pol društev v Medvodah proti ustanovitvi zavoda oziroma imenovanju zaslužnega direktorja, če že ne more imeti večine v svetu, kaj praviš? Intelektualci niso zaželjeni za voditelje, ker razmišljajo s svojo glavo in jih Stric Samo pač ne more voditi tako kot druge ovce. Gnil kapitalizem in polarizacija demokracije, jebat ga…

    Naredi uslugo sebi in nam, ker ne boš s takšnim ignoriranjem prišel nikamor, ker se mi zdi, da si pognal globoke korenine v Medvodah. ;-)
    Se vidmo, k se vidva, do takrat pa se imej fajn, pa kdaj si zapoj tisto KAKO LEPO JE BITI GLUP :-)

    LP
    anonimni frend

  • Dragan Djukić je rekel/-la:

    Bravo mojster Grega!
    Pozdravljam tvojo gesto in razumem tvojo jezo ter razočaranje. Vseeno se ne strinjam, da bi bojkotirali
    začeto delo in “novorojenčka”, ki sicer ima porodne težave in krče. Nekateri njegovi nasprotniki celo pravijo, da se je prezgodaj “rodil” jaz pa pravim, da je rojen ob pravem času in, da je nujno potrebno za njega skrbeti in ga pravilno vzgajati. Zaradi navedenega svetujem, da nadljujete dobro delo in še naprej samo z delom in rezultati dokazujete, da niste zgrešena investicija občinskega proračuna. Ne dovolite nazadnjaškim silam prevladati, ker napredne misli in ideje vedno zmagajo samo do zmage je dolga, težka in trnova pot. Verjemi mi, da se izplača, ker ste postavili dobre temelje za naše in vaše zanamce. Povabite vsa društva v občini k sodelovanju, poučite jih kako lahko postanejo društva v javnem interesu, poučite jih kako se pripravijo projekti in kako se kandidira na občinskih, državnih in evropskih razpisih za pridobivanje finančnjih sredstev, ki so nujna za delovanje in razvoj kakršne koli dejavnosti. Odprite jim oči in spregledali bodo. MKC, McM in vsa društva v občini imate podpornike tudi v lokalni politiki. Živite in delajte v sožitju in v medgeneracijskemu povezovanju. To je od - rešitev.

    Lepo vas pzdravlja občinski svetnik Zares-nova politika Dragan Djukić

  • Jelena Al. je rekel/-la:

    Dragi Gregor (in vsi ustvarjalci v MKC Medvode),

    poznava se, kar dobro, pravzaprav že od čisto malih nog. Kolikor sem imela priložnost kramljati s teboj, vedno ob zanimivih, udarnih in prijetnih MKCjevih dogodkih, sem spoznala, da nisi ravno tip, ki bi se prostovoljno in brez hude (notranje) bolečine podal v politično. A si se in to me je napeljalo, da se ti/ vam oglasim. Kot ena tistih, ki spremljal MKC Medvode vse od ustanovitve (resda bolj od strani, pa vendar) in predvsem kot ena tistih redkih, ki tudi politično zagovarjam ustanovitev javnega zavoda Mladinski center Medvode, kot večna podpornica urbane kulture in svobodomiselnosti (da je tako, je najbolj slikovita potrditev prav zapis Vaščana), ki jo predstavlja/ simbolizira MKC, razumem (ali vsaj skušam) razumeti razočaranje, frustracijo, gnjev, ki veje iz tvojega zapisa. Tudi sama se otepam z njim. Zadnji javni pogovor v novih, čudovitih, pisanih, toplih, pozitivnih in optimističnih prostorih stare biljardnice me je navdal z upanjem, da mladi in njihovi podporniki/ zagovorniki v Medvodah ne bomo odnehali. Preprosto ne moremo in ne smemo, predolgo že traja ta bitka, izčrpavajoča je, vem, za nekatere posameznice in posameznike me resno skrbi, ker vidi, da jih zlonamernost in ozkosrčnost politikov, ki vseskozi prisegajo, da »niso proti mladim v občini«, načenja, utruja… A ta bitka je mnogo več kot le bitka za ustanovitev zavoda, je bitka za svobodo (ne bi bila rada patetična, a kakorkoli obračam, se mi zdi, da so temne in nazadnjaške sile lokalne politike, morda prej kot mi – zagovorniki, doumele, da je MKC/ MCM prostor, ki ga ni mogoče nadzorovati, podkupovati, spravljati v kakršnokoli (politično) odvisnost, ideološko usmerjati, da je torej »proti-režimski element«, subverziven, skratka!

    Občudujem tvoj pogum, da si se izpostavil, kljub občutljivi in nehvaležni poziciji, ki jo imaš kot občinski uradnik; podpiram vsak tak korak, vsak tak »coming out«, več nas mora biti, vedno več, da bomo lahko »osvobajali ozemlja teme in ozkoglednosti«. Žalosti me tvoj »poziv« k moratoriju na ustvarjanje, razumem ga kot predajo, torej zmago tistih, ki hočejo zatreti svobodomiselnega duha, ki ga poosebljaš ti in vsi, ki ustvarjate v MKC, ter vsi, ki v MKC hodimo, ker je edini zares avtonomen, ustvarjalen in urban javni prostor v Medvodah! Ne smemo se predati, ne smeš odnehati - Jean Paul Sartre je nekoč zapisal: »Pisati pomeni po svoje hoteti svobodo.«. Boj se nadaljuje, Gregor, ostani z nami in med nami. Če bomo odšli vsi, bodo tisti, ki na vse pretege in z vsemi (podlimi sredstvi) ovirajo MCM, zmagali.

  • kai je rekel/-la:

    Gregor, sicer nisem direktno povezana s situacijo, vendar lahko po tvojem napisanem tekstu, ki sem ga prebrala večkrat prav z namenom, da razberem vse skrite in neskrite misli, samo sklepam, da bi jaz v tvojem primeru storila isto.

    Oziroma tudi sem storila isto. Razumem tvoje trenutno počutje. In vem, kako težko ti je. Upam, da bo v sredo ostalo kaj časa, da se malo pomeniva. Pa drži se, te podpiramo. Če ti to kaj pomaga :)

  • gregor rozman je rekel/-la:

    hvala vsem izpostavljenim za sodelovanje v temi (tudi anonimnim provokatorjem). lepo bi bilo, ko bi tudi medvode imele podoben spletni medij. morda namig kolegom s tvm, da nadgradijo svoje spletne strani z digitalnimi novicami in omogočanjem komentiranja le-teh.

    hvala tudi članoma občinskega predstavniškega telesa. da bi videli, da moj poziv medvoškim prostovoljcem k bojkotu ni politično obarvan, moramo pomisliti na volivčevo možnost dajanja preferenčnih glasov. tudi debata v občinskem svetu je bila na osebni ravni.

    žal so nekateri ljudje tukaj razumeli, da opozarjam bolj na krizo pri preoblikovanju mladinske dejavnosti (še več: nekateri urbani komentatorji so celo podlegli simpatični provokaciji ‘vaščana’, ruralni urbanim in tako naprej), vendar želim s pozivom k bojkotu izraziti predvsem svoje sočutje nekomu, ki ga vidim kot daleč najbolj zaslužnega za razvoj te dejavnosti v medvodah. vendar to ni vse. vsi prostovoljci in ljubitelji v občini bi se morali vprašati zakaj delajo?

    zanimiv je fenomen institutizacije društvene dejavnosti v medvodah. vse odkar je zakon o društvih odgovornim osebam teh pravnih oseb zasebnega prava naložil večjo odgovornost, je logično pričakovati potrebo ne zgolj po njihovem povezovanju v zveze društev, pač pa tudi težnje k ustanavljanju javnih zavodov s tistih področij delitve proračunskih sredstev, ki bi lahko bila institutizirana (šport, kultura, turizem, mladina). v primeru ugodne strokovno politične klime za ta korak, bi se tako vrnili k večinski proračunski zagotovitvi finančnih sredstev, ki je bila v teh krajih v navadi še nedolgo tega (če se prav spomnite, so društva imela svoje proračunske postavke, kar danes ni več zakonito brez javnega razpisa po objavljenem proračunu). nekateri politiki in strokovnjaki zagovarjajo enoten občinski javni zavod, drugi spet štiri manjše, sam pa imam čisto drugačen pogled na to problematiko - pogled delitve društvenih dejavnosti na bolj in manj deficitarna. gre za pogled bolj ali manj strokovnega opazovalca razvoja področij družbenih dejavnosti v zadnjem desetletju (da mi ne bo kdo očital, da sem na občini zgolj nedrobni inventar za polavtomatično izdajanje upravnih dokumentov). da je občina medvode med slovenskimi biseri na tem področju, so, poleg župana in članov občinskega sveta, zaslužni tudi sodelavci občinske uprave, ki so s stimulativnimi javnimi razpisi uspeli urediti davkoplačevalsko nagrajevanje tistih, ki veliko in dobro delajo.

    ko sem pred časom začutil veter, ki je zavel iz društveno prerojenega centra medvod (navedel bi najbolj vidne sveže društvene pridobitve: mkc medvode, kud medvode, šrc preska) in se spoznal z nekaj zaslužnimi posamezniki, sem sestavil svoj dream team z dvema zavodoma (prvi manj, drugi pa bolj profitabilne narave):

    zavod franceta rotarja za kulturo in mladino:
    direktor branko kraljevič
    kultura france cegnar
    mladina nataša pust

    zavod jakoba aljaža za šport in turizem:
    direktor sašo bratuš
    šport ines hižar
    turizem boštjan luštrik

    zavoda bi lahko imela servis skupnih računovodskih, hišniških in drugih tehničnih služb, vendar pa bi njuno poslovanje in stimuliranje iz občinskega proračuna moralo biti strogo ločeno.

    vendar gregor rozman ni občinski politik, da bi kaj takega lahko uradno predlagal. je le medvoški uradnik in getovski ščurek, ki svojemu kraju in imenovanim pozitivcem lahko izreče svojo posredno podporo skozi volivno skrinjico ali na bolj neposreden način skozi ljubiteljsko sodelovanje z njimi v prostem času.

    še v povezavi s kai
    pa bi v sredo
    3.12.2008
    med 21. in 22. uro
    v gromko na metelkovo v ljubljani
    povabil vse ljubitelje pisunstva
    medvodčana mene in pirničana kobrowskega
    na literarni večer ‘kurbizem in kobrizem’ in na 208. rojstni dan dr franceta prešerna

    srečno!

  • kavboj iz medvod je rekel/-la:

    Rozi pojma nimaš, dream team so Ciril Žebovec, Iztok Pipan in Boris Primožič. Pa misss kulture Anica iz Pirnič.

    Za šport pa Undertaker, d.d.

  • oš medvode je rekel/-la:

    HEJ!ZAKAJ NIČ NE NAPIŠETE KK SMO SE IMELI V MKCJU,KO JE BLA NAŠA ŠOLA TAM(Z GLAVO NA ZABAVO)UPAM DA BOSTE KO BO KMALU POTEKAL ŠOLSKI PLES TAM!UŽIVEJTE ŠE NAPREJ!BYBY!POZDRAVI OD XD

  • gregor rozman je rekel/-la:

    oš medvode, sem mislil, da bo treba ful pometati za 300 šolarji, kolikor vas je bilo, in da nama z janeskom (to je tisti čupavi tip na lestvi, ki bi lahko igral klovna) ne bo uspelo pravočasno postavit razstave, pa moram reči, da ste bili kar pridni in niste veliko zasvinjali.

    (janesk, če bereš, brez z(a)mere)

  • Vaščan iz okolice Medvod je rekel/-la:

    Kwa nej ti zamerm, zdej k si me itak raskrinkou :)

    Bitnčan (k sreč ne z gmajne :))

  • gregor rozman je rekel/-la:

    župan je presenetil in za v. d. direktorja imenoval matija fröhlicha, dolgoletnega aktivnega sodelavca mkc, prostovoljca in enega prvih članov.

    ker gre za mojo drugo željo, takoj za natašo pust, in ker ni bil izbran nekdo od zunanjih, sporočam, da preklicujem moratorij in prosim vse prijatelje umetnike (če je o pozivu starega prduha rozija sploh kdo resno razmislil), da v medvodah nadaljujejo z urbanim in drugim kulturno umetniškim izražanjem.

    še vedno ostajam razočaran nad tistimi, ki so podpisovali peticije ter pisma. zakaj? ker se vse njihovo poznavanje razvoja mladinske in kulturne dejavnosti v občini medvode skupaj skrije že pred strokovnostjo mojega, uradniškega. takšno početje je značilno za slovensko podeželje, ki ga spoštujem zaradi narave, zaradi ljudi pa vedno manj. vem, da tudi sam hitro zapadem med posploševalce, vendar takšna fovšeritna dejanja povzročajo omejevanje izražanja posameznika in beg mladih možganov drugam. medvode niso ne vas, ne mesto. so mesto, kjer se med dvema vodama sreča ruralno z urbanim in si podaja roki ter spoštuje drugačnost in ne nasprotnost.

    vidimo se jutri, na metelkovi, potem pa še kdaj v medvodah!

    čestitke matiju!

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Gregor, iščite pot do starejših in konservativnejših………..pa kaj govorim, to prav gotovo že počnete :)