25. maj, 2009 | Borut Levart

Dumb & dumber*

Nerazumevanje, Wolfram|Alpha, mreže sopomenk in Joe Pesci.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pisec tehniškega bloga Gizmodo je včeraj ugotavljal, mar Wolframov spletni servis Alfa ni rasističen, saj v mreži sopomenk poveže pridevnika dumb in black. Na kar je drugi komentator porekel:

dumb is synonymous with dim
dim is synonymous with dark
dark is synonymous with black
gizmodo is synonymous with alarmist fuckers

Boljši komentar bi bil nemara brez komentarja. Matematični po drugi strani ni nikoli odveč.

Alfa črpa besedne podatke iz zbirke BNC, angl. British National Corpus. Pridevnik dumb poveže s soznačnicami obtuse, dense, dim, dull, mute, silent, slow; in obtuse poveže z dense, dim, dull, dumb, purblind, slow itn. Takole zgleda dumbina drugostopenjska mreža sopomenk:

Mreža ima 42 vozlišč-pridevnikov, mreža naslednje stopnje jih ima 176, še naslednje 518 in naprej tako, kot kaže diagram desno.

Nekako po deseti stopnji postaja mreža zasičena, novih sopomenk je vse manj, po 17. stopnji jih dejansko ni več. Takrat sta vozlišči 4 402 (stopnjo prej eno manj). Med njimi najdemo vse mogoče: mucky, muddy, soggy, katere lahko vse sledimo nazaj k dumb.

Podaljšajmo zapis z zgledom za pridevnik funny. Marsikdo ne ve, da ima dva glavna pomena (lahko je celo samostalnik):

  1. The film was funny. (= hecen film)
  2. (zamišljeno) That’s funny. (= čudno)

Njena sopomenska mreža se z višanjem stopnje širi podobno kot pri dumb, zasiti se podobno in naposled imata besedi isto število otrok, 4 402, kakor kaže spodnji diagram razlike.


Na peti stopnji se velikosti mrež ločita najbolj, takrat ima dumb 436 več naslednikov kot funny na isti stopnji. Naši besedi sta iz iste mreže, vseh pridevnikov pa je v korpusu precej več, 21 538, z mnogo katerimi se torej nobena naših besed ne more povezati. Zanimivo bi bilo izvedeti, katere so druge mreže; zealous (gorečen), denimo, je iz ene manjše s 33 vozlišči.

Mene beseda funny zmeraj spomni na en film Martina Scorseseja, najbrž dobro veste, kateri film in kateri prizor imam v mislih, Joe Pesci prav večpomenskosti ne razdela, besedo pa dobro prežveči.

Pesci je za stransko vlogo v Dobrih pobih (Goodfellas, 1990) pobral oskarja, kot bi ga moral po vseh dostojnih zakonih za režijo Scorsese, ampak ne, Akademiji se je takrat bolj dopadel Tisti, ki pleše z volkovi. Ain’t that funny?

*Neumno in bolj neumno

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano