16. februar, 2009 | Urh Maček

SLO, CRO in NATO

OZP o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Odbor DZ za zunanje zadeve (OZP) je na današnji nujni razpravljal o predlogu SLS, po katerem bi moral državni zbor ob ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato sprejeti tudi posebno izjavo, v kateri bi izpostavili, da Slovenija ne priznava hrvaških predpisov, ki prejudicirajo mejo po 25. juniju 1991. Ključno za SLS je bilo tudi določilo, da je Slovenija na ta dan imela stik z odprtim morjem, da je nadzorovala celoten Piranski zaliv in levi breg Mure pri Hotizi.

Na seji OZP je nato prišlo do vložitve amandmaja na ta predlog, ki bi v bolj diplomatskem jeziku opozoril, da Slovenija zaradi zaščite interesov ob vstopanju Hrvaške v Nato opozarja in zavrača “poskuse kršitve ozemeljske celovitosti Slovenije”. Predlog sklepa je poudarjal, da meja med državama sporazumno še ni določena in da je Hrvaška kljub zavezi obeh strani, da bosta do dokončne in sporazumne rešitve mejnega vprašanja spoštovali stanje na dan osamosvojitve, s številnimi enostranskimi dejanji spreminjala ozemeljski status quo in skušala prejudicirati mejno vprašanje.

S tem predlogom se je načeloma strinjala tudi SLS, vodja poslanske skupine Jakob Presečnik pa je želel dodati še omenjena tri določila, kaj je Slovenija nadzirala na dan osamosvojitve. Toda Janez Janša (SDS) je opozoril, da je spornih točk na meji več in ne pa zgolj tri, naštevanje samo teh treh problemov pa bi lahko pomenilo, da v zvezi z mejo obstajajo zgolj ti problemi.

Po burni razpravi, tudi glede izsiljevanja z referendumom, ki bi bil po mnenju Franca Jurija (Zares) celo nemoralen in bi pomenil zgolj prelaganje odgovornosti na državljane ter netenje spora naroda proti narodu, je OZP na koncu sprejel sklep “o zaščiti interesov Slovenije pri vključevanju Hrvaške v zvezo Nato”. V osnovi je enak amandmaju, omenja pa še določila Brionske deklaracije iz leta 2005, ki govori, da je pri razmejitvi med državama potrebno spoštovati stanje na dan osamosvojitve, torej 25. junija 1991. Sprejeti sklep pa ni vseboval omenjenih določil, da je Slovenija imela stik z odprtim morjem, da je nadzirala celoten Piranski zaliv in levi breg Mure pri Hotizi.

Ravno zaradi tega je direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik izrazil obžalovanje, da odbor ni sprejel določil, ki bi po njegovih besedah dala slovenskim pogajalcem jasna določila, o čem se smejo pogajati in čem ne. Po mnenju zavoda se je namreč nemogoče pogajati o stvareh, ki so bila 25. 6. 1991 nesporno pod slovensko jurisdikcijo, torej tudi ne o delitvi Piranskega zaliva ali pa o stiku z mednarodnimi vodami. Zato bo zavod nadaljeval z aktivnostmi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o ratifikaciji hrvaškega vstopa v Nato.

Zbiralec podpisov Marjan Podobnik:

Podobnik je sicer še dopustil možnost, da pobudo umakne, če bo DZ sprejel “sklep, ki bo drugačen od sklepa, ki ga je danes sprejel OZP”. Parlament bo sicer o sklepu, ki ga je danes sprejel OZP, odločal v četrtek na izredni seji, na kateri bo obravnaval tudi pobudo poslanske skupine SNS za razpis referenduma o istem vprašanju.

Zunanji minister Samuel Žbogar:

Predsednik odbora Ivo Vajgl:

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano
  • Nace je rekel/-la:

    tole bo še pestro…

  • OZNA 21 je rekel/-la:

    U vlaku, u kupeu, sjede zgodna plavuša, časna sestra(nuna), Hrvat i Slovenac. Uđe vlak u tunel, nastane totalni mrak i u mraku se čuje masna šamarčina. Izađe vlak iz tunela, a Hrvat se drži za obraz i gleda zbunjeno.

    Misli se časna “Sigurno je ovaj prostak pipkao plavušu, pa mu je ova vratila kako spada.”
    Misli se plavuša “Sigurno je ovaj išao pipkat mene, pa je slučajno dohvatio časnu, i dobio po zubima.”
    Misli se Hrvat “Sigurno je ovaj priprosti Slovenac išao pipkat neku od ove dvije pa sam ja dobio šamarčinu ni kriv ni dužan.”
    Misli se Slovenac “Kad će opet tunel da mu zaljepim još jednu, majku mu jebem hrvatsku!”

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    “Po burni razpravi, tudi glede izsiljevanja z referendumom, ki bi bil po mnenju Franca Jurija (Zares) celo nemoralen in bi pomenil zgolj prelaganje odgovornosti na državljane ter netenje spora naroda proti narodu”

    V sloveniji ima oblast ljudstvo. Vrni moč odločanja (oblast), če ti je pretežka.

    Hrvaška Zelena stranka se že zahvaljuje Slovencem, ker so preprečili vstop Hrvaške v NATO, saj oni sami o tem niso dobili priložnosti odločati na referendumu.

    Politična mafija v PR zadregi. Čas je že bil, po vseh težkih milijardah evrov, položenih v žepe PR podjetij in medijskih mogotcev, za širjenje laži, opravičevanje vojn in propagiranje širjenja največjega vojnega stroja na planetu.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Naredimo kaj, da bo to postalo mnenje večine, mnenje državljank in državljanov EU.
    POROČILO o vlogi Nata v varnostnem ustroju EU
Reference A6-0033/2009 : 05/02/2009

    Format HTML

    Format PDF

    Format WORD
    N. ker bi morali obe organizaciji še izboljšati medsebojne odnose in bi morala EU tesneje vključiti članice Nata, ki niso članice EU, v EVOP, Nato pa bi moral države članice EU, ki niso včlanjene v Nato, vključevati v pogovore EU-Nato; ker bi bilo treba okrepiti odnose EU-ZDA,

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    http://www.petitiononline.com/LisbonNO/petition.html

    SIGN THIS PETITION
    Podpiši peticijo, hvala

  • Tona je rekel/-la:

    DA se razumemo črtim hrvate,ker so hinavci in vehementneži in lopovi na kvAdrat.Ampak,da me bo pa eden podobnikov ko je že vse,v kar se je spustil zafuru. Zdaj neko sranje peljal in blamiral vso državo za svojo promocijo.Naj gredo v nato.Ampak podobniki ko se bo šlo zA v eu pa imate moj glas in tisočev drugih,da rečemo ne hrdeki.

  • Neja je rekel/-la:

    Nisem bila za našo vključitev v Nato. A ker so Hrvati tako nespametni, kot smo bili mi, jih pri tem ne bi zadrževala. To je njihova odločitev, naša pa bi morala biti zaščita nacionalnih interesov. Res ne razumem, zakaj ne bi mogli našteti Podobnikovih točk in reči, da so to samo nekatere. Kaj nam brani? Mogoče vejo Janša pa Rupel /in zdaj še njegov svetovanec Borat/ pravi odgovor?

  • Lopez je rekel/-la:

    borci “nacionalnih interesov” bodo do junija v bankrotu !

  • Pička je rekel/-la:

    Če ne v bankrotu pa za barikadami

  • Don_Vito_ je rekel/-la:

    Vkolikor Hrvatom želimo slabo jim moramo dovoliti vstop v Nato, saj z tem nikakor in nikoli ne bodo pridobili, temveč bodo le še globlje v dreku kakor so že. Privoščim jim čimprejšnji vstop v to mafijsko institucijo.

  • janez je rekel/-la:

    Fora, da Podobnik sploh ni zbiral podpise

  • Kaktus je rekel/-la:

    Podobnik se vrača v Slovensko politiko.

    Se strinjam da bo še pestro. Vendar z precej negativnimi posledicami.