5. maj, 2009 | Nejc Koradin

Trst je še vedno zakon!

Obisk pri Sinhrotronu v Trstu in predstavitev novega projekta Fermi.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Sinhrotron v Trstu (s svojo obmejno lokacijo) ima že od samega začetka pomembno vlogo pri povezovanju znanosti in znanstvenikov iz Vzhodne in Zahodne Evrope. Na tej osnovi je bila v preteklosti tudi sprejeta pobuda za večjo podporo projektom, ki vključujejo italijanske in slovenske ustanove oziroma gospodarske subjekte.

Konkreten primer takšnega sodelovanja je KYMA. Podjetje, ki so ga ustanovili Sinhrotron v Trstu, italijansko podjetje Euromisure in slovenski Cosylab ter se danes ukvarja s proizvodnjo tako imenovanih ondulatorjev – najpreciznejših mehansko-magnetno-elektronskih naprav za svetlobne pospeševalnike. Zamisel za tovrstno čezmejno sodelovanje je prav tako botrovala tudi izbiri kraja poslovanja: podjetje se nahaja v Inkubatorju Sežana, nekaj milj od italijanske meje. KYMA pa že aktivno dela na proizvodnji dvajsetih ondulatorjev za Tržaški projekt Fermi - razširitev obstoječega sinhrotrona, kar pa predstavlja le prvi korak. Podjetje namreč z razvojem novih rešitev za sinhrotronske naprave in laserje na proste elektrone vstopa v zelo specializirano tržno nišo, kjer obstaja velik potencial za nadalnji razvoj in kjer je sorazmeroma malo konkurentov v svetovnem merilu.

Sinhrotron v Trstu in Slovenski Instrumentation Technologies so prav tako povezane s sporazumom, ki se glasi “dogovor o skupnih ukrepih za raziskave in razvoj na področju instrumentacije za sinhrotronske svetlobne vire in laserje na proste elektrone”. Instrumentation Technologies je bilo ustanovljeno s strani raziskovalca, ki so svoje usposabljanje začeli prav med gradnjo laboratorija Elettra in nato nadaljevali z delm na drugih laboratorijih po svetu. Podjetje, ki je v nekem smislu “spin-off” raziskav, razvitih v laboratoriju Elettra, danes predstavlja svetovno špico proizvajalcev tehnologij za pospeševalnike.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano