2. julij, 2009 | Mateja Kožuh Novak

Vzajemno zavarovancem!

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

Potem ko so spretni, brezobzirni in grabežljivi olastninili tovarne, podjetja, razpoložljive javne površine, nam pobrali delnice, tistim, ki so jih obdržali, pa z igračkanjem z vrednostnimi papirji bistveno znižali vrednost delnic, so se zdaj lotili še javnih služb.

Zasebne ambulante, v katerih večinoma delajo zdravniki, zaposleni v javnem zdravstvu, povzročajo nered v javnem zdravstvenem sistemu in podaljšujejo vrste pri zahtevnih diagnostičnih in terapevtskih posegih za vse, ki si ne morejo privoščiti obiska v zasebni ambulanti. Vodstvo zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, ki vsak mesec zbira naše prispevke za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, hoče dobiček iz leta 2008 preusmeriti iz zdravstva v zasebne vode, namesto da bi nam, denimo, znižalo mesečne prispevke. Javni domovi za starejše naj bi postali zasebni, češ da bodo kot delniške družbe bolje poslovali. Pokojninska blagajna lastnike kapitala čedalje bolj bode v oči, saj hočejo vnovič znižati prispevke za pokojnine. Mlade prepričujejo, naj vlagajo v drugi in tretji steber, ker da prvi steber ne bo zdržal.

K sreči nam pomaga recesija, ki je pokazala, kako ničevi so pokojninski skladi, ki jih imajo v rokah različne zasebne korporacije, ki se z njimi igrajo in vsakih nekaj desetletij ljudem poberejo privarčevano. O tem, da vsaj četrtina delavcev ob minimalnih plačah ne more varčevati za starost, nočejo slišati ne predstavniki kapitala ne politiki. Ste vedeli, da se je v ZDA v zadnjem letu za 80 odstotkov zvišalo število starejših od 75 let, ki iščejo službo? Natančno tja, v ameriški sistem bogatih in revnih pa nas skušajo spraviti naši nadebudni mladci!

Te dni v zvezi društev upokojencev teče hkrati dvoje aktivnosti: spodbujanje javnosti k dosledni ločitvi javnega in zasebnega zdravstva ter priprave na zbiranje pooblastil članov Vzajemne, da bomo predstavniki civilne družbe lahko vsa sredstva, ki jih plačujemo Vzajemni, preusmerili v boljšo dostopnost in v večjo kakovost javnega zdravstva. Vsa gospodinjstva v Sloveniji bodo dobila izvod izredne številke ZDUS plusa, kjer bo natančno opisano, zakaj v Zvezi društev upokojencev, nevladni neprofitni organizaciji upokojencev želimo in hočemo prevzeti nadzor nad sredstvi Vzajemne. Priloženo bo pooblastilo, ki ga lahko člani družine fotokopirajo, da bodo napisali pooblastilo vsi, ki soglašajo z našo pobudo. V društvih boste morali organizirati pobiranje teh pooblastil, natančna navodila pa boste predsedniki društev dobili na delovnih sestankih v pokrajinah, ki jih bomo pripravili med 6. in 13. julijem.

Računamo na vas. Samo enotni in množično bomo enakovreden sogovornik tistim, ki odločajo o našem življenju in o življenju naših otrok in vnukov!

Mateja Kožuh Novak

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
13 x komentirano
 • Viljem je rekel/-la:

  Spoštovani ga. Kožuhovi!
  Seveda imate prav s svojo pobudo. Vidite kaj ste naredili komunisti, ko ste sestopili iz oblasti in dali možnost desni kontinuiteti, kateri se je velik del vaših konvertitov, jasno da takoj pricimil. Oportunisti ste jim rekli včasih! Pol fabrik so uničili takoj po takoimenovani osamosvojitvi, pol jih bodo pa še sedaj s pomočjo vašega strankarskega kolege Pahorja. Ne recite mi, da je pa g. Pahor levosredinski. Vsa politika se je spajdašila s kapitalom in sedaj je slovenska vlada tam kot najstnik, ki prosi mamo za žepnino, da ima potem za 0,3 in džoint. Tu smo torej! Tu smo sedaj, ko moramo državljani “demokratične, socialne, pravne” in ne vem kake države, prositi od boga poslano oblast za dva deci vode.
  SLOVENCEV JE ZA SLOVENSKO OBLAST ( katero koli, desnosredinsko-Pahorjeva ali sktajno desno-Janševa) VSAJ DVA MILIJONA PREVEČ!

 • NoMercy je rekel/-la:

  a tisti rek, da denar ni vse se je tudi kam založil????
  …………..
  mi je zelo žal ampak recesija je samo oblika vojne brez metkov.

 • MarkoNi je rekel/-la:

  Spoštovana gospa se seveda spozna na moderno ekonomijo, zato bi kar sama rada vodila zasebno podjetje. Razume, kaj pomeni širitev poslovanja in razpršitev tveganj za dolgoročno stabilnost, spozna se na elektronsko poslovanje in aktuarske izračune.

  Gospa Kožuh Novak pravi: “Vsa gospodinjstva v Sloveniji bodo dobila izvod izredne številke ZDUS plusa…”. Koliko pa bo ta mega akcija stala in kdo jo bo plačal? V Sloveniji je po zadnjem popisu 685.000 gospodnjstev, pomnožite to številko s stroški tiskanja in distribucije, pa hitro prilezete do dveh mio evrov.

  Stroškovna učinkovitost, da te kap.

  • lejla je rekel/-la:

   jih lahko gre v kakšno drugo državo pamet solit, nam naj dajo mir!

  • lejla je rekel/-la:

   teh mladih ekonomistov imamo v Sloveniji za svinje futrat. Naj gredo v kakšno drugo državo ljudem pamet solit s svojim blebetom. Saj z njim zaslužijo bajne plače v Sloveniji, delavcem pa kradejo od njihovih mezd. Če je te mlade ekonomiste izobrazila Amerika, naj jih tudi ona futra.

 • DragicaJ je rekel/-la:

  Novakova je pa tako bila zraven, pri propadu in sestopu in lastninjenju, ki so ga izvajali staropartijski kadri, danes pa vsi bolehajo za amnezijo in se dela pametne in poštene!
  Ko so uvajali prostovoljno zavarovanje, so pobirali denar tudi za nadstandard, za katerega ni bilo ponudbe. Danes se o tem nihče več ne sprašuje. Take pokvarjenosti, ko na račun strahu pred boleznijo kasirajo in se valjajo v denarju, si ostali svet ni nikoli privoščil.
  P.s ko berem prispevke kot je Viljemov, pa vidim, da je avtorici, v presteklosti v veliki meri uspelo narediti novega človeka.

 • luka je rekel/-la:

  TKO JE!

 • Partizan! je rekel/-la:

  Kožuhova je očitno res izgubila spomin !

  Zdaj na stara leta joče kako je Slovenija res čudna ,ko pa je bila še na partijski plačilni listi pa tega ni
  videla!
  Je kdaj kakšno rekla svojemu partijskemu šefu ,ko se je začela leta 90 privatizacija Slovenije??

  Res so zanimivi takšni upokojenski funkcionarji!!

 • Ajatola je rekel/-la:

  Kaj pa ti piskaš?? S partijsko penzijo je lahko buče drugim prodajat.

 • anisa je rekel/-la:

  sedaj je treba rešiti, kar se še rešiti da..
  popolnoma se strinjam z Ga. Kožuh.
  predstavljajte si kolikšni bi bili šele stroški če se zavarovalnica privatizira .sigurno večji kot te publikacije .
  ljudi je treba informirati.
  .če dobim v nabiralnik 2 reklami na dan pa lahko tudi izredno šrevilko zdu plus-.
  namesto, da se dobro idejo podpre, da se nepoštena dejanja izvedejo tolčete kritike na osebni ravni brez argumentov, čez gospo Kožuh..nekoč so se posamezniki borili za javno zdravstvo, pa so dobili toliko polen in ovir pod noge, da je proces privatiziranja zdravstva pod krinko koncesije postal edini znani model.
  mene jezijo te privatizacije, ki se širijo na planet luno in antarktiko….človek bi za denar uvedel absurdne zakone kot je ta , da privatiziramo vodo, zrak,šole,policijo, sodišče,pošto, promet, …..dokler bo napuh, egoizem in sebičnost vladal v svetu pod mojo komando ne bi bilo nobenega privatiziranja,,
  ne verjamem v vrednostne papirje, ker borzni zlom je naš domačin..
  z mojim denarjem lahko tudi jaz upravljam in lahko tudi določim kdo me bo zastopal na skupščini zavarovancev..
  če bi lahko imeli državljani možnost, da povedo kakšne slabe izkušnje imajo z zdravniškim in lekarniškim lobijem , bi bila zgodba drugačna (model zdravstva).
  ko bomo zastrupili še zadnjo čisto reko (vodo) denarja ne bomo mogli jesti..

 • anton je rekel/-la:

  Kaj že piše v statutu Vzajemne? Menda, da so lastniki zavarovanci (!), da ne posluje z dobičkom (!), če ta je, se premije znižajo!!!
  Seveda smo daleč od tega. Vse uprave do sedaj (uprava naj bi vodila poslovanje zavarovalnice v interesu lastnikov (!), nadzorniki pa skrbeli, da to res počno!!! Za mastne sejnine in druge privilegije naj bi odgovarjali s svojim premoženjem?!!! Pokažite mi priviligiranega tipa, ki so mu vzeli en sam evro. Ne, uvajali bodo “nove produkte”, za svoj žep, z našim denarjem! Pisana mavrica vseh političnih osebkov pa jim drži štango in pristavlja piskrček.
  Dr. Kožuhovo pa pustite raje pri miru. Res ni ekonomist, zdravstveni sistem in barabije v njem, pa pozna bolje od večine nas, ki tu kracljamo! Da je bila “komunist”? Saj je bil Pahor tudi. Da o “legendi”, JJ, ne govorim. In večina drugih, ki so danes deklarirani demokrati, tudi… ali so pa vsaj držali figo v žepu, spet, da niso bili ravno “delavčki”. Ti so zdaj najglasnejši. Pomesti je treba!

 • sovka je rekel/-la:

  Vzajemna ni zasebno podjetje , je last nas zavarovancev, zato je treba zagotoviti , da vodijo zavarovalnico zavarovanci preko svojih usposobljenih kadrov. V nasprotnem primeru pa naj se ta način zavarovanja združi z rednim zavarovanjem. Verjetno je tako napisano tudi v statutu.

 • Dolfe je rekel/-la:

  Brezvezno javkanje. Kar se tiče teže lopovstva so komunajzerji 100% procentni lopovi, desnicakomunajzerji pa 350% procentni lopovi. Tako se je zgrnilo 450% procentno lopovstvo od razpada Jugoslavije pa do danes na Republiko Slovenijo in njeno prebivalstvo in sedaj smo kjer smo. Rešitev je, da se meje države hermetično zapre, polovi osebke te Podalpske drhali in se jim s potomstvom vred javno sodi. Soditi jim morajo nagla sodišča, ne pa njihovo skorumpirano sodstvo. To sodstvo bi moralo biti do zadnjega POKONČANO že pred nastankom samostojne države, saj je vseskozi služilo le interesom nelegalne komunajzerske oblasti.