8. december, 2008 | Matej Jankovič

Kitajsko-evropska zakuha

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Evropski in kitajski veljaki naj bi se zgrinjali nad problemi, ki tarejo trgovinska razmerja, sploh vročično pa naj bi se lotili reševanja svetovne finančne krize. A od Kitajsko-Evropskega vrha ni bilo nič. Gostitelju, predsedujočemu EU in francoskemu predsedniku Nicholasu Sarkozyu, je uradni Peking le nekaj dni pred pričetkom vrha sporočil, da le tega ne bo. Sarkozy je namreč, medtem ko so tekle še zadnje priprave za enajsti vrh med članicami EU in vzhodno velesilo, obelodanil da se namerava udeležiti Lech Walesove čajanke z Dalai Lamo.

Tovrstnih mega-srečanj je vedno več in vse pogosteje se ob deklaracijah zazdi, da priložnost za tehten premislek in konkretne odločitve splava mimo. Evropsko-Kitajski vrh ni umanjkal nobeno leto, stvarnost odnosov pa je danes veliko bolj prepletena in soodvisna kot ob prvem takem srečanju pred enajstimi leti, zato je še toliko bolj pomembno usklajevanje in premlevanje dvostranskih, predvsem trgovinskih problemov, ki se pojavljajo v večji meri odkar je Kitajska članica Svetovne trgovinske organizacije. V prvi vrsti Kitajski izvoz presega evropskega za nekaj več kot dvesto milijard evrov, kar ključno prispeva k protekcionističnim tendencam evropskih politikov, ki so se pogosteje strinjali s politiko ZDA, kot neomajnemu neo-liberalnemu komisarju za trgovino Petrom Mandelsonom, ki je pred mesecem zapustil funkcijo v evropski komisiji. Mandelson, ki je ob vsesplošni preplašenosti zaradi mlečnih izdelkov Kitajske, sam spil kozarec mleka, pa je ob odhodu sprejel za njega neljubo protekcionistično potezo – preiskava politike EU do uvoza usnjenih obuval iz Kitajske.

Evropska komisija in nacionalni politiki pogosto trčijo ob nestrinjanja kar onemogoča sprejetje skupnih smernic do Kitajske, kar pa še najbolj ugaja prav slednji, saj z bilateralnimi odnosi s članicam iztrži več, kot pa bi ob skupno izoblikovani politiki EU, ki bi se verjetneje nagnila k protekcionističnim ukrepom, sploh z odhodom Mandelsona in prihodom nove trgovinske komisarke baronese Catherine Ashton.

Kakorkoli že, evropski politiki se vedno raje srečujejo z Dalai Lamo. Posledica srečanja z nemško prvo ministrico Angelo Merkel, je bila gospodarska zamrznitev, ki je trajala mesec dni, oškodovala pa predvsem nemške uvoznike. Diplomati Gordona Browna in Georga Busha so srečanji v ozadju skrbno usklajevali s Kitajskimi oblastmi, ki so dogodka prezrle, kot da se ni nič zgodilo. Sarkozy seveda ni te sorte, še manj njegov zunanji minister Bernard Kouchner, ki je kljub obiskom ministrov in visokih predstavnikov Kitajske očitno zamočil. Sarkozy s Kitajsko igra dvojno vlogo. Na eni strani gradi močne gospodarske odnose, ki jih je njegov predhodnik Chiraq zanemarjal, podpisal je gospodarski sporazum v vrednosti dvajsetih milijard evrov, med predsedovanjem EU pa so njegovi svetovalci med članicami tipali pripravljenost na ukinitev embarga za prodajo orožja Kitajski, v efektu od leta 1989 po masakru v Tainanmenu. A Sarkozy, ki je v Franciji popularen le še v rumenem tisku, na vsak način skuša zvišat svoj rating. Dalaj Lama je eden bolj priročnih za začasno dosego cilja. Desno usmerjeni se ob vsakokratnem nagajanju komunistični Kitajski nasmihajo, levica zadovoljno kima, saj se predsednik zavzema za človekove pravice, tu pa so še »new-agerji« in podobni, ki v budizmu vidijo vzvišenost in srčnost, ne poznajo pa potek življenja v tej srčni deželi pred prihodom komunistov oseminpetdesetega leta, ki so, glej ga zlomka, bili sprejeti kot osvoboditelji naroda izpod klero-fevdalnega primeža. Angažirana podpora Dalaj Lami ni umestna niti z zgodovinskega niti moralnega vidika, še najmanj pa z gledišča real politike.

Tudi občutljivost kitajske na odločitve EU niso s trte zvite. Že res, da je skleda človekovih pravic bolj polna in raznobarvna na tem koncu kot na daljnem vzhodu, a nagrada za človekove pravice, ki so jo člani Evropskega parlamenta pred mesecem dni namenili kitajskemu disidentu Hu Jiau vsaj delno zavaja. Ne o naporih samega Hu Jiaua, niti toliko o stanju na Kitajskem, a zamegli ključni element današnjega časa. Medtem ko se na Kitajskem počasi a kljub vsemu vztrajno povečujejo vsaj nekatere človekove pravice, silnice na tem kontinentu prav tako počasi a tudi vztrajno manjšajo izbor pravic. V tej luči, bi parlamentu veliko bolj pristal izbor evropskega borca za pravice.

Morda bodo evropski politiki bolj priljubljeni če se bodo še vnaprej srečevali z Dalai Lamo in njemu podobnimi, a vsaj trenutno, kvečjemu na račun dobrobiti slehernika. Da je Kitajska globalni igralec ni nič novega, da so vpeti v svetovni trg je po tamkajšnjem občutenju krize in odpuščanjih tudi jasno. Nezmožnost globljega dialoga tako na ravni aktualnih trgovinskih problemov, še bolj pa v luči finančne krize, kaže na to, da med evropskimi veljaki vedno bolj vlada mentaliteta – pustmo stat, kot da se bodo stvari rešile same po sebi.

Matej Jankovič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
11 x komentirano
  • zirosi je rekel/-la:

    Dalaj Lama je samo še en klasični Holywoodski produkt…

    No ja za razliko od večine zvezdnikov je bil tudi na plačilnem spisku ameriških tajnih služb, med smehljanjem in govorjenju o nenasilju pa uri svoje teroristične enote.

  • jurij je rekel/-la:

    po mojem si ti tudi na plačilnem spisku ameriških tajnih služb. plačujejo te, da bi mene zmedel.

  • Primoz je rekel/-la:

    @zirosi :D pa nezemljane ma tud na obisku…. lol

  • Yakuza je rekel/-la:

    Sarkozy = Sayanim (gl. Wikipedia)

    Lech Walensa ……CIA

    dalajlama………takisto CIA

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Brat Krompir je nasprotnega mnenja, Yakuza, pravi, da je bil Wałęsa komunist.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Pardon, sodelavec tajne policije.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Zato pa je treba dodati malo popra.

    Dalaj lama je kot poper na kitajske rane!

  • hziu je rekel/-la:

    napiše se NICOLAS ne Nicholas Sarkozy

  • hziu je rekel/-la:

    In Sarkozy je VEDNO BIL popularen samo v rumenem tisku, tako v FR kot povsod po EU.
    Samo v Sloveniji si nekaj domišljate.

  • Bount je rekel/-la:

    In razni Hziu, Zirosi eno figo razumete za kaj se gre. Nič zato, to pač ni vaše OBMOČJE.

    1. KAPO DOL Nicolasu Sarkozy- Sayanim, pomeni razsvetljenec in v primeru Dalajlame, je Sarkozy tudi tako ravnal. Premagal je strah pred terorjem močne velesile kot je zelo rdeča, komunistična Kitajska in ji, s tem, ko se je kot eden redkih predsednikov neke EU države, srečal z Dalajlamo in s tem odločno rekel Ne izsiljevanju Kitajske. Bravo, za tako stvar, pa je potrebno imeti pogum, ki pa je nekaterim zgornjim komentatorjem popolna neznanka.

    Tudi avtor članka gospod Matej je sicer pokazal, da se na politiko nekako spozna, toda to je tudi vse.
    Za kaj več, pa dragi gospod je potrebno biti že bolj ozaveščen, zato bolje, da pišete samo o temah, ki jih poznate, saj vam je znan Prešernov rek: Naj čevljar čevlje dela.

    Pouzetek: ni vse zlato, kar se sveti.
    Če ne vidiš, še ne pomeni , da ne obstaja.
    Sarkozy je mogoče poslušal nasvet svoje žene ( ženske so itak bol intuitivne), sigurno pa ni oseba, ki bi delala nekaj samo za rating, ker v tem primeru, bi bil bebec, kar pa vam zagotavljam gospod Matej, da Sarkozy sigurno ni, je dosti bolj inteligenten, kot lahko vi vidite ali razumete.

    In čas bo pokazal, kako pametno je ravnal, da je Kitajski brez sprenevedanja ( kar je značilno za našo sceno) dal vedeti, kaj si misli o njihovi osorni, naduti, despotski politiki.Tako, dovolj, več se mi ne da razlagat, ker itak se ne bo razumelo.

  • Bount je rekel/-la:

    Pazite se in bodite zelo pozorni na enoumje vladanja , taka vlada vodi samo v Akopokalipso!!!