14. januar, 2009 | Denis Sarkić

Mnenja o krizi v Gazi

Slovenija vzdržana pri resoluciji ZN, poslanci o razmerah v Gazi.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Slovenija se je v ponedeljek vzdržala pri glasovanju o resoluciji Sveta ZN za človekove pravice, v kateri je ta obsodil izraelsko vojaško ofenzivo na območju Gaze. Svet ZN za človekove pravice je poleg obsodbe izraelske ofenzive v Gazi sklenil tudi, da bo oblikoval posebno misijo za ugotavljanje dejstev, ki bo raziskala morebitne izraelske zločine nad Palestinci. Resolucijo, v kateri piše, da je izraelska ofenziva “vodila v hude kršitve človekovih pravic palestinskega naroda in sistematično uničenje palestinske infrastrukture”, je podprlo 33 od 47 članic Sveta ZN za človekove pravice. Kanada resolucije ni podprla, 13 večinoma evropskih držav, med njimi tudi Slovenija, pa se je glasovanja vzdržalo. Ministrstvo za zunanje zadeve je v svojem sporočilu za javnost pojasnilo zakaj se je Slovenija pri glasovanju o resoluciji vzdržala.

Poslanka Socialnih demokratov Janja Klasinc je v imenu celotne poslanske skupine SD ostro obsodila nasilje na območju Gaze, kjer že od 27. decembra lani poteka izraelska vojaška ofenziva. Klasinčeva je v imenu poslancev SD tako pozvala sprti strani, zlasti Izrael, naj s spopadi nemudoma prenehata in vzpostavita trajno premirje. Klasinčeva je posebej pozvala izraelsko stran, naj skladno z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov takoj omogoči varen prehod za vso potrebno humanitarno in ekonomsko pomoč prebivalcem Gaze. Dodala je še, da so v poslanski skupini prepričani, da “vojaški spopadi niso pot do razrešitve številnih problemov, ki zgodovinsko obremenjujejo prebivalce Gaze, Palestine, Izraela in regije v celoti.”

Poslanka Socialnih demokratov Janja Klasinc o krizi na Bližnjem vzhodu:

Klasinčeva je ob tej priložnosti v imenu PS SD vlado pozvala, naj v okviru svojih diplomatskih aktivnosti v EU in ZN od izraelske in palestinske strani takoj zahteva, da se mora nasilje umakniti dialogu o tem, “kako živeti z razlikami v miru, brez vojne in nasilja”. Ta pogajanja morajo po besedah Klasinčeve zagotoviti oblikovanje palestinske države ter mirno sosedsko življenje Palestine, Izraela in drugih držav v regiji.

Prvak SNS Zmago Jelinčič o reševanju krize na Bližnjem vzhodu:

Stališče poslanca stranke Zares Franca Jurija o krizi na Bližnjem vzhodu:

“Globoko obžalujem, da Slovenija ni glasovala ZA resolucijo odbora za človekove pravice Združenih narodov, ki obsoja kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava v Gazi. Kot poslanec Državnega zbora Republike Slovenije najodločnejše obsojam nadaljevanje vojnega nasilja in naraščanja števila civilnih žrtev v Gazi (med temi veliko otrok) zaradi napadov izraelske vojske, ki po pričevanju humanitarnih organizacij uporablja tudi prepovedano orožje. Najodločnejše obsojam odločitev izraelske vlade, da nadaljuje ofenzivo, kljub resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki zahteva takojšno ustavitev vseh sovražnosti.
Obžalujem dvolično vlogo tistih držav, ki so se, pri glasovanju resolucije vzdržale, in ki dejansko podpirajo izraelsko nasilje nad Palestinci. Prav tako obsojam kakršnokoli vpletanje civilnega prebivalstva v boje s strani Hamasa in raketiranje civilnih ciljev v Izraelu. Pri tem pogrešam enotnost in odločnost Evropske unije pri obsodbi vojne . Od Vlade Republike Slovenije pričakujem odločnejšo obsodbo izraelskega nasilja in zahtevo, da se vojni zločini v Gazi preverijo in kaznujejo.

Pozivam vlado, da nemudoma prepreči nadaljnje posle z Izraelom, ki so posredno ali neposredno vezane na vojaško industrijo.”

Franco Juri
poslanec Državnega zbora

Izraelska vojaška ofenziva na območju Gaze traja od 27. decembra lani. V tem času se je število žrtev ofenzive po palestinskih virih povzpelo na 975, najmanj 4300 Palestincev je bilo pri tem ranjenih.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
24 x komentirano
  • Q_ je rekel/-la:

    …potreben bo vsaj zaseben embargo, če naša “avantgarda” v imenu ljudstva tega ne zmore.

  • medek je rekel/-la:

    Klasinc a ti verjameš tem krvavim kompromisom?
    Izgovori, izgovori, otroci pa umirajo ali pa želijo od neznosnega trpljenja umreti, ker hočejo v raj.

    Jelinčič je izraelski trgovec, boli njega za palestince, glavno, da kupujemo izraelsko orožje.

    Slovenski politiki so brez lastnega mnenja, brez pameti, brez sočutja,….

    Psi vojne, na kozlanje mi gre.

    http://vranika.blog.siol.net/2009/01/12/slovenija-palestina-gaza-in-piranski-zaliv-plin/

    Kupleraj na oblasti, z lepjivim Boratom na čelu.

    Banke ne dobijo denarja od židov, zato pa klestijo sedaj ko je kriza in vse držijo za smrdljiva jajca.

    MI VSI SMO PALESTINCI.

  • Miha je rekel/-la:

    SD, Jelinčič, MZZ in vsi vpleteni, sram vas bodi, da ste take riti.
    Slovenija si gradi podložniško identiteto v krvi.

  • luka je rekel/-la:

    jude je treba odfukat in jih naselit na eno tihomorsko otočje, kjer so amerosi delal nuclear poskuse….
    eh sej ne…….

  • Aleš je rekel/-la:

    Ob tem me je globoko sram, da sem Slovenec. To je kronski dokaz proameriške usmeritve slovenske diplomacije, ki najbrž kaže, da posebni odposlanec Rupel uspešno deluje. Obmolkniti ob izraelski agresiji je popoln poraz diplomacije, ob tem lahko kot državljan občutim le gnus in globok prezir do stališča vlade in MZZ.

  • kinky tone je rekel/-la:

    To je svinjarija!

  • medek je rekel/-la:

    Verjetno je glede na to, da Pahor hodi mimo svojih poslancev naravnost do Janše, je najverjetneje da je lezenje Izraelu v anus priporočila Vlada v Senci (je ni, ker ni niti sonca).

  • Fonzi je rekel/-la:

    V nasprotju s splošnim mnenjem pa menim, da Slovenija, razen visoko moralne drže, nima razloga, da bi preveč glasno zagovarjala to ali ono stran. Po eni strani je dejstvo, da muslimanske militantne skupine delajo drek na Jutrovem, po drugi strani pa tudi, da Izrael pri tem ni čisto brez krivde. Slovenija ni nek hud faktor v zunanji politiki in tektonskih premikov zaradi naših protestov ne bo (glej primer Tibet). Najbolje bi bilo, da svojo energijo usmerimo v lobiranje za ruski plin, to nas boj žuli kot spopadi v Gazi.

  • S-lick je rekel/-la:

    A ne vidite da je Dimsi ukazal da se ne obračamo v nobeno smer dokler veter konkretno ne zapiha…
    Joj oj oh in sploh, dragi Slovenceln! To bi pa vendar že moral vedeti!

    Rabim vizo za MARS! Lahko tudi Luna! Gre kdo polek?

  • Farad je rekel/-la:

    Točno tako, Fonzi.

  • gruntpuntar je rekel/-la:

    @Q:

    Pripomoček za tiste, ki jim je mar- spisek korporacij in blagovnih znamk, ki neposredno podpirajo Izraelsko ekonomijo in s tem vojaški stroj:

    http://www.inminds.co.uk/boycott-israel.php

    V soboto bo od 13ih do 15ih na Kongresnem trgu protest proti Izraelskemu nasilju.

  • Fonzi je rekel/-la:

    Se pridružim protestu, če bo hkrati tudi protest proti nasilju Hamasa, Hesbolaha in ostalih muslimanskih militarističnih organizacij. Denimo - protest za MIR

  • gruntpuntar je rekel/-la:

    @Fonzi
    Hja, na Facebooku ima protest naziv: Protest proti izraelskemu pokolu v Gazi.
    Point pa je, da prideš in na svoj način izraziš, zakaj si tam. Pa kaj, če se ne strinjaš z vsemi ljudmi, ki so tam. Če se ti zdi v dani situaciji pomembno, da poleg izraelskega nasilja obsodiš še Hamas in Hesbolah, si pač naredi tak transparent.
    Meni se zdi za rešitev vprašanja najbolj pomemben ekonomski bojkot Izraela, zato bo tak tudi moj transparent.
    Dejmo se angažirat, multituda!

    lpGP

  • unexpected je rekel/-la:

    …medek, kakorkoli skačeš, popizdevaš in cepetaš ti prav nič ne pomaga… lahko imaš še 20000 podobnih “opominjajočih” pageov pa ne bo nič pomagalo (čeprav se strinjam s teboj)…

    — edina — E D I N A !!! varianta je, da bi šel pri vsaki taki neumnosti kot so jo naši naredili v Svetu ZN folk ven pred parlament (pa ne 9 mandeljcev - temveč 150000 ljudi), razbil avtomobile na parkirišču, zmetal molotovke v skupščino in okamenjal vsakega, ki pride iz parlamenta… uff ja, sicer dokaj “nespodobno” dejanje za današnjo “napredno” kulturo slovenskega modernega naroda — vendar edino to bi zaleglo… tako da tvoje opominjanje nikamor ne pelje (žal!!!)… potrebno bi se bilo domisliti česa novega… pa sej vidš da je folku čist vseeno… sam napetost raste in raste in raste… boš videl(a) kmalu bo lonec eksplodiral - je že čutiti povsod v evropi…

    -v grčiji je zavrelo pred nekaj tedni
    - v franciji je pred dvemi leti zavrelo v predmestjih
    - v nekateri od srednje evropskih držav sem se ne dolgo nazaj pogovarjal z učiteljem, ki uči zgodovino na srednji šoli — na mojo vsesplošno začudenje je oseba rekla, da ima dovolj tega da morajo učitelji vseskozi govoriti o tem da je bil dolfi slab itd. in da je potrebno otrokom povedati resnico! sem bil kar malo razočaran!
    - v daljni (ali pa tudi ne) vestfaliji organizirajo redno sestanke novodobne mladine, ki ima dosti prihajanja rusov, turkov in ostalih prišlekov v samo “srce” evrope!

    …že herman hesse se je potožil o tem da se ljudje iz izkušenj ne učimo - učimo se le če stopimo dobesedno v drek na ulici in se naslednjič le temu izognemo - iz vojn in večjih zadev pa se ne naučimo čisto ničesar!!!

    …kmalu bo počilo kmalu!!! in ta “kmalu” bo še prej v kolikor folk enostavno ne bo šel na ulico in udaril po brihtnih bučah v skupščini…

    lep večer želim…

  • unexpected je rekel/-la:

    medek

    še nekaj sem pozabil…

    …sploh pa zajemaš s preveliko žlico… ne moreš niti pogoltniti vsega naenkrat — kaj šele prebaviti… živiš tukaj - v sloveniji - v našem malem zaprtem kurniku ki je z vseh strani zabit “z dilami”.. v kurniku je toplo in prijetno - zunaj je hladno in mrzlo vendar od zunaj je prav smešen pogled na “kurnik” in njegove zdrahe… torej moje mnenje je — če se skoncentriraš na kurnik (tudi pri takih zadevah kot je vzdržanost pri glasovanju v Svetu ZN) boš hitreje spremenil na bolje — saj veš potrebno je spremeniti najprej od znotraj če hočeš da pride kdaj do “lupine”… ;))

  • komunalis je rekel/-la:

    Lejko je biti car ko imaš orožja in vsega plono rit in od daleč ubijat otroke.Pejte židovkči u frontalni boj pa da vidimo tiste vaše obrezane kurce kolk vas je v hlačah.Izvoljeno ljudstvo- dejte no eni kurčevi hinavski koristoljubci ste.Papež in njegovi verniki so pa isti.Ne morejo biti drugačni če jim je bil pa el komadante žid.OZN NESPOSOBNEŽI.Rimljani so bili carji ko so jih že 2000 let spoznali kakšni so in jih pribili na križ.Premalo tistega energenta,ki ga ne dobimo iz rusije so porabili.Eh pa saj bodo enkrat pipce odprli.

  • Žbogar je rekel/-la:

    Spodaj prekopirano vabilo- komentar pod člankom Toženi tržaški ekologi… v vednost:
    Alessandro Capuzzo- mednarodna organizacija Pacifisti (Mirovniki) vabijo na skupen mirovni pohod za mir v Gazi, ki bo v Trstu v soboto dne 17.01.09 ob 16.30 na piazza della Borsa.

    # compax pravi:
    15. januar, 2009 ob 18:55

    hallo to everybody. I invite you to come to Trieste saturday at 16.30 in piazza della Borsa, and partecipate at the manifestation, to try to move togheter and save Gaza from massacre. As witnesses.
    Živio, Alessandro Capuzzo

  • Žbogar je rekel/-la:

    Spodaj prevod uradnega vabila iz Trsta-Italija :
    Trst -vabilo mirovnikov - ustavimo obleganje Gaze.
    Svetovni dan mobilizacije proti pobojem Palestincev v Rimu, Assisiju in Trstu , v soboto dne 17.01.09 ob 16.30 uri. Trst- manifestacija na piazzi della Borsa.
    Naše mesto je v zgodovini trpelo vojne, etnično razmesarjenje, ideološka nasprotovanja. Trst, multireligijsko mesto, kraj kjer se stikajo latinske, slovanske in nemške kulture, kraj, kjer se te nacije srečujejo, majhno jedro Evrope želi pokazati, da nasprotuje nasilju, želi solidarnost med narodi in je glas za laboratorij za Mir.
    Danilo Dolci ( mirovnik po rodu Slovenec po materi in Italijan po očetu), nas je v tem stilu tudi zapustil. Trieste, center dogajanj prve in druge svetovne vojne ter hladne vojne ima Muzej Miru in Vojne, ki naj bi bil priča nasprotovanju in nasilju glede rešitve meja…….itd….
    Trst 13 .01.2009.

    7. novembra, svetovni pohod za Mir, izhajajoč iz Aleksandrije v Egiptu, Palestine, Izraela, Libanona, Turčije in bljižnjimi državami Balkana prispe v Trst- Italija; v upanju, da se vzpodbudi čustva za Mir
    v vseh prečkanih državah. Za prispevek hrepenenju dokončne sprave med našimi narodi.

  • Žbogar je rekel/-la:

    Prijatelji iz Trsta, so nam poslali naslednje vabilo:

    Trieste laboratorio di pace - Fermiamo l’assedio a Gaza Trst-Ustavimo obleganje Gaze
    Giornata mondiale di mobilitazione contro il massacro- Svetovni dan mobilizacije proti pokolu .
    dei Palestinesi a Roma, Assisi e Trieste Palestincev v Rimu, Assisi, Trst
    Sabato 17 gennaio ore 16.30 Sobota 17.01.09 ob 16.30
    Manifestazione In piazza della Borsa Demostracija bo na trgu Borse
    Per informazioni : Informacije:
    Senza Confini Brez Meja Brez Meja
    Maricka_25@yahoo.it Maricka_25@yahoo.it
    Salaam Ragazzi dell´Olivo ( 040 54688 ) Salaam Ragazzi dell´Olivo ( 040 54688 )
    Comitato pace convivenza e solidarietà Odbor za mir sožitje in solidarnost
    “Danilo Dolci” - compax@inwind.it Danilo Dolci-compax@inwind.it

    338 211 8453 00389 338 211 8453

    Trst, pobuda za mir in proti obleganju Gaze
    Demostracija, sobota 17.januar na trgu Borsa ob 16.30

  • Žbogar je rekel/-la:

    SPODAJ KOMENTAR, KOPIRAN IZ DANAŠNJEGA DNEVNIKA.SI

    oki petek, 16.01.2009 ob 08:43

    Vojna v Gazi je brez dvoma vojni zločin, mučenje palestinskega prebivalstva s sistematičnim bombardiranjem in pokolom otrok(osedaj 300) in je tudi namen ponžati Palestince in vreči ljudi v pokorščino pred vojaško nadmoöjo zato, ker so pred leti demokratično izvolili Hamas.
    Isto masivno razdejanje so nekoč počeli Amerikanci v Nemčiji in Iraku, kjer niso samo razbili infrastrukturo marveč vse počez, kulturne spomenike,cerkve itd. Spomnimo se popolnega razdejanja Dresdena na ukaz Churchilla. Vojne zločine v Gazi lahko povžemo z imeni Guernica, Oradour-sur-Glane, Babji Jar, Song My, Sabra-Shatila in Srebrenica. Danes se vojni zloöini in izraelsko barbarstvo v Gazi vršijo z privolitvijo ameriškega imperija, ki mu bodo kmalu bile zadnje ure.Zgodovina bo trdo sodila vse tiste, ki so brutalno in namerno odgovorni za izbrisanje Gaze in njenih prebivalcev. Mir med Izraelom in Palestinci bo dosežen šele takrat ko bi Iran dobil atomsko orožje ( kar trdi naš slovenskim filozof Žižek) in se bo s tem ustvarilo ravnotežje tako kot se je med ZDA in SSSR ter Pakistanom in Indijo.
    Edini politik, ki je obsodil krutost in barbarstvo Izraelcev v Gazi je voditeljica švedskih socialnih demokratov, ki zahteva,da se razčistijo zločini v Gazi in postavijo odgovorni na mednarodno sodišče za vojne zločine v Hagu. V njej je veliko več poguma in odločnosti kot pa pri slovenskih “konsenzualnih” (EU hlapčevskih) politikih .

  • neemocije je rekel/-la:

    komunisti=hamas

  • neemocije je rekel/-la:

    ne propaganda ampak podatki.

    1. izraelska ofenziva je izredno težka (360km2 1.500.000 preb. - izredno gosta naseljenost)
    2. najmanj 25% - 30% - največ 35% - 40% žrtev je neizbežno kolateralnih (nič krivih)
    3. večina je hamosovih pripadnikov
    3. izrael pošilja pozive v kraje kjer se nahajajo hamasovi “vojaki”, ki se branijo z “družinami”.
    4. izrael z letali meče obvestila hišam, kjer najdejo skrito hamasovo orožje in obvesti, da bodo porušena (obšasno zgrešeni podatki s strani “inteligence” - tudi tajne službe pogrešijo - ZATO KO JE NUJNO CELO TELEFONIRAJO DOMOV IN POVEJO, DA V TEKOM 5 - 10 MINUT BO HIŠA PORUŠENA (to potrjujejo ne hamasovi Palestinci).

    vse ostalo je propaganda.

    ne obsojam , ampak le uravnotežim “dejstva”.

  • Miha je rekel/-la:

    A res? No, potem je pa vse v redu. Grims, hvala da si nas razsvetlil.

  • Bount je rekel/-la:

    Hej, Neemocije, si pa res pojem inteligence, kajne?

    Samo inteligenca, ki je izključno mehanska, brez čustev , morale, etike in duhovnega znanja, je milo povedano, zasužnjena inteligenca !

    # kinky tone pravi:
    16. januar, 2009 ob 13:59

    neemocije, obama in podobni

    Če si proti napadom Izraela še ne podpiraš Hamasa.

    Je bil pa Hamas, klub vsemu, demokratično izvoljen. Za Ameriko in Izrael pa ni bil dovolj dober sogovornik, ker so Palestinci, po njihovem mnenju, izvolili napačnega. Toliko o izvažanju demokracije.