20. februar, 2009 | Borut Levart

In oskarja dobi …

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V nedeljo bodo torej podelili filmske nagrade oskar, 81. zapored. Prvič je ameriška filmska akademija razdelila kolegom te nagrade leta 1929, torej so oskarji še vedno bili, kar pa recimo ne velja za Nobelovo nagrado, ki ima luknje med letoma 1940–2, luknjice v posameznih kategorijah pa še marsikdaj drugič. Letos je prvič, da sem pred podelitvijo videl vse filme, nominirane v večini kategorij.

The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire

FILM. Ali pa se bojim, da bo slavil Benjamin. Večkrat obtežijo kak film z 10 in več nominacijami, kar hitro pade v oči iz reklam, in tak film mora postati tudi najboljši film, a ne. Ni pravilo, vem, a verjetno bodo letos nagradili to triurno pravljico, ki so jo nategnili iz črtice za 10 minut. Še verjetnejši se mi zdi izbor Milijonarja, ki le je videti najbolj nenavadno, čeprav je v bistvu prazna najstniška romanca. Ostali trije nominiranci so pametnejši.

Danny Boyle – Slumdog Millionaire
Stephen Daldry – The Reader
David Fincher – The Curious Case of Benjamin Button
Ron Howard – Frost/Nixon
Gus Van Sant – Milk

REŽISER. Milijonarja so posneli v Indiji, z Indijci, v ozkih prehodih slumov se je gibal le bistven del ekipe, snemali so po širini dežele, po višini vlaka, po globini odprtega stranišča, v kontrastnih notranjih prostorih in vse to so učinkovito prepletli. Takšne kulturne in geografske prostornine ne zajame noben drug.

Richard Jenkins – The Visitor
Frank Langella – Frost/Nixon
Sean Penn – Milk
Brad Pitt – The Curious Case of Benjamin Button
Mickey Rourke – The Wrestler

IGRALEC. Najprej prečrtajmo Brada Pitta, ki je v svojem filmu pravzaprav stranski igralec, glavni so posebni učinki, Pitt v svojem filmu le je in je obenem zares prikladno nominiran skupaj z go. Pitt, tako da se bo hollywoodski kraljevski par lahko sprehodil po rdeči preprogi s polno nominacijo, niso pa nominirali ne prožnega Leonarda Di Capria v Krožni cesti niti Clinta Eastwooda za njegovo poslovilno (in nič manjšo) vlogo v Gran Torinu. Madež. Med nominiranimi je Sean Penn razred zase, izlil se je v aktivističnega homoseksualca Harveyja Milka, vendar ni tako izrazito najboljši kot Daniel Day-Lewis lani, in nagradili bodo Mickeyja Rourka za rokoborca, ki mu je dobesedno napisan na kožo. Daniel Day-Lewis je lani tudi nepozabno zaključil svoj film z mlečnim napitkom in vzklikom “I’m finished!”, česar ne moremo kar tako prevesti. Penn nima nič takega. Rourke pa ima, preden ga v vice pospremijo Slashevi rifi in odvrne nesojeni Zemljanki: “Jih slišiš? Tu sem doma, grem.” Nakar ob štartu bobnov in vžigu navijačev stopi izza zavese v dvorano, Axel začne Sweet Child o’Mine, Rourke začne iztegovati pozdrave oboževalcem, za njim se odmota ameriška zastava, še dvakrat potolče komolčni ščitnik druge roke, po širini in višini slike pa začne nevidno utripati OSKAR OSKAR OSKAR … Zanimiv bi bil izbor, če bi se Rokoborec zgodil že lani, nasproti Daniela Day-Lewisa. Nazadnje pa ne bi omedleli, ker ne bi bilo prvič, da bi bilo neodločeno in bi oskarja dobila oba, Penn in Rourke hkrati, kakor se je dvakrat že zgodilo, leta 1969 pri glavnih igralkah in pradavnega leta 1932 pri igralcih.

Anne Hathaway – Rachel Getting Married
Angelina Jolie – Changeling
Melissa Leo – Frozen River
Meryl Streep – Doubt
Kate Winslet – The Reader

IGRALKA. Podobno kot pri igralcih, kjer je nominiran nek Richard Jenkins za film, ki ga ne bo nihče videl, je med igralkami neka Melissa Leo iz nekega nizkoproračunskega filma. Vendar oba učinkovito krmarita, ona predvsem pretresljivo, on pa kritično družbeno dramo. Velikodušni nominaciji, pomižik Akademiji. A podobno kot pri igralcih z najboljšim Seanom Pennom, je tu nad vsemi Meryl Streep, nagradili pa bodo Kate Winslet in v tej nominaciji ter zmagi moramo videti tudi potrditev igre v Krožni cesti, kjer Winsletova ima glavno vlogo, v Bralcu pa je že stranska. Po štirih nominacijah v isti kategoriji v zadnjih enajstih letih torej naposled oskar za Kate Winslet.

Josh Brolin – Milk
Robert Downey, Jr. – Tropic Thunder
Philip Seymour Hoffman – Doubt
Heath Ledger – The Dark Knight
Michael Shannon – Revolutionary Road

STRANSKI IGRALEC. Vsi si nominacijo zaslužijo, Heath Ledger pa je med tem celo umrl. Name je naredil najmočnejši vtis Michael Shannon kot posebna zvezda Krožne ceste, brez njega pa bi izbral črnuha Roberta Downeyja, ml. Vendar le kdo bi si upal stopiti po kipec, če ga ne bi dali preminulemu Ledgerju? Niti ni nihče rekel, da ni ustvaril nepozabnega Jokerja.

Amy Adams – Doubt
Penélope Cruz – Vicky Cristina Barcelona
Viola Davis – Doubt
Taraji P. Henson – The Curious Case of Benjamin Button
Marisa Tomei – The Wrestler

STRANSKA IGRALKA. Viola Davis je huda v Dvomu, a ima miceno vlogo. Penelopi Cruz privoščim in napovedujem oskarja, ker je bila nežna in se je razburila enako prepričljivo. Obenem njen drug dober film Elegy z Benom Kingsleyjem ni dobil nobene nominacije.

WALL-E
Happy-Go-Lucky
Frozen River
In Bruges
Milk

IZVIRNI SCENARIJ. Zamrznjeno reko ni težko primerjati s slovenskimi Rezervnimi deli, ima manj tragike in bolj prefinjene preobrate. Od vseh je morda najpametnejši film in gre najbolj tekoče naprej. Animirani WALL-E se po drugi strani začne genialno, ostro in kritično, a ljubko in z dolgim uvodom brez dialoga, žal se prelomi v običajno preganjanje, a prva polovica bo dovolj za zmago.

The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
The Reader
Slumdog Millionaire
Doubt

PRIREJENI SCENARIJ. Sam bi nagradil The Reader po nemškem romanu Der Vorleser, res pa Milijonar pove zgodbo zanimivo na poseben način. Obenem je film še vroč in ga je treba kovati naprej; zatorej oskar proti gospodarski krizi.

Bolt
Kung Fu Panda
WALL-E

RISANKA. In oskarja dobi: WALL-E.

Ostalih zmagovalcev ne bom napovedal, kar so narave nominacij predaleč od mojih sposobnosti za oceno. Počez bi logično sklepal, da bodo Benjamina in Milijonarja nagradili v številnih tehničnih kategorijah, marsikjer si oskarja najbrž tudi zaslužita. Pomembno je tudi, da na plakatu piše z mastnimi črkami toliko in toliko oskarjev in ne katerih.

Pomanjkljiv se mi zdi nabor v kategoriji najboljše pesmi, spomnim se kar nekaj dobrih. Kot vsako leto pri nominacijah ne razumem marsičesa, a letina ameriških filmov ni slaba. Veselim se tudi prireditve, pripravlja se nekaj dobrega.

Borut Levart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano