19. julij, 2009 | Denis Sarkić

Pozivi vladi glede plinskega terminala v Žavljah pri Trstu

Poslanca Juri in Kek ter pravnik Pavliha vlado pozivajo k ukrepanju glede plinskih terminalov.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Poslanca Luka Juri (SD) in Franci Kek (Zares), sta na novinarski konferenci v Državnem zboru, potem ko je italijanska vlada prižgala zeleno luč za postavitev plinskega terminala v Žavljah pri Trstu, vlado pozvala k takojšnjemu ukrepanju glede tega vprašanja. Pri tem sta izpostavila tudi možnost tožbe na Evropsko sodišče v Luksemburgu.

Jurija zanima, kaj bo Slovenija naredila in kakšne so njene pripombe za terminal v Tržaškem zalivu, predvsem pa ga zanima, kaj bo vlada še naredila. “Po mojem mnenju mora biti interes vlade, ne da je plinski terminal čim boljši, ampak da ga ni,” je poudaril. Pričakuje tudi, da bo slovenska vlada dala več pozornosti tem vprašanju kot doslej, da bo bolj ostra in se poslužila vseh mednarodnih vzvodov, vključno z morebitnimi tožbami, da to doseže.

Kot je poudaril Kek, Italija krši določbe evropskega in mednarodnega prava, saj je na srečanju med vladami septembra lani zagotovila, da bo upoštevala stališče in strokovne ugotovitve čezmejne presoje. Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je sicer dejal, tako Kek, da bo Slovenija proučila, ali so bile slovenske pripombe upoštevane, vendar ob dejstvu, da je italijanska vlada že dala zeleno luč za terminal, menimo, da bi morale biti reakcije vlade hitrejše in ostrejše. “Pričakujemo od ministrstva za zunanje zadeve, da takoj ustrezno ukrepa, od ministra Erjavca pa, glede na to, da je italijanska vlada dala zeleno luč terminalu, da sedaj reagira in se posluži tožbe na Evropsko sodišče v Luksemburgu in ne šele septembra,” je poudaril Kek.

Kot je pojasnil Juri, se javno ne ve, na kakšen način je bil projekt terminala popravljen ali izboljšan. Ne glede na to bo terminal, tako kot je sedaj načrtovan, uporabljal morsko vodo za uparjanje utekočinjenega naftnega plina. To pomeni, da bo ob tako močnem pretoku morske vode prišlo do bistvene ohladitve vodne mase v bližini terminala. To bi imelo po njegovem mnenju katastrofalne posledice za ekološko ravnovesje na tem območju. Mešanje vode tudi dopušča možnost, da bo prišlo tudi do mešanja z muljem, ki je na dnu in je poln živega srebra. To je nevarno in strupeno tako za ribe kot za ljudi, je dejal in dodal, da terminal pomeni tudi veliko povečanje morskega prometa, s tem pa tudi nevarnost trkov.

Po Kekovih navedbah je ljubljanska kemijska fakulteta jeseni naredila študijo in ugotovila, da v primeru kakršnekoli nesreče pride do širine 2,4 kilometra do hujših posledic od opeklin. Te bi dobili na širini 11 kilometrov. Pri tem je opozoril tudi, da je težava plinskega terminala v Žavljah v tem, da v primeru, če bi šlo karkoli narobe, rešitve ni. Nevarnost za to, da se karkoli zgodi, je majhna, vendar obstaja, je poudaril Juri in vprašal, za kakšno ceno smo pripravljeni še bolj ogroziti naše že tako ekološko občutljivo območje. Kek je povedal še, da bo evropski poslanec Ivo Vajgl na evropskem nivoju po svojih močeh posredoval pri tej zadevi. Tako naj bi to problematiko izpostavil v torek na eni izmed komisij.

Juri je sicer v četrtek na vlado naslovil poslansko vprašanje v zvezi z omenjeno problematiko, prav tako se je na dogajanje v četrtek odzval tudi Kek. Na odločitev italijanske vlade o postavitvi plinskega terminala v Žavljah se je danes odzval predstojnik katedre za pomorsko in prometno pravo na Fakulteti za pomorstvo in promet Marko Pavliha. “Enostranska odločitev italijanske vlade o postavitvi plinskega terminala v Žavljah v neposredni bližini slovenske meje in v osrčju izjemno okoljsko občutljivega Severnega Jadrana je nedopustna, protipravna in v nasprotju z načelom dobrih sosedskih odnosov”, poudarja v pismu premieru Borutu Pahorju in ministru Erjavcu.

Pavliha odločno podpira prizadevanja ministra Erjavca, da do izgradnje “tega ekološko katastrofalnega projekta ne bo prišlo, tudi za ceno tožbe pred Sodiščem Evropskih skupnosti v Luksemburgu”. Meni pa, da bi se morala uradno odzvati celotna vlada oziroma njen predsednik, morda celo DZ s posebnim sklepom. “Italija ne spoštuje evropskega in mednarodnega prava, zlasti ne glede čezmejnega vpliva plinskega terminala, za nameček pa je bilo izdelanih že nekaj študij pri njih in pri nas, ki na znanstveni osnovi argumentirano nasprotujejo tovrstnim projektom,” še poudarja Pavliha.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
9 x komentirano
  • Roshni je rekel/-la:

    Upanje vedno obstaja, da bomo zadevo terminali začeli zelo resno jemati,
    seveda pod pogojem, da življenje doumemo, ne pa samo vegetiramo.

  • janez je rekel/-la:

    Kaj si zdaj ti ki imaš puh pod nosom Jurić ali Jurij ?

  • Belio je rekel/-la:

    Janezek, kaj te v šoli niso učili, da ne smeš spraševati bebavih vprašanj, no, odrasti že!

  • doajen je rekel/-la:

    umiram od smeha, ..onadva opozarjata vlado. Vladajo pa njuni kolegi. Torej preko medijev obveščajo svoj kamerate. Che balle

  • Bount je rekel/-la:

    Ja, so bale iz tvojega omejenega zornega kota!
    Onadva ne opozarjata samo danes, to sta počela že od samega začetka!
    In veš kaj, očitno od vseh politikov, poslancev, vladarjev in bogatinov , ki se resnično zavedajo kaj terminali pomenijo so verjetno samo trije poslanci v Zaresu in dva v SD ( oba Jurija, oziroma vsi trije).
    Eden je že iztopil iz SD ( nestrinjanje ), drugi pa verjetno bo, če bo ta naša sedanja vlada tako
    hlapčevsko nesposobna do italijanske politike!
    Rim briga Trst prav popolnoma nič! V Trstu itak živijo sami stari upokojenci ( ki so itak - tako Rim - za odpis) in slovenska manjšina( no, tudi oni niso dobrodošli), ker Italija misli, da bi naša obala
    morala biti njihova, torej, če ne moreš okupirati ozemlja, pa ga zapacaj in postavi ekološko bombo!!
    Torej komentatorčki, raje se osredočite na vsebino in ne na obraze - nehajte blebetati o tem, ali vam je kak obraz všeč ali ne, , vsebina, ne pa osebnost je tukaj pomembna!

  • Bount je rekel/-la:

    Pa še kopy paste iz članka ga. Elene:

    Lahko začnemo z razmišljanjem, da rečemo: »Ljudje sploh ne vemo kaj za našimi hrbti »gospoda« kujejo, kakšni posli se mimo naše vednosti sklepajo. Ne vemo, ker nam ne povedo, ne vemo, ker se mnogokrat ne zanimamo. Premalo se zavedamo in imamo v zavesti, da moramo biti na preži, spremljati in zahtevati odgovornost glede odločitev, ki imajo dolgoročne negativne posledice na naša življenja, na naše okolje in naravo

  • Bount je rekel/-la:

    glej primorska .info:
    članek AAG in članek Tondo jutri v LJ

  • Belio je rekel/-la:

    Terminali, GSO-oji in podoben terorizem, ki ga nekateri oblastniki, želijo legalizirati
    je zelo, zelo zastrašujoče.

  • unexpected je rekel/-la:

    …mlačna politika slovenije do evropskih bogatunov se bo vsekakor nadaljevala… kako lepo je hlapčevati in žreti vse kar ti naložijo… to je definitivno v “evropskem duhu”… in za dobrobit in slovensko blaginjo…