1. marec, 2009 | Vest

Potapljanje AST 2009

Babette's feast po potapljaško.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pravljično 7. leto se je v termah Zreče na potapljaškem meniju daljne in bližnje okolice odvijal potapljaški simpozij, ki je vse zaljubljence voda, na Valentinovo, z močnim tokom ponesel v magične globine podvodnega sveta. Prvi potapljaški simpozij se je pred šestimi leti v organizaciji Plavalnega kluba Slovenske Konjice ukvarjal večinoma z možnostjo potapljanja za hendikepirane posameznice in posameznike. Publika je bila skromna, edina mednarodna gosta sta bila g. Fraser Bathgate in prof. dr. Stracimir Gošović. Iz prvotne ideje enakih možnostih v potapljanju se je rodila Mednarodna zveza društev IAHD Adriatic, katere ustanovitelji Plavalni klub Slovenske Konjice, Klub Geronimo iz Zagreba in Eco sportska grupa iz Sarajeva presegajo politična nasprotovanja ter pod vodo brišejo papirnate meje in okušajo svobodo gibanja duha. IAHD Adriatic je po več letih trdega dela postal član družine C.M.A.S. (najstarejša svetovna potapljaška zveza) in sedaj lahko uradno šola vse svoje otroke. Po načelu solidarnosti in delitvi znanja ter veščin se v IAHD Adriatic sedaj lahko vsi, ne glede na svoje fizične zmožnosti ali ne-zmožnosti, s trdim delom seveda, učijo in naučijo potapljanja. A velja opomniti, da je darilo treba znati sprejeti in ob priliki na pravi način tudi vrniti. Kako neprecenljivo je pridobljeno znanje vedo predvsem tisti, ki jim to do sedaj ni bilo omogočeno in ravno zato smo dolžni spoštovati tiste pred nami, ki so nam to omogočili in vse tiste, ki so verjeli in podpirali idejo potapljanja za vse, tudi takrat, ko je vanjo verjela in jo podpirala le peščica.

Fraser Bathgate, podpredsednik Mednarodne zveze hendikepiranih potapljačev:


Iz povedanega je na mestu predjed vseh pozdravov in zahval, ki je otvorila 7. mednarodni simpozij, simpozij, kjer ni bilo več govora o posebnih potrebah in posebnih potapljačih, temveč se je govorilo le o potapljanju, najnovejših dosežkih in ugotovitvah na področju potapljanja ter izjemnih osebnostih, ki so na kakršen koli način prispevale k postavljanju in prestavljanju mejnikov na tem področju.

Glavnih jedi je bilo kar nekaj – tako smo v sklopu APNEA imeli čast spoznati Patricka Musima, absolutnega rekorderja, ki je v potopu na dih dosegel globino 209 m, znanstvenika prof. dr. Željko Dujić in dr. Arnie Sieber pa sta sklop zaključila z najnovejšimi rezultati raziskav na področju fiziologije potapljanja na dih.

Patricka Musimo:

Sklop SCUBA se je pričel z nagovorom Pierra Dernierja, generalnega sekretarja C.M.A.S., organizacije, ki letos praznuje 50 let; v nadaljevanju pa smo lahko premierno videli prispevek hendikepiranih potapljačev, film Petra Lombarja o potapljanju na razbitine v severnem Jadranu. Podvodni svet so nam nato osvetlile kamere Andreja Natlačna, ki je predstavljal podvodni film in fotografijo v jadranski regiji, zadnji posnetki in dogajanja v resnih globinah pa so nam bili dostopni s pomočjo daljinsko vodenih podvodnih strojev (ROV), ki jih je predstavljal Marino Brzac, izjemen tehnični potapljač in snemalec. Podvodne arheološke najdbe in izkopavanja nam je približal dr. Smiljan Gluščević iz Arheološkega muzeja Zadar, sklop SCUBE je z osvetlitvijo reševanja potopljenega tankerja Brigitta Montanari zaključil legendarni strokovnjak s področja potapljanja v globinah prof. dr. Stracimir Gošović, ki je na simpoziju tudi premierno predstavil svojo novo knjigo, Priročnik za komercialno in mornariško globinsko potapljanje.

Prava kava se nam je servirala v obliki Eco sportske grupe iz Sarajeva, ki se je s svojim bogatim delom na področju šolanja amputiranih potapljačev in tudi z drugimi programi pokazala in dokazala kot izjemen primer dobre prakse vključevanja in enake obravnave.

Najmočnejši sklop TEHNIČNO POTAPLJANJE, na katerega se je navezovala tudi petkova strokovna delavnica Dekompresijska praksa, se je začel s prispevkom dr. Wayna A. Gertha iz Navy expirimental diving unit, ZDA; najnovejša dognanja v tehničnem potapljanju in razvoju ter testiranju opreme pa so nam podali še dr. Peter J. Denoble (DAN, ZDA), dr. Marko Ljubković (Medicinska fakulteta Split) ter predstavniki Suunta (Toni Leskela), Maresa (Gianni Garofalo in Giovanni Distefano) in Poseidona (dr. Arnie Sieber).

Za desert je zopet poskrbela sport Billy torbica Milorada Đuknića in Bruna Bratovića (organizatorja Festivala podvodnega filma v Beogradu), iz katere so čudežno en za drugim prihajali in nato na platnih blesteli najboljši filmi iz Beograjskega festivala. Dan poprej se je namreč prvič v okviru simpozija odvijal festival podvodnega filma in videa »Sprehodi pod morjem«. Dvorana Kulturnega doma Slovenske Konjice se je napolnila z vodnimi entuziasti, ki jim je začetke podvodnega filma v regiji opisal Marjan Richter, starosta podvodnega filma, v nadaljevanju pa jih je dodobra razgrel in ogrel izbor nagrajenih filmov iz podvodnega sveta. Zadišalo je po morju.

Milorad Đuknić in Bruno Bratović o filmih iz Beograjskega festivala:

Bilo nam je v slast in strast. Vseh 10 prstov oblizanih.

Report by Rappaport, intervjuji by YC, korekture by Superbob, montaža Bepa. Zavestno za vest.si.

Klaudija Poropat

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano